Choose Your Language

Wednesday, May 18, 2016

REASONING QUIZ–27 FOR SBI CLERK & PO EXAM 2016

REASONING QUIZ – 27 FOR SBI CLERK & PO

Directions (1-5): In the following questions, the symbols @, #, %, $ and © are used with the following meaning as illustrated below:

‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’
‘P © Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than Q’
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’
‘P $ Q’ means ‘ P is not smaller than Q’
‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’

Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

1.Statements: R@D, D©W, B$W
Conclusions:
I. W # R       
II. B © D       
III. W $ R

(1) None is true        
(2) Only I is true
(3) Only III is true    
(4) All are true
(5) Only either I or III is true

2.Statements:H$V, V%M, K©M
Conclusions:  
I. K©V         
II. M@H       
III. H©K

(1) Only I and II are true        
(2) Only II and III are true
(3) Only I and III are true         
(4) All are true
(5) None of these

3.Statements: K#T, T$B, B@F
Conclusions:
I. F$T           
II. K#B        
III. T$F

(1) All are  true                          
(2) Only I is true
(3) Only I and II are true          
(4) Only II and III are true
(5) None is  true




4.Statements:Z#F, R@F, D©R
Conclusions: 
I. Z#R       
II. F#D         
III. D©Z

(1) Only III is true          
(2) Only I is true      
(3) None is true    
(4) Only either I or III is true
(5) All are true

5.Statements:M © R, R % D, D@N
Conclusions:
I. M©N     
II.NSR           
III. M©D

(1) Only I and II are true          
(2) Only I and III are true
(3) Only II and III are true    
(4) All are true
(5) None of these.


Directions (6-8): Study the following information and answer the questions.

9112  8113  7148  1083  9877

6. If 2 added in all first digit of every Number and 2 minus in all last digit which number will be 3rd largest?

1. 9112
2. 8113
3. 7148
4. 1083
5. 9877

7. If 9 added in all two middle digit of all number which digit will be a smallest?

1. 9112
2. 1083
3. 7148
4. 8113
5. 9877


8. If all digits is added of all numbers indivisually  then which number will be highest?

1. 9877
2. 1083
3. 7148
4. 8113
5. 9112

Directions (9-10): In each group of questions below are three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follow from the three statements disregarding commonly known facts.
Give answer—
(1) If only conclusion I follows.
(2) If only conclusion II follows
(3) If either conclusion I or conclusion II follows.
(4) If neither conclusion I nor conclusion II follows.
(5) If both conclusion I and conclusion II follow.

Statements (9-10):
Some thousands are millions.
All millions are billions.
All trillions are billions.


9. Conclusions:
I. All thousands are trillions is definitely not follow.
II. No billion is thousand can never be true.

10. Conclusions:
I. Some trillions are millions is  a possibility.
II. At least some trillions are not thousands is definitely follow.


ANSWER

1.5, 2.1, 3.5, 4.3, 5.3, 6.2, 7.2, 8.1, 9.2, 10.1,

REASONING QUIZ -26 FOR SBI CLERK & PO EXAM 2016

REASONING QUIZ -26 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q. 1–5): Study the following information carefully and answer the questions given below:A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers it rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement.

Input: money player native typhoon diamond corrupt leaders read pager
Step I: typhoon money player native diamond corrupt leaders read pager
Step II: typhoon leaders money player native diamond corrupt read pager
Step III: typhoon leaders diamond money player native corrupt read pager
Step IV: typhoon leaders diamond corrupt money player native read pager
Step V: typhoon leaders diamond corrupt player money native read pager
Step VI: typhoon leaders diamond corrupt player native money read pager
Step VII: typhoon leaders diamond corrupt player native pager money read

And step VII is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input.

