Choose Your Language

Wednesday, February 17, 2016

English Quiz-2 Based on Prepositions For LIC AAO, SBI Exam 2016

PREPOSITION TEST-2
1. Prof. Krishna will take _________ as the new Principal tomorrow.
a. In                           
b. Over                                  
c. Into                                   
d. Upon

2. We all have to adjust ourselves _________ new circumstances.
a. With                                  
b. Of                           
c. To                          
d. Round

3.Young fans clustered _________ the film star.
a. Upon                                 
b. On                          
c. Round                
d. From

4. My son is apprenticed _________ Mr. Lal, chartered accountant.
a. To                          
b. And                                   
c. For                         
d. At

5. You will always be short of money if you live _________ your means:
a. Upon                                 
b. On                          
c. Into                        
d. For

6. He accused me _________ selling secret information _________ the enemy.
a. From, to              
b. To, for                   
c. Of, To                     
d. In, at

7. Please write _________ ink and put you name _________ the top of the page.
a. In, at                                  
b. Over, To                
c. In, at                                  
d. some, for

8. The man _________ pipe and long hairs is the brother _________ the girl.
a. With, in                             
b. with, of                  
c. around, to             
d. from, to

9. She is now married _________ a rich merchant.
A, To                         
b. Into                                   
c. Of                           
d. From

10. I correspond _________ her regularly.
a. For                        
b. At                           
c. To                          
d. Along

ANSWERS:
1.B, 2.A, 3.C, 4.A, 5.B, 6.C, 7.A, 8.B, 9.A, 10.C,

Quant Quiz-6 For LIC AAO And SBI Examination 2016

QUANT QUIZ-7 FOR LIC –AAO EXAM
TIME AND WORK
1. If ‘x’ men can complete the work in ‘z’ days, then the number of days taken by (x+y) men to do it is:
a.  x+y/xy
b.  x+y/xz
c. xz/x+y
d.(x+y)z/xy                          

2. Ram can do a piece of work in 10 days, Rohit in 15 days. Ram and Rohit together for 5 days, the rest of the work is finished by Ronit in two more days. If they get RS 6000 as wages for the whole work, what are the daily wages of Ram, Rohit and Ronit respectively (in Rs):
a. 400,500,600                     
b. 600,400,500                     
c. 400,600,800                     
d. none of these

3. 4 men and 2 boys can finish a piece of work in 5 days.3 women and 4 boys can finish the same work in 5 days. Also 2 men and 3 women can finish the same work in 5 days. In how many days, 1 man, 1 woman and 1 boy can finish the work, at their double efficiency:
a. 8/13
b. 4  7/13
c. 3  7/13                                          
d. none of these

4. Ravi undertook to complete the work in 40 days and be employed 20 men for his work.8 days before the scheduled time he realized that 1/3rd of the work was still to be done. How many more men were required to complete the work on time:
a. 16                          
b. 15                          
c. 20                          
d. 25

5. ‘A’ person can fill the bottle in 20 days and another person ‘B’ can empty the bottle in 25 days. If they work on alternative days. In how many days the bottle would be full:
a. 200 days               
b. 191 days               
c. 85 days                 
d. 100 days

6. Mohit, Gagan and Vimal can complete a piece of work in 15, 30 and 40 days respectively. They started the work together and Mohit left 2 days before the completion of the work and Gagan left 4 days before the completion of the work. In how many days was the work completed:
a. 7  3/10                              
b.10  2/15    
c. 10  7/30    
d. none of these

7. Rohan is 20% less efficient than Mohan. If Mohan can do a piece of work in 24 days. The number of days required by Rohan to complete the same work alone:
a. 20                          
b. 30                          
c. 28.8                                   
d. can’t be determined

8. Pankaj takes 6 days less than Akshay to do a certain job and 2 days more than Puneet. Pankaj and Akshay together can do the work in the same time as Puneet. In how many days Akshay alone can do the complete work:
a. 10                          
b. 14                          
c. 12                          
d. 16

9. 2 boys and 3 girls finish 25% of the work in 4 days, while 6 boys and 14 girls can finish the whole work in 5 days. In how many days will 20 women finish it:
a. 10                         
b.25                           
c. 24                          
d. 88

