Choose Your Language

Monday, May 16, 2016

QUANT QUIZ-24 FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPIC

QUANT QUIZ-24 FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPIC

Q.1 SONAL starts working on a job and works on it for 15 days and completes 60% of the work. To help him complete the work, he employs ANMOL and together they work for another 8 days and the work gets completed. How much more efficient is SONAL than ANMOL?
A.300%
B.200%
C.125%
D.100%
Q.2  Two taps can fill a tank in 10 min and 12 min respectively. Both the taps are kept open for 3 min and then the tap that fills the tank in 10 min is turned off. In how many more minutes will the tank be filled?
A. 5 min
B. 5.4 min
C.6.4 min
D.4.5 min

Q.3  40% of the employees in a factory are workers. All the remaining employees are executives. The annual income of each worker is Rs. 210. The annual income of each executive is Rs. 500. What is the average annual income of all the employees in the factory together?
A.390
B.384
C.408
D.415
Q.4 If the price of RICE increases by 10%, by how much must a user cut down his consumption so that his expenditure on RICE remains constant?
A.100/11%
B.16.67%
C.20%
D.33.33%2.

Q.5. A thief steals a car and drives it at 15 km/hr. The theft has been discovered after one hour and the owner of the car sets off in another car at 25 km/hr. When will the owner overtake the thief from the starting point?
A.1
B.1.5
C.2
D.2.5
E. 3
Q.6 There were FIVE children of a person. when, the average age of children was 12 years, a child of age 4 year had died. After 6 years from this incident,what was the average age of remaining childrens.??
a) 15   
b) 15.5  
c) 14  
d) 20 
e) NOTA
Q.7 The ratio of numbers of Peon ,Clerk and Officers in an office is 4:7:3 and the ratio of salary of each is 7:11:19 resp. If total number of Clerk is 28 and total expenditure in the form of salary is 194400. Find the salary of each Peon.??
a) 2000   
b) 2200   
c) 2100   
d) 2300   
e) NOTA
Q.8  A and B together can do a work in 12 days.they together starts working but A works of 5 days and left the job ,the remaining work is done by B in 28 days. B alone will complete the work in.??
a) 60   
b) 48   
c) 36   
d) 24  
e) NOTA


Q.9  A and B together can do a work in 12 days. B and C  together can do the same work in 15 days. A is twice as good as C. B alone will complete the work in.??
a) 20   
b) 25   
c) 30  
d) 35  
e) NOTA
Q.10 Two inlet pipes A and B can fill a tank in 12 and 15 min. and outlet pipe C can empty the full tank in 10 min. A and B together are opened for 3 min and then C also opened.The tank will be emptied in.??
a) 8 MIN   
b) 8.5 MIN  
c) 9 MIN
d) 7.5 MIN  
e) NOTA

ANSWERS
1.A,2.B,3.B,4.A,5.B,6.D,7.C,8.B,9.A,10.C,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

REASONING QUIZ - 25 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ - 25 FOR  SBI  CLERK & PO
Direrctions (Q. Nos. 1-5): Read the following information carefully and then answer the questions given below:

Ravi, Piyush, Rita, Gaurav, Payal, Aashi, Suresh and Rita are sitting around a circular table, facing the centre, but not necessarily in the same order. Ravi is an immediate neighbour of Rita, but not an immediate neighbour of Payal. Piyush is on the immediate right of Aashi and fourth to the left of Ravi. Rita is an immediate neighbour of Payal but not that of Aashi or Ravi. Suresh is an immediate neighbour of neither Rita nor Gaurav. Payal is not an immediate neighbour of Suresh.

1. Who among the following are immediate neighbours of Gaurav?
(a) Rita and Ravi
(b) Aashi and Rita
(c) Piyush and Aashi
(d) Can't be determined
(e) None of these

2. In which of the following pairs is the first person sitting on the immediate right of the second person?
(a) Gaurav, Ravi
(b) Piyush, Aashi
(c) Suresh, Ravi
(d) RRita, Aashi
(e) None of these

3. Which of the following statements is/are incorrect?
(a) Piyush is on the immediate left of Payal.
(b) Gaurav is on the immediate right of Rita.
(c) Ravi is third to the right of Rita.
(d) All are true
(e) None of these

