Choose Your Language

Tuesday, February 9, 2016

Daily Current Affairs 9th Feb. 2016 (Free GK Updates)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. INDIA AND NEPAL COMBINED MILITARY EXERCISE SURYA KIRAN IX STARTED IN UTTARAKHAND
i. India and Nepal Combined Military Exercise Surya Kiran IX has been started in Pithoragarh district of Uttarakhand.
ii. During Surya Kiran IX exercise both armies will focus on upgradation of practical and tactical skills by sharing each other’s experiences.
iii. They will also focus on enhancing interoperability in Counter Terrorism and Jungle Warfare operations in mountain terrain.

2. VISHAL MEHTA APPOINTED AS PRESIDENT OF INTERNATIONAL GROWN DIAMOND ASSOCIATION
i. Vishal Mehta was appointed as the President of the International Grown Diamond Association.
ii. It is a newly formed platform of more than Ten leading grown diamond producers, distributors and retailers.
iii. It is founded by the US with an aim to serve as the central path of communication,development and growth of the industry.

3. JOSHNA CHINAPPA CLINCHED SQUASH INDIVIDUAL GOLD AT THE SOUTH ASIAN GAMES
i. Joshna Chinappa grabbed  the gold medal in women's individual squash at the South Asian Games in Guwahati.
ii. He won the gold medal after defeating Maria Toorpaki Wazir of Pakistan.

 4. 12TH SOUTH ASIAN GAMES INAUGURATED IN GUWAHATI
i. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated  12th  South Asian Games at the Indira Gandhi Athletics Stadium in Guwahati, Assam.
ii. The South Asian Games demonstrate 3-Ts which means Team Work, Togetherness and Talent.
iii. 2500 athletes from India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan and Maldives will be part of the games.
iv. The official slogan of the Games is ‘Play for Peace, Progress and Prosperity’.
v. The official mascot of the event is Tikhor, a one-horned rhino.

5. FORMER NEPAL PRIME MINISTER SUSHIL KOIRALA DIED
i. Nepal’s former Prime Minister Sushil Koirala passed away in Kathmandu due to chronic respiratory problem.
ii. Sushil Koirala had played important role  in adoption of Nepal's new constitution in September 2015

6. MAHINDRA AMC RECEIVED SEBI NOD FOR MUTUAL FUND BUSINESS
i. Mahindra Asset Management Company received Securities and Exchange Board of India’s  approval  for starting the Mahindra Mutual Fund.
ii. Mahindra AMC is a wholly owned subsidiary of Mahindra & Mahindra Financial Services.
iii. Presently 40 mutual fund houses are operating in the country.

7. UNION GOVERNMENT TO SET UP NATIONAL ORGANIC FARMING RESEARCH INSTITUTE IN SIKKIM
i. The Union Ministry of Agriculture and Farmers Welfare is going to set up the National Organic Farming Research Institute in Sikkim.
ii. Union Government is also  helping the  State Government  in sustaining the organic farming and also in marketing  the State’s organic products.
iii. Recently Sikkim was officially declared as first fully organic state in India by Prime Minister Narendra Modi.

Union Agriculture Minister: Radhamohan Singh 

Daily Current Affairs 8th Feb 2016 (Free GK Updates)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 8 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  UNPA UNVEILED COMMEMORATIVE STAMPS TO PROMOTE LGBT EQUALITY
i. The United Nations Postal Administration released a set of six commemorative stamps to promote UN Free & Equal, a global United Nations campaign for lesbian, gay, bisexual and transgender equality.
ii. The campaign was launched and led by the Office of the High Commissioner for Human Rights
iii. The colourful stamps were designed by artist and UNPA art director Sergio Baradat.
iv. The campaign is dedicated to raising awareness of homophobic and transphobic violence and discrimination globally.

