Choose Your Language

Wednesday, March 9, 2016

Daily Current Affairs 9th March 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9 MARCH 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. GERMANY TO DEVELOP BHUBANESWAR, KOCHI, COIMBATORE AS SMART CITIES
i. Germany has decided to partner with India’s smart city programme to develop smart cities.
ii.IT will  help to develop Kochi in Kerala, Bhubaneswar in Odisha and Coimbatore in Tamil Nadu as smart cities.
iii.The decision was taken after Union Government had invited Germany to be a partner in its Smart Cities programme in 2015.

2. MARIA SHARAPOVA PROVISIONALLY SUSPENDED AFTER FAILING DRUGS TEST AT AUSTRALIAN OPEN
i. Former world number one female tennis player Maria Sharapova from Russia has failed in a drugs test at the Australian Open.
ii.The International Tennis Federation has provisionally suspended her due to her failure in antidoping test.
iii.World Anti-Doping Agency is a foundation created through a collective initiative led by the International Olympic Committee to promote, coordinate and monitor the fight against drugs in sports.

3. AMRITA PATEL HONOURED WITH MAHINDRA LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD
i. Dr Amrita Patel has been honoured with the Mahindra Samriddi India Agri Lifetime Achievement Aear-Krishi Shiromani Samman in New Delhi.
ii.Dr Patel is a former Chairman of National Dairy Development Board
iii. She played a important role in the implementation of Operation Flood, the largest development programme in the world.

4. INDIAN MEN AND WOMEN WON GOLD AT WORLD TEAM TABLE TENNIS CHAMPIONSHIP
i. Indian men's and women's team grabbed the gold medals at the World Team Table Tennis Championship held in Kuala Lumpur.
ii. In the women's team Mouma Das defeated Danielle Konsbruck , Manika Batra defeated Tessy Gonderinger.

5. INDIA TO HOST BRICS FRIENDSHIP CITIES CONCLAVE
i. India is going to host BRICS Friendship Cities Conclave in Mumbai.
ii.It will be attended by the top Urban Policy makers and Planners from BRICS Nations viz. Brazil, Russia, India, China and South Africa.
iii. The three-day conclave will be organised by Mumbai First a think-tank working to find solutions for city’s development.

6. UNFPA AND UNICEF LAUNCHED GLOBAL PROGRAMME TO ACCELERATE ACTION TO END CHILD MARRIAGE
i. The United Nations Population Fund and the United Nations Children's Emergency Fund jointly launched the Global Programme to Accelerate Action to End Child Marriage.
ii.It is a multi country initiative and is part of a global effort to prevent girls from marrying them in  young age.
iii.It will help to protect the rights of millions of the world’s most vulnerable girls by involving families, communities, governments and young people in the programme.

7. ICICI BANK LAUNCHED IWORK@HOME PROGRAMME FOR ITS WOMEN EMPLOYEES
i.ICICI Bank  launched iWork@Home programme for its women employees to prevent them from dropping out of its workforce.
ii.The iWork@Home is an information and communication technology initiative that will enable employees work from home.
iii. It allows women employees to have access to their required operating systems in a safe and secure manner by creating a seamless office-like environment.

8. MAHINDRA GROUP CMD ANAND MAHINDRA CONFERRED FRANCE’S KNIGHT OF THE LEGION OF HONOUR
i. Chairman and Managing Director of Mahindra & Mahindra Group Anand G Mahindra was conferred with the Chevalier de la Legion d'Honneur .
ii. Anand Mahindra was chosen for the highest French civilian distinction for his contribution in national and international achievements and initiatives at the helm of the Mahindra Group.

iii.National Order of the Legion of Honour is the highest decoration in France

ENGLISH QUIZ-10 BASED ON CONJUNCTION

ENGLISH QUIZ-10 BASED ON CONJUNCTION
1. She was not (1)/ so well versed in English (2)/ that they (3)/ had excepted. (4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

2. He not only comes (1)/ here for having lunch (2)/ but also for having a glimpse of (3)/ the beautiful sales girls (4)
a.  1               
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

3. I cannot permit you (1)/ to leave the class (2)/ unless the teacher comes (3)/ and instructs me in the matter.(4)
a.   1              
b. 2                            
c. 3                            
d. 4
4.  The patient would not (1)/ have died (2)/ when the doctor had (3)/ come in time (4).
a.  1               
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

