Choose Your Language

Thursday, May 19, 2016

BANKING QUIZ - 7 FOR SBI CLERK & PO

BANKING  QUIZ - 7  FOR  SBI  CLERK  &  PO

1. Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements as measures of credit control are classified as:
 (a) Weighted average methods
(b) Qualitative methods
(c) Quantitative methods
(d) None of the above
(e) both (a) and (b)

2. Which is the authority in India for effecting changes in the cash reserve ratio and statutory liquidity ratio?
 (a)  RBI
(b) Government of India  
(c)  Indian banks Association
(d) CRR and SLR association
(e) None of the above

3. Bank rate means________?
 (a) The rate of interest charged by the bank on advances 
(b) The standard rate at which the RBI is prepared to buy or to rediscount eligible bills of exchange or other commercial papers of commercial banks  
(c) The rate of interest paid by banks on the deposits
(d) None of the above    
(e) All of the above

4. Which of the following is the percentage of total deposits of a bank which it has to keep with itself in the form of liquid assets?
 (a) Cash Ratio
(b) Cash Reserve Ratio (CRR)
(c) Statutory Reserve Ratio           
(d) Statutory Liquidity Ratio (SLR)   
(e) None of these

5. Which of the following organizations is the Mutual Fund Market regulator?
 (a) AMFI
(b) CIBIL
(c) SEBI
(d) CRISIL
(e) RBI

6. Insurance business in India is regulated by________?
 (a) Life Insurance Corporation of India
(b) Reserve Bank of India
(c) Insurance Companies Act
(d) SEBI
(e) Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)

7. Full form of “ECB” in financial terms?
 (a) Essential Commercial Borrowings 
(b) Essential Credit & Borrowings
(c) External Credit & Business
(d) External Commercial Borrowings
(e) None of the above

8. Banking is defined under which act?
 (a) Negotiable Instrument Act, 1881
(b) Banking Regulation Act, 1949
(c) Reserve Bank of India Act, 1935
(d) nowhere, it is defined
(e) Both 1 and 2

9. Savings bank accounts are generally opened by________?
 (a) firms
(b) individuals
(c) association of persons
(d) companies
(e) none of these

10. Which of the following rates decided by the RBI is called “Policy Rate”?
 (a) Bank Rate
(b) Cash Reserve Ratio
(c) Lending Rate
(d) Deposit Rate
(e) None of the above

11. The Head Office of which of the following banks is in Mumbai?
 (a) Punjab National Bank
(b) Bank of Maharashtra
(c) UCO Bank
(d) State Bank of India
(e) None of the above

12. Which of the following is NOT a type of cheque issued by an individual?
 (a) Bearer cheque
(b) Order cheque
(c) Savings cheque
(d )Crossed cheque
(e) None of the above

13. “Sensitive Index” of Bombay Stock Exchange is called ______
 (a) Forex
(b)NIFTY
(c) Sensex
(d) LIBOR
(e) None of the above

14. Full Form of “FRBM” in financial context?
 (a) Financial Responsibility and Business management
(b) Fiscal Responsibility and Business management
(c) Financial Responsibility and Budget Management
(d) Formal Responsibility and Business Management
(e) Fiscal Responsibility and Budget Management
ANSWER
1.C, 2.A, 3.B, 4.D, 5.C, 6.E, 7.D, 8.B, 9.B, 10.A, 11.D, 12.C, 13.C,14.E,


REASONING QUIZ - 28 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ - 28 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q. 1-5): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts:
1. Statements:
All flowers are Sunflower.
No rose is a lily.
Some lily are Beautiful.
Conclusions:
I.    All Sunflower being flowers is a possibility.
II.  All Beautiful being lily is a possibility.
III. Some lily are not Sunflower.
a. Only I and III follow
b. All, I, and II follow
c. Only III follows
d. All follows
e. None of these