2. PRIME MINISTER NARENDRA MODI INAUGURATED PARADIP OIL REFINERY IN ODISHA
i. PM Narendra Modi  inaugurated the Paradip Oil Refinery in Odisha.
ii. Paradip refinery is one of the most modern refineries in the world which can process cheaper high sulphur heavy crude oils.
iv. The refinery will produce petrol and diesel of Bharat Stage IV
  
3. AUSTRALIA WON THREE-MATCH WOMEN ODI SERIES AGAINST INDIA
i. The Australian women cricket team won the three-match ODI series against Indian women team

4. ICC SUSPENDED PAKISTAN'S LEG-SPINNER YASIR SHAH FOR DOPING OFFENCE
i. International Cricket Council suspended Pakistan’s leg-spinner Yasir Shah for three months.
ii. He was suspended after he tested positive for a banned substance, chlortalidone.
iii. Chlortalidone is also used to treat high blood pressure and it is banned by WADA.

5. SAPNA DEVI WON GOLD IN WOMEN WUSHU TAULU COMPETITION
i. Sapna Devi  clinched gold for India in the women Wushu Taulu  Competition of the 12th South Asian Games held Laitkor in Shillong.
ii. Sapna devi bagged gold and the silver medal is won by Susmita Tamang of Nepal
iii. In the men's section, India’s Anjul Namdeo won a bronze medal and the gold went to Sri Lankan player P.L. H Lakshan

iv. Wushu is derived from traditional Chinese martial arts.

Quant Quiz-1 For LIC-AAO, SBI Clerk Exam 2016 (With Full Explanation)

QUANT QUIZ-1 FOR LIC – AAO EXAM


1. A mixture contains milk and water in the ratio 9:4 on adding 4 lts of water, the ratio of milk to water becomes 3:2. Find the total quantity of original mixture:
a. 26                           
b.18                                        
c.10                                        
d.30

2. The ratio of income of A and B is 9:4 and their expenditure are in the ratio 7:3. If each saves Rs 2000 what are their incomes:
a. 90000, 4000                     
b.27000, 12000                    
c. 72000, 16000                   
d.72000, 32000

3. The ratio of the ages of A and B is 7:4 .If the difference between the present age of A and the age of B 2 years hence is 4 than what is the sum of the present ages of A and B:
a. 22                           
b. 18                                       
c. 24                                       
d. 32

4. A man bought a chair and sold it at a gain of 15% if he had bought it at 15 % less and sold it for Rs 160 more he would have gained 40% .Find the cost price of the chair :
a. 4000                                  
b. 3000                                              
c. 3600                                   
d.3200

5. A man had to sell pulses at a loss of 10%. If he increase the price by Rs 5 per kg, he would make a profit of 15% .Find the cost price and initial selling price per kg of pulses:
a. 20,18                                  
b. 18,20                                 
c. 15,18                                              
d. 18,15

6. A can do a job in 12 days, B in 15 days. They work together for 2 days, then B leaves and A alone continues the work. After 1 day C joins A and work is completed in 5 more days. In how many days can C do it alone:
a. 15                           
b.20                                        
c. 25                                       
d.30

7. One type of liquid contains 15% of milk, the other contains 20% of milk. A can is filled with 4 parts of the first liquid and 11 parts of the second liquid. Find the percentage of milk in new mixture:
a.                 
b.18%                                    
c.                                   
d.

8. A man rows to a place 48 km distance and back in 14 hrs. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. Find the rate of the stream:
a. 1 km/hr                             
b. 2 km/hr                             
c. 1.5 km/hr                          
d. 2.5 km/hr

9. A train leaves the station 1 hr before the scheduled time. The train decreases its speed by 50 km/hr. At the next station 300 km away, the train reached on time. Find the original speed of train:
a. 100                         
b. 150                                    
c.  200                                    
d. none of these

10. Two trains running in opposite directions crosses a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds:
a. 1:3                          
b. 3:2                                      
c. 3:4                                      
d. none of these
ANSWERS:
1. A ;  2. D;  3. A ;  4. A;  5. A;  6. C;  7. C;  8. A;  9.B;  10. B


To Get Explanation CLICK HERE

Popular Posts