Choose Your Language

Monday, May 9, 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. 4TH SAIEVAC MINISTERIAL MEETING TO BE HELD IN NEW DELHI
i. The eight nations meeting named the South Asia Initiative to End Violence against Children’s is going to be held in New Delhi.
ii. The meeting will set strategies to ensure the protection and safety of the children of the region.
iii.It is will be hosted by the Ministry of Child and Women Development.

 MINISTER OF WOMEN AND CHILD DEVELOPMENT: MANEKA GANDHI

2. INDIA AND JAPAN TO SIGN MOU FOR COOPERATION IN SPORTS
i. India and Japan has decided to exchange sports persons, experts, coaches and administrators to improve the standard of the game between both nations.
ii. Both the nations has also agreed to play some friendly matches before the Under 17 World Cup tournament
iii. India is going to host the Under 17 World Cup tournament in 2017.

3. YES BANK GETS SEBI APPROVAL TO PROVIDE CUSTODIAN SERVICES
i. Private sector bank Yes Bank has received a ‘Custodian of Securities’ licence from the SEBI.
ii.Now yes bank can offer custodial services to financial market participants, including FIIs and foreign portfolio investors.
iii. A custodian is a financial institution that holds customers' securities for safekeeping so as to minimize the risk of their theft or loss.

4. FACEBOOK AND NASSCOM INKED MOU TO SUPPORT START-UPS
i. Facebook and NASSCOM has inked an agreement to build a product design initiative to engage the country's young entrepreneurs into becoming problem solvers and solution builders.
ii. This MoU promote innovative thinking and approaches to build solutions in key sectors where technology can play a transformational role.
iii. National Association of Software and Services Companies provides facilities for business and trade in software and services and encourages the advancement of research in software technology

5. SHASHI KAPOOR’S BIOGRAPHY ‘SHASHI KAPOOR – THE HOUSEHOLDER, THE STAR’ RELEASED
i. Veteran actor Shashi Kapoor’s autobiography titled ‘Shashi Kapoor – the Householder, the Star’ was released.
ii. The biography has been authored by film journalist Aseem Chhabra and with forword by Karan Johar.
iii.It explains the chapters of actor’s personal and professional life.

iv. Balbir Raj Prithviraj Kapoor known as Shashi Kapoor  acted in films more than 160 movies .

6. PAKISTAN BEAT INDIA AT ASIAN KABADDI CHAMPIONSHIPS
i. Pakistan defeated India at the Asian Kabaddi championships in Islamabad.
ii. This is Pakistan’s second successive win in the Asian Kabaddi title.
iii.Earlier they  won it in 2012.

                                CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON
TODAY’S NEWS
1. WHICH COUNTRY WON ASIAN KABADDI CHAMPIONSHIP?
a. India
 b. Pakistan
c. China                      
d. Bangladesh

2. WHICH BANK GOT PERMISSION FROM SEBI AS A CUSTODIAN FINANCIAL INSTITUTION?
a. SBI                          
b. ICICI
c.Yes bank                 
d. HDFC

3. WHO IS THE CHAIRMAN OF SEBI?
a. Raghuram rajan   
b. U.K sinha
 c. T.S vijayan                        
d. Urjit Patel

4. WHO IS THE MINISTER OF WOMEN AND CHILD DEVELOPMENT?
a. uma bharti                
b. maneka gandhi
 c. Radha mohan singh
d. Sumitra mahajan

5. NAME THE AUTOBIOGRAPHY OF SHASHI KAPOOR?
a. Play it my own way                     
b. The Householder, the Star
 c. The untold story of bollywood  
d.Unpredictable bollywood
ANSWERS:
            1.b      2.c      3.b      4.b      5.b


DAILY CURRENT AFFAIRS: 8 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 8 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. BANKRUPTCY BILL PASSED IN LOK SABHA
i. The Lok Sabha has passed the Insolvency and Bankruptcy Code Bill 2016.
ii.It will be a “transformational” legislation that will help to improve India’s ranking in the World Bank’s ‘Ease of Doing Business’ index.
iii. It main Objective is to reduce the crisis of the bad loans in the banking sector and also to cover, companies, individuals and partnership firms.
iv. The bill proposes for setting up an Insolvency and Bankruptcy Board and Insolvency and Bankruptcy Fund.

2. SBI LAUNCHES CARD-LESS PAYMENT SOLUTION FOR OFFLINE TRANSACTIONS
i. State Bank of India has launched a mobile payment solution that will enable customers to make digital payments at offline stores.
ii.Th e -paymnents can be made  by scanning a quick response code on their smartphones at merchant outlets.
ii.ICICI Bank and Axis Bank have already introduced this service named as mVisa application for their customers.
iii. The service will be available to all SBI debit card, credit card and net banking users.