2.Statements:
All Mango are branches.
Some branches are Leaf.
No fruit is a Mango.
Conclusions:
I.   Some branches are not fruits.
II.  Some Leaf are branches.
III. Some Leaf being Mango is a possibility
a. Only I and II follow
b .Only III follows
c. Only II follows
d. Only II and III follow
e .All follow

3. Statements:
No fan is a WATER
No WATER is a Tank.
All pipes are Tanks.
Conclusions:
I.  No fan is a Tank.
II. No WATER is a light.
III.No Tank is a WATER.

a. Only I and II follow
b. Only II follows
c. Only II and III follow
d. Only III follow
e. None of these

4.Statements:
Some rat are cat.
All cat are jerry.
Some comedy are rat.
Conclusions:
I.   Some comedy are cat.
II.  Some jerry are cat.
III. At least some comedy are jerry.

a. Only II follow
b. Only II and III follow
c. Only III follow
d. All follow
e. None of these
5. Statements:
All red are white
All white are pink
No green is pink
conclusions:
I.   All pink being red is a possibility
II.  some white are pink
III. NO red is green
a. only III follow
b. only II and III
c .only I,II and III
d .I and II
e. none of these

Directions (Q. 6-10). In a certain code language some word are written in coded form which are given below:

‘What Were You Thinking’ is written as ‘ta ba la na’
‘Now Stop Thinking Read’ is written as ‘Pa ba ch da’
‘Write Stop listen speak’ is written as ‘yo ma Pa ta’
‘What listen Read speak’ is written as ‘ch yo la ma’

6. What is the code for ‘Read’?
a. ch
b. da
c. pa
d. yo
e. None of these
7.What is the code for ‘thinking’?
a. yo
b. la
c. ma
d. ba
e. ta
8. What is the code for ‘Stop’?
a. ba
b. ch
c. da
d. pa
e. na
9. What is the code for  ‘Now’ ?
a. yo
b. ma
c. la
d. da
e. ch
10. What is the code for ‘What’  ?
a. da
b. ba
c.la
d. ta
e. ch

ANSWER
1.D, 2.E, 3.C, 4.A, 5.C, 6.A, 7.D, 8.D, 9.D, 10.C,


DAILY CURRENT AFFAIRS: 19 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 19 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. SBI GOING TO TAKE OVER 5 ASSOCIATE PSBS AND BHARTIYA MAHILA BANK
i. India’s largest bank State Bank of India has decided to merge its five associate public sector banks and the Bharatiya Mahila Bank with itself.
ii. SBI has informed the Bombay Stock Exchange that it is seeking in-principle approval for acquisition from the Union Government.
iii. Five subsidiary banks of SBI are:
      i State Bank of Bikaner and Jaipur
     ii State Bank of Hyderabad
    iii State Bank of Mysore
    iv State Bank of Patiala
     v State Bank of Travancore.

2. WORLD’S LARGEST SINGLE ROOFTOP SOLAR POWER PLANT INAUGURATED IN AMRITSAR
i. Punjab’s CM Parkash Singh Badal inaugurated the World’s largest Single Rooftop Solar Power Plant in Amritsar.
ii.The plant has the  capacity of 11.5 MegaWatt at Dera Baba Jaimal Singh at Beas in Amritsar .
ii. It is the largest Solar Power Plant spread over 82 acres of rooftop in single campus on multiple roofs.
iii. The plant has been set up with the cost of 139 crore rupees.

3. FIVE MEMBER COMMITTEE TO GIVE RECOMMENDATIONS ON FISCAL RESPONSIBILITY AND BUDGET MANAGEMENT
i. The Centre government has constituted a five Member Committee to  review and give recommendations on the Fiscal Responsibility and Budget Management roadmap for the future.
ii. The Committee will be headed by former Revenue and Expenditure Secretary N.K. Singh.
iii. The other members of the Committee are:
a.    Sumit Bose -former Finance and Revenue Secretary
b.   Dr. Arvind Subramanian- Chief Economic Adviser
c.    Urijit Patel- Deputy Governor,RB
d.   Rathin Roy- Director, National Institute Public Finance and Policy.
e.    iv. The Committee will examine the need and feasibility of having a ‘fiscal deficit range’ as the target in place of the existing fixed percentage of GDP and make specific recommendations.
v. The committee will submit its report by 31st of October2016.

