Choose Your Language

Saturday, May 21, 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 21 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 21 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. FIVE STATE ASSEMBLY ELECTION 2016 RESULTS:
i. The 2016 Kerala Assembly Election has won by the CPI (M) led Left Democratic Front by the absolute majority by winning 91 seats of the total 140 seats. Pinarayi Vijayan is set to become the next Chief Minister of Kerala.
ii. Assam Assembly Election 2016 Bhartiya Janata Party  and its alliance partners have won an absolute majority by winning 87 seats out of 126 member House. Union Sports Minister Sarbananda Sonowal is all set to become the next Chief Minister of Assam.
iii. West Bengal Assembly Election  is won by all India Trinamool Congress Party  under the leadership of Chief Minister Mamata Banerjee has emerged victorious in the 2016.
iv. 2016 Tamil Nadu Assembly Election is  won by Ruling All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam Party under the leadership of Chief Minister J. Jayalalitha .
v. 2016 Assam election won by the BJP and by the Left front in Kerala with the DMK winning 17 of the 30 assembly seats.

2. PRESIDENT INAUGURATES INTELLIGENT OPERATIONS CENTRE IN RASHTRAPATI BHAVAN
i. President Pranab Mukherjee has inaugurated an Intelligent Operations Centre  in Rashtrapati Bhavan.
ii. A mobile application ‘Monitor’ for transformation of President’s Estate into a smart township is also launched.
iii. The theme of the centre is ‘4H’ theme of a humane, Hi-Tech, Heritage and Happy Township.

3.  JP NADDA LAUNCHES CENTRE FOR ENVIRONMENTAL HEALTH TO ASSESS ENVIRONMENTAL IMPACT ON HEALTH
i. The Union Minister of Health and Family Welfare J P Nadda has launched the Centre for Environmental Health in New Delhi.
ii. It was launched to assess the impact of environment-related problems like air pollution, pesticide use, climate change and sanitation on health.

4. HIMACHAL CM LAUNCHES PEHAL PROGRAMME
i. Himachal Pradesh CM Virbhadra Singh has introduced PEHAL programme in Shimla district.
ii. The programme aims to promote developmental works and government schemes through effective implementation.
iii. Shimla has become the 1st district in the state to launch such different programme to work as a team with the people.
iv. The PEHAL will focus on five areas namely- Health and Sanitation, Primary Education, Forest Rights, Campaign against drugs and skill development, and Women Empowerment.

5. INDIA LAUDED FOR MEDICINES WITH THE RED LINE CAMPAIGN ON ANTIBIOTICS
i. ‘Medicines with the Red Line’ a public awareness campaign launched by the Union Government to curb irrational use of antibiotics.
ii. The term Medicines with the Red Line was in news, as the campaign was appreciated by the Global Review on Antimicrobial Resistance.

6. INTERNATIONAL BUDDHIST CONFERENCE STARTED  IN NEPAL
i. International Buddhist conference has started in Nepal to celebrate the 2,560th birth anniversary of Lord Buddha.
ii. The theme of the conference is "Lumbini, Nepal: the birth place of Lord Buddha and the fountain of Buddhism and world peace"
Prime Minister of Nepal: K P Sharma Oli.

7. BEIJING AND NEW DELHI YOGA CONFERENCE STARTED IN CHINA
i. Chinese yoga practitioners gathered in large numbers for a group performance in Kunming China to open the China-India Yoga Conference.
ii. The five day conference is featuring activities including courses from Indian yoga masters and yoga introductions for communities.



CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. WHO WILL BECOME THE NEXT CHIEF MINISTER OF KERELA?
a. Pinarajyi Vijayan
b. Iyer Swami
c. Swami Trimurti
d. None of these

2. WHAT IS THE THEME OF ‘INTELLIGENT OPERATION CENTRE’?
a. 3H
b. 4H
c. 2H
d. H

3. WHAT DOES 4H (‘INTELLIGENT OPERATION CENTRE’) STAND FOR?
a. Humane, Housing, Hi-tech, Happy Township
b. Horns, Heritage, Hi-tech, Happy Township
c. Humane, Hi-tech, Heritage, Happy Township
d. Horns, Home, Happy, Heritage

4. WHO IS THE PRESENT UNION HEALTH AND WELFARE MINSTER OF INDIA?
a. JP Nadda
b. Sushma Swaraj
c. Menika Gandhi
d. Smiriti Irani

5. RECENTLY IN WHICH OF THE FOLLOWING STATE OF INDIA ,’PEHAL’ SCHEME HAS BEEN LAUNCHED?
a. Haryana
b. Punjab
c. Orrisa
d. Himachal Pradesh

6. INTERNATIONAL BUDDHIST CONFERENCE STARTED IN WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRY?
a. Sri Lanka
b. China
c. Nepal
d. India

7. WHO IS THE PRIME MINISTER OF NEPAL?
a. KP Sharma Oli
b. SP Sharma
c. SS Sharma Oli
d. None of these


ANSWERS:
1. A     2. B     3. C     4. A     5. D     6. C     7. A 

DAILY CURRENT AFFAIRS: 20 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 20 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. MOODY FORECASTED INDIA'S GROWTH RATE AT 7.5% IN 2016 & 2017
i. International rating agency Moody's has forecasteda growth rate of about 7.5 percent for the Indian economy in 2016 and 2017.
ii. Moody stated that India's GDP growth is strong, private investment remains weak. Capital utilization rates also remain low.

