Choose Your Language

Tuesday, May 17, 2016

BANKING QUIZ - 5 FOR SBI CLERK & PO

BANKING  QUIZ - 5  FOR  SBI  CLERK  &  PO

1. Demand deposits mean _____?
(a) Short Deposits
(b) Current deposits 
(c) Fixed deposits  
(d) Deposits with drawable on demand by the depositor
(e) None of the above 

2. Demand draft is a
(a)  Negotiable instrument
(b) Not transferable instrument
(c) Not negotiable instrument
(d) Quasi-negotiable instrument
(e) None of the above
3. When it comes to the following term namely- IPO, what do you mean by “P”?
a) Provisions
b) Private
c) Public
d) Prudent
e) Pension

4.  What do you mean by money laundering?
a) Washing the currency notes in a good laundery
b) Keeping the money in currency
c) Converting money obtained through illegal sources into legal money
d) Sending excess cash to the other branch
e) None of the above


5. Full  form of “HNI”?
 (a) Highly Networth Individual
(b) High Negative Individual
(c) High Networked Individual 
(d) High Nuisance Individual
(e) None of the Above

6. Bill of Exchange, Promissory Notes and Cheques are defined as
(a) Stamped Instruments
(b) Trust Receipts
(c) Documents of Title to goods
(d) None of the above
(e) Negotiable Instruments

7. The one-rupee note bears the signature of ____________.
(a) Finance Secretary
(b) Deputy Governor
(c) RBI Governor
(c) Finance Minister
(e) None of these


8. RTGS stands for
(a) Real time Gross system
(b) Real type General scheme
(c) Real Type gross settlement system
(d) Real Time Gross Settlement 
(e) None of these

9. Which among the following does the RBI not decide?
(a) CAR
(b) CRR
(c) Bank Rate
(d) Base Rate
(e) None of these

10. Which among the following is an instrument of monetary policy used by the RBI?
(a) CRR
(b) PLR
(c) Base Rate
(d) BPLR
(e) None of these


ANSWER
1.D,2.A,3.C,4.C,5.A,6.E,7.A,8.D,9.D,10.D,

REASONING QUIZ -26 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ -26 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q. 1–5): Study the following information carefully and answer the questions given below:A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers it rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement.

Input: money player native typhoon diamond corrupt leaders read pager
Step I: typhoon money player native diamond corrupt leaders read pager
Step II: typhoon leaders money player native diamond corrupt read pager
Step III: typhoon leaders diamond money player native corrupt read pager
Step IV: typhoon leaders diamond corrupt money player native read pager
Step V: typhoon leaders diamond corrupt player money native read pager
Step VI: typhoon leaders diamond corrupt player native money read pager
Step VII: typhoon leaders diamond corrupt player native pager money read

And step VII is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input:    added essar called show tummy forced into monger Sukhdev cat

1. How many steps are required to complete the arrangement?
1) Eight
2) Seven
3) Six
4) Nine
5) Ten

2. In step VI, which of the following words would be on the sixth position from left?
1) essar
2) added
3) trcat
4) forced
5) show

3. What is the position of 'called' in the step IV?
1) Fourth from right end
2) Fourth from left end
3) Fifth from right end
4) Fifth from left end
5) Third to left end

4. Which of the following is second last step of the given input?
1) Sukhdev monger forced added essar called show trcat into cat.
2) Sukhdev forced added monger called essar show trcat into cat.
3) Sukhdev monger forced called tummy added essar show into cat.
4) Cannot be determined
5) Other than given options

5. Which of the following words will be fifth from the right end in the above arrangement in step III?
1) Sukhdev
2) essar
3) show
4) call
5) called

Direction (6-10): Each of the question given below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in statements are sufficient to answer the questions . Read both statements and given answer.

1) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
2) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.
3) If the data either is statement I alone or is statement II alone are sufficient to answer the question.
4) If the data in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.
5) If the data is both the statement I and II together are necessary to answer the questions.

