Choose Your Language

Saturday, February 13, 2016

Quant Quiz-5 For LIC AAO And SBI Examination 2016

QUANT QUIZ - 5 FOR LIC –AAO EXAM
PROFIT AND LOSS
1. What is the cash discount that follows a 20% trade discount on the list price (a 50% mark on the C.P) .If the seller finally makes a profit of 11%:
a. 9.5%                                 
b. 12%                                                  
c. 7.5%                                 
d. 8%

2. A dealer buys a table listed at Rs 200 and gets successive discounts of 10% and 15% .He spends Rs 7 on transport and sells the table for Rs 208. What is his gain:
a. 25%                                  
b. 30%                                                  
c. 35%                                  
d. 40%

3. If a man purchases 7 oranges for Rs 8 and sells 8 oranges for Rs 7. How much profit or loss does he make:
a. 275/16% loss
b. 275/16% profit
c. 375/16% loss
d. 375/16% profit

4. A merchant professes to loss 8% on a certain tea, but he uses a weight equal to 460 g instead of 1 kg. Find his real loss or gain per cent:
a. 50% gain                         
b. 100% gain                                       
c. 200% gain                       
d. 75% gain

5. A man sells an article at a gain of 15%.If he had bought it at 10% less and sold it for Rs 4 less, he would have gained 25%. Find the cost price.
a. Rs. 160                                             
b. Rs. 260                                             
c. Rs 610                              
d. Rs 180

6. An article is sold at 25% profit. If its CP and SP are increased by Rs 16 and Rs 6 respectively, the percentage of profit decreases by 20%. Find the cost price.
a. Rs 45                                
b. Rs 58                                
c. Rs 54                 
d. data inadequate

7. A person sells his table at a profit of 40% and the chair at a loss of 20% but on the whole he gains Rs 60. On the other hand if he sells the table at a loss of 20% and the chair at a profit of 40% then he neither gains nor loses. Find the cost price of the table and the chair.
a. Rs 200, Rs 100                               
b. Rs 100, Rs 200                               
c. Rs 250, Rs 150
d. Rs 150, Rs 250

8.1/5  if a commodity is sold at 25% profit,1/10 is sold at 40% profit and the rest at 30% profit. If a total profit of Rs 150 is earned, then find the value of the commodity:
a. Rs. 550                                             
b. Rs. 450                                             
c. Rs 650                              
d. Rs 500

9. Umesh purchased 30 bananas at Rs 3 each. He sold 16 bananas at 15% profit and the remaining 30% profit. What is his profit percentage in this transaction:
a. 33%                                  
b. 22%                                                  
c. 17%                                  
d. 31%

10. A calculates his profit percentage on the selling price whereas B calculates his profit on the cost price. They find that the difference of their profits is Rs 900.If the selling price of both of them are the same, and A gets 50% profit and B gets 40% profit, then find their selling price:
a. Rs 4200                            
b. Rs 4500                                           
c. Rs 4000                            
d. Rs 4800
ANSWERS

1.C, 2.D, 3.C, 4.B, 5.A, 6.C, 7.A, 8.D, 9.B, 10.A 


For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Daily Current Affairs 12th Feb. 2016 (Free GK Updates)

DAILY CURRENT AFFAIRS: 12 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. THE 6TH NATIONAL SCIENCE FILM FESTIVAL STARTED IN MUMBAI
i. The 6th National Science Film Festival and Competition has been started at Nehru Science Center in Mumbai.
ii. The event was chaired by veteran director Shyam Benegal and science film maker Dr Mike Panday.
    
2.  R K VERMA IS APPOINTED AS NEW SECRETARY OF RAILWAY BOARD
i. Mr. R K Verma is appointed  as  new Secretary in Railway Board of India.
ii. He has worked with various railways, including Southern, North-East Frontier Eastern and Western comprising of Indian Railways Institute of Civil Engineering.
UNION RAILWAY MINISTER: SURESH PRABHU

3. RBI SAID TO BANK SET ASIDE MORE FOR STRESSED LOANS
i. The Reserve Bank of India has directed commercial banks to accelerate provisioning requirement for the existing stock of restructured loans that are showing signs of stress.
ii. Banks have provided only 5 per cent for these restructured loans but now the central bank has directed them to increase the provisioning by 2.5 per cent every quarter so that by March 31, 2017 provisioning reached the 15 per cent level.
iii. The central bank has given direction to support the RBI’s drive to clean up banks’ balance sheets by March 2017.

4. SIACHEN AVALANCHE SURVIVOR LANCE NAIK HANAMANTHAPPA PASSED AWAY
i. . Lance Naik Hanamanthappa who had been battling for life at the Army’s Research & Referral hospital passed away he was 33 years old only.
ii. Hanamanthappa belonged to a farming family in Betadur village in Kundagol taluk of Dharwad district.
iii. He was trapped inside an air pocket under 35 feet of snow and he was buried alive in an avalanche on February 3.

5. RAILWAY MINISTRY LAUNCHES 3 IT ENABLED APPS
i. The Union Ministry of Railways has launched 3 IT enabled apps to bring transparency in Indian Railways and to promote Digital India initiative.
ii. The apps were launched by Union Railway Minister Suresh Prabhakar Prabhu in Mumbai, Maharashtra.
iii.Three IT enabled apps are:
a.    Hand Held Terminals for TTEs will help in updating status of passenger list of the whole train.
b.   Paperless unreserved ticketing mobile application will be used for booking unreserved tickets on many suburban and some long distance routes.
c.    E-booking of disposable linen on trains will Allows passengers to avail bedroll kits through online booking and from IRCTC set up select outlets on the station.


6. YES BANK PARTNERED WITH SMARTBOX TO HELP REDUCE DELIVERY RETURNS FOR E-COMMERCE FIRMS
i. Yes Bank has tied up with Smartbox Ecommerce Solutions for solving problems  relating to  delivery of e-commerce firms.
ii.The bank will help  the payment solutions for Smartbox network of Automated Parcel Delivery Terminals.
iii. YES Bank partnership will help to reduce costs for e-commerce companies while offering additional convenience to online shoppers.
iv.YES Bank is India's fifth largest private sector bank.

Popular Posts