Choose Your Language

Thursday, March 10, 2016

Daily Current Affairs 10th March 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 10 MARCH 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

   1.  57 COUNTRIES TO PARTICIPATE IN FIRST-EVER MARITIME INDIA SUMMIT 2016
     i. 57 countries are going to participate in the 1st Maritime India Summit 2016 scheduled to be held in April 2016 in Mumbai.
   ii. It was announced by the Union Shipping Minister Nitin Gadkari on the media launch of the Maritime India Summit 2016.
   iii. Maritime India Summit 2016 is the first Maritime India Summit to be hosted by Mumbai.
   iv. The main focus of summit is to give importance to Make In India and blue economy.

  2. PAYTM GETS READY FOR 1ST PAYMENT BANK
  i. The country’s largest mobile wallet provider Paytm has inked a agreement with banking and payments technologies FIS Global.
  ii. The goal behind creating payment banks is to bring about financial inclusion, by making it easier for anyone to get a bank account.
  iii. FIS a Fortune 500 company would help Paytm with core banking system.

  3. KARNATAKA LAUNCHES MUKHYAMANTRI SANTWANA HARISH YOJANA
  i. Government Karnataka has unveiled Mukhyamantri Santwana Harish Yojana to provide free medical treatment to road accident victims for the first 48 hours in the nearest hospital.
  ii. The scheme is named after Harish Nanjappa who had died as no help was provided to him after he was severely injured in an accident in February 2016.
  iii. State govenment hospitals have been ordered not to reject accident victims and will  provie proper medical care for first 48 hours.

  4. SUN PHARMA APPOINTED MS DHONI AS BRAND AMBASSADOR FOR REVITAL H
  i.Sun Pharmaceutical Industries Limited has appointed Indian Cricketer  MS Dhoni as the Brand ambassador for health supplement Revital H.
  ii. MS Dhoni selected as a popular choice basis a consumer research conducted by the company
  iii. M.s dhoni  known for pushing limits and achieving more and perfect combination of physical fitness, strategic thinking and decision making and fits well in the active lifestyle value proposition of Revital H brand.

  5. RELIANCE JIO TO OFFER FREE WI-FI AT 6 STADIUMS FOR T20 WORLD CUP
  i. Mukesh Dhirubhai Ambani’s Reliance Jio Infocomm Limited has announced to offer free Wi-Fi services across 6 stadiums in the country for T-20 World cup.
  ii.The following stadiums will enjoy free Wi-Fi during T-20 world cup:

a.       Feroz Shah Kotla in Delhi
b.      Eden Gardens in Kolkata
c.       Wankhede Stadium in Mumbai
d.      Chinnaswamy Stadium in Bengaluru
e.       IS Bindra Stadium in Mohali
f.        HPCA stadium in Dharamshala

  iii. Reliance Jio free internet is already provided in certain airports and tourist spots

  6. 108 FEET JAIN TEERTHANKAR IDOL ENTERS "GUINNESS BOOK OF RECORDS"
  I. 108 feet tall idol of Lord Rishabhdeva the first Teerthankar of Jains has entered the “Guinness World Records” as the world’s tallest Jain statue.
  ii. The idol was dedicated the last month during a grand ceremony where rituals were performed for several days.
  iii. Earlier the 57 feet idol of Lord Bahubali in Shravanabelagola in Karnataka was considered the world’s tallest Jain statue.
  iv. The impressive statue is located at Mangi Tungi Mountain near Teharabad village of Baglan tehsil in this North Maharashtra district.

REASONING QUIZ–14 BASED ON MIX REASONING

REASONING QUIZ–14 BASED ON
MIX REASONING
Directions (1-3): Study the following information carefully and answer the given question.
‘Only in serial order’ → ‘ Ve pu na to’
‘ order in the state’  → ‘li ve su pu’
‘ the logical idea only’  → ‘su na ri jo’
‘in idea or theory’  → ‘zt to bk pu’

1. Which of the following is the code of ‘theory’:
a. Zt               
b. bk                          
c. to                           
d. none of these

2. The code of ‘li ri to ve’ may represent :
a. State logical serial order                                 
b. serial order theory only
c.    only the idea logical                          
d. serial theory state the

3. Which of the following may represent ‘logical idea is only order’:
a. Jo na ri ge ve       
b. ve na ri jo pu                  
c. na ve su li pu                  
d. bk to pu jo ve

4. How many such pair of letter are there in the word INTERNET each of which has as many letters between them in the words as in English alphabet:
a. None                     
b. three                                
c. two                        
d. one

5. P is towards west of Q. B is towards south of P. H is north of P. Towards which direction is H from Q.
a. West                      
b. South west                      
c. north west                       
d. none

6. In a certain code ‘morning is written as SPNMFMH. How is SOULFUL written :
a. UPTKKTE 
b. UPTKETK             
c. TPVKKTE             
d. None

Directions (7-10):
Input :   go now 52 38 17 for again 65
Step I 65  go  now 52  38  17 for again
Step II 65 again  go now  52  38   17 for
Step III  65 again 52 go now 38 17 for
Step IV  65 again  52 for for go now 38 17
Step V  65  again 52  for  38  go  now 17
Step VI 65 again  52  for  38   go  17 now
Input:  show 51 36  new far 81 46 goal