Input:    added essar called show tummy forced into monger Sukhdev cat

1. How many steps are required to complete the arrangement?
1) Eight
2) Seven
3) Six
4) Nine
5) Ten

2. In step VI, which of the following words would be on the sixth position from left?
1) essar
2) added
3) trcat
4) forced
5) show

3. What is the position of 'called' in the step IV?
1) Fourth from right end
2) Fourth from left end
3) Fifth from right end
4) Fifth from left end
5) Third to left end

4. Which of the following is second last step of the given input?
1) Sukhdev monger forced added essar called show trcat into cat.
2) Sukhdev forced added monger called essar show trcat into cat.
3) Sukhdev monger forced called tummy added essar show into cat.
4) Cannot be determined
5) Other than given options

5. Which of the following words will be fifth from the right end in the above arrangement in step III?
1) Sukhdev
2) essar
3) show
4) call
5) called

Direction (6-10): Each of the question given below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in statements are sufficient to answer the questions . Read both statements and given answer.

1) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
2) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not suffcient to answer the question.
3) If the data either is statement I alone or is statement II alone are sufficient to answer the question.
4) If the data in both the statement I and II together are not sufficient to answer the question.
5) If the data is both the statement I and II together are necessary to answer the questions.

6. On which day of the week does 'Sunita' birthday fall?
I. Sita correctly remembers that Sunita's birthday fall after Tuesday but before Friday.
II. Reeta  correctly remembers that Sunita's birthday fall before Saturday but after Wednesday.

7. How is 'sa' coded in a code language?
I. 'li na pee' means 'come home tomorrow'
II. 'pee sa ki' means 'home and office'

8. U, V, W, X and Y are standing in a row facing North who is on the immediate right of U?
I. V is on the immediate left of Y, who is second to the right of U.
II. U is second to the right of W and W is third to the left of V.

9. Rani is shoter than Meena and Rewa is taller than Mini. Who is the shorter among them?
I. Meena is shorter than Mini.
II. Meena is shorter than Rewa.

10. In a certain code, '349' means 'we are champions' which letter stands for 'we'?
I. '975 means 'we won cup'.
II. 641 mean's 'they are loser's'

ANSWER
1.3, 2.1, 3.1, 4.5, 5.5, 6.5, 7.4, 8.3, 9.1, 10.1,


QUANT QUIZ - 26 FOR SBI CLERK & PO Exam –MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 26 FOR SBI CLERK & PO –MIX TOPIC

Q.1 Two person starting from the same place walk at a rate of 5kmph and 5.5kmph respectively. What time will they take to be 8.5km apart, if they walk in the same direction?
a.14 hours
b.12 hours
c.19 hours
d.17 hours
e.None of these

Q.2 If a train runs at 40 km/hour, it reaches its destination late by 11 minutes. But if it runs at 50 km/hour, it is late by 5 minutes only. The correct time (in minutes) for the train to complete the journey is?
a.19  
b.41
c.25  
d.21
e.None of these

Q.3  Pawan bought paper sheets for Rs 7200 and spent Rs 200 on transport. Paying Rs 600, he had 330 boxes made, which he sold at Rs 28 each. His profit percentage is ?
a.16
b.15.5
c.21
d.35
e.None of these

Q.4 A Shopkeeper  blends two varieties of cofees from two  gardens one costing Rs 18 per kg and another Rs 20 per kg in the ratio 5 : 3. If he sells the blended variety at Rs 21 per kg, then his gain percent is?
a.15
b.19
c.12
d.24
e.None of these

Q.5 Naresh can do a job in 12 days, Nawab can do the same job in 20 days. If they work together for 5 days on this job. What fraction of job is incomplete ?
A.1/4
B.1/3
C.7/15
D.2/3
E. none of these

Q.6. 5 men and 2 boys working together can do four times as much work as a man and a boy. Working capacity of man and boy is in the ratio?
A.1:2
B.1:3
C.2:1
D.2:3
E.none of these 

Q.7 10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?
A.7 days
B.8 days
C.2 days
D.9 days
E.none of these 


Q.8 A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2:3. What is B's contribution in the capital?
A.Rs 9000
B.Rs 7000
C.Rs 5000
D.Rs 4000
E.none of these


