Choose Your Language

Tuesday, March 8, 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -7 FOR SSC AND RAILWAYS EXAM 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -7
1. Who was called the ‘Grand old man of India’:
a. Dadabhai Naoroji                 
b. B.G.Tilak                                   
c. Tagore               
d. Lala Lajpat Rai

2. ‘My experiments with Truth’ is the work of which of the following person:
a. Mahadev Desai                                  
b. J.L.Nehru                                  
c. M.K.Ghandi                  
d. Sunil Sarkar

3. Who was the first viceroy of India:
a. Lord Clive                                
b. William Bentick                   
c. Lord Curzon                
d. Lord Canning

4. Who is the author of ‘Social Background of Indian Nationalism’:
a. A.R. Desai                                 
b. Dharam Kumar                     
c. Raya Ji                
d. K.Rajayan

5. Champaran Satyagraha was took place in:
a. Gujarat                                      
b. Bombay                         
c. Bihar                               
d. Madras

6. Hindu Mahasabha came into existence in :
a. 1901                                            
b. 1906                                           
c. 1915                                
d. 1925

7. The Ganpati festival was started in:
a. 1792                                            
b. 1793                                           
c. 1893                                
d. 1904

8. Sati was declared a punishable offence in:
a. 1727                                            
b. 1729                                           
c. 1829                                
d. 1834

9. Swami Vivekananda , known in his pre monastic life as:
a. Narendra nath Dutta                      
b. Vishwanath Dutta                
c. Upendranath Dutta 
d. Vasava Dutta

10. In India the ‘Wahabi movement’ was started by:
a. Syed Ahmed                            
b. Vilayet ali                                 
c. Mohammad ali           
d. Jahan Dad khan


ANSWER
1.A,2.C,3.D,4.A,5.C,6.C,7.C,8.C,9.A,10.A

Daily Current Affairs 8th March 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 8 MARCH 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. 8 MARCH IS OBSERVED AS INTERNATIONAL WOMEN’S DAY
i. International Women’s Day is observed on 8th March  in allover the world.
ii. The day is observed to highlight the achievements of women while calling for greater equality.
iii. The theme of the day is “Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender Equality”.

2. UNION GOVERNMENT LAUNCHED ONLINE MARKETING PLATFORM MAHILA E-HAAT
i. Union Minister for Women and Child Development Maneka Sanjay Gandhi launched Mahila e-Haat portal in New Delhi.
ii. The Mahila e-Haat portal is an online marketing platform.
iii. It is the initiative taken by government to help women to sell products online.
iv. It is an initiative for women across the country as a part of Digital India and Stand Up India initiatives.

3. GYAN SANGAM THE 3RD PHASE OF BANK REFORMS TO FOCUS ON BAD LOAN
i. The Gyan Sangam two day annual meeting of chiefs of public sector financial institutions, officials from the Finance Ministry and the Reserve Bank of India held  in Gurgaon.
ii. The meeting is conducted to discuss the severe issues relating to banking as NPA’s and bad loans etc.
iii. The issues relating to Restructuring and mergers and acquisitions of banks, NPA management, digital and financial inclusion, Credit growth, and Risk management.

4. COUNTRY'S FIRST SMALL FINANCE BANK TO BEGIN OPERATIONS
i. Jalandhar based Capital Local Area Bank has become the first to receive the Reserve Bank of India‘s licence to start operations as a small finance bank.
ii. In last year 2015 Reserve Bank of India granted in-principle licences to 10 applicants to set up small finance banks.
iii. The small finance bank will examine the basic banking activities of acceptance of deposits and lending to unserved and underserved sections including small business units, marginal farmers and unorganised sector entities.

5. AMAZON IS INDIA'S MOST TRUSTED ONLINE SHOPPING BRAND
i. Amazon World's largest e-retailer is ranked as India's most trusted online shopping brand .
ii. It was followed by Snapdeal and Flipkart.
iii. Amazon is India's most trusted online shopping brand with 36 per cent of the trust pie.

6. INVESTORS' SUMMIT STARTED IN GURGAON
i. The first two-day 'Happening Haryana Global Investors Summit 2016' has been started  in Gurgaon,.
ii. It was attended by several Union Ministers, leading entrepreneurs and MNCs .
iii. The participating countries are Czech-Republic, Japan, Korea, Malawi, Peru, Poland, Spain, Mauritius, New Zealand, China, the United Kingdom and Tunisia.
iv. Finance Minister Arun Jaitley is the chief guest at the inaugural session.

7. UNION GOVERNMENT ANNOUNCED TO WITHDRAW TAX PROPOSAL ON EMPLOYEE PROVIDENT FUND
i. Union Finance Minister Arun Jaitley on announced to withdraw proposal to tax Employee Provident Fund  withdrawals.
ii. Government retained the tax proposal for National Pension Scheme withdrawals.
iii. The proposal was made by the Union Finance Minister Arun Jaitley while presenting the Union Budget 2016-17 in the Lok Sabha.
iv. According to the proposal 60 percent of the amount deposited in the EPF account of the employee would be taxable at the time of withdrawal and 40 percent would be tax free.
v. It would become effective from 1 April 2016.

vi. The proposal to tax EPF withdrawals was made with an aim of to create a pensioned society.