10. A and B can do a piece of work in 9 days and 12 days respectively. If they work for a day alternatively, A beginning, in how many days , the work will be completed:
 a. 10  ¼
b. 9  1/5                           
c. 11.11                        
d. 10
  
ANSWERS:
1.C, 2.B, 3.D, 4.C, 5.B, 6.B, 7.B, 8.C, 9.A, 10.A,

For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE


Indian History Quiz-2 For SSC CGL Examination 2016

MEDIEVAL INDIAN HISTORY TEST-2
1. The Highest Officer under the Turkish/Khilji Rulers of the Delhi Sultanate was:
a. Qazi-Ul- Mulk                    
b. Naib-I- Mulk                                 
c. Head of the Majlis            
d. Wazir

2. Who among the following Sultans of Delhi assumed the Title ‘Sikandar-i-Sani’:
a. Balban                               
b. Alauddin Khalji                
c. Muhammad-bin- Tuglaq 
d. Sikandar Lodhi

3. Which among the following was the work of Feroz-Shah Tughlaq:
a. Fautuhat-i-Ferozshahi    
b. Fatawa-i-Jahandari                      
c. Tarikh-i-Ferozshahi                     
d. Tughlaqnama

4. Which among the following Sultans of Delhi Abolished the ‘Zakat’ on Grain:
a. Alauddin Khilji                 
b. Mohammad-bin-Tughlaq
c. Firoz Shah Tughlaq                     
d. Sikandar Lodhi

5. Ibn Batuta was a traveler from which among the following current nations:
a. Algeria                              
b. morocco                           
c. Tunisia                              
d. Libya

6. Mohammad Gauri was first defeated by which of the following ruler:
a. Prithviraj Chauhan
b. Jaya Chand                                   
c. Vidhyadhar                                   
d. Bhima II

7. Which among the following was a new department of agriculture started by Muhammad-bin- Tughlaq:
a. Diwan-i- Risalat                
b. Diwan-i- Ashraf               
c. Diwan-i- Kohi                               
d. Diwan-i-Mustkharaj

8. Who among the following was first initiated disciple of Akbar’s Din-i-Ilahi:
a. Birbal                                
b. Bhagwan Das                   
c. Man Singh                         
d. Surjan Rai

9. Who among the following was the Sultan at Delhi when the Vijayanagar Empire was founded:
a. Feroz Tughlaq                 
b. Sikandar Lodhi                
c. Ghiyasu-din-Tughlaq                   
d. Muhammad-bin-Tughlaq

10. Which of the following Rajput Ruler is known to have donated for the reconstruction of a Mosque:
a. Mihir Bhoja                      
b. Jai Chand                          
c. Ashoka                              
d. Jai Singh Siddharaj

ANSWERS:
1.B, 2.B, 3.A, 4.D, 5.B, 6.D, 7.C, 8.A, 9.D, 10.D,

Daily Current Affairs 17th Feb. 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 17 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. UNION GOVERNMENT UNVEILS NATIONAL CAPITAL GOODS POLICY 2016
i. The Union Government has Launched a National Capital Goods Policy 2016 to give importance to the capital goods sector and the Make in India initiative.
ii. It was announced on the occasion of the Make in India Week held in Mumbai, Maharashtra.
iii. It is for the first time that Union Government has framed such national policy for the capital goods sector.
iv. Key features of Policy
a.       Increase exports of capital goods from the current 27% to 40 % of production.
b.      Increase share of domestic capital goods production in order to make India a net exporter of capital goods.
c.       Facilitate improvement in technology depth, increase skill availability and promote growth and capacity building of MSMEs.

2. INDIAN RAILWAYS WON 36TH NATIONAL CHESS TEAM CHAMPIONSHIP
i. Indian Railways grabbed the 36th National Chess team Championship in Bhubaneswar, Odisha.
ii. Indian railways has defeated defeated Life Insurance Corporation in the final.

