Choose Your Language

Sunday, March 6, 2016

ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -6 FOR SSC CGL EXAM 2016

ANCIENT INDIAN HISTORY QUIZ -6
1. In which of the following Rastrakuta king built rock-cut temple of Shiva at Ellora:
a. Gopala                            
b. Krishna I                      
c. Bhoja                  
d. Dharampala

2. Which of the following art was influence by Greek and Roman Art:
a. Gupta Art                      
b. Mathura Art                
c. Gandhara Art              
d. Amarvati Art

3. Who wrote ‘Amarsimha’:
a. Amarkosh                    
b. Bhasa                 
c. Shudrak             
d. Panani

4. ‘Allahabad Pillar Inscription’ belongs in which of the following ruler:
a. Kanishka                      
b. Ashoka              
c. Kumargupta                
d. Samudragupta

5. Where was the second Jaina council was took place:
a. Valabhi                          
b. Pataliputra                  
c. Kalashoka                    
d. Bindusara

6. Where was the famous 57-foot high statue of ‘Gomateshvara’ is situated:
a. Sarvanabelagola      
b. Toshali              
c. Rajgir                 
d. Arhat

7. In which of the following book associates the Temporal knowledge or omniscience:
a. Matijanha                     
b. Kevalajnana               
c. Avadhijnana               
d. Pandya

8. In which of the following Tirthankaras is considered the ‘Incarnation of Narayana’ in Vishnu and  Bhagavat Puranas’:
a. Ajitnath                         
b. Arnath               
c. Rishabda                       
d. Mahavir

9. In which of the following was not the Mahajanapadas:
a. Kashi                              
b. Kamrup             
c. Anga                                
d. Kosala

10. What was the emblem of ‘Cheras’:
a. Bow                                 
b. fish                                  
c. Elephant                       
d. Tiger

11. In which of the following is not a ‘Upvedas’:
a. Ayurveda                      
b. Shilpaveda                   
c. Dhanurveda                
d. Kalpaveda

ANSWERS:
1.B,2.A,3.A,4.B,5.B,6.D,7.C,8.D,9.A,10.C,11.A,

REASONING QUIZ–11 BASED ON DATA SUFFICIENCY

REASONING QUIZ–11 BASED ON DATA SUFFICIENCY

Directions (1 – 10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and
Give answer
(a) if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
Give answer
(b) if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
Give answer
 (c) if the data in either in statement I alone or in statement II alone are  sufficient to answer the question
Give answer
(d) if the data in both the statement I and II are not sufficient to answer the question
Give answer
 (e) if the data in both the statement I and II together are necessary to answer the question

1. Is ‘S’ the father of ‘M’
I. ‘M’ is the sister of ‘Q’. ‘Q’ is sister of ‘R’ and ‘R’ is daughter of ‘S’
II. ‘M’ is daughter of ‘L’ and ‘L’ is sister of ‘V’

2. How far is point ‘P’ from point ‘Q’ (all the points lie on a straight line)
I. Point ‘T’ is exactly midway between ‘P’ and ‘Q’. Point ‘T’ is 5 km towards west of ‘R’
 II .  ‘Q’ is 2 km towards the east of ‘R’

3. What does ‘$’ mean in a code language:
I. 5 $#3 means ‘flowers are really good’  
II. 7#35 means ‘good flowers are available

4.A 6-storey building consisting of an unoccupied ground floor and 5 floors on the top of the ground floor numbered 1,2,3,4,5 have different persons A,B,C,D,E who lives on the third floor:
 I. C lives on an even numbered floor. A lives immediately above D. B lives immediately above A.
II. D lives on an odd numbered floor. A and B are immediate neighbourers. Similarly C and E are immediate neighbours. (does not live on an odd numbered floor)

5. On which day of the week is Mohan’s Exam is scheduled (Monday First day of week)
I. Mohan correctly remembers that his exam is scheduled on a day after Tuesday but before Thursday
II.Mohan’s Father correctly remembers that Mohan exam is scheduled on the third day of week

6. Among 5 friends A,B,C,D,E sitting around a circular table facing the center, who sits to the immediate right of A:
I. E sits 3rd to the right of D.A is not an immediate neighbor of D
II.C sits second to the left of B.A is not an immediate neighbor of C

7. In which direction is point E with reference to point S:
I. Point D is to the east of point E. Point E is to the south of point F.
II. Point F is to the north-west to point S. Point D is to the north of point S

8. What is Mr. A’s present income :
I. Mr A income increases by 10% every year
II. His income will increase by Rs 2500 this year

9. What is the ratio of the total number of girls to the total number of boys in school:
I. The ratio of the total number of boys to the total number of girls last year was 4:5
II. There are 3500 students in the school out of which 60% are boys.

