Choose Your Language

Friday, July 31, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 31 JULY 2015 ( DAILY NEWS INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 31 JULY 2015
(DAILY NEWS IN INDIA)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  RESERVE BANK OF INDIA TO ISSUE 10 RUPEES COINS TO COMMEMORATE ‘INTERNATIONAL DAY OF YOGA’
i.   RBI decided to put into circulation 10 Rupees coin to commemorate the international Day of  Yoga .
ii.  The coin have been minted by the Government of India.
iii.  The coin bears the logo of International Day of Yoga
The coins are minted under the coinage act 2011. Coins are minted at the four India government mints at Mumbai, Alipore (Kolkata) Saijabad (Hyderabad) a, Cherlapally (Hyderabad) and Noida (UP)
The coin bears :
ü  logo of "International Day of Yoga", with inscription "सामंजस्य एवं शान्ति के लिए योग" in Devnagri Script and "YOGA FOR HARMONY AND PEACE" around the logo.
ü  The date "21 JUNE" is written at the bottom of the logo.
ü  The inscription "अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस" in Devnagri script

2. KALYANI GROUP PARTNERS WITH ISRAEL’S RAFAEL TO MAKE SPIKE MISSILE
i.   India’s Kalyani group and Israel’s Rafael have partnered to produce spike anti tank guided missile in India.
The FDI proposal in this regard was cleared by defense acquisition council which was chaired by  defense minister worth 3200 crore rupees
Defense Minister: Manohar Parrikar

3.  CYCLONE KOMEN FORMED OVER BAY OF BENGAL
i.  Cyclone Komen formed after the depression over the northern Bay of Bengal turned into cyclone storm.
ii.  Indian meteorological department forecasted heavy to very heavy rains with isolated extremely heavy rains in Gangetic West Bengal and Odisha.

4.  E-TOURIST VISA SCHEME EXTENDED TO CHINA, HONG KONG AND MACAU
i.    E-Tourist visa scheme was extended to China ,Hong Kong and Macau.
ii.  Now total number of countries covered under E-tourist visa scheme increased to 77 from 74.
E-tourist visa scheme launched by government of India.Under this Scheme tourist with E-visa can arrive at 9 designated airports namely Bengaluru, Chennai, Cochin, Delhi, Goa, Hyderabad, Kolkata, Mumbai and Trivandrum.
External Affairs Minister: Sushma Swaraj

5. GOVERNMENT TO SET UP NATIONAL INVESTMENT AND INFRASTRUCTURE FUND (NIIF) 
i. Union Cabinet approved setting up of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) to Support new and stressed projects so that it may help to restart the investment cycle.
ii.  The fund will have an initial corpus of 20000 crore rupees.
NIIF is proposed to be set up as a Trust which would raise debt to invest in the equity of infrastructure finance companies such as Indian Rail Finance Corporation (IRFC) and National Housing Bank (NHB).
The fund was proposed by the Union Finance Minister Arun Jaitley in his Budget 2015-16.


Thursday, July 30, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 30 JULY 2015 (DAILY NEWS IN INDIA)

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS: 30 JULY 2015
(DAILY NEWS IN INDIA)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  WORLD HEPATITIS DAY OBSERVED ON 28TH JULY
i.   World Hepatitis Day observed on 28th July with the theme ‘Prevent Hepatitis , act now’.
ii.  It is observed for raising awareness about Hepatitis B and C.
iii.  According to a survey 1.4 million people die every year because of Hepatitis B and C.
Hepatitis is caused through contaminated water and food as well as contact with blood or bodily fluids, through unsafe infections or transfusions. Infections are also occur from a matter to a child or through sexual contact.

2. EMINENT VOCALIST VASUNDHARA KOMKALI DIED:
i.   Eminent musician Vasundhara Komkali died. She is the wife of musician late Pandit Kumar Gandhran.

3.  INTERNATIONAL TIGER DAY OBSERVED ON 29TH JULY:
i.  International Tiger Day is observed on 29th July .
ii.  The day is observed to promote the protection and expansion of the wild Tiger habitats and to gain support through awareness for tiger Conservation.
The tiger count has fallen from 100,000 to 3200 in 2014. Tigers lost their natural habitat due to expansion of cities and agriculture by humans.