6. On which day of the week does 'Sunita' birthday fall?
I. Sita correctly remembers that Sunita's birthday fall after Tuesday but before Friday.
II. Reeta  correctly remembers that Sunita's birthday fall before Saturday but after Wednesday.

7. How is 'sa' coded in a code language?
I. 'li na pee' means 'come home tomorrow'
II. 'pee sa ki' means 'home and office'

8. U, V, W, X and Y are standing in a row facing North who is on the immediate right of U?
I. V is on the immediate left of Y, who is second to the right of U.
II. U is second to the right of W and W is third to the left of V.

9. Rani is shoter than Meena and Rewa is taller than Mini. Who is the shorter among them?
I. Meena is shorter than Mini.
II. Meena is shorter than Rewa.

10. In a certain code, '349' means 'we are champions' which letter stands for 'we'?
I. '975 means 'we won cup'.
II. 641 mean's 'they are loser's'

ANSWER
1.3, 2.1, 3.1, 4.5, 5.5, 6.5, 7.4, 8.3, 9.1, 10.1,


QUANT QUIZ - 25 FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 25 FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPIC

Q.1 In how many ways can the letters of the word ANMOL be arranged so that the vowels are at the two ends?
(1) 60  
(2) 72
(3) 36  
(4) 12
(5) None of these

Q.2 JITENDER spends 50% of his monthly income on household items and out of the remaining he spends 50% on transport 25% on entertainment, 10% on sports, and the remaining amount of ` 900 is saved. What is JITENDER’s monthly income?
(1) Rs.9,000  
(2) Rs.6000
(3) Rs.12,000 
(4) cannot be determined
(5) None of these

Q.3 There are two sections A and B of a class, consisting of 50 and 35 students’ respectively. If the average weight of section A is 60kg and that of section B is 55kg, find the average weight of the whole class.
(1)58kg 
(2)57.90kg

(3)60.25kg

(4)56kg
 
(5)54kg.

Q.4  The traffic lights at three different road crossing change after every 48 sec; 72 sec; and 108 sec., respectively.  If they all change simultaneously at 8:20:00 hrs, then they will again change simultaneously at
1. 8:27:12 Hrs
2. 8:27:24 Hrs 
3. 8:27:36 Hrs
4. 8:27:48 Hrs
5. 8: 27:53 Hrs

Q.5 A batsman scored 140 runs which included 8 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?
(1) 42 6/7% 
(2) 45 5/7 %
(3) 40 5/7%
(4) 30 % 
(5) 40%

Q.6 The cost price of 15 articles is the same as the selling price
of x articles. If the profit is 25% then determine the value of x.
(1) 18 
(2) 16 
(3) 17 
(4) 15 
(5) 12

Q.7 Two pipes A,B can fill a tank in 24 min. and 32 min. respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time B should be closed so that the tank is full in 18 min.?
(1) 8 min 
(2) 12 min
(3) 15 min
(4) 20 min 
(5) 17 min

Q.8 ANIL and MOHIT can do a job together in 7 days. ANIL is 1 3/4 times as efficient as MOHIT. The same job can be done by ANIL alone in :
(1) 12 days
(2) 11 days
(3) 15 days
(4) 16 days
(5) 10 days

Q.9 The Diagonals of two squares are in the ratio of 2:5. find the ratio of their areas.
(1) 5 : 2 
(2) 5 : 2 
(3) 4 : 25
(4) 5 : 4 
(5) 2 : 6

Q.10 The ratio of two numbers is 3 : 4 and their H.C.F. is 8. Their L.C.M. is?
1.48
2.22
3.56
4.96
5.None of these        

ANSWERS
1.4, 2.3, 3.2, 4.1, 5.1, 6.5, 7.1, 8.2, 9.3, 10.4,
For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE


 

DAILY CURRENT AFFAIRS: 16 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 16 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. INDIA INKS PROJECT COLLABORATION AGREEMENT WITH WHO TO PROMOTE TRADITIONAL MEDICINE
i. India has signed Project Collaboration Agreement with World Health Organization for cooperation on promoting the quality, safety and effectiveness of service provision in traditional and complementary medicine.
ii. The collaboration aims at supporting WHO in the development and implementation of the ‘WHO Traditional and Complementary Medicine Strategy.
iii.The agreement will l contribute to the global promotion of traditional Indian Systems of Medicine.