Q. 9 A sum of money lent out at simple interest amounts of Rs. 720 after 2 years and to Rs. 1020 after a further period of 5 years. The sum is?
(a)Rs. 500  
(b) Rs. 600
(c) Rs. 700  
(d) Rs. 710
(e)none of these

Q.10 A person deposited Rs. 400 for 2 years, Rs. 550 for 4 years and Rs. 1,200 for 6 years. He received the total simple interest of Rs. 1,020. The rate of interest per annum is ?
(a)10%  
(b) 5%
(c) 15%  
(d) 20%
(e)None of these


ANSWERS
1.D,  2.A, 3.B, 4.C, 5.B, 6.C, 7.C, 8.A, 9.B, 10.A,
hFor Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

BANKING QUIZ-6 FOR SBI CLERK & PO Exam 2016

BANKING  QUIZ - 6  FOR  SBI  CLERK  &  PO

1. DAX is the stock exchange of _______?
(a) USA
(b) Japan
(c) Germany
(d) Maxico
(e) None of the Above

2. Increase in deposit rate results in ________?
(a) Increase in savings
(b) Lower investments
(c) Increase in bank branches
(d) Lower savings
(e) None of the Above

3. Rise in inflation rate leads to decline in ______?
(a) Interest rate
(b) Raise in the deposits in the banks
(c) Raise  in Gross  domestic  product
(d) Raise the credit growth by banks
(e) Decrease the real interest rate

4. The different names of Reserve Bank of India are_______?
(a) Central bank
(b) Banker’s bank
(c) Lender of the last resort
(d) Apex bank
(e) All of the above

5. When a cheque is drawn on a bank, the bank is called the _______?
(a) Drawer
(b) payee
(c) Drawee
(d) Endorsee
(e) None of the above

6. The phenomenon of a continuous decrease in prices of goods and services in the economy is, known as _______?
(a) Inflation
(b) Market crash
(c) Stagflation
(d) Deflation
(e) None of the Above


7. Cheque truncation means:
a) Tearing a cheque into two or more pieces
b) using the electronic image of a cheque
c) sending the photostat copy of a cheque in collection
d) keeping the Photostat copy of a cheque with collecting bank before sending the original cheque to the     drawee branch
e) none of the above

8. The stock exchange pertaining to BSE is sensex  and in the case of Tokyo in Japan
a) Simix;
b) Nikkei;
c) Mibtel;
d) Bovasta;
e) none of the above

9.  What do you mean by the term called as “DRT”, when it comes to recovery of bank dues?
a) Debt recovery tariff
b) Debtor recovery tribunal
c) Debt reminder tribunal
d) Debt Recovery Tribunal 
e) Delhi Road transport

10. Which of the following has introduced “Banking Ombudsman” in our country?
a) Central  government of India
b) Indian Bank’s association
c) National Institute of Bank Management
d) Indian Institute of Banking and Finance
e) Reserve Bank  of India

11. In the term “CIBIL’, what do you mean by “B”?
a)  Bureau
b) Bank
c) Borrowe
d) Bench
e) Branch


ANSWER
1.C, 2.A, 3.E, 4.E, 5.C, 6.D, 7.B, 8.B, 9.D, 10.E, 11.A,


DAILY CURRENT AFFAIRS: 17 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 17 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. WOMEN ARCHERS DEEPIKA, BOMBAYLA AND LAXMIRANI NAMED FOR 2016 RIO OLYMPICS
i. Indian women's archery team including Deepika Kumari, Bombayla Devi and Laxmirani Majhi was named for the Rio Olympics.
ii. The women's trio will compete in the individual events as well as team event at the Rio Games in August 2016.
iii. All of them qualified for 2016 olympics after their performance at the World Championships in Copenhagen in 2015.

2. RENEWABLE ENERGY COUNTRY ATTRACTIVENESS INDEX 2016 RELEASED
i. The Renewable energy country attractiveness index 2016 has been released revealing 40 countries on the attractiveness of their renewable energy investment.
ii. The index was topped by the United States  and was followed by China at 2nd position and India at 3rd position.
iii. The Renewable energy country attractiveness index iranks 40 markets on the attractiveness of their renewable energy investment and deployment opportunities.