4. In which of the following groups is the second person sitting between the first and the third person?
(a) Rita — Aashi — Suresh
(b) Gaurav —Rita — Ravi
(c) Piyush — Rita — Payal
(d)Payal — Aashi — Piyush
(e) None of these

5. Who among the following sits opposite Rita?
(a) Aashi
(b) Suresh
(c) Ravi
(d) Gaurav
(e) None of these


6. Among A, B, C, D and E. each having a different weight, D is not lighter than B and E is not heavier than A. C is not the heaviest. Who among them is the lightest ?
(a) D    
(b) B    
(c) E  
(d) Data inadequate   
(e) None of these

7.Each consonant in the word BISCUIT is replaced by the next letter in the English aiphabet and each vowel is replaced by the previous letter in the English aiphabet and the letters so obtained are rearranged in alphabetical order, which of the following will be the third from the left end after the rearrangement?
(a)C
(b)D  
(c) H  
(d) T 
(e) None of these

8. In a certain code language 'you are fine' is written as 'no la so'. How is 'fine' written in that code language ?
I) ' A fine dramatic story' is written as 'la jo ni da'.
II) 'Fine creative art' is written as 'qa la yo'.
III) 'New wonderful fine illusion' is written as 'chi su la tic'.
a) Only I
b) Only II
c) Only III
d) Only I and II
e) Any of I, II and III is sufficient

9. Ravi walks 30 metres towards south then turns to his right and starts walking straight till he completes another 30 metres. Then again turning to his left he walks for 20 metres. He then turns to his left and walks for 30 metres. How far is he from his initial position?
(a) 30 metres
(b) 50 metres
(c) 10 metres
(d) 60 metres
(e)none of these.

10.  Lata leaves from her home. She first walks 30 metres in North-West direction and then 30 metres in South-West direction. Next, she walks 30 metres in South-East direction. Finally, she turns towards her house. In which direction is she moving?
(a) South-West
(b) South-East
(c) North-East
(d) North-West
(e) none of these.
ANSWERS
1.b
2. a
3. c    
4. b
5. d
6. d
7. c
8. e
9. b
10.c


BANKING QUIZ -4 FOR SBI CLERK & PO

BANKING  QUIZ -4  FOR  SBI  CLERK  &  PO
1.Gross domestic capital formation is defined as
A. flow of expenditure devoted to increased or maintaining of the capital stock
B. expenditure incurred on physical assets only
C. production exceeding demand
D. net addition to stock after depreciation

2.What is full form of SLR in banking term:

A. Statutory liquidity rate
B. Statutory liquidity ratio
C. Statutory liquid rate
D. Stagnent liquidity ratio
           
3.Deficit financing means that the government borrows money from the:
A.RBI
B. local bodies
C .big businessmen
D .IMF

4.The banks are required to maintain a certain ratio between their cash in the hand and totals assets. This is called

A. Statutory Bank Ratio (SBR)
B. Statutory Liquid Ratio (SLR)
C .Central Bank Reserve (CBR)
D .Central Liquid Reserve (CLR)

5.In India, inflation measured by the

A .Wholesale Price Index number
B. Consumers Price Index for urban non-manual workers
C. Consumers Price Index for agricultural workers
D. National Income Deflation
                       
6.In India, which one among the following formulates the fiscal policy?

A. Planning Commission
B. Ministry of Finance
C. Finance Commission
D. The Reserve Bank of India
           
7.Devaluation of currency leads to

A. fall in domestic prices
B. i ncrease in domestic prices
C. no impact on domestic prices
D. erratic fluctuations in domestic prices

8.When State Bank of India was established ?

A. 1st April 1935
B. 1st July1935
C. 1st July 1965
D. 1st July 1955

9. "CRAR" stands for?

(A) Currency to risk weighted assets ratio          
(B) Capital to risk weighted assets ratio              
(C) Capital to risk weighted accurate ratio          
(D) Capital to rest weighted assets ratio  
(E)None is correct

10. What does CRISIL stand for?

(A) Credit Rating and Industrial Services of India Limited
(B) Cash Rating and Industrial Services of India Limited
(C) Credit Rating and Investment Services of India Limited
(D) Currency Rating and Investment Services of India Limited
(E) Cash Rating and Investment Services of India Limited



ANSWER   KEY

  1.  D
  2.  B
  3.  A
  4.  B
  5.  A
  6.  B
  7.  B
  8.  D
  9.  B

 10.  C

Popular Posts