Choose Your Language

Tuesday, December 22, 2015

Daily Current Affairs 22 Dec. 2015 ( Daily GK Updates )

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22 DEC 2015
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. COW NAMED YAHOO'S PERSONALITY OF THE YEAR
i. Search engine Yahoo named Cow as the Personality of the Year 2015.
ii.The animal managed to top the list among other high-profile contenders for the spot in Yahoo's list of 2015 Year in Review for India.
iii. The announcement of beef ban in Maharashtra led to massive debates and arguments which led it to became the icon of discussions on intolerance.
iv.Prime Minister Narendra Modi remained the Most Searched Politician in 2015.
v.Sunny Leone remained the top position as the Most Searched Female Celebrity for the fourth year.

2. NEW ZEALAND CRICKET CAPTAIN BRENDON MCCULLUM ANNOUNCED RETIREMENT
i.New Zealand cricket captain Brendon McCullum announced retirement from all forms of international cricket.
ii.At present he is the wicket-keeper and  New Zealand’s captain in all three forms of the cricket that is tests, ODIs and twenty20.
iii.He is the first and only player to have scored two Twenty20 International centuries and 2000 runs in T20 Internationals.

3. ANDY MURRAY WON 2015 BBC SPORTS PERSONALITY OF THE YEAR AWARD
i.Andy Murray of the UK received the 2015 BBC Sports Personality of the Year award in London.
ii.Murray was chosen for the award after a public vote in which he received maximum votes.
iii.In November he led Great Britain's tennis team to a first Davis Cup victory after a gap of 79 years.
iv. BBC Sports Personality of the Year award is the annual sports award presented by the British Broadcasting Corporation.

4. NATIONAL MATHEMATICS DAY OBSERVED ON 22 DECEMBER
i.India celebrated National Mathematics Day on 22 december  to commemorate the birth anniversary of great Indian Mathematician Srinivasa Ramanujan.
ii.India and UNESCO agreed to work jointly in spreading the joy of mathematics and knowledge to students and learners across the world.
iii.National Mathematics Day was started as National Mathematics Day by former Prime Minister Dr. Manmohan Singh  in 2012  on the 125th birth anniversary of Ramanujan.

5. ODISHA GOVERNMENT LAUNCHED ANWESHA SCHEME TO PROVIDE FREE EDUCATION TO SC/ST STUDENTS
i. The Odisha Government launched Anwesha scheme to provide free education to scheduled caste and scheduled tribe students.
ii.Under this scheme five Thousand SC and ST children will annually be enrolled into Standard I in leading private schools of the state.
iii.Under this scheme  government will bear all expenses for education of the students .
iv.The expenses for fees, uniform, books, hostel accommodation as well transportation will be sponsored by the government.

 CM OF ODISHA: NAVEEN PATNAIK

6. COCHIN SHIPYARD LIMITED BECAME FIRST LICENSED INDIAN SHIPYARD TO MAKE LNG SHIPS
i.Cochin Shipyard Limited received certification to build LNG-transporting ships for any client world-wide making it the 1st  shipyard in India to get the approval.
ii.Cochin Shipyard has inked an agreement with French technology company Gaz transport & Technigaz  for its first foray into liquefied natural gas shipbuilding.
iii.This is a new venture in ship-building technology with India and marks a big step for Make in India.

iv.GTT is a leader in design engineering and provides membrane-type containment systems for the transportation and storage of LNG. 

Free GK Quiz 1 Based on IBPS Clerk Mains Booster

Free GK Quiz 1 Based on IBPS Clerk Mains Booster
In this article we are going to share FREE GK Quiz based on IBPS Clerk Main Booster. Those who reads our IBPS Clerk Mains booster carefully will easily solve these Gk questions
Before trying this Free GK Quiz, we personally Advise you to download the IBPS Clerk Mains booster and than read complete file very carefully. This file will surly helps you in solving these FREE GK Questions with ease. 
To Download IBPS Clerk Main Booster CLICK HERE

1. Indian Prime Minister launched Campaign ‘Start-up India, Stand-up India’ on:
a.15 August                       
b. 5 September
c.  26 January                    
d. 2 October

2. Central Government set up National Investment and Infrastructure fund with Corpus of :
a.Rs. 1000 cr                      
b. Rs. 1500 cr
c.  Rs. 2000 cr                     
d. Rs 2500 cr

3. Which Scheme is launched by Central Government for the development of Gram Panchayats:
a.RAHAT                                             
b. SAMANVAY
c. KALYAAN                       
d. VIKASH

4. India Signed a Land Border agreement 1974 with which country:
a. Nepal                                              
b. Sri Lanka
c. China                                               
d. Bangladesh

5. Name of the Operation launched by Railway Police to trace Missing and Destitute Children and Reunite them with Parents:
a. Operation Khushi       
b. Operation Khoj
c. Operation Muskan     
d. Operation Smile

