Choose Your Language

Friday, February 26, 2016

Ancient Indian History Quiz-4 For SSC CGL Examination 2016

ANCIENT INDIAN HISTORY TEST-4
1. Who among the following writer wrote the famous epic ‘Manimekalai’:
a. Madhavi                           
b. Sattnar                             
c. Gautam                             
c. Jaimini

2. What was Southern king called in Vedic period:
a. Sawrat                                          
b. Samrat                              
c. Virat                                              
d. Bhoja

3. ‘Sankhya’ was written by:
a. Kapil                                             
b. Gautam                             
c. Kanada                             
d. Vyasa

4. What was the capital of Mahajanpadas ‘Gandhara’:
a. Potna                                            
b. Taxila                               
c. Vaishali                             
d. Champa

5. Where was the second Buddhist Council took place:
a. Kashmir                            
b. Pataliputra                                   
c. Vaishali                             
d. Gopa

6. Who is considered as the founder of ‘Buddhist Logic’:
a. Dinnaga                            
b. AsvaGhosha                                 
c. Kapil                                              
d. Nagarjun

7. What was the symbol of the 24th Tirthankaras ‘Mahavir’:
a. Bear                                              
b. Deer                                             
c. Fish                                               
d. Lion

8. When was Alexander came in India:
a. 322 BC                                          
b. 324 BC                             
c. 326 BC                              
d. 325 BC

9. Who was the first Gupta ruler to introduce Silver coins:
a. Kumargupta                                  
b. Chandragupta II              
c. Skandgupta                                  
d. Samudragupta

10. From which among the following place where the bronze image of Buddha was recovered:
a. Deogarh                           
b. Vaishali                            
c. Sultanganj                        
d. Bodh Gaya


ANSWERS:
1.B, 2.D, 3.A, 4.B, 5.C, 6.A, 7.D, 8.C, 9.B, 10.C,

Reasoning Quiz-8 For LIC AAO, SBI Exam 2016

QUESTIONS BASED ON ARGUMENTS
Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a 'strong' argument and which is a 'weak' argument.
Give answer:
(A) If only argument I is strong
(B) If only argument II is strong
(C) If either I or II is strong
(D) If neither I nor II is strong and
(E) If both I and II are strong

1. 
1. Statement: Should India encourage exports, when most things are insufficient for internal use itself?
Arguments:
I. Yes. We have to earn foreign exchange to pay for our     imports.
II. No. Even selective encouragement would lead to shortages. 




2. Statement: Should there be students union in college/university?
Arguments:
I. No. This will create a political atmosphere in the campus.
II. Yes, it is very necessary Students are future political leaders


3. Statement: Should cottage industries be encouraged in rural areas?
Arguments:
I. Yes. Rural people are creative.
II. Yes. This would help to solve the problem of unemployment to some extent
4. 

4. Statement: Should we scrap the system of formal education beyond graduation?
Arguments:
I. Yes. It will mean taking employment at an early date.
II. No. It will mean lack of depth of knowledge



5. Statement: Should articles of only deserving authors be allowed to be published?
Arguments:
I. Yes. It will save a lot of paper which is in short supply.
II. No. It is not possible to draw a line between the deserving and the undeserving.


6. Statement: Should the prestigious people who have committed crime unknowingly, be met with special treatment?
Arguments:
I. Yes. The prestigious people do not commit crime intentionally.
II. No. It is our policy that everybody is equal before the law

7. Statement: 
Should all the unauthorized structures in the city be demolished?
Arguments:
I. No. Where will the people residing in such houses live?
II. Yes. This will give a clear message to general public and they will refrain from constructing unauthorized buildings.


8.Statement: Is buying things on instalments profitable to the customer?
Arguments:
I. Yes. He has to pay less.
II. No, paying instalments upsets the family budget.

9. Statement: Should government jobs in rural areas have more incentives?
Arguments:
I. Yes. Incentives are essential for attracting government servants there.
II. No. Rural areas are already cheaper, healthier and less complex than big cities. So ? Why offer extra incentives.

10. Statement: Should 'computer knowledge' be made a compulsory subject for all the students at secondary school level?
Arguments:
I. No, our need is 'bread' for everyone, we cannot follow western models.
II. Yes. We cannot compete in the international market without equipping our children with computers

11. Statement: Should India engage into a dialogue with neighbouring countries to stop cross border tension?
Arguments:
I. Yes. This is the only way to reduce the cross border terrorism and stop loss of innocent lives.
II. No. Neighboring countries cannot be relied upon in such matters, they may still engage in subversive activities.

12. Statement: Should the practice of transfers of clerical cadre employees from government offices of one city to those of another be stopped?
Arguments:
I. No. Transfer of employees is a routine administrative matter and we must continue it.
II. Yes. It involves lot of governmental expenditure and inconvenience too many compared to the benefits it yields.