2. PM NARENDRA MODI AND  SRI LANKAN PRESIDENT RELEASE SIMHASTHA DECLARATION
i. PM Narendra Modi and Sri Lankan President Maithripala Sirisena have released ‘Simhastha Declaration’ at Ninora village in Ujjain.
ii. The agreement was signed on the three day International Vichar Mahakumbh held on side-lines of the month-long Simhastha mela.
iii. PM Narendra Modi  appealed saints to conduct Vichar Kumbh every year with devotees and discuss social issues like the need to educate the girl child or plant trees.

3.2016 RED FLAG AERIAL COMBAT EXERCISES HELD IN US
i. The multilateral Red Flag Aerial combat exercises between US, NATO and allied forces and India Air Force held in US.
ii.It was the second time India had participated in such an exercise after 2008.
iii.The exercises provide an opportunity to the pilots from the US, NATO and other allied countries to practice and refine their skills for real combat situations.

4. UNION CABINET APPROVES COUNTRY’S FIRST NATIONAL INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS POLICY
i. The Union Government has approved National Intellectual Property Rights Policy, 2016.
ii.The policy  is approved to promote the IP regime and to encourage innovation, creativity and entrepreneurship in India.
iii. It is the first kind of policy in the country seeks to strengthen legislative and legal framework of IPRs.
iv. The National IPR Policy will endeavour for a “Creative India; Innovative India: रचनात्मक भारत; अभिनव भारत”.
iv.The Policy aims to create public awareness about the social, economic and cultural benefits of IPRs among all sections of society.

5. PARKASH SINGH PANEL SUBMITS REPORT ON JAT QUOTA AGITATION
i. Parkash Singh committee constituted to inquire into the omission  of police and civil administration during Jat Quota agitation .
ii. The government would examine the report and would take appropriate action accordingly.
iii. Some important Findings of the committee
a.       There is a mention of about 90 officers who have been found guilty.
b.      Officers who were derelict in performing the duty or showed soft corner for the agitators have been identified and their names have been mentioned in the report.
c.       The report carried the names of officers who acted responsibly during the Jat quota agitation.

6. FIFA APPOINTS JUSTICE MUKUL MUDGAL AS DEPUTY CHAIRMAN OF ITS GOVERNANCE COMMITTEE
I. FIFA appointed Justice Mukul Mudgal as deputy chairman of its Governance Committee.
II.Portuguese Luis Miguel Maduro was appointed as the Chairman of the Governance Committee.
iii.FIFA’s Independent Review Committee has been set up to protect the organisation against any conflict of interest in the approval of any appointments to the key committees and bodies.

7. ANDY MURRAY BEATS NOVAK DJOKOVIC TO WIN FIRST ITALIAN OPEN TITLE
i.Andy Murray won his first Italian Open Men's Singles Tennis title in the final played in Rome.
ii.It is Murray's first title in Rome .

8. SANIA MIRZA AND MARTINA HINGIS CLINCH 2016 ITALIAN OPEN TITLE
i.World No. 1 women's doubles team of Sania Mirza and Martina Hingis grabbed  the Italian Open title.
ii.The pair defeated Elena Vesnina and Ekaterina Makarova 6 to clinch the title.
iii. Sania Mirza is currently ranked No. 1 in the women's doubles rankings.

CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1.   WHO IS INDIA’S UNION HEALTH MINISTER?
a.J.P Nadda    
b.Radha mohan singh    
 c.Kalraj mishra  
d.Piyush goyal

2.   NAME THE PRESIDENT OF SRI LANKA WHO VISITED INDIA RECENTLY?
a.Maithripala sirisena 
b.Fancios hollande 
c.Angele merkel 
d. Shinzo abe

3.   NAME THE COUNTRY WHICH HOSTED 2016 RED FLAG AERIAL COMBAT EXERCISES?
a.USA   
b.India  
c .Japan  
d.China
4.   WHAT IS INDIA’S RANK IN WORLD INTELLECTUAL  PROPERTY INDEX?
a.37
 b.35 
c.36 
d.38

5.   WHO IS THE PRESIDENT OF FIFA?
a.Michel platini
b.Larry page
c.Gianni Infantino
d.Zaheer abbas

6.   WHO IS WORLD’S NO.1 PLAYER IN MEN LAWN TENNIS SINGLES?
a.Chen long 
b.Novak djokovic 
 c.Andy murrah 
d. Roder Federer

ANSWERS
1.a       2.b       3.a       4.a       5.c       6.b



DAILY CURRENT AFFAIRS: 15 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 15 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. BEIJING GOING TO HOLD FIRST WORLD CONFERENCE ON TOURISM FOR DEVELOPMENT
 i. Beijing is going to hold the First World Conference on Tourism for Development na from 18th to 21st of May, 2016.
ii. The conference aims to advance the contribution of tourism to the UN Sustainable Development Goals under the theme 'Tourism for Peace and Development'.
iii. It will create a better understanding on tourism’s contribution to development, including poverty alleviation and peace.

2. FIFA APPOINTS FATMA SAMOURA AS FIRST FEMALE SECRETARY GENERAL
i. FIFA has appointed Fatma Samoura a UN diplomat as its first ever female secretary-general.
ii. Fatma Samoura will be responsible for the day-to-day running of football's world governing body.
iii. Her appointment was announced at FIFA's congress in Mexico City by president Gianni Infantino,

3. INDIA'S FIRST SOLAR POWERED TRAIN SET FOR TRIAL IN JODHPUR
i. The Indian Railways is going to conduct trial of its first solar panel-powered train in Rajasthan's Jodhpur city.
ii. The Solar panels have been installed on top of the coaches in the train.
iii.The solar energy will be used  for the functioning of lights and fans inside the coaches in the train.

4. ASHOK CHAWLA APPOINTED AS NEW NSE CHAIRMAN
i. Securities and Exchange Board of India has approved the appointment of Ashok Chawla as new chairman of National Stock Exchange.
ii. He will replace Mr. S B Mathur, who has completed his tenure.

5. ANIL KUMBLE RE-APPOINTED ICC CRICKET COMMITTEE CHAIRMAN
i. Former India captain Anil Kumble has been re-appointed ICC Cricket Committee chairman.
ii.He is appointed  for the second term of 3 years.
ii. Earlier he served as the chairman in 2012.

6. RWANDA CAPTAIN BATS FOR 51 HOURS STRAIGHT AND CREATED A NEW GUINNESS RECORD
i. Rwandan national captain Eric Dusingizimana has set a new Guinness world record by batting out for straight 51 hours, the longest individual net session.
ii.He has broken  the record set by India's Virag Mane, who had batted a straight 50 hours.

CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. WHO HAS BEEN APPOINTED AS FIRST FEMALE SECRETARY GENERAL IN FIFA?
a.Fatma samoura  
b.Afkham Fatima
 c.Christine lagarde 
d.Martina

2. WHICH COUNTRY’S BATSMAN CREATED A NEW GUINNESS RECORD BY BATTING FOR 51 HOURS STRAIGHT?
a.Chile 
b.Rwanda
c.Iraq
d.Brazil

3. WHERE IS THE HEADQUARTERS OF SEBI?
a.Mumbai 
b.Hyderabad 
c.Bihar 
d.Delhi

4. WHO HAS BEEN APPOINTED AS NEW CHAIRMAN OF NSE?
a.U.k sinha 
b.T.s vijyan 
c.Ashok chawla 
d.Harish banwala

5. WHERE IS THE HEADQUARTER’S OF ICC?
a. Dubai 
b.Iran
c.Bangladesh 
d.Pakistan

 ANSWERS
1.a       2.b       3.a       4.c       5.a


Popular Posts