Choose Your Language

Wednesday, July 8, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 8 JULY 2015

DAILY CURRENT AFFAIRS: 8 JULY 2015
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  FOUR BROADBAND PRODUCTS DEVELOPED BY C-DOT:
i.   Four World Class Broadband products developed by C-DOT launched under Digital India.
ii.  Union Minister for Communication and IT, Ravi Shankar Prasad launched the products in New Delhi.
C-DOT- Centre for Development of Telenatics

2.  NAKSHATRA VATIKA INAUGURATED:
i.   President Pranab Mukherjee inaugurated Nakshtra Vatika at Rashtrapati Nilayam Gardens.
ii.  The Nakshatra Vatika will be the second specialized Gardens within the complex of Nilayam Garden, which already has Herbal Garden in it.
iii. The Gardens will be open for the public in January.

3.  MEKONG-JAPAN SUMMIT:
i.    7th Mekong-Japan summit held in Tokyo.
ii.  Japan committed $ 6 billion to Mekong region countries.
iii.  Mekong region countries include Cambodia, Laos, Myanmar, Thailand and Vietnam.
About Japan:
                       Capital- Tokyo

                       Currency- Yen

FREE WEEKLY GK QUIZ ON 8TH JULY 2015

WEEKLY GK QUIZ 8-JULY
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.       Where is the Headquarter of Asian Development Bank?
a.       Geneva                                  b. Manilla
c.   Singapore                              d. Bhutan
2.       In which state Paryavaran Mahotsav begins?
a.       Punjab                                   b. Gujarat
c   Sikkim                                     d. UP
3.       Which Bank launched Online Forex platform?
a.       SBI                                         b. PNB
c.   ICICI                                       d. HDFC
4.       Which service for weather alert was launched by union government?
a.       Now Cast                               b. Sakaar
c.    Gagan                                                d. Aakash
5.       In which year Battle of Waterloo was fought?
a.       1915                                      b. 1947
c.   1815                                       d. 1921
6.       Which application was launched to Aid National Mission for clean Ganga?
a.       Safar                                      b. Now cast
c.   Bhuvan                                  d. Gagan
7.       Who is appointed as Kerala’s Ayurveda Tourism Brand Ambassador?
a.       Sania Mirza                           b. Saina Nehwal
c.   Steffi Graf                              d. Sareena William
8.       Which country Tops in Swiss money list?
a.       India                                      b. UK
c.   USA                                         d. China
9.       Alibaba.com recently tied up with which bank for Small and medium enterprises?
a.       ICICI                                       b. HDFC
c.   Axis                                        d. SBI
10.  Which state banned sale of thermacol plates?
a.       Jharkhand                             b. Punjab
c.   Haryana                                 d. UP
11.  Which former Indian Woman Hockey captain died recently?
a.       Neha                                      b. Shashi Bala
c.   Urmila Sharma                      d. P.T.Usha
12.  India has how much Forex reserves in 2015?
a.       $354 bn                                 b. $650 bn     
c.   $ 1200 bn                              d. $ 450bn
13.  Which country is the world’s costliest place to live?
a.       USA                                        b. UK
c.   Angola                                    d. Canada
14.  When is World refugee Day observed?
a.       12th June                                b. 18th May
c.   20th June                                d. 21st June
15.  In which state modernised Anganwadi centre is launched?
a.       Haryana                                b. UP
c.   Mumbai                                  d. Jharkhand
16.   Which country topped in FDI recipient list?
a.       USA                                        b. China
c.   India                                       d. Dubai
17.  Who is appointed as new president of International cricket council?
a.       Jagmohan Dalmiya              b. Richard Henry
c.   Zaheer Abbas                                   d. Chritopher
18.  Which Guru founded Shri Anandpur Sahib?
a.       Guru Nanak Dev                  b. Guru Hargobind Singh
c.   Guru Teg bahadur               d. Guru Arjun Dev
19.  India retains which place  in recent ICC ODI ranking?
a.       First                                       b. Second
c.   seventh                                  d. Sixth
20.  Which team won FIFA U-20 world cup 2015?
a.       Serbia                                                b.Brazil
c.   New Zealand                         d. India


ANSWERS
1.        B
2.        C
3.        A
4.        A
5.        C
6.        C
7.        C
8.        B
9.        A
10.   A
11.   B
12.   A
13.   C
14.   C
15.   A
16.   B
17.   C
18.   C
19.   B
20.   A


DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 6,7 JULY 2015

DAILY CURRENT AFFAIRS: 6,7 JULY 2015
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  FIRST MUDRA CARD LAUNCHED:
i.   Corporation Bank launched first MUDRA Card under Pradhan Mantri MUDRA Yojana.
ii.  The card is based on the RUPAY platform and facilitates the withdrawal and use of the working capital finance by micro entrepreneurs
MUDRA- Micro Units Development and Refinance Agency

2.  REVISED CLASSIFICATION OF WORLD’S ECONOMIES RELEASED:
i.   World Bank released classification of world’s economies based on Gross National Income
ii.  GNI calculations are based on world bank Atlas method.
iii.  About World Bank:       
Head quarter- Washington DC                                                   
Motto- Working for a World Free of Poverty                                                    
President- Jim Yong Kim

3.  LEWIS HAMILTON WON 2015 FORMULA 1 BRITISH GRAND PRIX TITLE:
i.    Mercedes driver Lewis Hamilton won 2015 Formula 1 British Grand Prix title
ii.  Britain’s Lewis Hamilton was followed by Germany’s Nico Rosenberg.

4.  SOUTH ASIAN BASKETBALL CHAMPIONSHIP 2015:
i.   India won 2015 South Asian Basketball Championship
ii.  India defeated Sri Lanka in the final to win the 4th edition of the Championship.
Note: India was the winner of third(3rd)  SABC championship

5.  WOMEN’S FIFA WORLD CUP  2015:
i.  USA won women’s FIFA world cup 2015.
ii.  USA defeated Japan in the final to win the world cup for the third time.
Note: Player of the Match- Carli Lioyd of US

6.  COPA AMERICA CUP FOOTBALL TOURNAMENT:
i.  Chile won the 2015 Copa America Cup Football tournament.
ii.  Chile defeated Argentina in the final

PRESIDENT
CAPITAL
CURRENCY
Chile
Michelle Bachelet
Santiogo
Peso
Argentina
Cristina Fernandez de Kirchner
Buenos Aires
Peso


Popular Posts