Choose Your Language

Wednesday, December 23, 2015

GK AND BANKING QUESTIONS ASKED IN RRB ASSISTANT EXAM 2015

RRB GK QUESTIONS
Dear Students we are sharing here GK and Banking Questions asked in RRB assistant and officer exams 2015.These questions are very useful for upcoming IBPS PO and Clerk Exam.
This will give you an insight about type of questions IBPS is asking in bank exams 2016.So go through these questions and make a strategy for upcoming bank po mains and clerk exam.We will soon share special GK Booster for Upcoming IBPS-PO mains Exam.So keep a close vigil on the upcoming posts.


To get Access CLICK HERE

Daily Current Affairs 23 Dec 2015 ( Daily GK Updates)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23 DEC 2015
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. PHILIPPINES BECAME 1ST ASIAN COUNTRY TO APPROVE WORLD'S FIRST-EVER DENGUE VACCINE
i. The Philippines became the 1st Asian country to approve the sale of the world's first dengue vaccine, Dengvaxia.
ii. Earlier the Dengvaxia vaccine is approved in Mexico for use first time in world.
iii. Dengvaxia  is used for the prevention of disease caused by dengue virus serotypes in preadolescents, adolescents and adults between 9 to 45 years of age living in endemic areas.

2. BIHAR CHIEF MINISTER NITISH KUMAR APPROVED PATNA METRO RAIL PROJECT
i. Bihar Chief Minister Nitish Kumar approved Patna Metro Rail project's proposal.
ii. The first corridor will run from east to west from Mithapur bus stand to Saguna Mor and Patna Junction.
iii. The second north-south corridor will run from Patna Junction to the proposed bus stand at Bairiya.

3. RBI CREATED DEDICATED HELPLINE FOR GUIDING START-UPS IN INDIA ON FOREX MATTERS
i. The Reserve Bank of India created a dedicated helpline for start-ups in India to offer assistance on Forex matters.
ii. It is started to undertake the cross-border transactions under the ambit of the regulatory framework.
iii. Cross border transactions of  Indian resident are subject to the regulatory  provisions under the FEMA act, 1999.

4. UNION HRD MINISTRY LAUNCHED THE 6TH ALL INDIA SURVEY ON HIGHER EDUCATION
i. The Union Minister of Human Resource Development launched the 6th All India Survey on Higher Education in New Delhi.
ii. The survey covers all Higher Education institutions of the country including Universities and Colleges.
iii. It will provide complete information about the higher education system so that relevant statistics are available to the Central Government as well as State Governments in order to devise future educational policies.

5. CCEA APPROVED 3000-CRORE RUPEES SCHEME FOR INTEGRATED DEVELOPMENT AND MANAGEMENT OF FISHERIES
i. Cabinet Committee on Economic Affairs gave its approval for implementation of an umbrella scheme for integrated development and management of fisheries.
ii. The scheme will be implemented with an outlay of Three thousand crore rupees.
iii. It will manage and develop inland fisheries, marine fisherie, aquaculture and all activities undertaken by the National Fisheries Development Board towards realizing Blue Revolution.

6. RAJYA SABHA PASSED JUVENILE JUSTICE (CARE AND PROTECTION OF CHILDREN) BILL, 2015
i. Rajya Sabha passed the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Bill, 2015.
ii. The Bill permits juveniles between the ages of 16-18 years to be treated as adults for heinous offences.
iii. The Bill  will replaces the Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act,2000.

7. UNION CABINET APPROVED LUCKNOW METRO RAIL PROJECT PHASE-1A
i. Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi  approved the Lucknow Metro Rail Project Phase-1 A.
ii. The project will cost government with an expenditure of 6928 crore rupees.
iii. The project will cost 6928 crore rupees out of which the Union Government will give 1300 crore rupees in form of equity and subordinate debt.

     UNION RAILWAY MINISTER: SURESH PRABHU

Free GK Quiz 2 Based on IBPS Clerk Mains Booster

 IBPS CLERK MAINS BOOSTER TEST-2

Free GK Quiz 2 Based on IBPS Clerk Mains Booster

1. Special status to J & K is granted under which article:
a. Art. 350                                           
b. Art. 370
c.   Art. 270                                         
d. Art. 306

2. Supreme Court has imposed Environment Compensation Charge (ECC) on commercial vehicles entering in which state:
New Delhi                          
b. Haryana
c.   Punjab                                          
d. Mumbai

3. ‘Bill Banvao, Inaam Pao’ Scheme is launched by which state:
a. Haryana                          
b. Punjab
c.    Bihar                                             
d. New Delhi

4. How many villages are declared drought –hit by Maharashtra Government:
a. 13507                                               
b. 13407
c.    14708                                            
d. 14500

5. Which city became the new capital of Andhra Pradesh:
a. Amaravati                      
b. Vijawada
c.   Palem                                            
d. Uddandayaurani

6. Which TV channel is declared as most watched Hindi Channel:
a. Star                                  
b. Sony
c.    Doordarshan                             
d. Zee

