Choose Your Language

Thursday, February 18, 2016

Reasoning Quiz-3 For LIC AAO, SBI Exam 2016

QUIZ-3 FOR LIC –AAO EXAM
REASONING – BLOOD RELATIONS
1. Pointing to a man in the photograph a lady said, ‘The father of his brother is the only son of my mother.’ How is that man related to that lady:
a. Brother                            
b. son                        
c. cousin                               
d. nephew

Directions (2-4) : Study the following information carefully and answer the questions given below:
2. A is father of C but C is not his son. B is brother of C.D is son of B. H is father of G.G is spouse of B. F is wife of A. E is daughter of C.
Who is grandmother of D:
a. A                            
b. C                            
c. F                                        
d. H

3. Who is son of F:
a. B                            
c. C                            
c. D                                        
d. E

4. How is H related to B:
a. Father                               
b. Brother                
c. father-in-law                                
d. Son-in-law

Directions (5-6): Following questions are based on the information given below:
‘P x Q’ means ‘P is the father of Q’
‘P – Q’ means ‘ P is the sister of Q’
‘P + Q’ means ‘ P is the mother of Q’
‘P  Q’ means ‘ P is the brother of Q’
In the expression B + D x M N ; S + N ; T D ; N x R.
5. How is R related to B:
a. Great granddaughter      
b. great grandson               
c. a or b                                
d. granddaughter/son

6. What is the relation between D and S:
a. Brother/sister                 
b. Husband and wife                       
c. no relation                                   
d. none of these

7. ’P Q’ means that P is the mother of Q, ‘P    Q’means that ‘P is the father of Q’ , ’P # Q’ means that P is the sister of Q. Which of the following represents ‘M is the daughter of R’:
a. R M N                    
b. R M N                      
c.  R#M N                       
d. data inadequate

8. Nandini is the only daughter of Madan’s sister Sangita’s brother. How is Nandini related to Madan :
a. Daughter              
b. Niece                                
c.cousin                                
d. Niece or Dauther

Directions (9-10): Following questions are based on the information given below:
‘P x Q’ means ‘P is the brother of Q’
‘P  Q’ means ‘ P is the sister of Q’
‘P - Q’ means ‘ P is the mother of Q’
‘P  Q’ means ‘ P is the father of Q’

9. Which of the following means ‘D is maternal uncle of K’:
a. D  N – K           
b. D N + K                                  
c. D x N – K                            
d. D x N + M

10. Which of the following means ‘M is nephew of R’:
a. M x T + R        
b. R  J + M x T                          
c. R  J + M                            
d. R x J + M

ANSWERS:
1.D, 2.C, 3.A, 4.C, 5.C, 6.C, 7.A, 8.D, 9.C, 10.B, 

For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

English Quiz-3 Based on Prepositions For LIC AAO, SBI Exam 2016

PREPOSITION TEST-3
1. The shopkeeper does not have the toys, I was looking _______.
a. By                          
b. About                                
c. For                         
d. To

2. Books are very often compared _______ a granary.
a. With                                  
b. To                                      
c. By                          
d. At

3. Divide twelve mangoes _______ three boys.
a. To                          
b. For                                                
c. between                
d. among

4. She sits _________ the shade of tree.
a. On                          
b. To                                      
c. Over                                   
d. in

5. Mohan will never pass his SSC exam _______ he works hard.
a. If                            
b. Unless                               
c. Since                                  
d. Because

6. You cannot easily rise _______ the prevailing corruption.
a. Upon                                 
b. Over                                              
c. Above                    
d. Beyond

7. It was the first time he had eaten a square meal _______ he had left the village.
a. Since                                  
b. For                                    
c. Before                   
d. Although

8. They are very grateful _______ your kindness.
a. For                                    
b. To                                      
c. With                                   
d. Towards

9. His mother was 45, when she _______.
a. Had died               
b. Died                                              
c. was Dying             
d. Has died

10. There was nothing he could do _______wait.
a. And                        
b. Except                               
c. Otherwise             
d. Than


ANSWERS:
1.C, 2.B, 3.D, 4.D, 5.B, 6.C, 7.A, 8.A, 9.B, 10.B,

Indian History Quiz-3 For SSC CGL Examination 2016

MEDIEVAL INDIAN HISTORY TEST-3
1. The Mansabdari System was borrowed from:
a. Afghanistan                      
b. Turkey                              
c. Mongolia               
d. Persia

2. Who was the first Indian ruler to organize haj pilgrimage at the expense of the state:
a. Alauddin Khilji                 
b. Feroz Tughlaq                 
c. Akbar                    
d. Aurangzeb

