Choose Your Language

Tuesday, March 1, 2016

Reasoning Quiz-9 Based on Coding-Decoding

QUIZ-19 FOR LIC –AAO EXAM
REASONING –CODING -DECODING
1. If code of the word ‘COMFORTABLE’ is ‘XLNULIGZYOV’  then code for ‘BENGALURU’ is:
a. YMVZTOIFF                     
b. YVMZTOFIF                                 
c. YVMTZOFIF                     
d. VYMTOFZIF

2. In a certain code, word ‘BANDWITDTH’ is coded as ‘EOCCZLYIM’ then code for ‘ DIRECTING’ in that code language:
a. FKTEFSKNX                     
b. FTKEFKSNX                                 
c. TFKEFKSNX                     
d. FTEKFKSNX

3. In a certain code language ‘MEDITATION’ is written as ‘NOITATIDEM’  hen how is ‘KEYBOARD’ written in that code language:
a. DRAOBYEK                      
b. DAROBYEK                                  
c. DOARYBEK                       
d.  none of these

4. In a certain code ‘BLUE’  is coded as ‘BCCE’  .Then cod for ‘YELLOW’ is:
a. GDDEFE               
b.  GEDDFE                          
c. EEFGDD                
d.  GECCFE

5. If ‘ CRICKET’ is coded as ‘DTLGPKZ’ , then how ‘COMPUTER’  is coded in that language:
a. DQPTZZLZ                       
b. DPQTZZZZ                                   
c.  PQTZLZZ             
d. none of these

Directions (6-10):  Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a certain code ‘all candidates must qualify’ is written as ‘na li ja pa’, ‘qualify in all subjects’ is written as ‘ta ja li ra’ and ‘candidates read all subjects’ is written as ‘sa li na ra’.
6. What does ‘li’ stand for:
a. Subject                              
b. qualify                              
c. must                                  
d. all

7. What will be the code for ‘ja na’:
a. Must qualify                     
b. candidates subjects                    
c. qualify subjects    
d. none of these

8. How will ‘all subjects’ be coded:
a. Li sa                                  
b. li ra                                               
c. raj a                                   
d. pa li

9. What will be the code for ‘must’:
a. Pa                          
b. ka                                      
c. li                            
d. na

10. How will ‘candidates should read all subjects’ be coded:
a. Ka na pa li ra                   
b. sa li ra na ja                                 
c. na ka sa li ra                     
d. can’t determine

ANSWERS

1.C, 2.B, 3.A, 4.D, 5.A, 6.D, 7.D, 8.B, 9.A, 10.C,

For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Quant Quiz-9 Based on Permutation/Combination

QUANT QUIZ-9 FOR LIC –AAO EXAM
PERMUTATION /COMBINATION
1. How many 3 digit different numbers can be formed from the digits 3,4,5,6,7 without repetition:
a. 60                          
b. 80                                     
c. 120                        
d. 135

2. Find the number of ways in which 8 players out of 12 players can be selected such that 2 particular player are always included and 3 particular players are always excluded:
a. 6                            
b.7                                         
c. 8                            
d. 9

Direction (3 -5): Answer the below given questions using the word ‘GANESHPURI’

3. The letter S and E respectively occupy the first and last places:
a. 8!                           
b. 10!                                    
c. 2! X 8!                   
d. none of these

4. Vowels should not be together :
a. 6! X 4!                               
b. 8! X 3!                               
c. 7! X 4!                   
d. none of these

5. How many words of 5 letters each can formed each containing 3 consonants and 2 vowels:
a. 14400                               
b. 120                                               
c. 480                        
d. none of these

6. How many different signals can be given using any number of flags from 6 flags of different colour:
a. 325                                   
b. 2550                                             
c. 1045                                 
d. none of these

7. A group of 4 is to formed from 5 women and 4 men in such a way that at least 2 women are there:
a. 101                                   
b. 100                                               
c. 201                        
d. none of these

Directions (8- 10): In how many ways 5 Indian and 4 Englishman can be selected at a round table

8. There is no restriction :
a. 5! X 4!                             
b. 8!                                      
c. 9!                           
d. none of these

9. All the 4 Englishman sit together:
a. 6! X 4!                               
b. 5! X 4!                               
c. 8! X 4!                   
d. None of these

10. All the 4 Englishman do not sit together:
a. 8! – 5! X4!            
b. 9! – 5! X 4!                                   
c. 8! – 6! X 4!          
d.  none of these

ANSWERS

1.A, 2.B, 3.A, 4.C, 5.A, 6.B, 7.A, 8.B, 9.B, 10.A,

Daily Current Affairs 1st March 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 1 MARCH 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN
1. EK BHARAT SHRESHTHA BHARAT PROGRAMME TO BE LAUNCHED
i. ‘Ek Bharat Shrestha Bharat’ programme will be launched to link States and Districts in an annual programme .
ii. The programme will connects people though exchanges in areas of language, culture, trade, tourism and travel.

2. DINESH SHARMA APPOINTED AS CHAIRMAN OF GOVERNING COUNCIL OF IFAD
i. Dinesh Sharma Governor to the International Fund for Agriculture Development was elected as the Chairperson of the Governing Council of IFAD .
ii. He was elected for a period of two years in Rome, Italy.
iii. IFAD was established in 1977 as the Specialized Agency of the United Nations to work towards removing poverty and hunger in rural areas all over the world.
iv. India is a founder member of IFAD and a key contributor among the member countries.

3. WAWRINKA WON DUBAI TITLE
i. Switzerland Player Stanislas Wawrinka won the Dubai Tennis Championships title by defeating Marcos Baghdatis of Cyprus.
ii. Earlier he also won the 2014 Australian Open and 2015 French Open.

4. TWITTER LAUNCHES POSITION OF STRENGTH CAMPAIGN TO EMPOWER WOMEN
i. Twitter for first time has launched ‘Position of strength campaign’ in India to empower women to raise voices against any form of discrimination.
ii. The campaigning will spread awareness to bridge the gender equality gap online in India
iii. It will also inspire the  women leaders next generation to have an influential voice in society.
iv. The campaign has been already been launched in Australia and Ireland.

5. ARMAAN EBRAHIM WON FMSCI MOTORSPORTS MAN OF THE YEAR TROPHY
i. Car racer Armaan Ebrahim was awarded the Motorsports Man-of-the-Year Trophy by the Federation of Motor Sports Clubs of India.
ii. B.I. Chandhok  received the Lifetime Achievement Award for his contribution to motorsports in the country.
iii. Federation of Motor Sports Clubs of India was established in 1971 and is a long-standing member of the Federation Internationale de Motocyclisme  for the promotion and control of motor sport in India.

6. RAHUL SACHDEV WON 1ST ALL INDIA OPEN INVITATIONAL SNOOKER CHAMPIONSHIP 2016
i. Rahul Sachdev won the 1st All India Open Invitational Snooker Championship 2016 in Aurangabad, Maharashtra.
ii. He defeated Pushpender Singh of Railways in the final.


Popular Posts