Choose Your Language

Tuesday, March 22, 2016

Daily Current Affairs 22nd March 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22 MARCH 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. INDIA ASSUMES BRICS CHAIRMANSHIP FROM RUSSIA FOR 2016
i. India has assumed BRICS Chairmanship from the Russian for the year 2016.
ii. BRICS is an association of five countries viz. Brazil, Russia, India, China and South Africa.
iii. India has assumed BRICS Chairmanship for second time.
IV.Earlier India hosted the BRICS Summit in 2012 for first time in New Dehli.
iv.India will host the 8th  BRICS Summit  15th  to 16th  October 2016 in Goa.

2. MARCH 22 OBSERVED AS WORLD WATER DAY
i. Every year World Water Day is observed globally on 22nd March.
ii.The day is observed to preserve and ration consumption of water.
iii.The theme of the day is “Better Water, Better Jobs”.

3. ASHOK LAHIRI COMMITTEE FORMED TO REVIEW EXCISE DUTY IMPOSED ON DIFFERENT JEWELLERY ARTICLES IN BUDGET 2016-17
i. The Union Ministry of Finance constituted Committee to review issues related to excise duty.
ii.The committee will be headed by former Chief Economic Advisor Dr Ashok Lahiri .
iii.It will review excise duty imposed on different jewellery articles in Budget 2016-17.
iv.In the Union Budget 2016-17, Finance Minister Arun Jaitley proposed the Central Excise duty at the rate of 1 percent  and 12.5 percent  on jewellery items.
v.It has  been strongly opposed by the All India Gems and Jewellery Trade Federation that it will hurt jewellery sector that employs millions of people.

4. INDIAN COAST GUARD SHIP ARNVESH COMMISSIONED AT VISAKHAPATNAM
i. The fast patrol vessel of the Indian Coast Guard Arnvesh was commissioned at Visakhapatnam Andhra Pradesh.
ii. The ship will undertake coastal patrol, surveillance at sea, anti-piracy operations, anti-smuggling and search and rescue operations.

5. HINDUJA BROTHERS TOPPED BRITAIN’S ASIAN RICH LIST 2016
i. The Hinduja Brothers G P Hinduja and S P Hinduja topped the Asian Rich List 2016.
ii.The Hinduja Brothers topped  in the list for the fourth consecutive year with an estimated  fortune of 16.5 billion pounds.
iii.Steel tycoon Lakshmi Niwas Mittal was ranked second in the list.

6. AKHILESH RANJAN COMMITTEE ON TAXATION OF E-COMMERCE SUBMITTED ITS REPORT TO UNION GOVERNMENT
i. A Committee on Taxation of e-commerce constituted by the Central Board of Direct Taxes to examine the business models for e-commerce submitted its report to the central government.
ii.The Report provides the views about the issues related to taxation of e-commerce.

7. WRESTLER HARDEEP SINGH WON SILVER MEDAL IN ASIAN OLYMPIC QUALIFICATION TOURNAMENT
i. Indian wrestler Hardeep Singh won silver medal in the Asian Olympic Qualification Tournament held in Astana, Kazakhstan.
ii.Now he qualified for participation in the Rio Olympics 2016 .
iii.Earlier Yogeshwra Dutt and Narsingh Yadav qualified for the Olympics in men's freestyle category.

8. GOVT ALLOWS 49% FDI IN INSURANCE UNDER AUTOMATIC ROUTE
i. The government of India has relaxed FDI norms for the insurance sector by permitting overseas companies to buy 49 percent stake in domestic insurers under automatic rule.
ii.It is an  effort to bring more foreign companies into India’s  insurance market.
iii. Earlier foreign companies are allowed to buy up to 26% stake in an India and above 26% the investor had to take approval from the Foreign Investment Promotion Board.

