Choose Your Language

Tuesday, August 18, 2015

DAILY FREE CURRENT AFFAIRS 18 AUGUST 2015 (DAILY NEWS INDIA)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 18 AUG 2015
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  PM NARENDRA MODI VISITED MASDAR CITY
i.  Prime Minister Narendra Modi visited Masdar city of Abu Dhabi
ii. Masdar City is a zero carbon planned city .It basically relies maximum on solar energy and other renewable energy resources.
iii.  It is world’s one of most sustainable urban developed city with renewable energy sources.
iv.  It is Reducing wastage to zero.

2. GOVERNMENT ANNOUNCED RAJIV GANDHI KHEL RATNA AND ARJUNA AWARD 2015  LIST
i.   The Government announced the awardees list of Rajiv Gandhi Khel Ratna and Arjuna Award for 2015.
ii.  The selection committee was headed by Justice V K Bali, former Chief Justice of Kerala High Court.
RAJIV GANDHI KHEL RANTA 2015
 S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1
Ms. Sania Mirza
Tennis

ARJUNA AWARDS 2015
 S. No.
Name of the sportsperson
Discipline
1
Naib Subedar Sandeep Kumar
Archery
2
MR Poovamma
Athletics
3
Kidambi Srikanth Nammalwar
Badminton
4
Mandeep Jangra
Boxing
5
Rohit Sharma
Cricket
6
Dipa Karmakar
Gymnastic
7
Sreejesh PR
Hockey
8
Manjeet Chhillar
Kabaddi
9
Abhilasha Shashikant Mhatre
Kabaddi
10
Sawarn Singh
Rowing
11
Anup Kumar Yama
Roller Skating
12
Jitu Rai
Shooting
13
S Sathish Kumar
Weightlifting
14
Bajrang
Wrestling
15
Babita Kumari
Wrestling
16
Yumnam Sanathoi Devi
Wushu
17
Sharath M Gayakwad 
Para-Swimming

3.  SACHIN TENDULKAR TO BE TIGER AMBASSADOR IN MAHARASTRA:
i.  Maharastra Government has appointed Sachin Tendulkar as its new Ambassador for Tiger Conservation Project
ii.  The aim is to create awareness about saving the tigers in State
iii. Earlier superstar Amitabh Bachchan has been appointed as Tiger ambassador in Maharastra .
CM of Maharastra: Devendra Fadnavis

4. AJIT KUMAR NEW CHAIRMAN OF PUBLIC ENTERPRISES SELECTION BOARD
i.  Ajit Kumar Seth is appointed as new chairman of Public Enterprises Selection  Board.
ii.  The appointment is made for next 3 years term.
iii.  Ajit Kumar Seth has replaced Atul Chaturvedi.
i) Public Enterprises Selection Board makes policies for the managing of Central Public Sector Enterprises and to advise government on top managerial post appointments.
ii) Public enterprises Selection Board is formed in 1987.

5.  ANDY MURRAY WON ROGERS CUP 2015
i.  Andy Murray won Rogers Cup Masters tournament 2015 in Montrial, Canada.
ii.  Andy Murray defeated Tennis World Number One Player Novak Djokovic.

6.  RUSSIA TO BACK INDIA FOR A PERMANENT SEAT IN UNSC
i.  Russia clarified that it is going to support India for a permanent seat in United Nations Security Council (UNSC)
ii.  Earlier United States clarified its support in the Favour of India.

United Nations Security Council (UNSC) is one of the six principal organs of United Nations. The main objective of UNSC is to maintain International Peace and Security. India wants a permanent seat in UNSC
.UNSC have 5 permanent members: China, France, Russia, USA. UK

WEEKLY GK QUIZ 13-19 AUGUST 2015 - TEST YOUR KNOWLEDGE NOW

WEEKLY GK QUIZ 19 - AUG
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. The Indian football team has been ranked _______ in the latest FIFA rankings?
A) 161st                                         B) 156th
C) 148th                                        D) 160th
2. Which IIT college has signed a MoU with the Law School of George Washington University (GWU) for students and faculty exchange?
A) IIT Mumbai                             B) IIT Kharagpur
C) IIT Kanpur                              D) IIT Delhi
3. With which country India has inked MoU to boost ties in New and Renewable Energy?
A) Indonesia                                B) Japan
C) Mozambique                           D) US
4. South Indian based Cycle Agarbathi has roped ________ as its brand ambassador?
A) Debni Kumari                         B) Amitabh Bachchan
C) Gopi Chand                             D) Saina Nehwal
5. Which state government has decided to name the gold trophy of the state school science festival, after former president APJ Abdul Kalam?
A) Kerala                                      B) Madhya Pradesh
C) Tamil Nadu                             D) Maharashtra
6. Who has been appointed as Governor of Bihar?
A) Ram Nath Kovind                   B) Somesh Rai
C) Kiran Vimla                             D) Pratap Singh
7. Which city has topped the Swachh Bharat rankings among 476 cities in the country?
A) Mysore                                                B) Chennai
C) Bhopal                                     D) Tumkuru
8. Who has been appointed as governor of Himachal Pradesh?
A) Acharya Dev Vrat                  B) Narain Rathore
C) Shakti Rao                               D) Arvind Rai
9. The ‘Yodha Park’ has inaugurated to mark 50 years of the 1965 Indo-Pak war in___?
A) Mathura city                           B) Jodhpur
C) Srinagar                                   D) New Delhi
10. Who was George Cole?
A) scientist                                   B) sports person
C) TV actor                                  D) geologist
11. Global satellite named ‘GlobalSat for DRR’ has been proposed to be named after___?
A) Bhimsen Joshi                         B) Abdul Kalam
C) CN Rao                                     D) Atal Bihari Vajpayee
12. Who was Sean Price?
A) movie director                        B) politician
C) music composer                     D) scientist
13. Who won Ramanujan Prize for 2015:
A) Amalendu Krishan                 B)  Neha Sharma
C) Karan Menon                          D)  Ashok choudary
14. When is National Handloom Day is observed:
A) 7 Aug                                       B)  9th Aug
C)  7th July                                                D) 4th aug
15. Who got Germany’s highest civilian award ‘order of merit’:
A) Amelic Maurremo                  B) Ragavendra Gadagkar
C) Amant Parsad                         D) APL Abdul Kalam
16. When is Hiroshima Day is observed:
A) 6th Aug                                     B) 9th Aug
C) 10th Aug                                   C) 3rd Aug
17. Who is signed up for Tiger Ambassador in Maharashtra:
A) Amir khan                               B) Salman Khan
C) Shahrukh Khan                       D) Amitabh Bachchan
18. Which player’s name is recommended for Khel Ratna:
A) Sania Nehwal                          B) Sania Mirza
C) Deepika Kumari                      D) Laxmi Rani
19. Who is the Director of Securities Exchange Board of India:
A) Y.V. Reddy                               B) U K Sinha
C) Ashwin Kumar                        D)  H R Khan
20. Which city is topped in Swachh Bharat Rankings:
A) Mysore                                    B) Bangalore
C) Kerala                                      D) Punjab

ANSWER
1) B
2) B
3) C
4) B
5) A
6) A
7) A
8) A
9) A
10) C
11) B
12) C
13) A
14) A
15) B
16) A
17) D
18) B
19) B
20) A

Popular Posts