7. ‘Vigithon: A Marathon’ organised to sensitise people for a fight against corruption in Mumbai was organised by which Bank:
a. SBI                                    
b. UBI
c.   SBOP                                              
d. PNB
8. Which state government has declared 33% Quota for Women in Government Jobs:
a. M.P                                  
b. H.P
c.    Haryana                       
d. Punjab

9. India-Africa forum Summit (IAFS) 2015 was held at:
a. Mumbai                                         
b. New Delhi
c.   Patna                                             
d. Jaipur

10. Who is the head of the committee constituted to draft New Education Policy:
a. T K Viswanathan         
b. M. B Shah
c.    K.C. Shah                     
d. T R S Subramanian

11. First International Film Festival for the persons with disabilities was held in:
a. Goa                                  
b. Kochi
c.   New Delhi                    
d. Patna

12. Scheme launched by Indian Railways to provide confirmed accommodation to waitlisted passengers in alternate trains is:
a. Vikalp                                              
b. Sahaj
c.    Help                                              
d. My Seat

13. Which Railway station become the first visually challenged friendly railway station in India:
a. Kalapam                         
b. Vilasara
c.   Golkuda                                        
d. Mysuru

14. Who head the  Special Investigation Team (SIT) constituted on Black Money:
a. M.B. Shah                      
b. T K Viswanathan
c.   K.L. Gogia                     
d. H.L. Sharma

15. The 21st International Conference on Frontiers in yoga research was held at :
a. Chennai                          
b. Bengaluru
c.   Mumbai                                        
d. New Delhi

16. Who is the head of the committee constituted to suggest reforms to the Joint Entrance Examination (JEE):
a. Ashok Mishra                               
b. Vijay Kumar
c.   Lalit Kumar                  
d. Harinder Singh

17. Name of the Web portal which hosts educational resources for Students, Teachers, Parents, researchers and educators is:
a. E- School                        
b. E-Pathshala
c.   My-School                   
d. My-Friend

18. Name of the Portal which enables the schools to evaluate their performance in more focused and strategic manner is:
a. Shaala-Sidhi                  
b. Sikshya-Sidh
c.   Vijay-Bhao                   
d. Jite-Raho

19. How many Seats are won by Grand alliance of RJD, JD (U) and INC in Bihar Assembly Elections -2015:
a. 180                                   
b. 160
c.   155                                  
d. 178

20. First Elephant hospital of Northeast India is located at:
a. Kaziranga National Park
b. Perihar National Park
c. Ranthambore National Park
d. Gir Forest National Park

21. 7th Pay Commission is headed by:
a. M.S. Shah                      
b. K.P. Sinha
c.   A K Mathur                  
d. J.K. Singla

22. 7th Pay Commission recommended to hike the pay and allowances of government employees by :
a. 23.55 %                           
b. 20.25%
c.   18.50%                                          
d. 16.50%

23. Blue Revolution is related to which field:
a. Milk Production                          
b. Wheat Production
c.   Pulses Production    
d. Fisheries

24. 2nd World Congress on Disaster Management was held at:
a. New Delhi                     
b. Lucknow
c.   Visakhapatnam                         
d. Jaipur

25. Who will be the Chief Guest at the Republic Day Prade on January 26,2016:
a. Xi Jinping                        
b. Francois Gollande
c.   John Mackey                              
d. Mark Carney

26. By which year , India will surpass China to become the most populous nation in the world:
a. 2022                                 
b. 2025
c.   2020                                               
d. 2030

27. Who topped the list of World’s Highest paid actors released by Forbes magazine in 2015:
a. Johnny Deep                
b.Tyler Perry
c.   Tom Hanks                  
d. Robert Downey jr.

28. Name of the parent company launched by Google:
a. Letteras Inc                   
b. Alphabet Inc
c.   Akshar Inc                    
d. Defame Inc

29. Who topped the list of 100 richest people in Technology released by Forbes magazine in 2015:
a.   Johnny Deep                              
b.Tyler Perry
c.   Bill Gates                      
d. Robert Downey jr.

30. India signed an MoU with __________ for the construction of Petroleum pipeline:
a. Nepal                                              
b. China
c.   Sri Lanka                       
d. Bangladesh

31. The Volvano ‘Mount Aso’ erupted in which country:
a. China                                               
b. Japan
c.   Indonesia                     
d. Thailand

32. Which country has declared state of emergency over refugee influx:
a. Singapore                      
b.Thailand
c.   Hungary                                        
d. Taiwan

33. Cow is declared as national animal of which country:
a. India                                
b. Nepal
c.   Indonesia                     
d. Thailand

34. ‘National Voter day’ is observed on:
a. 14 Jan                                              
b. 30 March
c.   5 May                                            
d. 25 Jan

35. ‘National Girl Child Day is observed on:
a. 24 Jan                                              
b. 30 March
c.   5 May                                            
d. 25 Dec


Answer


1. B
2. A
3. D
4. C
5. A
6. C
7. B
8. A
9. B
10. D
11. C
12. A
13. D
14. A
15. B
16. A
17. B
18. A
19. D
20. A
21. C
22. A
23. D
24. C
25. B
26. A
27. D
28. B
29. C
30. A
31. B
32. C
33. B
34. D
35. A 

Popular Posts