Choose Your Language

Saturday, March 12, 2016

Daily Current Affairs 12 March 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 12 MARCH 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. LONG MARCH AGAINST INDO-BANGLADESH POWER PLANT NEAR SUNDARBANS STARTED
i. 250 km long protest march against plans to build Rampal Power Station Indo-Bangladesh coal-fired power plant near the Sundarbans was started on 10th  March .
ii.The protest is started to stop  the project that supposedly will harm the ecosystem of the world's largest mangrove forest.
iii.The government has proposed Rampal Power Station at Bagerhat District in Khulna, Bangladesh.
iv. The Sundarbans is the largest single block of tidal halophytic mangrove forest in the world.

2. RAILWAY MINISTER SURESH PRABHU LAUNCHED “CLEAN MY COACH” SERVICE
i. Railway Minister Suresh Prabhu launched an online Clean My Coach service.
ii.The service will allow travelers to get their compartments cleaned by sending an SMS or by using an app or a designated website.
iii.The passenger will have to send an SMS on a mobile number 58888 to have their coach cleaned.

3. LOK SABHA PASSES AADHAAR (TARGET DELIVERY OF FINANCIAL AND OTHER SUBSIDIES, BENEFITS AND SERVICES) BILL, 2016
i. Lok Sabha has passed the Aadhaar (Target Delivery of Financial and Other Subsidies, Benefits and Services) Bill, 2016
ii. It was introduced as Money Bill.
iii.The Bill is aimed  to provide statutory backing for transferring government subsidies and benefits to targeted people by assigning them Aadhaar numbers
iv.The government plans to plug leakages in disbursal of subsidies and other services and in ensuring that these reach intended beneficiaries.

4. CABINET APPROVES RS 8,000 CRORE FOR RURAL LPG UNDER PMUY SCHEME
i. Prime Minister Narendra Modi has approved Pradhan Mantri Ujwala Yojana with an outlay of Rs 8,000 crore for three years.
ii. The government will provide LPG connections to rural households
iii.According to government  80 lakh people have voluntarily given up LPG subsidy.
iv. The scheme aims to provide LPG connections to women members of BPL families.
MINISTER OF STATE FOR PETROLEUM AND NATURAL GAS: DHARMENDRA PRADHAN

5. INDIA AND INDONESIA TO CONDUCT JOINT TRAINING EXERCISE "GARUDA SHAKTI IV"
i. Garuda Shakti exercise between India and Indonesia will be hosted by Indonesia.
ii. The exercise is aimed at building and promoting positive relations between the two Armies of India and Indonesia.
iii. The exercise will "enhance" the abilities of both the armies to undertake counter insurgency operations under the United Nations Charter.

6.  YES BANK LAUNCHES ALL-WOMEN ‘YES GRACE’ BRANCHES
i. Yes Ban launched an all-women operated bank branch 'Yes Grace' aimed at offering customised banking solutions to women.
ii. The branches will imoprove financial literacy, family banking, safety and wellness amongst women.
 CEO AND MD OF YES BANK: RANA KAPOOR

7. GUJARAT TOP STATE REGARDING INVESTMENT POTENTIAL
i. Gujarat has topped the list among the 21 cities to be the best state in India having an investment potential launched by National Council of Applied Economic Research
ii. Gujarat is followed by Delhi, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, and Maharashtra.
iii.The lowest in the rankings are the UP, Bihar, and Jharkhand.
iii. The rankings were based on five factors political stability, infrastructure, economic climate, governance, and perceptions.