7. Which of the following steps will be the last but one:
a. VII             
b. VI                           
c. V                             
d. none

8. What would be 3rd to the left of 5th from right in step III:
a. Show                     
b. far                         
c. none                                  
d. 81

9. In how many steps the following input is complete;
a. VI               
b. V                            
c. VII                          
d. none

10. What is the 4th position in step V:
a. Goal                       
b. 46                          
c. show                                 
d. none

ANSWERS:
1.D, 2.A, 3.A, 4.B, 5.C, 6.A, 7.B, 8.D, 9.C, 10.A

For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

QUANT QUIZ-14 BASED ON AREA/VOLUME

QUANT QUIZ-14 BASED ON
AREA/VOLUME
1. One diagonal of a rhombus is 60% of the other diagonal. Then, area of the rhombus is how many times the square of the length of the larger diagonal:
a. 1/5                          
b. 2/5                          
c.6/7                           
d. 3/10                       
e. none of these

2. A rectangular lawn 80m x 60 m has two roads each 10 m wide running in the middle of it, one parallel to the length and the other parallel to the breadth. Find the cost of gravelling at Rs 20 per sq.m
a. 35000                     
b. 39000           
c.26000                      
d. 41000           
e. none of these

3. A square park has each side 50 m. At each corner of the park, there is a flower bed in the form of a quadrant of radius 7 m, as shown in the figure. Find the area of remaining part of the park.
a. 2346 sq m             
b. 2340 sq m             
c. 2250 sq m              
d. 2155 sq m             
e. none of these
4. If the height of the right circular cone is increased by 200% and the radius of the base is reduced by 50%. Then, the volume of the cone
a. Increases by 25%         
b. increases by 50%         
c. remains unchanged    
d. decreases by 25%        
e. none of these

5. In a swimming pool measuring 90 m by 40 m, 150 men take a dip. If the average displacement of water by a man is 8m3, what will be the rise in water level:
a. 30 cm                      
b. 33.33 cm                
c. 20 cm            
d. 25 cm            
e. none of these

6. A hemispherical bowl has 3.5 cm radius. It is to be painted inside as well as outside. Find the cost of painting it at the rate of Rs 5 per 10 sq cm.
a. 50                   
b. 81                   
c. 56                   
d. 77                            
e. none of these

7. A tank is 7 m long and 4 m wide. At what speed should water run through a pipe 5 cm broad and 4 cm deep so that in 6 hr and 18 min water level in the tank rises by 4.5 m:
a. 12 km/h                          
b. 10 km/h                
c. 14 km/h                 
d. 18 km/h                
e. none of these

8. A cylindrical box of radius 5 cm contains 10 solid spherical balls. Each of radius 5 cm. If the top most ball touches the upper cover of the box, then volume of the empty space in the box is:
a.                       
b.               
c.              
d.                  
e. none of these

9. A hemispherical basin of 150 cm diameter holds water one hundred and 20 times as much as a cylindrical tube. If the height of the tube is 15 cm, then the diameter of the tube is:
a. 27 cm                      
b. 24 cm            
c. 25 cm            
d. 26 cm            
e. none of these

10. The length , breadth and height of a room are 5 m, 4 m and 3 m , respectively. Find the cost of whitewashing the walls of the room and selling at the rate of Rs 7.50 per sq. m.
a. 250                          
b. 300                          
c. 350                          
d. 555                          
e. none of these

ANSWERS
1.D, 2.C, 3.A, 4.D, 5.B, 6.D, 7.B, 8.A, 9.C, 10.D,


For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

English Quiz-11 Based on Conjunction

ENGLISH QUIZ-11 BASED ON CONJUCTION
1. She has lots of money (1)/ and she have not (2)/ purchase a new car (3)/no error (4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

2. She is not only (1)/ sympathetic to the rich patients (2)/ but also to the poor ones.(3)/ no error (4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

3. Because she is intelligent (1)/ therefore she secures highest marks (2)/ in her class (3)/no error (4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

4. It was almost five months ago (1)/ since she write a letter (2)/ to me (3)/ to remind me of my promise. (4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

5. The inspector was doubtful (1)/ that the man who had been run over (2)/ by the truck had (3)/ less therefore more than a day(4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

6. He instructed me (1)/ that I should do (2)/ all the work as quickly (3)/ like him.(4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

7. Seldom or (1)/ ever have I sent (2)/ a beggar away without (3)/ giving him something.(4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

8. The teacher used (1)/ the students to (2)/ go through the notes as many times as possible(3)/ lest they would fail. (4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

9. He asked me (1)/ that why I was not appearing (2)/ in the examination (3)/ no error (4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

10. Most of the founding (1)/ of our constitution are (2)/ so reversed as Ambedkar (3)/ if not make (4)
a. 1                
b. 2                            
c. 3                            
d. 4
ANSWER
1.B, 2.A, 3.B, 4.B, 5.B, 6.D, 7.B, 8.D, 9.B, 10.C

Popular Posts