Choose Your Language

Friday, February 19, 2016

Reasoning Quiz-4 For LIC AAO, SBI Exam 2016

QUIZ-4 FOR LIC –AAO EXAM
REASONING – INPUT-OUTPUT
Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:
Input:                 Ox    23   mat   39   49   34   pond   in  deafs   35
Step 1:                In    23   Ox   mat   39    49   34   pond    35   deafs
Step 2:                Ox   in    23   39     mat   49   34    pond   35   deafs
Step 3:                mat   Ox   in    23    39    34   49   pond   35    deafs
Step 4:                pond   mat   Ox    in   23    39    34   49   35   deafs
Step 5:                deafs   pond   mat   Ox   in   23   39   34   49   35

1. Input :   58   22   go   to   45   24   cat   35   seat   night
What will be step III for the following input.
a.To  go   22   35   58   45   cat  night   seat   24
b. Cat   to   go   22   35   24    58   45   seat   night
c. Night   cat   to go   seat   22   35   24   58   45
d. None of these

2. Which one is penalty mate step for the input given in question no.1
a. Night   seat   cat   22   35   58   go   45  to  24
b. Seat   cat  to   go   22   35   24   45   58   night
c. Seat   go   to  cat   24   22   35   58   45  night
d. None of these

3. In the step III of input given in question no. 1 who is at fifth position from right:
a. 58              
b. 35                          
c. 24                          
d. none of these

4. In step IV of input given in question 1 who will be at 3rd right of 5th from left.
a. 45              
b. 58                          
c. go                           
d.  none of these

5. How many steps are required to complete the input given in question 1 :
a. 5                
b. 4                            
c. 6                             
d. none of these

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input:       base   35   or  gone   62   49   87  ahead
Step 1:      87  base   35  or  gone  62   49  ahead
Step 2:      87  ahead base   35  or  gone  62   49 
Step 3:      87  ahead 62 base   35  or  gone   49 
Step 4:      87  ahead 62 base   49  35  or   gone
Step 5:      87  ahead 62 base   49  gone    35  or 
And step 5 is the last step of the rearrangement.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.      

6. Input:  how   was   your  stay   56   25   36   64
Which of the following will be step 6?
a. 64  how   56  was   your  stay    25   36  
b. 64  how   56  stay 36  was   25   your    
c. 64  how   56  stay 36  was   your 25           
d. There will be no such step

7. Input: power  fail  now  52  24  75  gate  34
Which of the following steps will be the last but one:
a. 4                
b. 5                
c. 6                             
d. 7

8. Step III of an input is:  91   car  85  14  27  few   new  house.
Which of the following is definitely the input:
a. 85  14   91   car   27   few  new house
b. car  91     85  14  27   few  new house
c. car  85    14  27   few  new  house  91
d. can’t be determined

9. step II of an input is:  75   down  16  24  farm  eager  62  sky
How many more steps will be required to complete the rearrangement:
 a. four                      
b. five            
c. six                          
d. seven

10. Input:  14  35  when   they   came   61   48   home
How many steps will be required to complete the rearrangement:
a. Four                      
b. five            
c.  six                         
d. seven

ANSWERS 
1.B, 2.B, 3.C, 4.A, 5.A, 6.D, 7.C, 8.D, 9.A, 10.C,


For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

English Quiz-4 Based on Prepositions For LIC AAO, SBI Exam 2016

PREPOSITION TEST-4
1. The poor have to work _________ morning to evening.
a. In                           
b. To                                      
c. From                                 
d. Before
2. I go _________ swim every morning.
a. To                          
b. For                                    
c. At                           
d. In
3. Never laugh _________ the poor and disabled.
a. On                        
b. from                                              
c. to                           
d. at
4. Please wait _________ me, I am coming within 5 minutes.
a. For                        
b. by                                      
c. from                                  
d. to
5. He fell _________ love with Pooja.
a. By                          
b. For                                    
c. In                           
d. with
6. I got your parcel _________ Tuesday.
a. Since                                  
b. For                                    
c. To                          
d. On
7. She was married _________ an early age.
a. For                        
b. of                                       
c. at                            
d. in
8. His father died _________ the age of 63.
a. At                           
b. in                                       
c. for                          
d. of
9. They will go to Delhi _________ plane.
a. On                          
b. in                                       
c. by                           
d. from
10. I am grateful _________ my friends for their moral support.
a. For                        
b. to                                       
c. of                           
d. with