6. According to Delhi High Court (Amendment)Bill, 2015, the pecuniary jurisdiction of district courts is increased to _________ from Rs. 20 lakh :
a. Rs. 2 cr                                            
b. Rs. 50 lakh
c.   Rs. 1 cr                                           
d. Rs. 75 lakh

7. What is meaning of ‘R’ in MGNREGA:
a. Regional                         
b. Rural
c.   Record                                          
d. Remove

8. Which Indian City became the first Indian City to be a member of ‘World Tourism Cities Federation (WTCF)’ Council:
a. Goa 
b. Jaipur
c. Kochi                                
d. Kerala


9. Which state has announced to introduce Sanskrit as a mandatory subject in all Government schools of the state:
a. Rajasthan                      
b. Himachal Pradesh
c.  Haryana                         
d. Madhya Pradesh

10. Name of the web Portal launched by Indian Government for the benefit of students seeking Educational Loan:
a. www. Vidyalakshmi.co.in
b. www. Shikshadhan.co.in
c. www. Vidyadhan.com
d. www. lakshmi.co.in

11. Under ‘One Rank One Pension’ Scheme Launched by Indian Government , the Pension would be revised by every:
a. 10 years                          
b. 6 years
c.   4 years                                          
d. 5 years

12. Population of which Community has increased according to the Census on population of religious communities:
a. Sikh                                  
b. Hindu
c.    Muslim                                         
d. Christian

13. 10th World Hindi Conference held at:
a. Chandigarh                   
b. Bhopal
c. Jaipur                                               
d. Lucknow

14. Who won the U.N Champions of the Earth Award 2015:
a. Sheikh Hasina                              
b. Narendra Modi
c. Barack Obama                              
d. Richard Barnard

15. Meeting of like minded developing countries on Climate Change was held at:
a.Mumbai                                          
b. Bhopal
c.  New Delhi                     
d. Lucknow


16. Who is the head of the committee constituted by Government on restructuring Water agencies:
a. Bikram Singh                
b. Mihir Shah
c. Vinod Kumar                
d. Lalit Kumar

17. Name of the Mobile App launched by Madhya Pradesh Government to provide various Services and teaching-related work to teacher in a simple and easy way is:
a. M-Sikhsha-Mitra        
b. M-Vidhya-Sahaj
c. K- Padha- Likha                            
d. L- Gourav-Sikha

18. How Much money will be spent on Integrated Power Development Scheme Launched by Indian P.M in Varanasi:
a. Rs. 33441 cr                   
b. Rs. 33500 cr
c. Rs. 35000 cr                   
d. Rs. 32612 cr

19. Government has decided to hike the Dearness Allowance (DA) to Central Government employees by which percent:
a. 5%                                    
b. 6%
c. 7%                                     
d. 9%

20. Government has decided to give 33% reservation to Women in :
a. Central Government Job
b. Army
c. Railway
d. Para-Military Forces

21. How many cities are declared by Indian Government to be developed as Smart Cities:
a. 90                                      
b. 100
c. 88                                      
d. 98

22. Which port is adjudged as the ‘Major Port of the 2014-15’:
a. Kochin Port                   
b. Kolkata Port
c. Goa Port                         
d. Bombay Port


23. The Union Government launched a telemedicine initiative ‘Sehat’ in collaboration with Apollo Hospitals to provide healthcare facilities to:
a. Rural areas                    
b. urban Areas
c.  Metropolitan                               
d. New Delhi

24. Who among the following is Law Minister of India 
a. C.V. Kamath                 
b. Vinod Kumar
c.   D.V. Sadananda Gowda         
d. Lalit Kumar

25. Name of the Scheme launched for online release of new LPG connections for the consumers:
a. Kalap                                               
b. Sahaj
c.  Sehat                                              
d. Viraj
26. Who is the chairman of Law Commission:
a. A.P. Shah                       
b. V.P. Ojha
c.  L.K.Sinha                       
d. G.K. Rana

27. To Provide all kind of assistance, medical help, counselling to women affected by Violence, a one-stop centre named ________ was inaugurated at Karnal:
a. Vijay                                
b. Sakti
c.  Sahaj                                               
d. Kalap

28. As per the Report published by Internet and Mobile Association of India (IAMAI) , How many internet users are there in India:
a. 350 million                     
b. 250 million
c.  400 million                    
d. 200 million

29. Supreme Court declared National Judicial appointments commission unconstitutional,this is which amendment :
a. 99th                                 
b. 90th
c. 101th                                               
d. 87th

30. Who is the head of the committee constituted to revisit the civil services examination pattern:
a. K.P. Goyal                      
b. Vijay Gogia

c.  B.S. Baswan                 
d. R.K. Sharma
Answer
1) A
2) C
3) B
4) D
5) C
6) A
7) B
8) C
9) B
10) A
11) D
12) C
13) B
14) C
15) A
16) A
17) C
18) A
19) A
20) C
21) B
22) A
23) D
24) B
25) D
26) D
27) B
28) A
29) C
30) B

Popular Posts