4.  DR. SUNITI SOLOMON, PIONEERING INDIAN HIV/AIDS RESEARCHER, PASSED AWAY
i.  The first person in India who documented the nation’s first HIV/AIDS case in 1986. Dr. Suniti Soloman Passed Away.
HIV: Human Immune Deficiency Virus
AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome
HIV is transmitted through unprotected sexual inter course, contaminated blood transfusions, hypodermic needles and from mother to child during pregnancy etc.

5.  KOTAK BANK LAUNCHES ‘KOTAK BHARAT’ APP:
i.  Kotak Mahindra Bank launched a mobile banking app. Kotak bharat aiming to provide mobile banking services to customers in the remote region of India.

6.  SANJIV CHATURVEDI, ANSHU GUPTA WON RAMON MAGSAYSAY AWARD 2015
i.  Two Indian Sanjiv Chaturvedi and Anshu Gupta have been awarded prestigious Ramon Magsaysay Award.

·         Ramon Magsaysay award is Asia’s highest honor and regarded as equivalent to Nobel Prize.
·         It is started in 1947 in the memory of Philippines 3rd President Ramon Magsaysay.
·         It is awarded annually to individuals or organization from Asia region for their altruistic and Philanthropic service.

Wednesday, July 29, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 29 JULY 2015 (DAILY NEWS IN INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 29 JULY 2015
DAILY NEWS IN INDIA
Shared By: WWW.DailyGk.IN 
1.  SWATI MALIWAL TOOK CHARGE AS CHAIRPERSON OF DELHI COMMISSION FOR WOMEN (DCW)
i.   Swati Maliwal is appointed as new Chairperson of DCW .
ii.  She is the wife of Aam Admi Party Leader Navin Jaihind.
Delhi Commission for Women is constituted with aim to investigate and examine all matters relating to the safeguards provided for women under the constitution and other laws.

2. ASHISH BAHUGUNA APPOINTED AS CHAIRMAN OF FOOD SAFETY REGULATOR FSSAI.
i.   Ashish Bahuguna appointed as chairman of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
·         FSSAI was established under Food Safety and Standards Act 2006 which consolidates various acts and orders related to food issues.
·         FSSAI comes under the Union Ministry of Health and Family Welfare.
·         Union Ministry of Health and Family Welfare: J.P NADDA
3.  INDIA SIGNED LOAN AGREEMENT OF $ 300 MILLION WITH ADB FOR NATIONAL URBAN HEALTH MISSION (NUHM)
i. Asian development Bank has signed an agreement of $ 300 million for NUHM
NUHM :It was started in 2013.Its aim is to improve the health status of country’s urban population and providing quality health services to the urban poor .It covers all 779 cities with a population of above 50,000.
ADB:Established in 1966
Headquarter of ADB at Manila,Philippines
4.  WOMEN’S RECURVE ARCHERY TEAM QUALIFIES FOR RIO OLYMPICS
i.    The Indian women’s recurve archery team qualified for 2016 Rio Olympics by reaching the final of the World Archery championship at Copenhagen in Denmark.
ii.  The women’s trio comprising Laxmi Rani, Rimil Buriuly and Deepika Kumari qualified for 2016 Summer Olympics.
·         2016 summer Olympics at Rio de Janerio , Brazil
·         Motto: Live your Passion
·         Mascot: Vinicius and Tom
5.  SEBI CANCELS LICENSE OF SAHARA MUTUAL FUNDS
i.  Securities exchange board of India cancels Registration of Sahara Mutual funds, as it was no longer fit and proper to carry out its business.
ii.  Sahara India Company is involved in the high profile alleged investor fraud case involving estimated Rs 24000 crore of 3 crore investors.

iii.  Subrata Roy : Chief of Sahara Group.

6.  SURFACE TO AIR MISSILE TO BE TESTED IN ISRAEL:
i. The long range surface to air missile LR-SAM developed with the help of Israel is to be tested in Israel .
ii.  The missile can reach targets upto 70 km is developed by DRDO and Israel Aero Space industry.
DRDO – Defense Research Development Organization Headquarter at New Delhi.
·         President of Israel : Reuven Rivlin
·         Capital of Israel : Jerusalem
·         Currency of Israel : Israeli new Shekel
·         India and Israel both countries are good partners .India is the largest buyer of Israeli Military equipment and Israel is 2nd largest defense supplier to India after Russia.

