Choose Your Language

Monday, February 22, 2016

Ancient Indian History Quiz-1 For SSC CGL Examination 2016

ANCIENT INDIAN HISTORY TEST-1
1. ‘Lothal’ , one of the Indus city is located in which of the following present state:
a. Rajasthan                          
b. Sind                                               
c. Gujarat                              
d. Haryana

2. Which one of the following is not a Rig Vedic River:
a. Gomati                                          
b. Tapti                                             
c. Askini                                
d. Vitasta

3. Which of the following veda’s is a book of Magical Formula:
a. Yazur Veda                                   
b. Rig Veda                           
c. Sama Veda                        
d. Atharva Beda

4. In which of the following system is not a system of Ancient Hindu Philosophy:
a. Nyaya                                            
b. Sankhya                            
c. Manusmirti                                   
d. Purva

5. In which of the following is a Regvedic God/Goddess of ‘Solar’:
a. Mitra                                             
b. Savitri                               
c. Pushan                              
d. Rudra

6. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the :
a. Chhandogyopanishad                 
b. Mundakopanishad                      
c. Kathopanishad                 
d. Kenopanishad

7. Which of the following dynasty was ruling over north India at the time of Alexander’s Invasion:
a. Nanda                                           
b. Maurya                             
c. Sunga                                
d. Kanva

8. In ancient India the name of ‘Varahamihira’ was associated with:
a. Mathematics                                 
b. Astronomy                                   
c. Drama                               
d. Medicine

9. World’s first oil paintings have been found in which of the following country:
a. India                                              
b. Pakistan                            
c. Afghanistan                                  
d. Iran

10. At which among the following sites where first evidence of cultivation of cotton has been found:
a. Piklihal                                          
b. Hathonora                        
c. Nal                                     
d. Ghaligai

ANSWERS:
1.C, 2.B, 3.D, 4.C, 5.B, 6.C, 7.A, 8.B, 9.C, 10.C

English Quiz-6 Based on Prepositions For LIC AAO, SBI Exam 2016

PREPOSITION TEST-6
1. The Society does not (1)/ hold itself responsible (2)/ for the loss or damage to (3)/ any item. (4)
a. 1                            
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

2. In spite of being (1)/ very busy at project work (2)/ he saves time (3)/ to the relatives. (4)
a.   1                          
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

3. Some persons (1)/ get promotions (2)/ even if they are not (3)/ worthy for them (4)
a.   1                          
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

4. While he was returning (1)/ from the office (2)/ a man attacked on(3)/ him with a dagger.(4)
a.   1                          
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

5. The decline of her moral (1)/ was caused by a lot of (2)/ factors that were once (3)/ fascinating to her.(4)
a.   1                          
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

6. He took me to a restraunt (1)/ and ordered for two cups (2)/ of cold coffee (3)/ which the waiter brought in an hour.(4)
a.   1                          
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

7. There are some animals (1)/ than can live (2)/both in water and land (3)/ without any difficulty. (4)
a.   1                          
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

8. During his tour (1)/ to the south (2)/ he visited not only to Chennai (3)/ but also Karnataka. (4)
a.   1                          
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

9. The president Mr. Kalam (1)/ is much sought after (2)/ by school teachers and (3)/ is invited for many functions.(4)
a.   1                          
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

10. His mother is not well (1)/ but he (2)/ does not look for her (3)/ properly.(4)
a. 1                            
b.  2                           
c.   3                           
d. 4

ANSWERS:
1.C, 2.D, 3.D, 4.C, 5.A, 6.B, 7.C, 8.C, 9.D, 10.C,

Daily Current Affairs 22nd Feb. 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. PM NARENDRA MODI LAUNCHED RURBAN MISSION IN CHHATTISGARH
i. Prime Minister Narendra Modi launched Shyama Prasad Mukherjee National Rurban Mission. T
ii. The mission was launched from Kurubhat village in Dongargarh block of Rajnandgaon district in Chhattisgarh.
iii. The Rurban Mission aims to develop smart village on the line of smart cities and reduce the burden of migration to the cities through adopting ‘cluster approach’.

2.  MALAYALAM FILM OTTAL NAMED BEST CHILDREN'S FILM AT BERLIN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
i. Malayalam film “Ottal” was named as the Best Children's Film at the 2016 Berlin International Film Festival in Germany.
ii. It was honoured with the Crystal Bear Award in the 'Generation K-Plus' section.
iii. The film is directed by Jayaraj Rajasekharan Nair and it narrates the story of an old fisherman and his grandson.