3. ICICI FIRST INDIAN BANK TO PARTNER WITH NEW DEVELOPMENT BANK
i. ICICI bank has become the first  Indian financial institution in the country to tie up with the New Development Bank .
ii. This MoU would help NDB in exploring new bond issuance opportunities in the Indian and international bond markets.

CHAIRMAN OF NEW DEVELOPMENT BANK: MR. K V KAMATH

4. SNAPDEAL ACQUIRES TARGETINGMANTRA
i. E-commerce company Snapdeal has acquired predictive marketing technology startup TargetingMantra.
ii. The startup company is founded by Saurabh Nangia and Rahul Singh in March 2013 .
iii.The company  helps in managing customer life cycle through personalization, targeting and big data analytics.

5. GOOGLE INKS IDEA FOR DIRECT CARRIER BILLING
i. Google has entered into a partnership with telecommunications Idea Cellular to offer direct carrier billing in India.
ii. Now Idea users will be able to make purchases on Google Play Store directly through their postpaid and prepaid accounts.
iii. Costs for the same will be charged through monthly bills and phone balance respectively.

6. INDIA FINISH FOURTH IN JUNIOR SHOOTING WORLD CUP
i. The Indian players grabbed fourth place at the International Shooting Sport Federation Junior World Cup.
ii. The Indian juniors had won three gold, four silver and three bronze medals in the competition.
iii. Italy topped the medals tally with seven gold, four silver and one bronze followed up by Russia.

                                CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON
TODAY’S NEWS

1.WHICH COUNTRY TOPPED IN THE JUNIOR SHOOTING WORLD CUP?
a.India   
b.Italy 
c. Germany 
d. Russia

2. GOOGLE HAS ENTERED INTO A PARTNERSHIP WITH  WHICH TELECOMMUNICATIONS TO OFFER DIRECT CARRIER BILLING IN INDIA?
a. Reliance 
b. Airtel 
c. Idea 
d. Tata

3. NAME THE PERSONS WHO FOUNDED TARGETINGMANTRA COMPANY?
a.Binny bansal & Sanjay bansal 
b. Sunder pichai & Suraj Sharma
c. Ravi Dhiman & Vikash  
d. Saurabh Nangia & Rahul Singh

4. WHERE IS THE HEADQUARTERS OF NEW DEVELOPMENT BANK ?
a. Beijing
b. shanghai
c. Brunie
d. Kathmandu

5. WHO IS THE PRESENT SPEAKER OF LOK SABHA?
a. Sumitra mahajan
b. Hamid ansari
c. Meira Kumar
d. Neha sharma
ANSWERS:
                         1.B        2.C      3.D   4.B        5.A


REASONING QUIZ 20 FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPICS


REASONING QUIZ 20 FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPICS
Directions (1-3): Study the following questions carefully and answer the questions given below:
Y 4 8 A @ D F 3 # R N 1 M © W P § J 2 E 5 Z * 6 Q B 7 $ H U 9 I K
1. Which of the following is seventh to the right of nineteenth from the right end of the above arrangement?
(1) 3
(2) D
 (3) Z
(4) @
(5) #

2 . Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which of the following  does not belong to that group?
(1) RMA
(2) JWE
(3) 562
(4) $9B
(5) D#A

3. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?
(1) None
(2) One
(3) Three
(4)Two
(5) More than three

Directions (4-7): In the following questions, the symbols @, $, %, # and © are used with the following meanings
‘A @ B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A $ B’ means ‘A is not greater than B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A # B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A © B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’.
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer—
1] If only conclusion I is true.
2] If only conclusion II is true.
3] If either conclusion I or conclusion II is true.
4] If neither conclusion I nor conclusion II is true.
5] If both conclusions I and II are true.

4. Statements: P $ Q, R @ S, S # P,
Conclusions: I. Q % R
                       II.   P % R

5. Statements: A @ B, C $ A, B % D
Conclusions: I. B © C
                      II. D # A

6. Statements: G @ H, E % F, F # G,
 Conclusions: I. H # F
                       II.  E % G

7. Statements: K $ L, J © K, L % M
   Conclusions: I. L © J
                         II. L % J

Directions (8-10): In each question below are two/three statements followed by two conclusions numbered I and II.  You have to take the two/three given statements to be true even if they seen to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give answer-
1) if only conclusion I follows
2) if only conclusion II follows
3) if either conclusion I or conclusion II follows
4) if neither conclusion I nor conclusion II follows
5) if both conclusion I and conclusion II follow

8.    Statements:  Some chairs are Tables
 Some belts are chairs.
   Conclusions:   I. No Table is a belt.
                          II. All belts being Tables is a possibility.

