Choose Your Language

Sunday, February 21, 2016

Reasoning Quiz-5 For LIC AAO, SBI Exam 2016

QUIZ-5 FOR LIC –AAO EXAM
REASONING – NUMBER RANKING
1. In a class, among the passed students, Bharati is 25th from the top and Hema is 5 ranks below Bharati, is 30th from the bottom. All the students from the class have appeared for the exam, if the ratio between pass and fail students is 4:1 in that class, how many students are fail:
a. 14                          
b. 15                          
c.17                           
d.18

2. In a queue of boy, Piyush is 15th from starting and shailesh is 18th from the end. There are 15 persons between them. What is the maximum number of boys in queue:
a. 44                          
b.43                           
c.48                           
d.49

3. Anil ranked 12th from the top and Rahul is ranked 15th from the bottom in a class of 35 students. How many students are there between Anil and Ravi:0
a. 8                            
b.9                             
c.6                              
d.7

4. In a row of girls, Nupur is ninth from left and Rupali is thirteenth from right. They interchanged their position and then Nupur becomes sevteenth from the left .find the new position of Rupali from the right end of the row:
a. 20                          
b.27                           
c. 21                          
d. none of these

5. In a queue of 20 boys, Rajesh is 7th from front and Ashish is 6th from back. How many boys are standing between Rajesh and Ashish:
a. 8                            
b.7                             
c.9                              
d. none of these

6. Laptop of Acer is kept 10th from left on the table and laptop of H.P is kept 11th from right on the same table .If the position of both laptops are being interchanged. Then find out the total number of laptops on the table:
a. 21                          
b.20                           
c. data inadequate   
d. none of these

7. If the bottle of cold drink has kept 13th from the front and a packet of maggi has kept 11th from the back on the same table. If they interchanged their position and packed of maggi becomes 10th from the back then find out the total number of articles on the table;
a. 23                          
b.21                           
c. data inadequate   
d. 22

8. A book is kept 20th from front and another book is kept 10th from back. On the same shelf .If nine books are between them. Then find out total number of books that are kept on the shelf and it should not be more than 21:
a. 39                          
b. 18                          
c. 19                          
d. 20

9. Some people are sitting in a row. Richa is sitting in the middle of the row and 7 persons are sitting ahead of Richa. 8 persons are sitting behind Rohan. And three person are sitting between Richa and Rohan. Then find out total number of persons are sitting in a row. If they are more than 15:
a. 20                          
b.21                           
c. data insufficient   
d. 19

10. There are many items in a drawer. One item is kept at 12th position from left and another is kept 11th position form right. There are nine items are present between them. If the number of items are not more than 15, then find out total number of items in a drawer:
a. 14                           b.10                            c. 12                           d. none of these

ANSWERS: 
1.B, 2.C, 3.A, 4.C, 5.B, 6.C, 7.D, 8.D, 9.A, 10.C,


For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Indian History Quiz-5 For SSC CGL Examination 2016

MEDIEVAL INDIAN HISTORY TEST-5
1. What was the real name of ‘Nurjahan’:
a. Gulbadan              
b. Mehrunnisa                                 
c. Nushrat Begam                
d. Malika Rajia

2. The Italian Traveller ‘Nicolo Manucci’ visited India during which of the following ruler:
a. Shahajahan                      
b. Akbar                               
c. Balban                              
d. Jahangir

3. Who was the founder of ‘Chisti’ movement in Sufism:
a. Khwaja Muinuddin Chisti         
b. Khwaja Abdul     
c. Shaikh Abdul                                
d. Turkaram

4. Who founded the Vijaynagar Kingdom in South India:
a. Devraja-I              
b. Shivaji-I                            
c. Narsimha                          
d. Harihar And Bukka Rai

5. Who invented ‘Sitar’ in India:
a. Amir Khusro                    
b. Firoz Shah                                   
c. Ziauddin Barni                 
d. Jayadeva

6. Who wrote ‘Kathasarita Sagar’:
a. Jayadeva               
b. Somadeva                        
c. Kalhana                          
d. Jai Chand

7. Which of the following tax was taken by non-muslims during the muslim reign:
a. Zakak                                
b. Kharaj                              
c. Jaziya                                
d. Chauth

8. Which among the following was the single biggest item of import to the Vijaynagar Empire:
a. Precious stones               
b. horses                              
c. luxury goods                                
d. raw silk

9. Who was the founder leader of muslim Fakirs:
a. Dadu Mian                       
b. Majnun Shah                               
c. Tipu                                    
d. Akbar

10. The Portuguese built their first fortress in India at:
a. Cochin                              
b.Goa                                    
c. Delhi                                             
d. Kolkata

ANSWERS: 
1.B, 2.A, 3.B, 4.D, 5.A, 6.B, 7.C, 8.B, 9.B, 10.A,

English Quiz-5 Based on Prepositions For LIC AAO, SBI Exam 2016

PREPOSITION TEST-5
1. We may have to await for (1)/ a new political revival (2)/ to eradicate the (3)/ corruption from our economy (4).
a. 1                
b.2                             
c.3                              
d.4

2. When she was (1)/ in jail (2)/ she was debarred to send (3)/ a letter even to her son.(4)
a.  1               
b.2                             
c.3                              
d.4

3. Despite of the best efforts (1)/ put by the doctors (2)/ the condition of the patient (3)/ is detereorating from bad to worse. (4)
a. 1                            
b.2                             
c.3                              
d.4

4. The militant yielded for (1)/ the temptation and fell (2)/ into the trap (3)/ of police. (4)
a. 1                            
b.2                             
c.3                              
d.4

5. Many people in India (1)/ are dying from hunger (2)/ but government seems (3)/ to be ignorant of such crude fact.(4)
a. 1                            
b.2                             
c.3                              
d.4

6. In difficult time (1)/ she prefers keeping her counsel (2)/ rather than wandering (3)/ here and there for relief. (4)
a. 1                            
b.2                             
c.3                              
d.4

7. The persons who are (1)/ suffering from diabetes are (2)/ advised to substitute (3)/ saccharine by sugar. (4)
a. 1                            
b.2                             
c.3                              
d.4

8. He always says (1)/ that he prefers to go (2)/ home to stay in (3)/ a hotel at night.(4)
a. 1                            
b.2                             
c.3                              
d.4

9. Hardly had we settled down (1)/ for the rest (2)/ when we were started by the (3)/ strange sound of trumpets. (4)
a. 1                            
b.2                             
c.3                              
d.4

10. He was able to (1)/ free himself with (2)/ the debts by (3)/ working day and night. (4)
a. 1                
b.2                             
c.3                              
d.4
ANSWERS :

1.A, 2.C, 3.A, 4.A, 5.B, 6.C, 7.D, 8.C, 9.C, 10.B,

Popular Posts