13. Statement: Is paying ransom or agreeing to the conditions of kidnappers of political figures, a proper course of action?
Arguments:
I. Yes. The victims must be saved at all cost.
II. No. It encourages the kidnappers to continue their sinister activities.

14. Statement: Should there be no place of interview in selection?
Arguments:
I. Yes, it is very subjective in assessment.
II. No. It is the only instrument to judge candidates' motives and personality.

15. Statement: Should family planning be made compulsory in India?
Arguments:
I. Yes. Looking to the miserable conditions in India, there is no other go.
II. No. In India there are people of various religions and family planning is against the tenets of some of the religions.

16. Statement: Should there be a ceiling on the salary of top executives of multinationals in our country?
Arguments:
I. Yes. Otherwise it would lead to unhealthy competition and our own industry would not be able to withstand that.
II. No. With the accent on liberalization of economy, any such move would be counter-productive. Once the economy picks up, this disparity will be reduced




17. Statement: Should import duty on all the electronic goods be dispensed with?
Arguments:
I. No. This will considerably reduce the income of the government and will adversely affect the developmental activities.
II. No. The local manufacturers will not be able to compete with the foreign manufacturers who are technologically far superior.

18. Statement: Should children be legally made responsible to take care of their parents during their old age?
Arguments:
I. Yes. Such matter can only be solved by legal means.
II. Yes. Only this will bring some relief to poor parents.

19. Statement: Should there be reservation in Government jobs for candidates from single child family?
Arguments:
I. No. This is not advisable as the jobs should be offered to only deserving candidates without any reservation for a particular group.
II. Yes. This will help reduce the growing population in India as the parents will be encouraged to adopt single child norm.

20. Statement: Should we scrap the 'Public Distribution System' in India?
Arguments:
I. Yes, Protectionism is over, everyone must get the bread on his/her own.
II. Yes. The poor do not get any benefit because of corruption

ANSWERS

1.A, 2.E, 3.B, 4.B, 5.B, 6.B, 7.B, 8.D, 9.A, 10.B, 11.A, 12.D, 13.E, 14.A, 15.E, 16.E, 17.B, 18.D, 19.D, 20.D,
                  














Quant Quiz-8 For LIC AAO And SBI Examination 2016

QUANT QUIZ-8 FOR LIC –AAO EXAM



1. (10008.99)/10009.001* 3589*0.4987=?
a. 3000                                  
b. 300000                 
c. 300000                 
d. 5000                                             
e. 9000000

2. If the price is increased by 32% expenditure increase by 10% , then what is the percentage change in consumption:
a. 16   2/3                    
b. 15  2/3                 
c. 16  1/2                   
d. 15 1/3

3.A person of height 2 m wants to get a fruit which is on a pole of height 10/3 m. If he stands at a distance of 4/    3 m  from the foot of the pole, then the angle at which he should throw the stone, so that it hits the fruit is:
a.   15o                                  
b.  30 o                                  
c.  45 o         
d.  60  o

4. How many numbers between 400 and 1000 can be made with the digits 2,3,4,5,6 and 0:
a. 60                          
b. 70                         
c. 40                          
d. 120

5. A boat man can row 2 km against the stream in 20 min and return in 15 min. Find the rate of rowing in still water and the speed of current.
a. 7 km/hr, 2 km/hr                        
b. 6 km/hr, 2 km/hr              
c. km/hr, 3 km/hr   
c. 3 km/hr, 1.5 km/hr

6. Two trains 70 m and 80 m long respectively, run at the rates of 68 and 40 km an hour respectively on parallel rails in opposite directions. How long do they take to pass each other:
a. 5 sec                                  
b. 10 sec                   
c. 12 sec                    
d. 6 sec

7. Ashok invests Rs 3000 for a year and Sunil joins him with Rs 2000 after 4 months. After the year they receive a return of Rs 2600.Sunil’s share is:
a. Rs 800                               
b. Rs. 1000               
c. Rs 750                   
d. Rs 900

8. A sum of money becomes 5 times itself in 4 yrs at a simple interest. In how many years will it amount to 9 times itself:
a.  8yrs                                  
b. 10yrs                    
c. 9 rs                        
d. 8/1/2

9. The difference in simple interests earned on a certain sum of money at 6% per annum at the end of 2 yrs and at the end for 4 yrs is Rs 1200. What is the sum:
a. Rs 5000                            
b. Rs 7000                
c. Rs 10000              
d. Rs 9000

10. What should come in place of (?) in
80        85        ?          87        76        89
a. 78                          
b. 76                         
c. 75                          
d. 72

ANSWERS:
1.C, 2.A, 3.B, 4.A, 5.C, 6.A, 7.A, 8.A, 9.C, 10.A,


For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Popular Posts