2. BONDED LABOUR REHAB TO BE MADE CENTRAL SECTOR SCHEME
i. Labour Minister  Bandaru Dattatreya stated that the Centre is revising the rehabilitation of bonded labour scheme bringing it into the Central sector.
ii. The government is planning to provide financial assistance from rs. 20,000 to rs. 1 lakh.
iii. The scheme proposes to increase the Budget provision from rs. 5 crore to about rs. 47 crore per annum.

3. NEPAL SBI BANK LAUNCHES PAYMENT GATEWAY
i. Nepal SBI Bank has launched payment gateway to provide online trade and non-trade transactions between the Himalayan nation 'Nepal' and India.
ii. The Payment Gateway was inaugurated by SBI Managing Director B Sriram.
iii. It will provide the customer of Nepal SBI Bank can utilize various features of mobile banking and other value added services along with the platform of the payment gateway.

4. PNB TOPS LIST OF WORST LOSSES IN INDIAN BANKING HISTORY
i. Punjab National Bank has reported the largest net loss of rs. 5,367.14 crore for 4th quarter ended 31st of March  in bad loans.
ii. This is the biggest quarterly loss in Indian bank history.
iii. Indian banks have seen a increase in bad loans after a clean up ordered of their books under an asset quality review by the Reserve Bank of India.

5. APPLE ANNOUNCES OPENING OF ITS MAP DEVELOPMENT CENTRE IN HYDERABAD
i. Apple CEO Tim Cook has announced the opening of its Hyderabad technology centre.
ii. The centre  will focus on the development of maps for its mobile products like iPhones, Macs,  iPads and Apple Watches.
iii. The centre has drawn in estimated investment of $25 million will employ up to 4,000 people according to the company.

6. UN SECRETARY-GENERAL APPOINTS PATRICIA ESPINOSA CANTELLANO EXECUTIVE SECRETARY OF UNFCCC
i. United Nations Secretary General Ban Ki-moon has appointed Patricia Espinosa Cantellano of Mexico as Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change
ii. She will replace Christiana Figueres of Costa Rica.

7. INDIAN AMERICAN RUPA IYER AWARDED FOR TEACHING IN US
i. Rupa Iyer an Indian-American bio-technologist has received the University of Houston's highest teaching award .
ii. The award is given for her sustained and significant contributions to education in the US.
iii. It is the highest award given in teaching by the varsity to the persson  who has ten or more years of teaching experience and has made sustained and significant contributions to education.




CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1.  WHAT IS THE “INDIA’S GROWTH RATE 2016-2017” IS ESTIMATED BY “MOODY”?
A. 7.5%
B. 7.4%
C. 7.3%
D. 7.6%

2. WHO IS THE PRESENT UNION LABOUR MINISTER OF INDIA?
a. Sushant Singh
b. Bandaru Dattatreya
c. Ashok Kumar
d. None of these

3. NEPAL’S SBI BANK PAYMENT GATEWAY HAS BEEN INAUGURATED BY________________?
a. B. SriRam
b. Arundhat Bhattacharya
c. UK Singh
d. Raghu Ram Rajan

4. THE HEADQUATER OF ‘PUNJAB NATIONAL BANK’ IS SITUATED AT_________________?
a. Mumbai
b. Jaipur
c. New Delhi
d. Allahabad

5. WHO IS THE CEO OF “APPLE” ORGANIZATION?
a. Tim George
b. Tim Jhonshon
c. Tim Kartan
d. Tim Cook

6. APPLE ANNOUNCES TO OPEN ___________________ AT HYDERABAD, INDIA.
a. its map development centre
b. its IOS development centre
c. its SEO development centre
d. None of these

7. RECENTLY WHO IS APPOINTED AS EXECUTIVE SECRETARY OF UNFCC?
a. Ban-ki-Moon
b. Patricia Espinosa Cantellano
c. Thomas Willson
d. None of these

ANSWERS:     
1. A     2. B     3. A     4. C     5. D     6. A     7. B


REASONING QUIZ - 30 FOR SBI CLERK & PO EXAM 2016

REASONING QUIZ - 30 FOR SBI CLERK & PO

Directions (1-5): Read the following information carefully to answer the question given below.
Seven Friends—Sumit, Baby, Cheenu, Depika, Esha, Ruby and Kesav are from different places such as—Mizoram, Kerela, Bombay, Sonipat, Shilong, Jalandhar and Bhopal (but not in the same order). Each of them are in three different colleges X, Y, Z. At least two friends are studying in the same college. Rest of the information is given below:
(a) Depika is from Bombay and studies in college X.
(b) Esha is from Sonipat but does not study in college X.
(c) Ruby is from Shilong and studies in college Y with only Baby.
(d) Sumit is neither from college X and nor from Kerela.
(e) Kesav is from Jalandhar but does not study in college X.
(f) In college X, there is no student from Mizoram or Kerela.

