Choose Your Language

Friday, May 20, 2016

QUANT QUIZ - 27 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 27 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

Q.1 There is 60% increase in an amount in 6 years at simple interest. What will be the compound interest of Rs. 12,000 after 3 years at the same rate?
(1) Rs. 2160
(2) Rs. 3120
(3) Rs. 3972
(4) Rs. 6240
(5) None of these

Q.2 Average of 10 numbers is zero. At most how many numbers may be greater than zero?
A.0
B.1
C.5
D.9
E.none of these

Q.3 In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
A.70%
B.80%
C.90%
D.85%
E.None of above

Q.4 A bus without stopping travels at an average speed of 60 km/hr and with stoppages at an average speed of 40 km/hr. What is the total time taken by the bus for stoppages on a route of length 300km?
A.4 hr
B.3 hr
C.2.5 hr
D.3.5 hr
E.None of above

Q.5 A book was sold for Rs 27.50 with a profit of 10%. If it were sold for Rs. 25.75, then would have been percentage of profit and loss ?
a.  2% Profit
b.  3% Profit
c.  2% Loss
 d.  3% Loss
e.  None of these
Q.6 A fruit seller sells mangoes at the rate of Rs.9 per kg and thereby loses 20%. At what price per kg, he should have sold them to make a profit of 5%
a.  Rs 8.81
b.  Rs 9.81
c.  Rs 10.81
d.  Rs 11.81
e.  None of these

Q.7 Neha bought a pen at 70% of the listed price. He sold it for Rs 350/- which was 20% more than the price he had bought for. What was the listed price?
(1) Rs 315.88        
(2) Rs 320.48    
(3) Rs 416.66    
(4) Rs 461.66    
(5) None of these
Q.8 Anil gives his 35% of the money to his wife and gave 50% of the money to his sons. Remaining amount of Rs 11,250/- he kept with himself. What was total money he had?
(1) Rs 75,000        
(2) Rs 70,000    
(3) Rs 80,000   
(4) Rs 85,000    
(5) None of these

Q.9 10, 18, 28, 40, 54, ?
(1) 66
  
(2) 70
 
(3) 68
 
(4) 72
 
(5) None of these

Q.10  7, 35, 175, ?, 4375, 21875
(1) 1575  
(2) 875
 
(3) 675  

(4) 1275
 
(5) None of these

ANSWERS
1.C, 2.D, 3.A, 4.C, 5.B, 6.D, 7.C, 8.A, 9.B, 10.B,
For Full Explanation Of Each Question CLICKHERE


BANKING QUIZ - 8 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ - 8 FOR SBI CLERK & PO

1. To solve the problems of Balance of Payments of member countries is function of:

a) World Bank
b) GATT
c) IMF
d) None of these

2. Full Form of IMF is _____

a) Indian Mutual Fund
b) International Monetary Fund
c) International Money Fund
d) None of these

3. IRDA stands for:

a) Insurance Regulatory and Development Authority
b) International Reconstruction and Development Association
c) Indian Road Development Agency
d) None of these

4. The merchant banking activities in India are governed by which of the following bodies:

a) RBI
b) IRDA
c) SEBI
d) None of these

5.Headquarter of World Bank is located at:

a) London
b) Switzerland
c) Geneva
d) Washington D.C.

6.NDTL stnads for:

a) Non Demat Terrific Liabilities
b) Net Demand and Time Liabilities
c) National Demand for True Liabilities
d) None of these

7. Full  form of “KYC”?

a) Know Your Customer
b) Know Your Cheque
c) Keep Your Cash
d) None of these


8. When the purchasing power of money decreases then rate of Inflation:

a) Decreases
b) Increases
c) May be Increase/Decrease
d) None of these

9. Full form of DICGC:

a) Limited Deposit in International Credit Guarantee Corporation of India Limited
b) Document of Insurance and Credit Guarantee Corporation of India
c) Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation of India
d) None of these

10. BIS stands for:

a) Bank for International Settlements
b) Bank for International Standardization
c) Bank Information Settlements
d) None of The Above


ANSWER
1.C, 2.B, 3.A, 4.C, 5.D, 6.B, 7.A, 8.B, 9.C, 10.A,


REASONING QUIZ - 29 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ - 29 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q. 1-5): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts:

1.Statements:
All flowers are Sunflower.
No Sunflower is a lily.
Some lily are Beautiful.

Conclusions:

I.   All Sunflower being flowers is a possibility.
II.  All Beautiful being lily is a possibility.
III. Some lily are not Sunflower.

a. Only I and III follow
b. All, I, and II follow
c. Only III follows
d. All follows
e. None of these

2.Statements:

All Mango are branches.
Some branches are Leaf.
No fruit is a Mango.

Conclusions:

I.   Some branches are not fruits.
II.  Some Leaf are branches.
III. Some Leaf being Mango is a possibility

a. Only I and II follow
b .Only III follows
c. Only II follows
d. Only II and III follow
e .All follow

3. Statements:

No fan is a water.
No water is a Tank.
All pipes are Tanks.

Conclusions:

I.  No fan is a Tank.
II. No water is a pipe.
III.No Tank is a water

a. Only I and II follow
b. Only II follows
c. Only II and III follow
d. Only III follow
e. None of these

4.Statements:

Some rat are cat.
All cat are jerry.
Some comedy are rat.

Conclusions:

I.   Some comedy are cat is definitely not follow.
II.  Some jerry are cat.
III. At least some comedy  are jerry.

a. Only II follow
b. Only II and III follow
c. Only III follow
d. All follow
e. None of these

5. Statements:

All red are white
All white are pink
No green is pink

Conclusions:

I.   All pink being red is a possibility
II.  Some white are pink
III. NO red is green

a. only III follow
b. only II and III
c .all follow
d .I and II
e. none follow

Directions (Q. 6-10). In a certain code language some word are written in coded form which are given below:

‘What Were You Thinking’ is written as ‘ta ba la na’
‘Now Stop Thinking Read’ is written as ‘Pa ba ch da’
‘Write Stop listen speak’ is written as ‘yo ma Pa ta’
‘What listen Read speak’ is written as ‘ch yo la ma’

6. What is the code for ‘Read’?

a. ch
b. da
c. pa
d. yo
e. None of these

7.What is the code for ‘thinking’?

a. yo
b. la
c. ma
d. ba
e. ta

8. What is the code for ‘Stop’?

a. ba
b. ch
c. da
d. pa
e. na

9. What is the code for  ‘Now’ ?

a. yo
b. ma
c. la
d. da
e. ch

10. What is the code for ‘What’  ?

a. da
b. ba
c. la
d. ta
e. ch

ANSWER

1.D, 2.E, 3.C, 4.A, 5.C, 6.A, 7.D, 8.D, 9.D, 10.C,

Popular Posts