3. UNION GOVERNMENT LAUNCHES EPACE, INFRACON AND UP-SCALED INAM PRO FOR ROAD TRANSPORT SECTOR
i. Union Minister of Road Transport & Highways and Shipping Nitin Gadkari launched three initiatives for best practices in road transport sector.
ii. These three innovative IT initiatives are
EPACE:
 It stands for Projects Appraisal & Continuing Enhancements
It is an online integrated Management Information System.
It brings projects from all wings of the Ministry under a common platform,  ensuring  their effective and real time tracking.
INFRACON:         
 It is the National Portal for Infrastructure Consultancy Firms and Key Personnel.
It acts as a kind of bridge between consultancy firms working in the road engineering and construction sector and domain experts and key personnel
INAM PRO:
 It has been developed as a web-based application (www.inampro.nic.in) for Infrastructure and Material Providers.
 It is a kind of a web based market place that brings together the material providers and the prospective buyers on a common platform.

5. INCOME DECLARATION SCHEME FOR DOMESTIC BLACK MONEY TO START FROM JUNE 1
i. Income Declaration Scheme of the Union Finance Ministry will start from 1 June 2016 and will remain in force till 30 September 2016.
ii. The scheme is also called four month window for declaring black money.
iii. Under the Scheme declared income would be taxed at the rate of 30 percent plus 'Krishi Kalyan' cess of 25 percent on taxes payable and a penalty at the rate of 25 per cent of the taxes payable.
iv. Apporoximately total of 45% of the income declared under the scheme will be taxed.

6. SOUTH KOREAN AUTHOR HAN KANG WON 2016 MAN BOOKER INTERNATIONAL PRIZE FOR 'THE VEGETARIAN'
i. South Korean author, Han Kang won the 2016 Man Booker International Prize for her novel 'The Vegetarian'.
ii. The novel 'The Vegetarian' is a story of a wife who decides to become a vegetarian.
iii. The Man Booker Prize was established in 1969 as a leading literary award in the English speaking world.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1.      THE FAMOUS OLYMPIC PLAYER ‘DEEPIKA KUMARI’ BELONGS TO WHICH GAME?
a.       Hockey
b.      Tennis
c.       Archery
d.      Squash

2.      IN WHICH OF THE FOLLOWING INDEX INDIA RANKS 3RD POSITION?
a.       Renewable Energy Country Attractiveness 2016
b.      World Population Index 2016
c.       World Pollution Index 2016
d.      None of these

3.      UNION GOVERNMENT LAUNCHES HOW MANY PROGRAMS FOR ROAD AND TRANSPORT SECTOR?
a.       5
b.      2
c.       1
d.      3

4.      WHICH OF THE FOLLOWING PROGRAM HAVE BEEN LAUNCHED BY UNION GOVERNMENT FOR ROAD & TRANSPORT SECTOR?
a.       ePACE, INFRACON, INAMPRO
b.      eROAD, INFRA, INAMPRO
c.       eBUS, INFRACON, eROAD
d.      none of these

5.      WHICH OF THE FOLLOWING SCHEME WILL WORK FOR ‘DOMESTIC BLACK MONEY’?
a.       Income Tax Scheme
b.      Domestic Tax Scheme
c.       Income Declaration Scheme
d.      Black Money Scheme

6.      WHO WON THE ‘2016 MAN BOOKER INTERNATIONAL PRIZE’?
a.       Hun Kung
b.      Han Kang
c.       Xi Jang
d.      None of these

7.      WHICH OF THE FOLLOWING BOOK HAS BEEN WRITTEN BY THE FAMOUS AUTHOR ‘HAN KANG’?
a.        The  Non-Vegetarian
b.      The Vegetarian
c.       The Eatable
d.      None Of These

ANSWERS:

1) C     2) A    3) D    4) A    5) C     6) B    7) B    

Popular Posts