Choose Your Language

Wednesday, May 11, 2016

BANKING AWARENESS QUIZ-1 FOR UPCOMING SBI –PO & CLERK EXAM

BANKING AWARENESS QUIZ-1 FOR UPCOMING SBI –PO & CLERK EXAM

1. WHICH IS NOT A FUNCTION OF GENERAL INSURANCE ?
a) Cattle Insurance
b) Crop Insurance
c) Marine Insurance
d) Fire Insurance
e) Medical Insurance

2. WHAT IS MORTGAGE :
a) Security on movable property for a loan
b) Security on immovable property for a loan
c) Concession on immovable property
d) Facility on immovable property
e) Security on loan sanctioned against fixed deposits

3. A FIXED DEPOSIT RECEIPT KEPT WITH THE BANK FOR ITS SAFETY IS CALLED ?
a) Safe custody
b) Safe deposit
c) Locker
d) Valid safe deposit
e) None of the above

4. WHO AMONG THE FOLLOWING IS THE PRIMARY REGULATOR OF BANKING IN INDIA?
a) Reserve Bank of India
b) Central Government
c) State Government
d) Parliament
e) a and b both the above

5. A COMPANY, WHICH IS NOT A NON  BANKING FINANCIAL COMPANY (NBFC) WANTS TO COLLECT PUBLIC DEPOSITS THEN IT IS GOVERNED BY WHICH ACT:
a) RBI Act 1934
b) Banking companies Act
c) Companies Act 1956
d) Central Government
e) None of the above

6. IN INDIA, IT IS NECESSARY FOR A BANK TO TAKE LICENSE FROM THE RBI FOR OPENING A NEW BRANCH. THIS IS A REQUIREMENT UNDER WHICH ACT
a) Section 22 of banking Regulation Act
b) Section 22 of RBI Act
c) Section 22 of NABARD
d) KYC Guidelines by RBI
e) a and b above

7. WHICH ONE IS NOT THE MOST COMMON OBJECTIVE OF BANKING REGULATIONS ?
A. Systematic Risk Reduction.
B. Credit Allocation
C. Prudential Objectives
D. Market Discipline.
E. None of these

8. FINANCIAL INCLUSION IS ALSO KNOWN AS ?.
A. Social Responsibility of the Banking and Govt. System.
B. Delivery of Financial Services at an affordable cost
C. Delivery of banking services at an affordable cost.
D. All of these
E. None of these

9. WHICH OF THE FOLLOWING IS NOT THE GOVERNMENT SECURITIES?
A. T- Bill.
B. Floating rate Bonds
C. Dated Securities
D. Call/Put Option Bonds.
E. Gilt edged secruities

10. CREDIT GUARANTEE CORPORATION ESTABLISHED IN WHICH YEAR,?
A. 1975
B. 1988
C. 1971
D. 2001
E. 2003
ANSWER
1.C, 2.B, 3.A, 4.A, 5.D, 6.A, 7.D, 8.D, 9.A, 10.C,


DAILY CURRENT AFFAIRS: 11 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 11 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. SHASHANK MANOHAR STEPS DOWN AS BCCI PRESIDENT
i. Shashank Manohar has resigned as President of Board of Control for Cricket in India .
ii. He also has resigned as the representative of BCCI on the International Cricket Council
iii. He was appointed as president after the sudden demise of Jagmohan Dalmiya.
iv. Board of Control for Cricket in India is the national governing body for cricket in India and is considered as world’s richest cricket board.

2. 10TH MAY 2016 IS OBSERVED AS WORLD MIGRATORY BIRD DAY
i. World Migratory Bird Day  is being observed across the world on 10th  May.
ii. The day is observed to raise awareness and highlight the need for the protection of migratory birds and their habitats.
iii. The Theme of the day is “Stop the Illegal Killing, Taking and Trade of Migratory Birds”.

3. INDIA VS PAKISTAN: WHY CAN’T WE JUST BE FRIENDS BOOK RELEASED BY HUSAIN HAQQANI
i. A book titled India vs Pakistan: Why Can’t we just be Friends authored by former Pakistani Ambassador to the U.S. Husain Haqqani released.
ii. The book on India-Pakistan relations stirred a controversy because it exposed Pakistan's role in the 26/11 terror attacks.

4. RBI CANCELLED CERTIFICATE OF REGISTRATION OF FOUR NBFCS
i. The Reserve Bank of India cancelled the certificate of registration of the four Non-Banking Financial Companies.
ii. RBI cancelled their certificates by using powers given under Section 45-IA (6) of the Reserve Bank of India Act, 1934.
iii. The NBFCs whose certificates of registration were cancelled are given following:
a.    M/s Neelanjali Engineering Private Limited
b.   M/s Novoflex Tradecom Private Limited
c.    M/s Guide Investments and Trading Co. Pvt. Ltd
d.   M/s Enol Ventures Private Limited

5. INDIAN ARMY CONDUCTS ‘CHAKRAVYUH-II’ TRAINING EXERCISE IN RAJASTHAN
i.Indian Army had conducted major military training exercise ‘2016 Chakravyuh-II’ in Suratgarh, Rajasthan.
ii. The Chakravyuh-II exercise involved rapid mobilisation and execution of battle plans in conjunction with the Indian Air Force.
iii. The exercise is conducted to surveillance, intelligence, reconnaissance and communication systems test in a network-centric battlefield environment.

