Choose Your Language

Friday, March 11, 2016

Daily Current Affairs 11th March 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 11 MARCH 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN



1. NITI AAYOG LAUNCHED WOMEN TRANSFORMING INDIA CAMPAIGN IN PARTNERSHIP WITH UN AND MYGOV
i. The NITI Aayog celebrated 8 March as International Women’s Day by launching the Women Transforming India initiative in partnership with the UN in India and My Gov. 
ii. The campaigning is launched to encourage and recognize women who have made a difference, particularly, by demonstrating leadership in the economic, socio-cultural and environmental front.

2. TEZPUR UNIVERSITY AND JNU WON THE ANNUAL VISITOR’S AWARDS FOR CENTRAL UNIVERSITIES
i. Tezpur University  won the annual Visitor’s Award for the Best University.
ii. Rakesh Bhatnagar and the Molecular Parasitology Group of Jawaharlal Nehru University  have also won the Visitor’s Awards for Research and Innovation.

3. MUMBAI TO HOST BRICS FRIENDSHIP CITIES CONCLAVE IN APRIL
i. Mumbai is going to host BRICS Friendship Cities Conclave in April involving top Urban Policy makers and Planners from BRICS Nations.
ii. The BRICS Friendship Conclave is a joint initiative of Ministry of External Affairs and Maharashtra Government to be held between April 14 and 16 this year.
iv. Ministers from the BRICS Nations will attend the Conclave to be inaugurated by the Prime Minister Narendra Modi.

4. FORMER SC JUDGE BS CHAUHAN APPOINTED 21ST LAW COMMISSION CHAIRPERSON
i. Union Government appointed former Supreme Court judge Justice Balbir Singh Chauhan as the chairperson of the 21st Law Commission.
ii. The Law Commission includes


a.    Justice Ravi R Tripathi, was appointed as the member of the commission.
b.   PK Malhotra, Member-Secretary and Secretary to the Union Government
c.    PK Malhotra as Law Secretary Member (Ex-Officio)
d.   Dr. G Narayana Raju, Secretary (Legislative) Member (Ex-Officio)
e.    Dr. Pawan Sharma, Secretary to the Law Commission of India


iii. The 20th Law Commission was headed by Justice A P Shah.

5. INDIA AND BANGLADESH INKS $2 BILLION LINE OF CREDIT
i. India has signed the line of credit agreement of 2 billion dollars for financing the Bangladesh for undertaking development projects.
ii. This credit line will be provided through Export Import Bank of India
iii. It is Exim Bank’s biggest ever Line of Credit facility given to another country.
iv. The development financing will be used in the infrastructural projects like power sector, road transportation, railways, shipping, information and communication technology and social sector projects.

6. REST OF INDIA GRABBED 2015-16 IRANI CUP CRICKET TITLE
i. Rest of India has grabbed the Irani Cup Cricket Title 2015-16 by defeating Mumabi .
ii. Rest of India overhauled the record victory target of 480 by making 482 for 6 on the fifth and final day.
iii. The Irani Cup tournament was started during the 1959-60 season to mark the completion of 25 years of the Ranji Trophy championship.

iv. It is named after the late Zal R Irani, who was associated with the Board of Control for Cricket in India from its inception in 1928 till his death in 1970. 

QUANT QUIZ-15 BASED ON RATIO AND PROPORTION

QUANT QUIZ-15 BASED ON
RATIO AND PROPORTION
1. Two numbers are in ratio 1/2:2/2/3, when each of these are increased by 15, they become in the ratio1/2/3:2/1/2 . Find the numbers:
a. 27, 36                              
b. 36,27                              
c. 48, 27                              
d. 64,48

2. A and B have money in the ratio 2:1.If A gives Rs 2 to B, the money will be in the ratio 1:1.What was the initial amounts they had:
a. Rs 12, Rs 6                   
b. Rs 16 , Rs 8                              
c. Rs. 8 ,Rs 4                                 
d. Rs 6 and Rs 3

3. A man ordered 4 pairs of black socks and some pair of brown socks. The price of a black socks is double that of a brown pair, while preparing the bill the clerk interchanged the number of black and brown pairs by mistake which increased the bill by 50%.The ratio of the number of black and brown pairs of socks in the original order was:
a. 2:1                        
b. 4:1                                    
c. 1:2                                    
d. 1:4

4. A fruit seller sold big, medium and small sized apples for Rs 15, Rs 10 , Rs 5 respectively. The total number of apples sold were in the ratio 3:2:5.Find the average cost of an  apple :
a. 8                            
b. 10                                     
c.9                                         
d.7

5. 4 yrs ago, the ratio of the age of A and B was 2:3 and after 4 yrs it will become 5:7.Find their present age:
a. 36,40                               
b. 32,48                              
c. 40,56                                           
d. 36, 52

6. If there is a reduction in the number of workers in a factory in the ratio 15:11 and an increment in the wage in the ratio 22 : 25 than the ratio by which the total wage of the workers should be decreased in:
a. 6:5                        
b. 5:6                                    
c. 3:7                                    
d. 3:5

7. Two equal glasses filled with alcohol and water in the proportion 2:1 and 3:2 are emptied into a 3rd glass. The proportion of alcohol and water in the 3rd glass will be:
a. 13:17                              
b. 19:17                              
c. 13:11                                           
d. 19:11