3. FASHION DESIGNER MANISH ARORA HONOURED WITH KNIGHT OF THE LEGION OF HONOUR
i. Fashion designer Manish Arora was honoured the Chevalier de la Legion d’Honneur France's highest civilian honour.
ii. The award is given  for his renowned and critically-acclaimed contribution to the fashion world.
iii. National Order of the Legion of Honour is the highest decoration in France
iv. Earlier Pandit Ravi Shankar, Amitabh Bachchan and J.R.D Tata have been honoured with this prestigious award.

4. INDIA PARTICIPATES IN COBRA GOLD 2016 MULTILATERAL EXERCISE
i. India for the first time has participated in the Cobra Gold 2016 multilateral exercise hosted by Indonesia.
ii. Cobra Gold 2016 is 35th edition of multilateral exercise in which 35 countries have participated
iii. The main theme of the exercise is humanitarian assistance and disaster relief.
iv. Cobra Gold multilateral exercise  is the largest Asia-Pacific military exercise held annually in Thailand.

5.  TATA STEEL WINS TIME'S BEST IN CLASS FOR MANUFACTURING AWARD
i. American publishing company Time Inc has announced the winners of the TIME India awards for honouring leaders for manufacturing excellence in India at Switzerland.
ii.  The awards is given in three categories such as Best in class manufacturing, manufacturing innovator of the year and Young maker of the year.
iv. Tata Steel won the award for best in class for manufacturing, Hero Moto Corp was honoured with the manufacturing innovator of the year and Yogesh and Rajesh Agrawal of Ajanta Pharma Limited were honoured with the TIME India Young Maker of the Year award.
6. INDIA FINISHED AT TOP WITH 308 MEDALS IN SOUTH ASIAN GAMES 2016
i. 12th South Asian Games 2016 finished at the Indira Gandhi Athletic Stadium in Guwahati, Assam.
ii. About 2600 athletes from India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan and Maldives.
iii. India finished at the top with a record 308 medals - 188 Gold, 90 Silver and 30 Bronze,

iv. Top 5  winner countries are India, sri Lanka, Pakistan, Afghanistan and Bangladesh.

Indian History Quiz-1 For SSC CGL Examination 2016

MEDIEVAL INDIAN HISTORY TEST-1
1. Who started the Persian Festival ‘Navroz’ in India:
a. Muhammad Gauri
b. Balban                              
c. Razia Sultana                    
d. Malik Riruz

2. The Tughlaq dynasty was founded by which of the following ruler:
a. Firoz Shah Tughlaq         
b. Mohammed bin Tuglaq  
c. Ghiyasuddin Tughlaq                  
d. Vahlol Lodhi

3. The First Arab Invasion in India was led by:
a. Muhammad-bin-Qasim    
b. Muhammad Gauri                       
c. Mahmud Ghazni               
d. Aram Shah

4. In the battle of Chandwar Muhammad Gauri defeated which of the following Rajput Ruler of India:
a. Samshudin-Shah  
b. Prithivraj Chauhan                      
c. Jaichand                            
d. Rahul Rai Verman

5. Who was the first Muslim Ruler of Kashmir?
a. Shahbuddin                      
b. Shamshuddin Shah                     
c. Malik Kafur                                   
d. Akbar
6. When was the first battle of Tarain was fought:
a. 1296 A.D               
b. 1191 A.D                          
c. 1027 AD                            
d. 1174 A.D

7. The famous ‘Dilwara Temple’ at Mount Abu was built by which of the following ruler:
a. Surya verman                  
b. Siddharaja Solanki                      
c. Vikram Dev                                   
d. Ashoka II

8.Geet Gobind’ is written by which of the following writer:
a. Soma Deva                       
b. Kalhana                            
c. Jaya Deva                          
d. Kaviraj

9. The Slave Dynasty was founded by:
a. Qutbuddin Aibak  
b. Razia Sultana                   
c. Abul Fazal                         
d. Bairam Khan

10. The first rupee ‘Rupiya’ was released by which ruler of Sur Dynasty:
a. Nader Shah                      
b. Imam Shah                                   
c.  Sher Shah Suri                
d. Akbar


ANSWERS: 
1.B, 2.C, 3.A, 4.C, 5.B, 6.B, 7.B, 8.C, 9.A, 10.C,

Popular Posts