Choose Your Language

Wednesday, July 29, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 29 JULY 2015 (DAILY NEWS IN INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 29 JULY 2015
DAILY NEWS IN INDIA
Shared By: WWW.DailyGk.IN 
1.  SWATI MALIWAL TOOK CHARGE AS CHAIRPERSON OF DELHI COMMISSION FOR WOMEN (DCW)
i.   Swati Maliwal is appointed as new Chairperson of DCW .
ii.  She is the wife of Aam Admi Party Leader Navin Jaihind.
Delhi Commission for Women is constituted with aim to investigate and examine all matters relating to the safeguards provided for women under the constitution and other laws.

2. ASHISH BAHUGUNA APPOINTED AS CHAIRMAN OF FOOD SAFETY REGULATOR FSSAI.
i.   Ashish Bahuguna appointed as chairman of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)
·         FSSAI was established under Food Safety and Standards Act 2006 which consolidates various acts and orders related to food issues.
·         FSSAI comes under the Union Ministry of Health and Family Welfare.
·         Union Ministry of Health and Family Welfare: J.P NADDA
3.  INDIA SIGNED LOAN AGREEMENT OF $ 300 MILLION WITH ADB FOR NATIONAL URBAN HEALTH MISSION (NUHM)
i. Asian development Bank has signed an agreement of $ 300 million for NUHM
NUHM :It was started in 2013.Its aim is to improve the health status of country’s urban population and providing quality health services to the urban poor .It covers all 779 cities with a population of above 50,000.
ADB:Established in 1966
Headquarter of ADB at Manila,Philippines
4.  WOMEN’S RECURVE ARCHERY TEAM QUALIFIES FOR RIO OLYMPICS
i.    The Indian women’s recurve archery team qualified for 2016 Rio Olympics by reaching the final of the World Archery championship at Copenhagen in Denmark.
ii.  The women’s trio comprising Laxmi Rani, Rimil Buriuly and Deepika Kumari qualified for 2016 Summer Olympics.
·         2016 summer Olympics at Rio de Janerio , Brazil
·         Motto: Live your Passion
·         Mascot: Vinicius and Tom
5.  SEBI CANCELS LICENSE OF SAHARA MUTUAL FUNDS
i.  Securities exchange board of India cancels Registration of Sahara Mutual funds, as it was no longer fit and proper to carry out its business.
ii.  Sahara India Company is involved in the high profile alleged investor fraud case involving estimated Rs 24000 crore of 3 crore investors.

iii.  Subrata Roy : Chief of Sahara Group.

6.  SURFACE TO AIR MISSILE TO BE TESTED IN ISRAEL:
i. The long range surface to air missile LR-SAM developed with the help of Israel is to be tested in Israel .
ii.  The missile can reach targets upto 70 km is developed by DRDO and Israel Aero Space industry.
DRDO – Defense Research Development Organization Headquarter at New Delhi.
·         President of Israel : Reuven Rivlin
·         Capital of Israel : Jerusalem
·         Currency of Israel : Israeli new Shekel
·         India and Israel both countries are good partners .India is the largest buyer of Israeli Military equipment and Israel is 2nd largest defense supplier to India after Russia.

WEEKLY GK QUIZ QUESTIONS AND ANSWERS (23 - 29 JULY 2015 )

WEEKLY GK QUIZ 29 - JULY
Shared By: WWW.DailyGk.IN 
1. Who has been appointed as new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) in Credit Information bureau of India (CIBIL)?
      A) Satish Pillai                              B) M.V. Nair
      C) Anoop Mishra                         D) GK Pillai
2. Who has been appointed as the Chairman of the Bandhan Bank?    
      A) Ashok Lahiri                           B) Pratyush Sinha
      C) R.K. Singh                                D) Arvind Mayaram
3. Who was Bashar Navaaz?
      A) artist                                        B) novelist
      C) scientist                                   D) poet
4. Which Country will be hosting the 8th BRICS summit in 2016?
      A) India                                        B) South Africa
      C) Russia                                      D) China
5. Name the Indian President who has launched the Rashtriya Aviskar Abhiyan (RAA) in New Delhi?
      A) APJ Abdul Kalam                    B) Pratibha Patil
      C) Pranab Mukherjee                 D) Ramaswamy Venkataraman
6. Name the women’s player who won a sixth women’s Wimbledon Title 2015?
      A) Victoria Azerenka                  B) Garbine Muguruza
      C) Serena Williams                      D) Maria sharapova
7. Which Player has won the Men’s single title of the Wimbledon tennis tournament 2015?
      A) Novak Djokovic                      B) Roger Federer
      C) Rafael Nadal                            D) Stan Wawrinka
8. Which company has won the Golden Peacock Environment Management Award 2015?   
      A) SAIL                                         B) HAL
      C) BHEL                                        D) Tata Steel
9. Who is the Author of the book Green Signals: Ecology, Growth and Democracy in India?
      A) Vinod Rai                                B) Anant Geete
      C) Jairam Ramesh                       D) Salman Khurshid
10. Which Indian Minister has launched the GPS Aided Geo Augmented Navigation (GAGAN) system?
      A) Radha Mohan Singh               B) Ashok Gajapathi Raju
      C) Anant Geete                            D) Smriti Irani
11. HRIDAY Scheme is launched in which recently by Union Minister of Finance Arun Jaitely?
A) Amritsar                                  B) UP
C) Maharastra                             D) Bihar
12. Who was the head of Committee appointed by Supreme Court to investigate IPL spot fixing scandal?
A) R.M.Lodha                               B) Sri Ram Kalyan
C) Rajnath Singh                          D) Neha Sharma
13. When is the world population day observed?
A) 11 July                                     B) 21 June
C)  2 July                                       D) 22 April
14. Which state started operation Talash to find out the missing plane of Indian Coast Guard?
A) Goa                                          B) Tamil Nadu
C)  J & K                                        D) West Bengal
15. Who won 2015 Wimbledon Boys Double title?
A) Ashwini Kumar                       B) Deepak Kumar
C) Sumit Nagal                             D) Harash Kumar
16. Who is appointed as MD and CEO of Gift City?
A) Ajay Kumar                             B) U K Sinha
C) Y V Reddy                                D) Rama Kant
17. Which country has recently tied up with India for Pace setter fund?
A) USA                                          B) Iran
C) UK                                            D) China
18. Who got France’s highest civilian award?
A) Sayed Haider Raja                  B) Annu Malik
C) C N R Rao                                D) Kailash Kumar
19. Who is appointed as MD and CEO of National Housing Bank?
A) Sriram Kalyan Raman            B) K C Neogi
C) Ashok Lahiri                           D) Ashwini
20. In which state India started Earthquake warning system?
A)  Punjab                                                B) Haryana
C) Uttarakhand                            D) Maharashtra

 

ANSWER
1) A
2) A
3) D
4) C
5) A
6) C
7) A
8) D
9) C
10) B
11) A
12) A
13) A
14) B
15) C
16) A
17) A
18) A
19) A
20) C

Popular Posts