4. TRIAL RUN OF DELHI METRO'S NEW DRIVERLESS TRAINS FLAGGED OFF
i. Union Urban Development Minister Venkaiah Naidu and Delhi CM Arvind Kejriwal flagged off the trial run of Delhi Metro's new driverless trains.
ii. This train is equipped to travel on Unattended Train Operations mode.
iii. The new trains will undergo rigorous trials to ensure that they are ready for smooth operations.

 5. NUCLEAR CAPABLE PRITHVI-II MISSILE TEST FIRED FROM ODISHA
i. Indigenously developed nuclear capable Prithvi-II surface-to-surface missile was successfully test-fired from a test range at Chandipur in Odisha.
ii. Prithvi -II Missile is a short-range ballistic missile developed by Defence Research and Development Organisation.
iii.It has strike range of 350 km.
iv. It has advanced inertial navigation, control and guidance system.

6. IT DEPARTMENT LAUNCHES E-NIVARAN PORTAL TO FAST TRACK TAX PAYERS GRIEVANCES
i. The Income Tax department has launched electronic grievance redressal system ‘e-nivaran’
ii.The system is launched  to fast track taxpayer grievances and ensure early resolution of their complaints.
iii.The e-nivaran system also called as unified grievance management system seeks to integrate all online and physical complaints gathered by the department.

CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1.  WHO IS THE CHAIRMAN OF STATE BANK OF INDIA?
a. Arundhati Bhattacharya
b. B.Sri Ram
c. P.K Gupta
d. None of these

2. WHERE IS THE HEADQUATER OF BHARTIYA MAHILA BANK?
a. Mumbai
b. New Delhi
c. Chennai
d. None of these

3. SBI HAS HOW MANY SUBSIDIARIES?
a. 5
b. 6
c. 4
d. 7

4. IN WHICH OF THE FOLLOWING CITY OF PUNJAB “WORLD’S LARGEST SINGLE ROOF TOP SOLAR POWER PLANT “ INAUGURATED?
a. Ludhiana
b. Mohali
c. Jalandhar
d. Amritsar

5. HOW MANY MEMBERS ARE RECOMMENDED FOR “FISCAL RESPONSIBILITY AND BUDGET MANAGEMENT “COMMITTEE?
a. 6
b. 4
c. 5
d. 8

6. WHO WILL HEAD THE “FISCAL RESPONSIBILITY AND  BUDGET MANAGEMENT “ ?
a. N.k Singh
b. Urjit Patel
c. Rathin Roy
d. Sumit Bose

7. WHO IS THE PRESENT UNION URBAN DEVELOPMENT MINISTER OF INDIA?
a. M.K Bose
b. Venkaiah Naidu
c. Sushil  Modi
d. Menika Gandhi

8. NUCLEAR CAPABLE “PRITHVI-II” IS ___________ MISSILE.
a. Surface-to-Surface
b. Surface-to-Water
c.Surface-to-Air
d.Surface-to-Garvity

9. “E-NIVARAN “PORTAL HAS BEEN LAUNCHED BY WHICH OF THE FOLLOWING DEPARTMENT OF INDIA?
a. Revenue Department
b. Forest Department
c. Electricity Department
d. Income tax Department

ANSWER KEY
1.A       2. B      3. A      4.D      5.C       6.A       7. B      8. A      9.D

DAILY CURRENT AFFAIRS: 18 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 18 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. UNION GOVERNMENT APPROVES PROPOSAL TO SET UP KALINGANAGAR NATIONAL INVESTMENT MANUFACTURING ZONE
i. union government has approved the proposal  of Odisha Government's to set up Kalinganagar National Investment and Manufacturing Zone in Jajpur district.
ii. The Zone will be a mega industrial zone.
iii.It will have world-class township to manage  the needs of the investors.
iv. Investment and Manufacturing Zone of India and is expected to invite 1 lakh Cr. rupees investment
iv.It will also generate 1 lakh 50 thousand direct jobs.