1. The group of friends studying in college Z is-
1) Sumit, Esha, Kesav
2) Baby, Cheenu, Ruby
3) Baby, Cheenu
4) Sumit, Ruby, Kesav
5) None of these

2. Sumit is in which college?
1) X
2) Y
3) Z
4) Either X or Y
5) Can’t be determined

3. Which of the following is not correct?
1) Sumit–Mizoram–Z
2) Esha–Soniaat–Z
3) Ruby–Shilong–Y
4) Cheenu–Mizoram–Z
5) None of these

4. Baby is from which place?
1) Mizoram
2) Kerela
3) Jalandhar
4) Shilong
5) None of these

5. Who belongs to Mizoram?
1) Sumit
2) Cheenu
3) Baby
4) Can’t be determined
5) None of These

Directions (6-7): Read the following information carefully and answer the questions given below.
(i) A X B means “A is the father of B”
(ii) A + B means “B is the sister of A”
(iii) A – B means “B is the mother of A”
(iv) A ÷B means “A is the brother of B”

6. Which of the following means A is nephew of R?
(I) R x K ÷ A
(II) R – N + A – K
(III) R ÷ K x A + M

(1) Only I  
(2) Only II
(3) Only III  
(4) Either II or III
(5) None of the above

7. If it is given K x A ÷ R + S – Q. then which of the following is true?
(1) R is the brother of A
(2) Q is the wife of K
(3) K is the husband of S
(4) R is the sister of S
(5) None of these

Directions (Q.8 - 10): In each question below, a question is followed by information given in statements. You have to decide the information given in which of the following statement is necessary to answer the question.

8. How many days did Reshma take to comalete her assignment work?
I.  Krish correctly remembers that Reshma took more than two days but less than seven days to complete her assignment.
II. Aayan correctly remembers that Reshma took more than 5 days but less than 10 days to complete her assignment.
III.  Aayan correctly remembers that Reshma completed her assignment within 12 days.
1)  Only I and II  
2) Only II
3) All I, II & III together  
4) Only I and III
5) None of these

9. Arrushi is in which direction with respect to Rita?
I. Mahii is to the south of Rita and Arrushi is to the east of Pihu who is to the north of Mahii.
II. Pihu is to the south of Rita.
III. Pihu is to the west of Tilak.
1) Only I 
2) Only II & III
3) Only I & II 
4) All
5) None of these

10. How is 'Milk' coded in a code language?
I. 'I love milk chocolate' is written as 'qa la ti mi' and 'she is milk girl is written as 'ja ra mi ka'.
II. 'Bright and Milk' is written as 'zi mi na' and 'who is milk' is written as 'mi yo di'
1)  Only I 
2)  Only II          
3)  both I & II
4)  neither I nor II
5) either I or II alone


ANSWER
1.1, 2.3, 3.4, 4.2, 5.1, 6.5, 7.2, 8.1, 9.3, 10.5

BANKING QUIZ -9 FOR SBI CLERK & PO EXAM 2016

BANKING QUIZ -9 FOR SBI CLERK & PO

1. Head office of BIS is situated at:
a) Geneva, Switzerland
b) Amsterdam, Netherlands
c) Basel, Switzerland
d) Paris, Italy

2. The Headquarter of Allahabad Bank is situated at:
a) Kolkata, West Bengal
b) Allahabad, Uttar Pradesh
c) New Delhi
d) Mumbai, Maharastra

3. Earlier the name of AXIS Bank  was_______
a) Hind Bank Limited
b) UTI Bank Limited
c) United India Bank Limited
d) Invgy  Pvt Ltd

4. The Headquarter of IRDAI is sitiuated at:
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Hyderabad
d) Kolkata

5. The Full form of GATT:
a) General Agreement on Tariffs, Tradition and Trade
b) General Agreement on Tariffs and Trade
c) General Agreement on Tradition and Trade
 d) None of The Above

6. The full  form of NPCI is _______
a) National Commission for Payment Information
b) National Payment Corporation of India
c) National Payment Collaboration of India
d) National Payment Commission of India

7. Banking Ombudsman is appointed for:
a) Handling and redress banks complaints against customers' behavior
b) Providing decision on important banking operations like - CRR, SLR and MSF etc.
c) Handling and redress customer complaints against deficiency in certain banking
services
d) None of The Above


8. Prior to the establishment of the Reserve Bank of India, the Government banking business was conduct by?
a. Federal Bank Of India
b. Central Bank of India
 c. Imperial Bank of India
 d. Apex Bank of India

9.In which of the following organization estimates the” National Income of India” ?
a. Central Estimates Survey Committee
b. Reserve Bank Of India
c. Finance Ministry
d. Central Statistical Organization

10. 'Smart Money' is a term used for?
a. Credit card
b. Internal banking
c. Mobile Banking
d. Cash with public


ANSWER
1.C,2.A,3.B,4.C,5.B,6.B,7.C,8.C,9.D,10.A,

Popular Posts