Choose Your Language

Wednesday, July 1, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 1 JULY 2015

DAILY CURRENT AFFAIRS: 1 JULY 2015
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  RAILWAY MINISTRY INAUGURATED INTEGRATED SECURITY SYSTEM:
i.   Union Railway Ministry Inaugurated Integrated Security System in Mumbai.
ii.  Union Railway Minister Suresh Prabhu Inaugurated ISS at 4 Railway Stations in Mumbai:
      a. chatrapati Shivaji Terminus
      b. Dadar
      c. Kurla
      d. Lokmanya Tilak Terminus (LTT)

2.  INDIA SIGNED 5 MOU WITH THAILAND:
i.   India and Thailand signed 5 MoUs during the Ist meeting of India-Thailand Joint Commission.
ii.  Documents were signed by the External Affairs Minister Sushma Swaraj and Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs of Thailand Gen Tanasak Patimapragorn.

3.  NATIONAL STATISTICS DAY OBSERVED:
i. 9th National Statistics Day was observed on 29th June around the Nation.
ii.  The theme for 9th National Statistics Day was, ‘Social Development’.
iii. The day is observed to commemorate the birth anniversary of Late Prof. Prasanta Chandra Mahalanobis.

4.  SHIMLA DRNKING WATER PROJECT APPROVED FOR WORLD BANK FUNDING:
i.  Union Government has approved Shimla drinking water project for world Bank funding.

ii.  Under this project, World Bank will provide a loan of 514 crore Rupees and remaining 129 crore will be provided by the state government.

WEEKLY GK QUIZ 1 JULY 2015 WITH COMPLETE ANSWER KEY

WEEKLY GK QUIZ 1 JULY
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.       When is World blood Donor Day observed?
a.       14th June                                b. 31st May
c.   21 June                                  d. 18th May
2.       Amazon online shopping company is of which country?
a.       UK                                          b.USA
c.   China                                      d. India
3.       Which Bank launched Payzaap?
a.       SBI                                         b. PNB
c.   ICICI                                       d. HDFC
4.       Who got Space Pioneer Award?
a.       NASA                                     b. ISRO
c.   RBI                                         d. SEBI
5.       India recently launched which Aircraft Carrier?
a.       Astra                                      b. INS Vikrant
c.   Aakash                                   d. Agni-V
6.       Which Indian origin developed water based computer?
a.       Manu Parkash                      b. Sumit Kumar
c.   sukhdev                                 d. U K Sinha
7.       Who is the Head ISRO?
a.       A. S Kiran                              b. Kiran Bedi
c.   Y V Reddy                              d. SS Negi
8.       G 7 Summit held in which country?
a.       Germany                               b. USA
c.   UK                                           d. Russia
9.       India, Japan and Australia held 1st trilateral dialogue at:
a.       Mumbai                                 b. Germany
c.   New Delhi                              d. Bhutan
10.  Which country becomes world’s largest oil producer?
a.       UK                                          b. Iran
c.    Saudi Arabia                         d. USA
11.  Which bird is chosen as national bird of Britain?
a.       Peacock                                 b. Robin
c.   Crow                                      d. Pigeon
12.  Recently government has hiked import duty on which item?
a.       Iron                                        b. Steel
c.   Copper                                   d. Mica
13.  Which country tops in global peace index?
a.       Iceland                                   b. Denmark
c.   India                                       d. France
14.  Who appointed as new head of National crime Records Bureau?
a.       Achal Kumar                         b. Nasim Zandi
c.   Archana Ramasundram       d. Parkash Lal
15.  Which company to set up 40,000 Wifi Hotspots?
a.       BSNL                                      b. Reliance
c.   Airtel                                      d. Vodafone
16.  Which state launched Right to Health Services?
a.       Assam                                    b. Kerala
c.   Gujarat                                   d. Haryana
17.  Who was Charles Correa?
a.       Politician                               b. Architect
c. Journalist                                 d. Singer
18.  Who released world’s 100 highest paid Athletics list?
a.       S & P                                      b. Forbes
c.   World Bank                           d. IMF
19.  Who was the creator of Rock Garden?
a.       Charles Correna                   b. S S Negi
c.   Nek Chand                             d. Le Corbusier
20.  When is World Day against child labour observed globally?
a.       12th June                                b. 14th June
c.   15th July                                 d. 14th May

ANSWER
1.     A
2.     B
3.     D
4.     B
5.     B
6.     A
7.     A
8.     A
9.     C
10.D
11.B
12.B
13.A
14.C
15.A
16.A
17.B
18.B
19.C
20.A

Popular Posts