QUANT QUIZ -16 BASED ON MIX QUANTITATIVE

QUANT QUIZ -16 BASED ON
MIX QUANTITATIVE


Directions (1-5) : study the following table carefully to answer the questions that follow:


1. If the profit earned by company P in the year 2007 was Rs 2.1 lakh, what was its expenditure in that year:
a. Rs. 30 lakh       
b. Rs 15 lakh                    
c. Rs. 23 lakh                               
d.  Rs. 27 lakh                  
e. None of these

2. What is the difference between the per cent profit earned by company Q in the year 2005 and the average per cent profit earned by the remaining companies together in that year:
a. 4                
b. 2                            
c.1                                         
d.3                             
e. none of these

3. If the profit earned by company R in the year 2008 was Rs 18.9 lakh , what was its income in that year:
Rs 303.7 lakh      
b. Rs. 264.5 lakh
c. Rs. 329.4 lakh             
d. Rs. 228.9 lakh
e. none of these

4. What is the percentage rise in per cent profit of Company T in the year 2009 from the year 2004:
a. 42             
b. 35                         
c. 26                                     
d. 48                         
e. none of these

5. What was the average per cent profit of company S over all the years together:
a. 13.5                     
b. 11                         
c. 12                                     
d. 14                         
e. none of these

6. What would be the cost of building a fence around a circular field with area equal to 32378.5 sq. m, if the price per metre for building the fence was Rs 154:
a. Rs 84683          
b. Rs. 86495                     
c.   Rs. 79326                                
d. Rs 98252                      
e.  none of these

7. Amit, Sucheta and Neeti start running around a circular track and complete one round in 18, 24 and 32 seconds respectively. In how many seconds will the three meet again at the starting point if they all have started running at the same time:
a. 196                      
b. 288                                  
c. 324                                               
d. can’t determine        
e. none of these

8. Find the wrong number: 4  2.5  3.5   6.5   15.5   41.25  126.75:
a. 3.5            
b. 6.5                        
c. 41.25                                           
d. 126.75

9. Find the wrong number: 6  7  16  41  90  154  292
a. 41             
b. 16                         
c. 154                                               
d. 292

10. Find the wrong number: 240  120  57  26.5  11.25  3.625
a. 120                      
b. 240                                  
c. 57                                     
d. 26.5
ANSWERS
1.A, 2.B, 3.D, 4.E, 5.C, 6.D, 7.B, 8.C, 9.C, 10.A,


For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

REASONING QUIZ–16 BASED ON ALPHABET SERIES

REASONING QUIZ–16 BASED ON
ALPHABET SERIES
Directions (1-5)
R  *   J   L  T   2  #  M  =   D  $   9   C   %  Z  >   O   3   @   Y   S   ?  P  F  +   G  &   5   B   8

1. How many such numbers are there in the above sequence each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol:
a. One                         
b. two                                   
c. three                       
d none of these

2. Which of the following is fifth to the left of 16th element from left:
a. O                     
b.  9                              
c. %                    
d. none of these

3. If the above sequence is revered than which of the following will be 7th to right of 18th element from right end :
a. 8                     
b. C                               
c. $                      
d. none of these

4. If the first twenty elements in the above sequence are written in reverse order, than which of the following will be twenty second from the right end:
a. $                     
b. C                               
c. 9                     
d.  none of these

5. What should come in palace of Question mark in the following on the basis of above sequence:
J R *   M2#   C $  9          _?_
a. 3 > O                       
b. O > 3                                 
c. PS ?                          
d. none of these

6. If it is possible to form a word with first , fourth , seventh and eleventh letter in the word SHPEVRLDOVS , which would be second letter of that of word
a. L                     
b. S                               
c. E                     
d. none of these

7. Which letter in our alphabet series would be 9th from the left of 10th from the left ;
a. B                     
b. A                              
c. Z                     
d. none of these

8. Which letter would be 6th left of 8th right from 11th of the right side:
a. S                     
b. Q                              
c. R                     
d. none of these

9. If the letter of word INSTRUMENT are arranged in alphabetic order without repeating than which would be 5th from right :
a. U                     
b. M                             
c. R                     
d. N

10. What would be in place of ?
GED     BZY   WUT    ?
a. RPO                         
b. QON                                  
c.  SQP                         
d. none of these

ANSWERS
1.B, 2.A, 3.C, 4.C, 5.A, 6.C, 7.B, 8.C, 9.D, 10.A,


          For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

Popular Posts