ANSWERS
1.C, 2.B, 3.D, 4.A, 5.C, 6.D, 7.C, 8.A, 9.C, 10.B,

Indian History Quiz-4 For SSC CGL Examination 2016

MEDIEVAL INDIAN HISTORY TEST-4
1. Who was the Mughal Emperor who introduced the military strategy called ‘Tulughama’:
a. Aram Shah                    
b. Akbar                              
c. Humayun                                  
d. Babar
2.Who was the leader of Rajputs fought with Babar in Kanwa war:
a. Amar Singh                   
b. Rana Sangram Singh             
c. Udai Singh                                 
d. Hamvira Deva
3. Who among the following was the incharge of Foreign affairs in the Sher Shah Government:
a. Diwan-i-Kohi               
b. Diwan-i-Wazir            
c. Diwan-i-Rasalat                      
d. Diwan-i-Bandagan
4. Who wrote Humayun-Nama:
a. Abul Fazal                     
b. Amir Khusru                           
c. Gulbadan Begum                    
d. Barni
5. Babar Wrote ‘Turjke-i-Babri’ in which of the following languages:
a. Persian                           
b. Turky                             
c. Urdu                                            
d. Arabic
6. Who looked after the Judicial and civil matters of the Parganas :
a. Shiqdar and Choudari
b. Patwari and Amin                 
c. Dhiqdar and Amin                 
d. Choudari and Patwari
7. Which of the following highways were built by Sher Shah:
a. Sonar Gaon                                                       
b. Agara to Mandu                      
c.   Agora to Jodhpur and Lahore to Multan                     
d. All of above
8. Who among the following introduced the Silver rupee:
a. Akbar                              
b. Babar                              
c. Sher Shah Suri             
d. Humayun
9. What was the original name of Jahangir:
a. Kurram                          
b. Khusru                           
c. Salim                                           
d. Akbar II
10. Who abolished ‘Tuladan’ and ‘Jhoraka’ Darshan:
a. Babar                              
b. Akbar                              
c. Aurangzeb                                
d. Sher Shah

ANSWERS
1.D, 2.B, 3.C, 4.C, 5.B, 6.C, 7.C, 8.C, 9.C, 10.C,

Daily Current Affairs 19th Feb. 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 19 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. ARUN JAITLEY RELEASED ‘INDIA-2016’ AND ‘BHARAT-2016’ YEAR BOOKS
i. Union Minister for Information & Broadcasting Arun Jaitley released  two year books named ‘Bharat 2016’ and ‘India 2016’ .
ii. These books will provide complete information about the various States and Union Territories and the economy of India.
iii. It also provides detailed information on various schemes and projects of Government and its various departments.

2. LYRICIST SAMEER ANJAAN’S NAMES  ENTERED IN GUINNESS BOOK OF WORLD RECORDS
i. Bollywood’s popular lyricist Sameer Anjaan’s name has been entered into Guinness Book of World Records.
 ii. He was rewarded for writing the most number of songs for Bollywood films.
iii. He has provided lyricst to more than 3,524 songs for 650 Bollywood movies.

3. JAYANT MISRA APPOINTED AS DG OF DRI
i. Jayant Misra has been appointed as Director General of Directorate of Revenue Intelligence.
ii. A Special Investigation Team is formed to verify the whether USD 505 billion was transacted out of the country between 2004-2013 as part of money laundering.

4. UNION GOVERNMENT NOD FOR BUILDING OF 82000 HOUSES FOR POOR IN URBAN AREAS OF 163 CITIES
i. The Union Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation sanctioned construction of around eighty two thousand houses for Economically Weaker Sections in urban areas of 163 cities.
ii. The cities approved are in West Bengal, Telangana, Bihar, Mizoram, Rajashtan, Jharkhand and Uttarakhand.
iii. The Government has  sanctioned construction of houses  Under the Prime Minister’s Awas Yojana .
iv. The Pradhan Mantri Awas Yojana has been launched by the Prime Minister Narendra Modi for Housing for All by the year 2022. 
v. The Scheme has been launched by the Prime Minister of India, Narendra Modi on 25th June 2015.

5. US PRESIDENT OBAMA SIGNED A NEW LAW IMPOSING SANCTIONS AGAINST NORTH KOREA
i. United States  President Barack Obama signed  a new law imposing new sanctions against North Korea.
ii. The new law sanctions are aimed at punishing North Korea for its provocative recent nuclear test and rocket launch.
iii. The law was passed by the US Congress against  North Korea  after it refused to stop its nuclear programme.
iv. The sanctions aims at stopping sources of cash for the regime by sanctioning trade in coal, minerals and precious metals.

6. CABINET GIVES NOD TO BRICS MOU FOR COOPERATION IN SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION
i. The Union Cabinet has signed a BRICS Memorandum of Understanding on cooperation in the fields of Science, Technology and innovation.
ii. It will promote cooperation in the field of STI among BRICS countries.
Iii. BRICS nations will share the experiences and complementarities in STI in order to co-generate new knowledge and innovative products, services and processes.

7. BHEL COMMISSIONED 270 MW UNIT OF GVK POWER PLANT IN PUNJAB
i. Bharat Heavy Electricals Ltd commissioned a 270 MW generation unit at the Goindwal Sahib Thermal Power Project in Punjab.
ii. Bharat Heavy Electricals Ltd is a power plant equipment manufacturer  owned by the Government of India.

iii. It is India's largest engineering and manufacturing company of its kind

Popular Posts