5. Three years have passed (1)/ that I returned from (2)/ USA and settled here.(3)/ no error (4)
a.  1               
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

6. The captain asked (1)/ the players to go (2) /to market and buy some fruits (3)/ as apples, oranges, bananas etc.(4)
a.   1              
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

7. Both the rich (1)/ along with the poor (2)/ are responsible for a great many lives (3)/ with which our country is influenced (4)
a.   1              
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

8.  Since the festival of Diwali is approaching (1)/ so my son has bought (2)/ many fireworks (3)/ as rockets, crackers etc.(4)
a.   1              
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

9. The thief had (1)/ hardly put the cash (2)/ in his pocket (3)/ when another problem cropped up (4)
a.   1              
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

10. No sooner did we (1)/ find out a solution (2)/ to the problem (3)/ when another problem eropped up (4)
a.  1               
b. 2                            
c. 3                            
d. 4
ANSWERS:

1.C, 2.A, 3.C, 4.C, 5.A, 6.D, 7.B, 8.D, 9.D, 10.D

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -8 FOR SSC CGL AND RAILWAYS EXAM 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -8
1. Where was the first Vasco Da Gama reached in India:
a. Hugly                              
b. Calicut                           
c. Diu                                   
d. Balasore

2. Who was the first governor of Portuguese in India:
a. Francisco Almeida  
b. Hawkins                                   
c. Thomas Roe                
d. Alfonso

3. In which of the following was the first factory built by Britishers in India:
a. Calcutta             
b. Masulipatnam                       
c. Surat                               
d. Odisa

4. When was the first Anglo-Mysore war took place:
a. 1769 A.D                       
b. 1761 AD                        
c. 1760 AD             
d. 1765 AD

5. When was the ‘Treaty of Allahabad’ took place:
a. 1765 AD            
b. 1764 AD                        
c. 1766 AD             
d. 1767 AD

6. In which of the following place the permanent settlement of 1793 was introduced:
a. Bengal                            
b. Bihar                                          
c. U.P                        
d. Orissa

7. Who was called ‘The father of Modern Western Education’ in India:
a. Lord Minto I               
b. Lord Amherst                        
c. Lord William Bentick        
d. Lord Hastings

8. The First official census in India took place:
a. 1881 AD            
b. 1882 AD                        
c. 1883 AD             
d. 1884 AD

9. Which among the following viceroy appointed the ‘Hunter commission’:
a. Lord Curzon               
b. Lord Ripon                              
c. Lord Cripps                 
d. Lord Linlithgo

10. Where was the Sanskrit College established in 1791:
a. Calcutta             
b. Banaras                        
c. Madras               
d. Delhi

ANSWERS
1.B, 2.A, 3.C, 4.A, 5.C, 6.C, 7.A, 8.A, 9.B, 10.B,

REASONING QUIZ–13 BASED ON MIX REASONING

REASONING QUIZ–13 BASED ON
MIX REASONING
1. In a row of boys facing north, Ganesh is 5th to the left of Ashoka. Alok is 3rd to the right of Ganesh. Vilas is 3rd to the left of Ashoka. Which of the following describes the position of Vilas.
a. To the immediate right of Ganesh                            
b. To the immediate left of Ganesh
c.    To the immediate right of Alok                                           
d. 3rd to the right of Ganesh.

2. If Z is called 11, Y is called 12, X is called 13, W is called 14 and so on, then what will be the numerical value of 5th alphabet right of 9th alphabet from left.(alphabet are written in reverse order):
a. 23                          
b. 25                                      
c. 24                                      
d. 17

3. L M N O P have different ages. L is elder than only P. N is younger than only M. Who is in middle.
O                                
b. M                                       
c. N                                        
d. P
Directions (4 -6): which of the following condition are true:

4. Statement:
 Some locks are keys
Some keys are robots
All locks are aces
Some robots are hard
 Conclusions
I. All locks are robots
II. Some ace are keys
III. Some keys are not locks
IV. Some robots are lock
a. Only II follows                
b. only I and III follow                  
c. only I follow                                
d. donly I and II follow

5. Statements:
Some horses are weak
All weak are goats
Some goats are leopard
All leopard are frog
Conclusion
I. Some frog are horses
II. Some goats are horses
III. Some horses are not leopard
IV. Some frogs are goat
a. Only I and II follow       
b. only II and IV follow                 
c. only III and IV follow                
d. d. d. none of these