10. What is Anita’s Age:
I. Anita is 3 times younger than Sapna.
II. Anita is twice the age of Sapna and the sum of their ages is 72.


ANSWERS
1.E, 2.E, 3.E, 4.D, 5.C, 6.A, 7.E, 8.E, 9.B, 10.E,

For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

QUANT QUIZ-11 BASED ON COMPOUND INTEREST

QUANT QUIZ-11 BASED ON
COMPOUND INTEREST
1. A certain rate per annum, the simple interest on a sum of money for one year is Rs 260 and the compound interest on the same sum for 2 yrs is Rs 540.80.Find rate
a. 4%                                   
b. 6%                                               
c. 8%                                   
d. 10%

2. A sum of Rs 10000 is borrowed at 8% p.a compounded annually which is paid back in 3 equal annual installments. What is the amount of each installment:
a. 3880.335                      
b.3550.534                                   
c. 3900.504                       
d. none of these

3. Avnish invests an amount of Rs. 15,860 in the names of her three daughters A, B and C in such a way that they get the same interest after 2,3 and 4 yrs respectively. If the rate of simple interest is 5% p. a, then the ratio of the amount invested among A,B and C will be:
a. 5:10:12                          
b.                                   
c. 6:7:8                          
d. 6:5:4

4. Mobile is available for Rs 2500 cash or Rs 520 cash down payments followed by 4 equal monthly installments. If the rate of interest charged is 25% per annum, calculate the monthly installment.
a. 520                                  
b. 480                                              
c. 550                                   
d. none of these

5. A simple interest accrued on a sum of certain principal is Rs 2000 in 5 yrs at the rate of 4 p.c.p.a .What would be the compound interest accured on same principal at same rate in 2 yrs:
a. Rs 716                            
b. Rs 724                            
c. Rs 824                
d. Rs 816

6. Ram deposits Rs 15600 in a fixed deposit at the rate of 10% per annum simple interest. After every second year, he adds his interest earnings to the principal. The interest at the end of 4th year:
a. 1716                                
b. 1560                                           
c. 3432                                
d. 1872

7. The difference between Simple interest and Compound Interest compounded every 6 months at the rate of 10% per annum at the end of two years is Rs 124.05.What is the sum:
a. 10000                             
b. 8000                                           
c. 6000                                
d. none of these

8. ‘A’ borrowed a sum of money from ‘B’ at 8% Simple Interest for first 4 years; 10% for next 6 years and 12% for beyond 10 years. If he pays a total of Rs 12160 as interest only at the end of 15 years. How much money he borrow:
a. 12000                             
b. 9000                                           
c. 8000                                
d. none of these

9. A certain rate % per annum Simple Interest becomes Rs 2100 in 2 years and Rs 2250 in 5 years .Find principal and Rate:
a. 2000, 2.5                       
b. 1800, 5%                                  
c. 2000, 3%                      
d. none of these

10. What will be the difference in Simple interest and Compound interest at 10% on sum of Rs 1000 after 4 years:
a. 64.1                                 
b.60.2                                              
c.40.5                                   
d. none of these


ANSWERS:
1.C, 2.A, 3.B, 4.A, 5.D, 6.D, 7.B, 8.C, 9.A, 10.A,

For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

ENGLISH QUIZ-8 BASED ON SPOTTING THE ERROR

ENGLISH QUIZ-8 BASED ON
SPOTTING THE ERROR
1. The doctor (1)/ did not (2)/ ask mohan (3)/ the time. (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

2. How do (1)/ Vinoba appeal (2)/ to the (3)/ land lords? (4)
a.  1                           
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

3. Bats are (1)/ sometime seen (2)/ in our (3)/ houses. (4)
a.   1                          
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

4. I am glad (1)/ rex never saw (2)/ a trained (3)/ police dog jump. (4)
a.  1                           
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

5. His (1)/ son met (2)/ him (3)/ on the door. (4)
a.  1                           
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

6. The plane (1)/ was to (2)/ take off (3)/ at 6 a.m. (4)
a.  1                           
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

7. This is (1)/ our attitudes (2)/ towards (3)/ Ahimsa and Truth. (4)
a.  1                           
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

8. I caught him (1)/ from the hand (2)/ and began (3)/ to plead. (4)
a.  1                           
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

9. We ought (1)/ not to (2)/ speak ill (3)/ for others. (4)
a.  1                           
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

10. Radha works (1)/ Harder than (2)/ I did (3) / her age. (4)
a.  1                           
b. 2                            
c. 3                            
d. 4
ANSWERS
1.D,2.A,3.B,4.D,5.D,6.C,7.B,8.B,9.D,10.D

Popular Posts