Choose Your Language

Friday, April 22, 2016

QUANT QUIZ-19 BASED ON GEOMETRY

MATH TEST-30: GEOMETRY
1. In a circle with centre O, AOC is a diameter of the circle, BD is a chord and OB and CD are joined. If AOB = 130o, then BDC =?
a. 25                            
b. 30                                        
c. 50                                        
d. 45

2. If in a triangle ABC, BE and CF are two medians perpendicular to each other and if AB = 19 cm and AC = 22 cm, then length of BC is:
a. 19.5 cm                               
b. 26 cm                                  
c. 20.5 cm                               
d. 13 cm

3. The ratio of interior angle to exterior angle of a regular polygon is 5:1. The number of sides of polygon is:
a. 10                            
b11                                          
c.12                                         
d.14

4. A straight line parallel to BC of  intersects AB and AC at points P and Q respectively. AP = QC, PB = 4 units and AQ = 9, than the length of AP is:
a. 25 unit                                 
b. 30 unit                                 
c. 6 unit                                               
d. 6.5 unit

5. AC is the diameter of a circumcircle of  Chord ED is parallel to the diameter AC. If CBE = 50, then DEC is:
a. 50                            
b. 90                                        
c.40                                         
d. 55

6. Two chords AB and CD of circle whose centre is O, meet at the point P and AOC = 50, BOD = 40.then the value of CPD :
a. 60                            
b. 40                                        
c. 45                                        
d. 75

7. ABC and DBC are made on same base BC on opposite sides. The line joining vertices A and D intersect BC at O. Then the ratio of  areas of  and  DBC will be:
a. OB : OC                   
b. AO : OD                               
c. AB : CD                               
d. AC : BD

8. In the Adjoining figure AD, AE and BC are tangents to the circle at D, E,F respectively, then :

a. AD = AB+BC+AC     
b. 2AD = AB+BC+AC               
c. AD = ½ (AB+ BC+AC)           
d. 3AD = AB+BC+AC

9. If O is the centre of a circle of radius r and AB is a chord of the circle at a distance r/2 from O, then BAO is:
a. 15                            
b. 30                                        
c. 45                                        
d. 60

10. The tangents are drawn at the extremities of a diameter AB of a circle with centre P. If a tangent to the circle at the point C intersects the other two tangents at Q and R, then the measure of the QPR =
a. 45                            
b. 60                                        
c. 90                                        
d. 180

ANSWERS
1.A, 2.D, 3.C, 4.C, 5.C, 6.C, 7.B, 8.B, 9.B, 10.C,




For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22 APRIL 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22 APRIL 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. EARTH DAY OBSERVED ON 22ND APRIL
i. Every year Earth Day is being observed on the 22nd April.
ii. The day is observed to build support for environmental protection around the world.
iii. The day recognises that Earth and its ecosystems provide its inhabitants with life and sustenance.
iv. It also aims to raise awareness that humans have a collective responsibility to promote harmony with nature and to balance the economic, social and environmental needs of present and future generations.
v. The Theme of the day is ‘Trees for the Earth’

2. INDIA REPLACES CHINA AS TOP FDI DESTINATION IN 2015
i. According to FDI Intelligence Report India has replaced China as the top Foreign Direct Investment destination.
ii. India is attracting $63 billion worth FDI projects in 2015.
iii. India has replaced China as the top destination for FDI by capital investment following of high-value project announcements.
iv. Top destination states for FDI in 2015 in India are Gujarat and then by Maharashtra

3. ISRO SCIENTISTS MADE WORLD’S LIGHTEST MATERIAL ‘SILICA AEROGEL’ TO KEEP SOLDIERS WARM IN SIACHEN
i. Scientists at the Vikram Sarabhai Space Centre in Thiruvananthapuram indigenously manufactured the world's lightest synthetic material called ‘silica aerogel’ or ‘blue air’ or ‘frozen smoke’.
ii. It is Silica Aerogel is the lightest synthetic material ever made by man.
iii. It has an excellent thermal resistance and if it is used as filler in soldiers' uniforms it can save many lives at the Siachen glacier.
iv. The material can be used both in space and on Earth. Scientists also hope it can be used to insulate rocket engines.

4. THE MAKING OF INDIA: THE UNTOLD STORY OF BRITISH ENTERPRISES AUTHORED BY KARTAR LALVANI
i. The making of India: The untold story of British Enterprises book authored by Kartar Lalvani released.
ii. The book discusses the British rule and its role in creating a unified India.
iii. The book supposedly brings out the many positive aspects of the colonial rule that remained hitherto untold.

5. INDIA RANKED 133RD IN 2016 WORLD PRESS FREEDOM INDEX
i. India with a score of 43.17 was ranked 133 out of 180 countries in the 2016 World Press Freedom Index.
ii. The Index was published by Reporters without Borders.

iii. World Freedom Index is topped by Finland followed by the Netherlands, Norway and Denmark.

Popular Posts