Choose Your Language

Tuesday, February 23, 2016

Indian History Quiz-6 For SSC CGL Examination 2016

MEDIEVAL INDIAN HISTORY TEST-6
1. Who was the founder of Saiyyid Dynasty:
a. Khizr Khan                       
b. Mubarak Shah                 
c. Muhammad Shah             
d. Alauddin Alam Shah

2. Timur invaded India during the reign of:
a. Slave dynasty                   
b. Khalji Dynasty                  
c. Tuglaq Dynasty                
d. Saiyyid Dynasty

3. Consider the following statements :
(1.) Battle of Chamkaur was fought between Govind Singh and Mughals
(2.) Battle of Haldi Ghati was fought between Akbar and Maharana Pratap
Which of above statements are true:
a. 1 only                                
b. 2 only                                
c. both                                               
d. none of these

4. Who founded the Vikramashila University:
a. Devapala               
b. Dharmapala                                 
c. Dhruva                              
d. Gopala

5. Shalimar and Nishant bagh of Kashmir were built by which one of the following ruler:
a. Akbar                                
b. Abul Fazal                        
c. Jahangir                            
d. Aurangzeb

6. What was the name of central Asian kingdom to which Babar was a king of:
a. Fargana                
b. Kabul                                
c. Ujbeg                                 
d. Persia

7. Who was the first Muslim ruler invaded on South India:
a. Muhammad-bin-Tughlaq
b. Ala-ud-din-Khilji  
c. Ajbek                                             
d. Balban

8. The Devagiri ruler who was defeated by Ala-ud-din-Khilji:
a. Ham Vira Deva                 
b. Pra Taparudra Deva                   
c. Vera Ballala                                  
d. Rama Chandra Deva

9. Who wrote ‘The Ramayana’ in Tamil Language:
a. Mudrarakshash               
b. Kambar                             
c. Nagarjuna                         
d. Chandra Bardai

10. When did Alauddin- Khilji invade on Warangal :
a. 1300 AD               
b. 1301 AD                           
c. 1302 AD                            
d. 1303 AD



ANSWERS:
1.A, 2.C, 3.C, 4.B, 5.C, 6.A, 7.B, 8.D, 9.B, 10.D,



Daily Current Affairs 23rd Feb. 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. BRENDON MCCULLUM SCORES FASTEST CENTURY IN TEST HISTORY
i. Brendon McCullum has made the fastest century in Test history in his 101st and final match for New Zealand .
ii. Brendon McCullum has stroke century on 54-ball  and broke the record jointly held by Viv Richards and Misbah-ul-Haq.
iii. McCullum was the captain of the new Zealand test team.

2. PUNJAB WARRIORS WIN 2016 HOCKEY INDIA LEAGUE
i. The Jaypee Punjab Warriors has won the Coal India Hockey India League title 2016.
ii. The Jaypee Punjab Warriors grabbed gold to become third-time lucky as they clinched their Hockey India League title at the Birsa Munda Hockey Stadium in Ranchi.
iii.  Player of the Tournament Award has been won by Rupinder Pal Singh of Delhi Waveriders.

3. INDIA REMAINS WORLD’S LARGEST ARMS IMPORTER
i. India continues to remain the world’s largest arms importer in 2015.
ii Top arms importers in the world are India , China , Australia , Pakistan , Vietnam and South Korea .
iii. Its biggest suppliers are Russia, United States, Israel and France.

4. E-GOVERNANCE VISION 2020 OF ELECTION COMMISSION OF INDIA
i. The term ‘E-Governance Vision 2020’ was stated by Chief Election Commissioner   Dr. Nasim Zaidi during a Seminar on ‘Leveraging Technology for Transparent and Credible Elections’
ii. He said the 'E-Governance Vision 2020' will provide inclusive, integrated single window view of services to all stakeholders in all phases of the electoral cycle using multiple channel of delivery.

5. UNION GOVERNMENT LAUNCHES SWACHH PARYATAN MOBILE APP
i. Union Government has launched ‘Swachh Parayatan’ mobile application to keep tourist places clean.
ii. It was launched by Union Minister of State  for Tourism, Culture and Civil Aviation Mahesh Sharma in New Delhi.

iii. This mobile app will enable citizens, tourists to take photograph of garbage seen at the monument and upload it on the app so that concerned officer can take   action to clean the garbage.

6. INDIAN-ORIGIN AMAR SINGH APPOINTED AS POLICE COMMISSIONER OF KUALA LUMPUR
i.  Indian origin Sikh Amar Singh has been appointed as the Police Commissioner in Kuala Lumpur, malaysia.
ii. He becomes the first person of Indian origin  to achieve the highest police rank in the Muslim-majority country

7. BIHAR BECAME SIXTH STATE TO JOIN DISCOM REVIVAL SCHEME UDAY
i. Bihar Government signed a Memorandum of Understanding  with the DISCOMs of Bihar under the Scheme Ujwal DISCOM Assurance Yojana for operational and financial turnaround of the DISCOMs.
ii. Bihar became sixth state to sign MoU with Union Government for power scheme UDAY after Andhra Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh, Chhattisgarh and Jharkhand.

iii. UDAY scheme was launched by the Union government to make the power companies financially independent and financially healthy to provide continous power supply.

Popular Posts