Choose Your Language

Tuesday, February 16, 2016

Daily Current Affairs 16th Feb. 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 16 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. INDIA AND SWEDEN SIGNED MOU ON TECHNICAL COOPERATION IN RAIL SECTOR
i. The Ministry of Indian Railways and Sweden signed a Memorandum of Understanding on technical cooperation in rail sector.
ii. It will help to promote efficiency and sustainability and achieve concrete results with regard to bilateral trade, investment, research and technology transfer.
Pm of Sweden: Stefan Lofven

2. INDIA WON THREE-MATCH T-20 SERIES AGAINST SRI LANKA
i. India on won the three-match T-20 series against Sri Lanka by defeating with 2-1 in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
ii. Indai is ranked on first position in T-20
iii. The man of theis given to Ravichandran Ashwin.

3. INDIAN WOMEN FOOTBALL TEAM DEFEATED NEPAL TO BAG GOLD AT SAG
i. The India women's team won gold at the 12th South Asian Games after beating Nepal by 4-0 in the in Shillong.
ii. 12th South Asian are hosted by India for the third time.

4. JAUNA MURMU AND RANJIT NAYAK INCLUDED IN TARGET OLYMPIC PODIUM SCHEME
i. Two prominent sportspersons Jauna Murmu and archer Ranjit Nayak were included in the Target Olympic Podium Scheme for the 2016 and 2020 Olympic Games.
ii. Jauna Murmu is a sprinter, while Ranjit is an archer both are chosen for the scheme by the Ministry of Youth Affairs and Sports.
iii. Target Olympic Podium Scheme was started with the objective of identifying and supporting potential medal prospects for 2016 and 2020 Olympic Games.

5. MYSURU DECLARED CLEANEST CITY IN SWACHH SARVEKSHAN 2016
i. Mysuru city from Karnataka has been ranked first in terms of cleanliness for second time in Swachh Sarvekshan 2016.
ii. It was announced by Urban Development Minister Venkaiah Naidu during the Swachh Survekshan 2016 award function held in New Delhi.
iii. The rankings of the Swachh Survekshan Survey 2016 were conducted by Quality Council of India as part of ‘Swachh Bharat Mission’.
iv. The survey was conducted to measure the impact of efforts under Swachh Bharat Mission for solid waste management, construction of toilets and service delivery level.
v. Top 5 cities are Mysore, Chandigarh, Tiruchirappalli, Delhi and Visakhapatnam.

6. INDIA’S FIRST LIGHTEST GUN NIDAR LAUNCHED
i. India’s first indigenously developed lightest revolver Nidar weighing merely 250 grams was launched.
ii. It has been designed and manufactured by the Rifle Factory Ishapore located in West Bengal.
iii. It is launched to give a boost to the ‘Make in India’ initiative in small manufacturing sector.
iv. It has a range 7 meters with precise accuracy.

7. DEVARAJA REDDY ELECTED AS THE NEW ICAI PRESIDENT
i. The Institute of chartered accountants of India appointed M Devaraja Reddy as the new President.
ii. Earlier he was the Vice-President of ICAI for the council year 2015-16.
iii. The Institute of Chartered Accountants of India is the national professional accounting body of India

iv. It was established on 1 July 1949

Reasoning Quiz-1 For LIC AAO, SBI Exam 2016

Reasoning QUIZ-1 FOR LIC –AAO EXAM
TOPIC: SYLLOGISM
Directions : Which of the following given below conclusions are true.
1. Statements:     All halls are tyres.
Some tyres are wheels.
All wheels are cars.
            Conclusions:              I. Some cars are wheels.
                                    II. Some cars are tyres.
                                    III. Some wheels are halls.
                                    IV. All wheels are halls is a possibility.


a. None follows
b. I,II, IV follows
c. Only II and III follow
d. Only I and II follow



2. Statements:     Some blades are hammers.
Some Hammers are knives.
Some knives are axes.
               Conclusions:           I. Some Axes are hammers
                                    II. Some Knives are blades
                                    III. Some axes are blades
                                    IV. Some axes being hammer is a possibility


a. None follows
b. Only IV follows
c. Only III follows
d. Only II follows



3. Statements:     All dolls are windows
All bottles are windows
All cars are bottles.
              Conclusions:            I.  All windows are cars
                                    II. Some cars are not dolls is a possibility
                                    III. Some cars are dolls
                                    IV. Some windows are cars


a. Only II,III and IV follows
b. Either II or III follows
c. Only IV follows
d. None of these



4. Statements:     Some Benches are beads.
All beads are flowers
No tree is a flower
               Conclusions:           I. Some beads being tree is a possibility
                                    II. Some trees are beads
                                    III. No tree is a bead.
                                    IV. Some benches being tree is a possibility


a. III and IV follows
b. IV and either II or III follows
c. Only IV follows
d. None of these



5. Statements:     All breads are tables.
Some tables are brushes.
All brushes are paints.
               Conclusions:           I. Some paints are breads
                                    II. Some brushes are breads
                                    III. Some paints are tables
                                    IV. Some breads are not paints


a. Only I and II follows
b. Only III follows
c. Either I or IV and III follows
d. None  follows



6. Statements:     Some pictures are frames.
Some frames are idols
All idols are curtains.
               Conclusions:           I. Some curtains are frames
                                    II. Some idols are frames
                                    III. Some pictures are not idols is a possibility
                                    IV. All idols are curtains is a possibility


a. All follows
b. I, II and III follows
c. Only I and III follows
d. None of these



7. Statements:     All typhoons are cyclones.
All winds are typhoons.
All clouds are winds.
               Conclusions:           I. All typhoons are clouds
                                    II. All clouds are cyclone
                                    III. Some typhoons are not cloud.
                                    IV. Some winds are clouds is a possibility.


a. Only I follows
b. II and either I or III follows
c. II and IV and either I or III follows.
d. All follows



8. Statements:     Some floppies are keyboards.
All keyboards are speakers.
All speakers are monitors.
               Conclusions:           I.  Some monitors are floppies
                                    II.  All key boards are monitors
                                    III. Some monitors are keyboards.
                                    IV. Some monitors are not key board.


a. None follows
b. Either II or IV and I and III follows
c. I,II, III follows
d. Only I and II follows



9. Statements:     All islands are countries.
All continents are islands
All planets are countries.
               Conclusions:           I. All countries are continents.
                                    II. Some continents are not countries.
                                    III. Some countries are not continents
                                    IV. No planet is continent is a possibility.


a. I or III and IV follows
b. I or II and IV follows
c. All follows
d. None of these



10. Statements:   All buses are scooters
No scooter is a train.
Some trains are jeeps.
             Conclusions: I. No Bus is Train.
                                    II. Some Jeeps are Scooters.
                                    III. Some Jeeps are not Scooters.
                                    IV. Some Jeeps are not Bus.


a. I,III, IV follows
b. I and II or III follows
c. All follows
d. None of these

ANSWERS:
1.B, 2.B, 3.A, 4.A, 5.C, 6.B, 7.B, 8.C, 9.A, 10.A,



For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

Popular Posts