3. PUNJAB WARRIORS DEFEATED KALINGA LANCERS TO WIN 2016 HOCKEY INDIA LEAGUE
i. The Jaypee Punjab Warriors defeated Kalinga Lancers to clinch Hockey India League title in Ranchi, Jharkhand.
ii. The Emerging Player of the Match was awarded to Armaan Qureshi.
iii. The Dhruv Batra honoured for Maximum Goals award to Kalinga Lancers' Glenn Turner.
iv. Hockey India League is organized by Hockey India, the governing body for the sport in India.

4. TRIPLE JUMPER RENJITH MAHESWARY WON SILVER IN ASIAN INDOOR ATHLETICS CHAMPIONSHIPS
i. Triple jumper Renjith Maheswary won silver medal at the 7th Asian Indoor Athletics Championships in Doha, Qatar.
ii. The Gold medal was by Kazakhstan’s Roman Valiyev with 16.69m and Rashid Ahmed Al Mannai won the bronze with 15.97m.
iii. Some other medal winners from India
a.    Mayookha Johny - gold in long jump and silver in triple jump
b.   Dutee Chand - bronze in 60m sprint
c.    Sugandha Kumari - bronze in women’s 1500m

5. CHRISTINE LAGARDE APPOINTED AS MD OF IMF FOR SECOND TERM
i. The Executive Board of the International Monetary Fund  selected Christine Lagarde to serve as IMF Managing Director for a second five-year term.
ii. She was the only candidate nominated for the post .
iii. She was the first woman to become finance minister of a G8 economy, and is the first woman to head the IMF.

iv. Romania’s Simona Halep was the winner of the women’s singles title in 2015.

Daily Current Affairs 21st Feb. 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 21 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. UMA BHARTI TO INAUGURATE JAL MANTHAN 2016
i. Union Minister of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Uma Bharti has inaugurated Jal Manthan 2 on February 22 in New Delhi.
ii. The main theme of the event is Integrated Approach for Sustainable Water Management.
iii. The purpose of the event is to have discussions on River Basin Approach for Sustainable development, Ground water, Water security, innovation in water governance, Water management and Coordination.
iv. The first Jal Manthan was organized in November 2014.

2. KALIKHO PUL SWORNED IN AS ARUNACHAL PRADESH CM.
i. Congress leader Kalikho Pul has sworn in as the ninth Chief Minister of Arunachal Pradesh.
ii. Earlier President rule was imposed in the state.
iii. He has replaced former Chief Minister Nabam Tuki
Governor of Arunachal pardesh: J P Rajkhowa

3. RENOWNED NOVELIST HARPER LEE PASSES AWAY
i. Harper Lee known for her famous novel To Kill a Mockingbird has passed away in US.
ii. She is also known for her famous novel about a young girl’s experience of racial tensions in a small Southern town has sold tens of millions of copies and been translated into dozens of languages.

4. WORLD BANK TO SUPPORT RAJASTHAN ON ENERGY REFORMS
i. The World Bank has decided to lend financial support to the Rajasthan government on energy reforms.
ii. The decision was taken at a meeting between World Banks director in India, Onno Ruhl and Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje.
iii. The fund is given for the ongoing projects on rural development, including the Jal Swablamban Abhiyan, and o new technologies in Agriculture, Skill Development and Tourism in Rajasthan.

5. PLAYING IT MY WAY ENTERS LIMCA BOOK OF RECORDS
i. Cricket Legend Sachin Tendulkar’s autobiography, Playing It My Way, has entered the Limca Book of Records.
ii. The autobiography is entered in the category of best-selling books  in  both fiction and non-fiction categories in the world.
iii. More than 1,50,289 copies of the autobiography has been sold in the world.

6. FEBRUARY 21 OBSERVED AS INTERNATIONAL MOTHER LANGUAGE DAY
i. International Mother Language Day  is observed  on 21 February in the world.
ii. The day is observed to promote awareness of linguistic, multilingualism and cultural diversity.
iii. The Theme of the day is “Quality education, language of instruction and learning outcomes

7. MADHYA PARDESH AND RAJASTHAN SETS UP SPV FOR IMPLEMENTATION OF SMART CITY PLANS
i. Madhya Pradesh and Rajasthan Government have set up Special Purpose Vehicles for the implementation of Smart City Plans.
ii. They have been set up for five cities that are Jabalpur, Bhopal, indore, Jaipur and Udaipur.
iii. Smart Cities Project  will improve infrastructure and service delivery through application of Information and Communication Technology and e-governance.

Popular Posts