6. SENIOR ADVOCATE ATMA RAM NADKARNI APPOINTED ADDITIONAL SOLICITOR GENERAL
i. Senior advocate of Bombay High Court Atma Ram Nadkarni was appointed as Additional Solicitor General.
ii. The Appointment is made as Additional Solicitor General in Supreme Court for a period of three years.
iii. Additional Solicitor General of India is a law officer of India and is the third ranking lawyer of the Government of India.
iv. The main work of additional solicitor general is to advice to the Government of India upon legal matters, and to perform h other duties of a legal character.

7. MICHEL PLATINI RESIGNS AS UEFA PRESIDENT AFTER BAN APPEAL FAILS.
i. Michel Platini  resigned as Union of European Football Association’s  president after Court of Arbitration of Sports upheld the ban imposed by FIFA.
ii. The CAS rejected the appeal about the legitimacy of the payment ordered by ex-FIFA president Sepp Blatter.
iii. FIFA’s Independent Ethics Committee banned Sepp Blatter, Michel Platini from football for 8 years due to corruption practices in FIFA.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. WHO IS THE PRESENT PRESIDENT OF INTERNATIONAL CRICKET COUNCIL?
a.Shaahank manohar  
b.Srinivasan  
c.Zaheer abbas  
d.None of these

2. WHO HAS RESIGNED AS THE REPRESENTATIVE OF BCCI AND ICC?
a.Anurag thakur  
b.Shashank manohar  
c.Zaheer zabbas  
d.Jagmohan dalmiya

3. WHEN IS “WORLD BIRD MIGRATION” DAY IS OBSERVED?
a.11th may  
b.9th may  
c.8th may 
d.10th may
4. WHO IS THE GOVERNER OF RBI?
a.Raghuram rajan 
b. URjit patel  
c.H.R khan 
d.R.Ghandhi

5. WHO IS THE PRESENT SOLICATOR OF INDIA?
a. Ranjit Kumar 
b.M.R rao 
c.Atma Ram Nandkarni 
d.None of these
6. WHERE IS THE HEADQUARTER OF UEFA?
a.Geneva
b.London
c.Switzerland
d.Paris

7. WHO IS THE AUTHOR OF “INDIA VS PAKISTAN: WHY CAN’T BE FRIENDS” ?
a.Husain Haqqani 
b.Abbas mastani 
c.Hamid ansari 
d.Yusuf khan
ANSWERS:

1.c       2.b       3.d       4.a       5.a       6.c  7.a

QUANT QUIZ-22 FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPIC

QUANT QUIZ FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPIC
Q1 . 13    25    61    121    205    (?)
(1) 323
(2) 326

(3) 324
 
(4) 313
 
(5) None of these

Q 2 . 656    352    200    124    86    (?)
(1) 37
(2) 59

(3) 62
 
(4) 57
 
(5) None of these
Q 3. 2001 × 473 ÷ 1001 – 245 = ?
(1) 650  
(2) 700
 
(3) 950
  
(4) 850
 
(5)1000

Q 4. √2450 - √1200 + √440 = ?
(1) 59  
(2) 53
 
(3) 44
  
(4) 25
 
(5) 36

Q 5. 501/58 × 291/101 ÷ 31/155 = ?
(1) 140  
(2) 125
 
(3) 95
  
(4) 85
 
(5)110

Q 6. Of  the science books in a certain supply room, 40 are on botany, 35 are on zoology, 30 are on physics, 40 are on geology, and 55 are on chemistry. If science books are removed randomly from the supply room, how many must be removed to ensure that 20 of the books removed are on the same science subject? 
(1) 81  
(2) 79
  
(3) 96
  
(4) 85
  
(5) 100

Q 7. In how many different ways, letters of the word MANPOWER be arranged such that all vowels are together? 
(1) 360  
(2) 4320
 
(3) 1440

(4) 2160
 
(5) 40320

Q 8. On a certain test, 3 students each had a score of 90, 9 students each had a score of 80, 4 students each had a score of 70, and 4 students each had a score of 60. What was the average (arithmetic mean) score for the 20 students ? 
(1) 70.5  
(2) 75.0
  
(3) 75.5
(4) 80.0
  
(5) 80.5

Q 9. An orange vendor makes a profit of 20% by selling oranges at certain price. If he charges Rs. 1.2 higher per orange he would gain 40%. Find the original price at which he sold an orange.
a) RS. 5.6
b) Rs. 7.2
c) Rs. 4.8
d) Rs. 8
e) None of these


Q 10. If difference between CI and SI on a certain sum of money is Rs. 72 at 12% p.a. for 2 years then find the amount.
a) RS.6000
b) Rs.5000
c) Rs. 5200
d) Rs. 4900
e) None of thes
ANSWERS
1.4, 2.1, 3.2, 4.5, 5.2, 6.3, 7.2, 8.3, 9.2, 10.5,

For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE

Popular Posts