                                  

QUANT QUIZ-18 BASED ON PROFIT AND LOSS

QUANT QUIZ-18 BASED ON
PROFIT AND LOSS


1. A vendor buys oranges @ Rs 2 for 3 and sells them at a rupee each. To make a profit of Rs 10 he must sell :
a. 10 oranges            
b. 20 oranges            
c. 30 oranges            
d. 40 oranges

2. A retailer buys 20 kg tea at a discount of 10%. Besides 1 kg tea was freely offered to him by the wholesaler at the purchased of 20 kg tea. Now he sell the tea at the marked price to a customer. What is profit of retailer.
a. 30%                        
b. 12%                        
c. 16.66%         
d. none of these

3. The profit percentage on the 3 articles A,B,C is 10%, 20%, 25% and the ratio of the cost price is 1:2:4. Also the ratio of numbers of articles sold of A,B,C is 2:5:2,then overall profit percentage:
a. 18.5                         
b. 21                   
c. 75                   
d. none of these

4. The cost price of an article ‘Z’ is Rs 1600 and selling price of another article ‘Y’ is 2400 .If the SP of A will be equal to CP of ‘Y’, then the profit after selling Z is 20%. What is profit of Y.
a. 16.66%                   
b.33.33%          
c. 25%                         
d. none of these

5. A shopkeeper procures 40 books for Rs 3200 and sell them at a profit equal to selling price of 8 books. What is the SP of one dozen books:
a. 720                          
b. 960                          
c. 1200                        
d. 1440

6. The profit percentage of two persons is 20% on selling the article at Rs 1800 each but first person calculate on selling price and second on cost price. What is the difference of their profit:
a. 360                          
b. 60                   
c. 540                          
d. 450

7. A trader sold an article at a loss of 5% but when he increased the selling price by 65 he gained 3.33% on the cost price. If he sells the same article at Rs 936.What is the profit percentage.
a. 15%                        
b. 16.66%                  
c. 20%                         
d. none of these

8. Munish markup the price of sweets by 30% and he sold only 20% of these at this price. He sells half of the rest at 16.66% discount and rest at 20% discount. What is the net profit of Munish:
a. 23.5%                     
b. 33.33%                  
c. 11%                         
d. 16.66%

9. Fresh fruits contain 80% water and dry fruits contains 25% of water. A person sells 20 kg dry fruits by add water to the dry fruit and rest at C.P. What is the total profit percentage increased in the proportion of water in fresh fruits:
a. 275%                      
b. 200%            
c. 80%                         
d. 125%

10. A trader marks up his good by 80% and gives discount of 25% .Besides it he weight 10% less amount while selling his goods what is net profit of trader:
a. 50%                        
b. 35%                        
c. 45%                         
d. 55%
ANSWERS
1.C, 2.C, 3.B, 4.C, 5.C, 6.B, 7.C, 8.C, 9.A, 10.A,


For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

REASONING QUIZ–17 BASED ON SYMBOPERATIONS

REASONING QUIZ–17 BASED ON
SYMBOPERATIONS
Directions (1-5) : In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Give answer.
If only conclusion I is true
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
If both conclusion I and II are true

1. Statements: P>_T=Q<N,C>M>_T        
Conclusions:
I. P >_C   
II. Q <_M    M

2. Statements :  L<_R>T ,P>S =T            
Conclusions:
I. L_< S
 II. R< P  

3. Statements :  A=B>_C<D,B<_E<_K      
Conclusions:
I. E > C                       
II. B < K

4. Statements :  R>_S>_P>L;P>T>_M<D
Conclusions:
I. R>_T            
II. M > P

5. Statements: K=J>_N       <W,N>_T
 Conclusions:           
I. K>_T
II. W = T
Directions (6-10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer:

6. Statements: B>E>_A<L;T>A>S
Conclusions:
I. T > B                      
II. L >T
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
If both conclusion I and II are true
If only conclusion I is true

7. Statements: L=L>_N <E;N>_S  
Conclusions:
I. S < E                       
II. E > L
If either conclusion I or II is true
If neither conclusion I nor II is true
If only conclusion II is true
If both conclusion I and II are true
If only conclusion I is true

8. Statements:   V<E>B=H>_N;B<_T       
Conclusions:
I. T > V                      
II. N<_T
If either conclusion I or II is true
If only conclusion II is true
If neither conclusion I nor II is true
If only conclusion I is true
If both conclusion I and II are true

9. Statements: L=I>_N<E;N>_S    
Conclusions:            
I. S = L                       
II. L > S
If only conclusion II is true
If either conclusion I or II is true
If both conclusion I and II are true
If neither conclusion I nor II is true
If only conclusion I is true

10. Statements:   B>E>_A<L;T>_A>S
Conclusions:         
I.   B > S         
II.  L > S
If only conclusion II is true
If both conclusion I and II are true
If neither conclusion I nor II is true
If either conclusion I or II is true
If only conclusion I is true


ANSWERS
1.B,2.A,3.E,4.C,5.A,6.D,7.E,8.B,9.B,10.B,


For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Popular Posts