Choose Your Language

Thursday, July 23, 2015

FREE WEEKLY GK QUIZ QUESTIONS - 22 JULY 2015

WEEKLY GK QUIZ 22- JULY
Shared By: WWW.DailyGk.IN
1). Who has been awarded top police award in New-Zealand to help a bleeding child?
A) Sim Bhullar                             B) S.K. Rai
C) Harman Singh                         D) Adam Smith
2).  Who has been appointed as the Director of Chief Aeronautical Development Establishment (ADE) and Programme Director of LCA?
A) P. Takkar                                 B) C D Balaji
C) Arvind Suresh                         D) Pankaj Singh
3). Who has been selected for the World Food Prize for the year 2015?
A) M S Swaminathan                   B) Monty Jones
C) Fazle Hasan Abed                   D) Sanjay Rajaram
4). India’s economic growth has been estimated at ______ for FY 2014-15 by the Central Statistics Office (CSO)?
A) 5.5%                                        B) 5.0%
C) 7.3%                                         D) 6.5%
5). Which country has won the FIFA Women’s Football World cup title of the 2014-15 season?
A) Australia                                  B) Japan
C) USA                                          D) Germany
6). Who has won the South Asian Basketball Championship (SABA) title of the Bangalore?
A) Bangladesh                             B) Pakistan
C) Sri Lanka                                 D) India
7). Who has been appointed as the first president of the Beijing-backed Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
A) Jin Liqun                                  B) Rahul Agarwal
C) Xi Jinping                                 D) V.P.Seth
8). Who is the author of the book ‘India Central Asia Relations: The Economic Dimension?
A) Arunima Sen                           B) Pooja Chaudary
C) Amiya Chandra                       D) Sneha Mathur
9). Which Bank has signed an agreement with Mudra Bank under Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY)?
A) UBI                                           B) PNB
C) IDBI                                          D) SBI
10). Who has been appointed as the Chairman of the Bandhan Bank?    
A) Ashok Lahiri                           B) Pratyush Sinha
C) R.K. Singh                                D) Arvind Mayaram
11). Which country won women’s FIFA World Cup 2015?
A) USA                                          B) UK
C) Japan                                        D) Canada
12). Which operation is launched to secure Amar Nath Yatra?
A) Operation Maitri                     B) Operation Shiva
C) Operation Talash                    D) Operation Secure
13). Which state launched ePMS Portal (Electronic Project Management System)?
A) Punjab                                     B) Haryana
C) Manipur                                   D) M.P
14). Which company started Speed Pay?
A) BSNL                                        B) Airtel
C) Vodafone                                 D) Reliane
15). Which state made Guinness World Record in Washing hands?
A) Madhya Pradesh                    B) Mizoram
C) Telengana                               D) Bihar
16). What is the name of Indian Women’s Cricket Team Captain?
A) Mithali Raj                               B) Neha Sharma
C) Pryinka                                                D) Reva
17). Which city in India get Wifi Cover?
       A) Nasik                                       B) Patiala
C) Jaipur                                       D) Bikaner
18). Who is elected as the Head of New Development Bank?
A) Ashok Kumar                          B) K V Kamath
C) Sumit                                        D) M S Swaminathan
19). Which state starts weather based crop insurance scheme?
A) Assam                                      B) Punjab
C) Maharashtra                           D) UP
20). When is National Statistics Day observed?
A) 26th June                                  B) 27th June
C) 21st June                                  D) 26th July

<<<< ANSWER KEY >>>>
1). C
2). B
3). C
4). C
5). C
6). D
7). A
8). C
9). C
10). A
11). A
12). B
13). A
14). A
15). A
16). A
17). A
18). B
19). C
20). A

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 23 JULY 2015

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23 JULY 2015
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  INTEREST SUBVENTION SCHEME TO BANKS:
i.    Union Government extended Interest subvention scheme to banks.
ii.  The scheme is extended to ensure availability of crop loans of up to 3 lakh to farmers at 7 % per annual.
iii. Additional interest subvention of 3% per annum for those farmers who repay on time.
Note: The scheme is extended to public Sector banks, private sector commercial banks , rural regional banks, cooperative banks and NABARD.

2.  SURAKSHIT KHADYA ABHIYAN:
i. Union Government launched surakshit Khadya Abhiyan
ii.  Union Minister of consumer Affairs, Food and Public Distribution Ram Vilas Paswan launched the Abhiyan.
iii. Surakshit Khadya Abhiyan , a countrywide campaign, to create mass awareness and capacity building for safe and hygienic food.

3.  INDIA AND SINGAPORE SIGNED MARITIME COOPERATION AGREEMENTS:
i.  India and Singapore have signed an agreement to enhance maritime cooperation.
ii.  The technical agreement on sharing white-shipping information between the two Navies.
iii.  The Singapore Navy and the Indian Navy conduct the Singapore-India Maritime Bilateral Exercise (SINBEX) together annually.
About Singapore –
           Capital – Singapore
           Currency – Singapore Dollar
           Prime Minister – Lee Hsien Loong

4.  ANANTH NARAYANAN BECOMES CEO OF MYNTRA:
i.  Ananth Narayanan is appointed as Chief Executive Officer of Myntra.

ii.  He will succeed Myntra’s Co-founder Mukesh Bansal.

Popular Posts