Choose Your Language

Monday, May 16, 2016

REASONING QUIZ - 25 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ - 25 FOR  SBI  CLERK & PO
Direrctions (Q. Nos. 1-5): Read the following information carefully and then answer the questions given below:

Ravi, Piyush, Rita, Gaurav, Payal, Aashi, Suresh and Rita are sitting around a circular table, facing the centre, but not necessarily in the same order. Ravi is an immediate neighbour of Rita, but not an immediate neighbour of Payal. Piyush is on the immediate right of Aashi and fourth to the left of Ravi. Rita is an immediate neighbour of Payal but not that of Aashi or Ravi. Suresh is an immediate neighbour of neither Rita nor Gaurav. Payal is not an immediate neighbour of Suresh.

1. Who among the following are immediate neighbours of Gaurav?
(a) Rita and Ravi
(b) Aashi and Rita
(c) Piyush and Aashi
(d) Can't be determined
(e) None of these

2. In which of the following pairs is the first person sitting on the immediate right of the second person?
(a) Gaurav, Ravi
(b) Piyush, Aashi
(c) Suresh, Ravi
(d) RRita, Aashi
(e) None of these

3. Which of the following statements is/are incorrect?
(a) Piyush is on the immediate left of Payal.
(b) Gaurav is on the immediate right of Rita.
(c) Ravi is third to the right of Rita.
(d) All are true
(e) None of these

4. In which of the following groups is the second person sitting between the first and the third person?
(a) Rita — Aashi — Suresh
(b) Gaurav —Rita — Ravi
(c) Piyush — Rita — Payal
(d)Payal — Aashi — Piyush
(e) None of these

5. Who among the following sits opposite Rita?
(a) Aashi
(b) Suresh
(c) Ravi
(d) Gaurav
(e) None of these


6. Among A, B, C, D and E. each having a different weight, D is not lighter than B and E is not heavier than A. C is not the heaviest. Who among them is the lightest ?
(a) D    
(b) B    
(c) E  
(d) Data inadequate   
(e) None of these

7.Each consonant in the word BISCUIT is replaced by the next letter in the English aiphabet and each vowel is replaced by the previous letter in the English aiphabet and the letters so obtained are rearranged in alphabetical order, which of the following will be the third from the left end after the rearrangement?
(a)C
(b)D  
(c) H  
(d) T 
(e) None of these

8. In a certain code language 'you are fine' is written as 'no la so'. How is 'fine' written in that code language ?
I) ' A fine dramatic story' is written as 'la jo ni da'.
II) 'Fine creative art' is written as 'qa la yo'.
III) 'New wonderful fine illusion' is written as 'chi su la tic'.
a) Only I
b) Only II
c) Only III
d) Only I and II
e) Any of I, II and III is sufficient

9. Ravi walks 30 metres towards south then turns to his right and starts walking straight till he completes another 30 metres. Then again turning to his left he walks for 20 metres. He then turns to his left and walks for 30 metres. How far is he from his initial position?
(a) 30 metres
(b) 50 metres
(c) 10 metres
(d) 60 metres
(e)none of these.

10.  Lata leaves from her home. She first walks 30 metres in North-West direction and then 30 metres in South-West direction. Next, she walks 30 metres in South-East direction. Finally, she turns towards her house. In which direction is she moving?
(a) South-West
(b) South-East
(c) North-East
(d) North-West
(e) none of these.
ANSWERS
1.b
2. a
3. c    
4. b
5. d
6. d
7. c
8. e
9. b
10.c


Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ - 25 FOR SBI CLERK & PO"

Post a Comment

Popular Posts