2.  INDIA AND BANGLADESH POWER TIES WITH 21ST-CENTURY NUCLEAR DEAL
i. India and Bangladesh has conducted a nuclear agreement with each other to engage the bilateral neighborhood relationship.
ii. The nuclear agreement has been signed between the Ministry of External Affairs and the Bangladesh department of science and technology.
iii. The Indian nuclear deal will provide and train Bangladesh to import their first nuclear power plant from Russia.

3. UR RAO BECOMES FIRST INDIAN TO BE AWARDED IAF’S ‘HALL OF FAME’ AWARD
i. Space scientist Prof Udupi Ramachandra Rao became the first Indian to receive ‘Hall of Fame’ Award by the International Astronautical Federation.
ii. The award is given for his outstanding contribution to the progress of astronautics within the framework of the IAF activities.
iii. He will receive the award at the 67th International Astronautical Congress to be held in Guadalajara, Mexico in September 2016.

4. INDIAN CLINCH SILVER AT ASIAN SQUASH CHAMPIONSHIP
i. Indian women's squash team have won the Silver medal in the Asian Team squash Championships.
ii. The final was won by Malaysia.
iii.Last year  India won bronze-medal in the  asian squash championship.

5. SUDHA BREAKS 3,000M STEEPLECHASE NATIONAL RECORD
i. Sprinter Sudha Singh set a new national record in the 3,000-meter steeplechase category.
ii.He broke the record by clocking 9 minutes and 26.55 seconds in the IAAF Diamond League race in Shanghai.
ii. The 2010 Asian Games gold medallist broke the 9 minutes and 27.09 seconds national record timing set by long-distance runner Lalita Babar.

6. HDFC BANK LAUNCHES SMARTUP FOR START-UPS
i. HDFC Bank Ltd. launched SmartUp solution.
ii. It is a first of its-kind dedicated platform for start-ups to fulfill all their banking needs.
iii.The SmartUp is tailored to meet all the requirements of a start-up,  advisory and forex services and offering banking and payment solutions

CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. “KALINGANAGAR NATIONAL INVESTMENT MANUFACTURING ZONE” IS LOCATED IN WHICH OF THE FOLLOWING STATE OF INDIA?
a. Bihar
b. Orrisa
c. West Bengal
d. Kerela

2. INDIA HAS SIGNED ‘ 21ST CENTURY NUCLEAR DEAL’ WITH _________?
a. China
b. SriLanka
c. BanglaDesh
d. Mayanmar

3. WHO IS THE PRESIDENT OF BANGLADESH?
a. Hamid Khan
b. Shekh Hassina
c. Abdul Sekh
d. Abdul  Hamid

4. WHAT IS THE FULL FORM OF IAF?
a. International Astronautical Federation
b. International Administration Federation
c. International Associates Federation
d. None of these

5. WHO AMONG OF THE FOLLOWING HAS BECOME FIRST INDIAN TO BE AWARDED IAF’S “HALL OF FAME” AWARD?
a. UN Singh
b. UK Sinha
c. UR Rao
d. UR Singh

6. WHO AMONG OF THE FOLLOWING BROKE THE STEEPLECHASE NATIONAL RECORD?
a. Sudha Kumari
b. sudha Singh
c. Sudha Kakkar
d. Sudha Roy

 7. WHO IS THE CEO OF HDFC BANK?
a. Aditya Roy
b. Adtiya Singh
c. Aditya Ambani
d. Aditya Puri

 8. WHICH OF THE FOLLOWING BANK LAUNCHES “ SMART UP FOR START-UP”?
a. SBI
b. HDFC
c. ICICI
d.  Axis Bank

 ANSWER KEY
1. b      2.c       3. d      4. a      5. c      6.  b     7. d      8. b

Popular Posts