3. Who among the following witnessed the reigns of eight Delhi Sultans:
a. Ziauddin Barani               
b. Shams-i- Siraj                   
c. Amir Khusrau                   
d. Iban- Batuta

4. Who among the following was the Sultan at Delhi when the Vijaynagar empire was founded:
a. Firoz Tughlaq                   
b. Sikandar Lodhi                
c. Muhammad- Bin- Tughlaq          
d. Ghiyasuddin Tughlaq

5. Who among the following was called ‘Hazar Dinari’ during the regime of Alauddin Khilji ruler of the Delhi Sultanate:
a. Khaleel Saiyeed    
b. Malik Kamil                                  
c. Malik Mohammed            
d. Malik Kafur

6. Which among the following ruler of the Chola Empire conquered the Maldives:
a. Raja Raja Chola I  
b. Rajendra Chola                
c. Kubthunga Chola I                       
d. Vikrama Chola

7. Who among the following was named as ‘Zinda Pir’ or ‘Living Saint’ in Mughal India:
a. Humayun              
b. Akbar                                
c. Aurangzeb                        
d. Jahangir

8. Who among the following built the ‘Ala Darwaza’:
a. Akbar                              
b. Jahangir                            
c. Allauddin Khilji                 
d. Humayun

9. Who among the following was the contemporary leader of Chengiz Khan:
a. Chengiz Khan                   
b. Akbar                                
c. Iltutmish                            
d. Alamgir

10. Who among the following was the founder of Bijapur state:
a. Yusuf Adil Shah                
b. Murad II                           
c. Mehmood II                                  
d. Ibrahim Zubayri


ANSWERS
1.C, 2.C, 3.C, 4.C, 5.D, 6.A, 7.C, 8.C, 9.C, 10.A,

Daily Current Affairs 18th Feb. 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 18 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. HOMEO VISION 2016 INAUGURATED AT NAGPUR
i. The Congress Homeo Vision 2016 was inaugurated by the Minister of State for AYUSH & Health and Family Welfare, Shri Shripad Yesso Naik in Nagpur.
ii. It is started to discuss the recent advances in technology, innovative research and quality education in Homeopathy.
iii. The objective of Ministry of AYUSH is to develop the four core areas such as research, education, drug development and health care delivery.

2. SRI SRINIVASAN BECOME THE 1ST INDIAN AMERICAN JUDGE OF US SUPREME COURT
i. Sri Srinivasan is going to  become the first Indian-American Judge of the U S Supreme Court.
ii. He is going to replace Justice Antonin Scalia after his unexpected death.

3. BHUBANESWAR AMONG THE CLEANEST CITIES IN COUNTRY AMONG SMART CITY MISSION
i. Thel Bhubaneswar has emerged as the topped in the list of  clean cities under the Smart City Mission.
ii. The Bhubaneswar Municipal Corporation has received the Clean City award.
iii. Under the Swachh Bharat Abhiyan Bhubaneswar is considered as one of the cleanest among 75 cities in the country.

4. UNION GOVERNMENT HAS LAUNCHED NON TAX RECEIPT PORTAL
i. Finance Minister Arun Jaitley has launched Non-Tax Receipt Portal to electronically collect over Rs.2 trillion annually in non-tax receipts.
ii. It was launched as part of Union Government’s flagship Digital India campaign.
iii. Presently non-tax revenues are collected by physical instruments such as bank draft or cheque or cash.
iv. It provides a platform to citizens to make online payment of non-tax receipts to the Union government.

5. INDIA'S 1ST LIGHTEST GUN "NIDAR" LAUNCHED
i. India’s first indigenously developed lightest revolver Nidar weighing merely 250 grams was successfully launched.
ii. The gun is launched to boost the "Make In India" initiative.
iii. The Nidar is lightest revolver ever made in India with cheapest price tag of Rs 35,000 only.

6. PNB DECLARED UB HOLDINGS LIMITED WILFUL DEFAULTER
i. Vijay Mallya company United Breweries Holdings Ltd has been declared a wilful defaulter by Punjab National Bank.
ii. Earlier State Bank of India had declared United Breweries and Mallya as wilful defaulters.
iii. The willful defaulter tag is given when the person is not paying the loan even after having sufficient source

7. WORLD'S CHEAPEST SMARTPHONE IS GOING TO BE LAUNCH IN INDIA
i. Noida based  company Ringing Bells is going to launch the world's cheapest 3G smartphone at just Rs 251 in India.
ii. India has become the second largest market for selling cell phones after china.
iii. Defence Minister Manohar Parrikkar will launch the smartphone ‘Freedom 251’ on February 17.


Popular Posts