REASONING QUIZ–12 BASED ON CALENDER/CLOCK/LOGICAL VENN DIAGRAM

REASONING QUIZ–12 BASED ON
CALENDER/CLOCK/LOGICAL VENN DIAGRAM
1. Which day of the week fall on 6th August 1989:
a. Sunday                           
b. Monday                         
c. Tuesday             
d. Friday

2. If it was Saturday on 19th December 1982. What will be the day on 24th December 1984:
a. Sunday                           
b. Saturday                                   
c Friday                              
d. none of these

3. Today is Friday. What be the 64th day of that year:
a. Friday                            
b. Thursday                                  
c. Wednesday                  
d. Saturday

Directions (4-7): Refer to the following Venn diagram:

4. The number of students who took any three of the above subjects was:
a. 64                         
b. 63                         
c. 62                         
d.66

5. The number of students in total, who took History or Mathematics or Science, was:
a. 190                                  
b. 183                                  
c. 424                                   
d. 430

6. The number of students who took both History and Geography among other subjects was :
a. 62                         
b. 63                         
c. 65                         
d. 66

7. Which subject was taken by the largest number of students:
a. Mathematics               
b. Science              
c. Geography                   
d. History

8. How many times is 72 hours the hands of clock are straight:
a. 66                         
b. 132                                  
c. 44                         
d. none of these

9. What is the angle between hour hand and minute hand at 4:20 pm:
a. 12o                                   
b. 15o                                   
c. 10o                        
d. none of these

10. At what time between 3 O’clock and 4 O’clock, will the hands of a clock be in opposite directions:
a. 49/1/2
b. 50/1/12
c. 48/1/11
d. none of these

ANSWERS

1.A, 2.A, 3.A, 4.C, 5.B, 6.B, 7.B, 8.A, 9.C, 10.A,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE



ENGLISH QUIZ-9 BASED ON SPOTTING THE ERROR

ENGLISH QUIZ-9 BASED ON
SPOTTING THE ERROR

1. Many  a man (1) / have been (2)/ working under me (3)/ none of these (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

2. I told him (1)/ the story (2)/ in details (3)/ to make him understand it fully. (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

3. Different authorities (1)/ defines (2)/ intelligence in different ways (3)/ none of these. (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

4. The old man (1)/ told his sons (2)/ that there was no such thing (3)/ like luck. (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

5. Everyone knows (1)/ that the tiger (2)/ is faster (3)/ of all animals. (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

6. Sakshi wrote an essay (1)/ so well that (2)/ her teacher was (3)/ very pleased with her. (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

7. The conference was (1)/ attended (2)/ by more than (3) one hundred delegates. (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

8. This is (1)/ one of the most (2)/ interesting book (3)/ I have ever read. (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

9. Ram was happy (1)/ that Rita and her sister was going (2)/ by the same train (3)/ the next day (4)
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

10. –
a. 1                            
b. 2                                        
c. 3                                        
d. 4

ANSWERS:
1.B, 2.C, 3.B, 4.D, 5.D, 6.A, 7.C, 8.C, 9.B, 10.A,

QUANT QUIZ-12 BASED ON PROBABILITY

QUANT QUIZ-12 BASED ON
PROBABILITY
1. Two persons A and B appear in an interview for two vacancies. If the probabilities of their selections are ¼ and 1/6 , respectively, then the probability that none of them is selected, is;
a. 5/8            
b. 5/12                                 
c. 1/12                                  
d. 1/24                                 
e. none of these

Directions (2- 4): Study the given information carefully and answer the questions that follow.
A basket contains 4 red, 5 blue and 3 green marbles.
2. If two marbles are drawn at random, what is the probability that both are red:
a. 3/7            
b. ½                           
c. 2/11                                  
d. 1/6                        
e. none of these

3. If three marbles are picked at random, what is the probability that at least one is blue:
a. 7/12                     
b. 37/44                   
c. 5/12                                  
d. 7/44                                 
e. none of these

4. If three marbles are picked at random, what is the probability that either all are green or all are red:
a. 7/44                     
b. 7/12                                 
c. 5/12                                  
d. 1/44                                 
e. none of these

5. What is the probability that a card drawn at random from a pack of 52 cards is either a king or a spade:
a. 17/52                   
b. 4/13                                 
c. 3/13                                  
d. 13/52                   
e. none of these

6. The probability of getting a composite number when a six-faced unbiased die is tossed is:
a. ¼               
b. 1/3                        
c. ½                           
d. 1                            
e. none of these

7. Two unbiased dice are thrown simultaneously .The probability of getting the sum divisible by 3, is:
a. 11/36                   
b. 12/36                   
c. 13/36                               
d. 17/36                   
e. none of these

8. The probability that a leap year selected at random contains 53 Sundays , is:
a. 7/366                   
b. 26/183                
c. 1/7                        
d.2/7                         
e. none of these

9. A number is chosen at random from the first 100 natural numbers. Find the probability that the number is odd or a  multiple of 8:
a. 62/100                
b. 47/100                
c. 67/100                 
d. 43/100                
e. none of these

10. Two dice are tossed once .Find the probability of getting the sum of scores on the dice as 5.
a. 1/6            
b. 1/35                                 
c. 1/9                        
d. 1/8                        
e. none of these



ANSWERS
1.A, 2.D, 3.B, 4.D, 5.B, 6.B, 7.A, 8.D, 9.A, 10.C,

For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Popular Posts