8. A policeman starts to chase a thief, when the thief goes 10 steps, the policeman moves 8 steps. 5 steps of policeman are equal to 7 steps of thief. The ratio of the speeds of policeman and thief is:
a. 25:28                              
b. 25:26                              
c. 28:25                                           
d. 56:25

9. The ratio of the number of boys and girls in a school was 5:3. Some new boys and girls were admitted to the school, in the ratio 5:7.At time, the total number of students in the school became 1200 and the ratio of boys to girls changed to 7:5. The number of students in the school before new admission was:
a. 700                                  
b. 720                                              
c. 900                                               
d. 960

10. In an examination, the number of those who passed and the number of those who failed were in the ratio 25:4.If 5 more had appeared and the number of failures was 2 less than earlier. The ratio of passers to failure would have been 22:3.The total number who appeared at the examination is:
a. 145                                  
b. 150                                              
c. 155                                               
d. 180
ANSWERS
1.C, 2.C, 3.D, 4.C, 5.D, 6.A, 7.D, 8.C, 9.D, 10.B
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE



REASONING QUIZ–15 BASED ON BLOOD RELATIONS

REASONING QUIZ–15 BASED ON
BLOOD RELATIONS
1. Pointing to Ratvik, Anu said , “ He is the son of my father’s only son”. How is Ritvik’s mother related to Anu.
a. Daughter                      
b. Aunt                                
c. Sister-in-law                           
d. Sister

2. Pointing out to a lady, a girl said, “ She is the daughter-in-law of the grandmother of my father’s only son”. How is the lady related to the girl.
a. Sister-in-law               
b. mother              
c. Aunt                                            
d. Cousin

3. Pointing to a photograph, a woman says, This man’s son’s sister is my mother-in-law. How is the woman’s husband related to the man in the photograph:
a. Grandson                     
b. Son                                  
c. Nephew                         
d. none of these

Directions for Questions (4-6)
Sushma  is sister of Bobby.Krishna is the brother of Bobby.
Krishna is son of Lucky.Lucky is married to Yasmin. Yasmin is daughter of Jayesh.
Yasmin has only one daughter.Jayesh is married to Komal.
Krishna is brother of David. David is married to Tina.

4. If Pankaj is brother of Komal, then how is Jayesh related to Pankaj:
a. Brother                         
b. Cousin               
c. Sister                  
d. Uncle      
e. can’t determine

5. How is Tina related to Sushma:
a. Brother-in-law                      
b. Cousin               
c. Sister-in-law               
d. sister      
e. brother

6. If Ziya is daughter of Tina then how is Bobby related to Ziya:
a. Uncle                              
b. Father                
c. Aunt                                
d. Mother  
e. Can’t determine

7. A woman going with a boy is asked by another woman about the relationship between them. The woman replied , ‘ My maternal uncle is the uncle of is sister’s father’. Identify the relationship.
a. Mother and Son                    
b. Aunt and Nephew    
c. Sister and Brother   
d. Uncle and Niece

8. Pointing to a boy, Aakash said, ‘his mother is the only daughter of my son’s grandmother’.How is Aakash related to the boy:
a. Uncle                              
b. Father                
c. Brother              
d. Son in law

9. Pointing to Kapil, Shipa said, ‘His mother’s brother is the father of my son Ashish’. How is Kapil related to Shipla:
a. Sister-in-law               
b. Nephew             
c. Niece                   
d Aunt                     
e. none of these

10. X introduces Y saying , ‘ He is the husband of the granddaughter of the  father of my father’. How is Y related to X:
a. Brother                         
b. Son                                  
c. Brother in law                       
d. Nephew  e. Son in law


ANSWERS:
1.A, 2.B, 3.A, 4.E, 5.C, 6.A, 7.B, 8.A, 9.B, 10.C,

ENGLISH QUIZ-12 BASED ON SPOTTING THE ERROR

ENGLISH QUIZ-12 BASED ON
SPOTTING THE ERROR
1. Don’t think you can say unpleasant things (1)/ about someone behind his back (2)/ and not found out(3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

2. The Americans speak (1)/ different from us (2)/ though our grammar is the same (3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

3. This is an instance (1)/ of the blind (2)/ leading the blinds (3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

4. He took to drink (1)/ to lessen (2)/ his mental worries (3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

5. My father could lead (1)/ a full and happy life (2)/ without spending lot of money. (3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

6. All India broadcasted (1)/ a very good programme (2)/ this morning (3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

7. There were so much cattle (1)/ on the road that (2)/ it was difficult to drive safely (3)/no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

8. What could have provoked him to behave (1)/ in such a rude manner (2)/ at dinner last night ?(3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

9. They were rich zamindars in the thirties (1)/ but now they have failed on the evil days(2)/ and have lost much of their property.(3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

10. The foreign ambassador was (1)/ both noted for his charm maners (2)/ as well as his wide knowledge of languages. (3)/ no error (4)
a. 1                            
b. 2                            
c. 3                            
d. 4

ANSWERS
1.C, 2.B, 3.C, 4.A, 5.C, 6.A, 7.A, 8.A, 9.A, 10.C
                                                       

Popular Posts