WEEKLY GK QUIZ QUESTIONS AND ANSWERS (23 - 29 JULY 2015 )

WEEKLY GK QUIZ 29 - JULY
Shared By: WWW.DailyGk.IN 
1. Who has been appointed as new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) in Credit Information bureau of India (CIBIL)?
      A) Satish Pillai                              B) M.V. Nair
      C) Anoop Mishra                         D) GK Pillai
2. Who has been appointed as the Chairman of the Bandhan Bank?    
      A) Ashok Lahiri                           B) Pratyush Sinha
      C) R.K. Singh                                D) Arvind Mayaram
3. Who was Bashar Navaaz?
      A) artist                                        B) novelist
      C) scientist                                   D) poet
4. Which Country will be hosting the 8th BRICS summit in 2016?
      A) India                                        B) South Africa
      C) Russia                                      D) China
5. Name the Indian President who has launched the Rashtriya Aviskar Abhiyan (RAA) in New Delhi?
      A) APJ Abdul Kalam                    B) Pratibha Patil
      C) Pranab Mukherjee                 D) Ramaswamy Venkataraman
6. Name the women’s player who won a sixth women’s Wimbledon Title 2015?
      A) Victoria Azerenka                  B) Garbine Muguruza
      C) Serena Williams                      D) Maria sharapova
7. Which Player has won the Men’s single title of the Wimbledon tennis tournament 2015?
      A) Novak Djokovic                      B) Roger Federer
      C) Rafael Nadal                            D) Stan Wawrinka
8. Which company has won the Golden Peacock Environment Management Award 2015?   
      A) SAIL                                         B) HAL
      C) BHEL                                        D) Tata Steel
9. Who is the Author of the book Green Signals: Ecology, Growth and Democracy in India?
      A) Vinod Rai                                B) Anant Geete
      C) Jairam Ramesh                       D) Salman Khurshid
10. Which Indian Minister has launched the GPS Aided Geo Augmented Navigation (GAGAN) system?
      A) Radha Mohan Singh               B) Ashok Gajapathi Raju
      C) Anant Geete                            D) Smriti Irani
11. HRIDAY Scheme is launched in which recently by Union Minister of Finance Arun Jaitely?
A) Amritsar                                  B) UP
C) Maharastra                             D) Bihar
12. Who was the head of Committee appointed by Supreme Court to investigate IPL spot fixing scandal?
A) R.M.Lodha                               B) Sri Ram Kalyan
C) Rajnath Singh                          D) Neha Sharma
13. When is the world population day observed?
A) 11 July                                     B) 21 June
C)  2 July                                       D) 22 April
14. Which state started operation Talash to find out the missing plane of Indian Coast Guard?
A) Goa                                          B) Tamil Nadu
C)  J & K                                        D) West Bengal
15. Who won 2015 Wimbledon Boys Double title?
A) Ashwini Kumar                       B) Deepak Kumar
C) Sumit Nagal                             D) Harash Kumar
16. Who is appointed as MD and CEO of Gift City?
A) Ajay Kumar                             B) U K Sinha
C) Y V Reddy                                D) Rama Kant
17. Which country has recently tied up with India for Pace setter fund?
A) USA                                          B) Iran
C) UK                                            D) China
18. Who got France’s highest civilian award?
A) Sayed Haider Raja                  B) Annu Malik
C) C N R Rao                                D) Kailash Kumar
19. Who is appointed as MD and CEO of National Housing Bank?
A) Sriram Kalyan Raman            B) K C Neogi
C) Ashok Lahiri                           D) Ashwini
20. In which state India started Earthquake warning system?
A)  Punjab                                                B) Haryana
C) Uttarakhand                            D) Maharashtra

 

ANSWER
1) A
2) A
3) D
4) C
5) A
6) C
7) A
8) D
9) C
10) B
11) A
12) A
13) A
14) B
15) C
16) A
17) A
18) A
19) A
20) C

Popular Posts