9. Statements:     All coins are bags.
   All sheets are coins
   No pen is a bag.
    Conclusions:     I. Some coins being pens is a possibility.
                               II. At least some bags are sheets.

10.  Statements:  No moon is a planet
                               Some stars are planet.
   Conclusions: I. No moon is a star.
                      II. All stars are moons.


ANSWER  KEY
1.3, 2.1, 3.5, 4.4, 5.2, 6.4, 7.3, 8.2, 9.2, 10.4,


REASONING TEST-19 FOR SBI PO & CLERK BASED ON PUZZLE

REASONING TEST-19 FOR SBI PO & CLERK BASED ON PUZZLE

Directions (1-5):
There are six girls from six different states UP, Bihar, Haryana, Rajasthan, Delhi, Paschim Banga, Staying in 3 different hostels of Delhi University. Two girls in each hostel are roommates. Every girl reads one of the following newspapers , The Times of India, The Asian Age, The Hindustan Times, The Pioneer, The Hindu, The Indian Express. Neha stays in PG women’s hostel. She is from Bihar. She does not read the Asian Age and The Hindustan Times. Priya from UP,  reads The Indian Express. She do not stays with Pooja. Reena stays with a girl from Rajasthan. The Asian Age is read by a girl in Meghdoot hostel. Manisha is not from Haryana and Pashim Banga and she read The Pioneer. A girl from Geetanjali hostel reads The Hindu. Rinki is neither from Delhi nor from Pashim Banga. The Hindustan Time and The Indian Express do not come in PG women’s hostel. Girls from UP and Haryana stay together. The pioneer comes to PG women’s hostel. The girl who reads the Indian Express resides at Meghdoot.

1. Who stays in Geetanjali?
a. Reena and Pooja  
b. Rinki and Pooja    
c.Reena and Neha    
d. Neha and Rinki                 
e. None

2. Who reads The Times of India ?
a. Rinki                                   
b. Neha                                  
c. Pooja                      
d. Manisha                
e. None

3. Who reads Hindustan Times?
a. Pooja                                 
b. Manisha                
c. Rinki                                   
d. Reena                    
e. none

4. Who belong to Delhi?
a. Reena                                 
b. Manisha                
c. Pooja                      
d. Neha                                  
e. none

5. Which combination is correct?
a. Priya- UP- PG                                            
b. Rinki- Bihar-Meghdoot
c.   Pooja- Rajasthan-Geetanjali                  
d. Reena- Pashim Banga- PG                       
e. none of these

Directions (6-10)
There are five pieces of lost luggage lined up in a row for customs inspection. They weight 5,10,15,20 and 25 pounds (not necessarily) in that order. The items to be identified are a trunk, a box, a crate, a suitcase and a carton and the nationalities of the owners are American, Belgium, German, Swedish and Indian not necessarily in that order.
The 5th item (i.e. fifth in a row) weights 10 pounds.
The Swedish luggage has another piece of luggage on both sides of it.
The Indian Traveler owns the items weighting 15 pounds
The traveler who owns the item weighting 5 pounds (which happens to be the second item in the row) has lost a box.
The American owns the item in the middle, which weighs 20 pounds.
The German does not own the carton, which weights less than all but one of the other items.
The item on the extreme left is the heaviest end is a trunk.

6. Which of the following can be derived from the statements?
a. The Swede owns the first                        
b. Swede owns the fifth item
c.  Swede owns the 2nd item                      
d. Swede owns the 1st or 2nd  item

7. What does the Belgium own?
a. A 25-pound trunk
b. A 25 pound box                
c. A 25 pound                        
d. A 10 pound carton

8. Which of the following is false?
a. The Indian’s missing luggage is lighter than the German’s
b. The combined weight of the 5 pound item and the American’s item is equal to the weight of Belgium’s Item
c. The Indian’s missing luggage weights more than the Swede’s
d. The American’s luggage weights more than the Belgian’s

9. Which of the following is true?
a. The 1st item is owned by Swede
b. The 10 pound item B owned by Belgian
c. The trunk is owned by Indian
d. The box is owned by German

10. Which of the following additional pieces of information would if true, facilitate the identification of the piece of luggage that weight 15 and 20 pounds respectively?
1. The crate weights more than the Suitcase
2. The crate is twice as heavy as the carton
3. The combined weight of the box and carton equals the weight of the suitcase.
a. 1 only                                 
b. 1 and 2 only                      
c. 1 and 3 only                      
d. all of them individually

ANSWERS:
1.A, 2.B, 3.A, 4.B, 5.C, 6.B, 7.D, 8.B, 9.B, 10.A,



For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Popular Posts