Choose Your Language

Wednesday, August 5, 2015

WEEKLY GK QUESTIONS QUIZE 29 JULY- 5 AUG 2015

WEEKLY GK QUIZ 5 - AUG
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. When is World Youth skill day is observed:
a. 15th July                                    b. 16th July
c.   11th June                                d. 21st June
2. Which committee is formed on Financial inclusion:
a. Deepak Mohanty                     b. Rajeev Sharma
c.   Rajesh Shukla                         d. Neha Sharma
3. Who is the head of BCCI:
a. Kapil Dev                                  b. Sunil Gavaskar
c.   Ravi Shankar                          d Jagmohan Dalmiya
4. Who won champion of change award:
a. Neha Kattar                              b. Sunita Wiswanath
c.   Ashok Kumar                         d. Vijay Sharma
5. World Bank signed $ 250 million loan pact with India for which state:
a. Kerala                                       b. Punjab
c.   H.P                                           d. Andra  Pradesh
6. India has signed Currency Swap deal with which country:
a. Sri Lanka                                  b. USA
c.   Japan                                       d. China
7. Who is Union Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution:
a. Venkiah Naidu                         b. Ram Vilas Paswan
c.   Radha Mohan                         d. Simarti Irani
8. Which country recently offered help to India in cleaning Ganga:
a. Israel                                         b. UK
c.   Iraq                                         d. Japan
9. Name the player who sets world record in 1500 m at Monaco diamond League:
a. Genzebe DiBaba                      b. Gratlin
c.   Rakesh Khanna                      d. Amelie Mauresmo
10. Who is appointed as new chairman of Narmada Valley Development Authority:
a. Rakesh Sahini                          b. Rajesh Kumar
c.   Bhanu Partap                         d. Pradeep
11. Which company is going to launch white Fi technology in India:
a. HCL                                           b. Microsoft
c.   IBM                                          d. Nokia
12. Which city is selected by UNESCO as city of Music:
a. Varanasi                                   b. Kerala
c.   Karnataka                               d. Bihar
13. Who is appointed as New chairman of IPL:
a. Rajiv Shukla                             b. Jagmohan Dalmiya
c.   Kapil Dev                                d. Sachin Tendulkar
14. Which country imports maximum goods from India:
a. Sri Lanka                                  b. USA
c.   China                                       d. Britain
15.  When is Nelson Mandela International Day is observed:
a. 15th July                                                b. 18th July
c.   21st June                                  d. 10th July
16. Who amongst the following recently resigned from the post of Presidentship of FIFA :
a. Hindol Seng                              b. Sepp Blatter
c.   John Watler                            d. Kem Johnson
17. Who is appointed as Chief Economist of IMF:
a. Maurice Obstfeld                     b. Christine Logard
c.   Jim Yong Kim                          d. Ban Ki Mon
18. Which country is going to build Choppers with India:
a. Russia                                       b. Israel
c.    USA                                         d. UK
19. Name the player who is inducted into the International Tennis hall of fame:
a. Amelie Mauresmo                   b. Sania Mirza
c.   Novak Djokovic                      d. Andy Murrah
20. Where is the Headquarter of Indian Space Research Organisation:
a. Bengaluru                                b. Karnataka 
c.   Kerala                                     d. Chennai

ANSWERS
1) A
2) A
3) D
4) B
5) D
6) A
7) A
8) A
9) A
10) A
11) B
12) A
13) A
14) A
15) B
16) B
17) A
18) A
19) A
20) A

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 5 AUG 2015 ( DAILY NEWS INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 5 AUG 2015
Shared By: WWW.DailyGk.IN
1. ‘SAMANVAY’ LAUNCHED BY MINISTRY OF RURAL DEVELOPMENT FOR   GRAM  PANCHAYATS:
i.   ‘SAMANVAY’ web portal is launched  to monitor progress and implementation of the Sansad Adarsh Gram Yojana  for development of Gram Panchayats.
ii. It will provide information about all Government schemes including  Central and State government for Gram Panchayats.
‘SAMANVAY’ will act as a database for information on various gram panchayat related activities through various schemes undertaken by the Central and State Governments. A magazine ’Panchayat Darpan’ is also launched to monitor the progress of the Sansad Adarsh Gram Yojana.
Union Rural Development Minister: Chaudhary Birender Singh.

2. BHARAT BHARTI  LITERARY AWARD TO KASHINATH SINGH:
i.   Hindi litterateur Kashinath Singh has been chosen for the Bharat Bharti literary award.
ii. He had penned down many books and novels his most famous novel is’ Kashi ka Assi’
iii. Bharat Bharti literary award is Uttar Pradesh state’s highest literary award.
Chief minister of Uttar Pradesh : Akhilesh Yadav

3. ‘OPERATION MUSKAAN ‘ BY GURGAON POLICE TO TRACE MISSING KIDS:
i.   ‘Operation Muskaan’ was  launched by railway police to trace missing children and to reunite them with their parents.
ii. The operation was launched with an aim to prevent child trafficking and rescue children from persons who  engage them in begging, sexual trade and other antisocial activities.

4.       ‘OPERATION SHISHTACHAR’  LAUNCHED BY  DELHI POLICE
i.   ‘Operation Shishtachar’ is launched by Delhi police to teach lesson to eve-teasers.
ii. The operation aims to nab offenders and teach lesson of manner to them.
     women police officers dressed in civil will be posted at busy places like markets, metro stations, cinema halls and buses stands to keep a eye on young men .The operation is launched following  several complaints by girls that they often have to face eve teasing in busy places, especially crowded markets and metro stations.

5.       IQBAL AHMED ANSARI APPOINTED AS ACTING CHIEF JUSTICE OF PATNA HIGH COURT:
i.   Justice Iqbal Ahmed Ansari was  appointed as acting Chief Justice of Patna High Court by President Pranab Mukherjee  under article 233.
Article 223 of Indian Constitution states for the appointment of acting Chief Justice when the office of Chief Justice of High Court is vacant or when any such Chief Justice, by reason of absence or otherwise, is unable to perform the duties of his office.

6.       CHINA TO MAKE FIVE-HUNDRED-METER APERTURE SPHERICAL TELESCOPE:
i.   China to make Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (FAST), in Guizhou province of south west China.
ii. It will be the World's Largest Radio Telescope, whose dish size will be equal to 30 football stadiums.
Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope has been described as an Ear that will help scientists to listen the universe, to get weaker radio signals from outer space and solar system.
Telescope:
an optical instrument designed to make distant objects appear nearer.

Popular Posts