6. Mani said pointing to a picture ‘That picture is of Sister of Grandson of Father of my maternal uncle’. How is the lady in the picture related to Mani.
a. Father’s sister                
b. mother’s sister               
c. cousin (Maternal sister)          
d. none of these

7. If P $ Q means P is father of Q
P # Q means P is mother of Q
P @ Q means P is sister of Q
Then how is Q related to N in N #L $P@Q:
a. Grandson             
b. Granddaughter              
c. Nephew                            
d. data inadequate
Directions (8-10): Read the following information carefully to answer these questions:
1. P Q R S T are sitting along a circle facing the centre.
2. R is neighbor of P and Q
3. T is to the immediate left of Q

8. Which is a false statement:
a. T is to the immediate right of S
b. P is between R and S
c. S is 2nd to the right of R
d. None of the above

9. Which is a true statement
a. P is 2nd to the left of Q
b. S is between P and T
c. R is 4th to the left of T
d. None of these

10. Which is position of S
a. To the immediate right of T
b. 3rd to the right of Q
c. To the immediate left of P
d. None of these

ANSWERS
1.B, 2.C, 3.A, 4.A, 5.B, 6.C, 7.D, 8., 9.B, 10.B,



For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

QUANT QUIZ-13 BASED ON RATIO AND PROPORTION

QUANT QUIZ-13 BASED ON
RATIO AND PROPORTION
1. Two numbers are in ratio1/2:2/2/3, when each of these are increased by 15, they become in the ratio1/2/3:2/1/1 Find the numbers:
a. 27, 36                              
b. 36,27                              
c. 48, 27                              
d. 64,48

2. A and B have money in the ratio 2:1.If A gives Rs 2 to B, the money will be in the ratio 1:1.What was the initial amounts they had:
a. Rs 12, Rs 6                   
b. Rs 16 , Rs 8                              
c. Rs. 8 ,Rs 4                                 
d. Rs 6 and Rs 3

3. A man ordered 4 pairs of black socks and some pair of brown socks. The price of a black socks is double that of a brown pair, while preparing the bill the clerk interchanged the number of black and brown pairs by mistake which increased the bill by 50%.The ratio of the number of black and brown pairs of socks in the original order was:
a. 2:1                        
b. 4:1                                    
c. 1:2                                    
d. 1:4

4. A fruit seller sold big, medium and small sized apples for Rs 15, Rs 10 , Rs 5 respectively. The total number of apples sold were in the ratio 3:2:5.Find the average cost of an  apple :
a. 8                            
b. 10                                     
c.9                                         
d.7

5. 4 yrs ago, the ratio of the age of A and B was 2:3 and after 4 yrs it will become 5:7.Find their present age:
a. 36,40                               
b. 32,48                              
c. 40,56                                           
d. 36, 52

6. If there is a reduction in the number of workers in a factory in the ratio 15:11 and an increment in the wage in the ratio 22 : 25 than the ratio by which the total wage of the workers should be decreased in:
a. 6:5                        
b. 5:6                                    
c. 3:7                                    
d. 3:5

7. Two equal glasses filled with alcohol and water in the proportion 2:1 and 3:2 are emptied into a 3rd glass. The proportion of alcohol and water in the 3rd glass will be:
a. 13:17                              
b. 19:17                              
c. 13:11                               
d. 19:11

8. A policeman starts to chase a thief, when the thief goes 10 steps, the policeman moves 8 steps. 5 steps of policeman are equal to 7 steps of thief. The ratio of the speeds of policeman and thief is:
a. 25:28                              
b. 25:26                              
c. 28:25                                           
d. 56:25

9. The ratio of the number of boys and girls in a school was 5:3. Some new boys and girls were admitted to the school, in the ratio 5:7.At time, the total number of students in the school became 1200 and the ratio of boys to girls changed to 7:5. The number of students in the school before new admission was:
a. 700                                  
b. 720                                              
c. 900                                               
d. 960

10. In an examination, the number of those who passed and the number of those who failed were in the ratio 25:4.If 5 more had appeared and the number of failures was 2 less than earlier. The ratio of passers to failure would have been 22:3.The total number who appeared at the examination is:
a. 145                                  
b. 150                                              
c. 155                                               
d. 180

ANSWERS
1.C, 2.C, 3.D, 4.C, 5.D, 6.A, 7.D, 8.C, 9.D, 10.B,


For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Popular Posts