Choose Your Language

Monday, May 23, 2016

REASONING QUIZ – 32 FOR SBI CLERK AND PO

REASONING  QUIZ – 32 FOR SBI CLERK AND PO

In the following questions(1-4), the symbol  × , ∂ , % ,   © , @ , are used with the following illustrations.
 P % Q means P is not smaller than Q
 P © Q means P is neither smaller than nor equal to Q
 P x Q means P is neither greater than nor equal to Q
 P ∂ Q means P is not greater than Q
 P @ Q means P is neither greater than nor smaller than Q

1. Statement – G ∂ K ; K x M ; M@E
Conclusions -:
I.     J © K
II.    M © G
III.   G X E

A. Only  I & I are true
B. Only II & III are true
C. Only I & III are true.
D. All I, II & III are true
E. None of these

2.    Statements –  Z @ N; N © L ; L X F
Conclusions - :
I.     F © Z
II.    L X Z
III.   F ©N

A. None is true
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only II & III are true.

3. Statements – W % H ; H @ U ; U ∂ E
Conclusions :-
I.     U@ W
II.    UX W
III.   E % H

A. Only either I or II is true
B. Only III is true
C. Only I & II are true
D. All I, II & III are true.
E. Only either I or II and III are true.

4. Statements- W © S ; S∂ N; N%E
Conclusions :-
I.     E X S
II.    W © N
III.   E  @ S

A. None in True
B. Only I is true
C. Only II is true
D. Only III is true
E. Only I & II are true

Each of these questions are based on the information given below:
A ,B, C, D and E are five men sitting in a line facing to south - while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.

B who is just next to the left of D, is opposite to Q.
C and N are diagonally opposite to each other.
E is opposite to O who is just next right of M.
P who is just to the left of Q, is opposite to D.
M is at one end of the line.

5 .Who is sitting third to the right of D ?

A. Q
B. C
C. M
D. P
E. Data inadequate

6. Who is sitting third left of A?
A. Q
B. P
C. E
D. No persons are sitting on the left of A.
E. N

7. Which of the following pair is diagonally opposite to each other ?
A. EQ
B. BO
C. AN
D. BP
E. AM

8. Which of the following are sitting at the extreme ends?
A. EO & DP
B. BC & ON
C. PQ & BA
D. AN & CM
E. None follows

9. In arrangement who is sitting just opposite to N ?
A. B
B. C
C. A
D. D
E. E


10. Statement: The Minister said that the teachers are still not familiarised with the need, importance and meaning of population education in the higher education system. They are not even clearly aware -about their role and responsibilities in the population education programme.
Courses of Action:
A. Orientation programme should be conducted for teachers on population education.
B. Population education programme should be included in the college curriculum.

ANSWER

1.B,2.C,3.E,4.A,5.B,6.D,7.E,8.D,9.C,10.A,

REASONING QUIZ – 31 FOR SBI CLERK & PO EXAM 2016

REASONING QUIZ – 31 FOR SBI CLERK & PO

Direction(1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
In each of the following questions, three statements are given followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1     Statements:
Some pearls are stones.
Some stones are diamonds.
No diamond is a gem.

Conclusions:
 I  Some gems are not pearls is a possibility.
II Some gems are not  diamonds.
III  No diamond is a pearl is definitely follow.
IV  No gem is a pearl.

A. Only I , II  and IV follow
B. Only III and IV follow
C. Only either I or IV and either II or III follow
D. Only III and either I or IV follow
E. None of these

2     Statements:
 All rods are bricks.
 Some bricks are ropes.
 All ropes are doors

  Conclusions:
 I  Some rods are doors is a possibility.
II Some doors are bricks.
III  Some rods are not doors.
IV  All doors are ropes is a possibility

A. Only I and II follow
B. Only I, II and III follow
C. Only either I or III, and II ,IV follow
D. Only either I or III, and IV follow
E. None of these

3. Statements:
All myths are fictions.
 No fiction is novel.
All novels are stories.

Conclusions:
I  No myth is novel is definately not follow
II Some stories are not fiction.
III  Some fictions are myths is possibility.
IV Some myths are not novels

A. Only either I or II and both III and IV follow
B. Only either I or IV and II follow
C. Only either I or IV and both II and III follow
D. Only II  and IV  follow
E. None of these


4. Statements:
No paper is pen.
 No pen is pencil.
All erasers are papers.

Conclusions:
I  Some papers are erasers is always true.
II No pencil is eraser is a possibility.
III  No pen is eraser.
IV All papers are erasers is a possibility

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I, III and IV follow
D. All follow
E. None of these
5. Statements:
No blue is sky.
No sky is road.
Some men are roads.

Conclusions:
I. All blue is men is a possibility
II. No sky is road
III. Atleast some men are road
IV. All sky is men is a possibility

A. None follows
B. Only I follows
C. Only II and III follow
D. Only I and III follow
E. All follow

Direction(6-9): Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, H, K, M, P, R and S are eight team heads and are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square and face the centre while four sit in the middle of each of the four sides and face outward. B does not sit at any of the corners but sits second to the right of S. M sits third to the right of P. P is not an immediate neighbour of S. R and K are immediate neighbours of each other but R does not sit at any of the corners of the table. H is an immediate neighbour of neither P nor S.


6. What is the position of P with respect to M?

A) Immediate left 
B) Third to the right
C) Second to the left
D) Third to the left 
E) None of these

7. Who among the following sits second to the right of R?

A) M  
B) B 
C) A 
D) S 
E) P

8. Who among the following are the immediate neighbours of A?

A) H, B 
B) P, S
C) B, M 
D) A, R 
E) A, K

9. Who among the following sit(s) exactly between M and S?

A) Only B
B) K and R
C) Only H
D) H and M
E) No one sits between M and S

10. P is to the north of Q and S is to the east of P, who is to the south of W. T is to the west of P. Who among the following is towards south of W and north of Q ?

A) P
B) T
C ) S
D) Q
E ) None of these

ANSWER
1.A, 2.A, 3.D, 4.D, 5.E, 6.B, 7.E, 8.B, 9.E, 10.A,

BANKING QUIZ -10 FOR SBI CLERK & PO EXAM 2016

BANKING QUIZ -10 FOR SBI CLERK & PO

1. Who among the following is the primary regulator of Banking business?
a) Central Government
b) Reserve Bank of India
c) State Government
d) Parliament
e) a and b both the above

2 .The difference between the outflow and inflow of foreign currency is known as
a. Foreign Exchange Reserves
b. Fiscal Deficit
c. Current Account Deficit
d. Balance of Payments
e. None of these

3. Insurance cover for bank deposits in our country is provided by  ………….
(a) SBI   
(b) DICGC
(c) GIC   
(d) LICI
(e) Govt. of India

4. Loan of very small amounts given to low income groups is called ……….
(a) Cash credit  
(b) No frills loans
(c) Simple overdraft 
(d) Micro credit
(e) Rural credit

5. What is the full form of CDR in financial terms?
(a) Company Debt Rollover
(b) Corporate Debt Rollover
(c) Corporate Debt Restructuring
(d) Corporate Deposit Restructuring
(e) Company Deposit Restructuring


6. Mutual funds are required to be registered with:
a) AMFI
b) NABARD
c) IBA
d) RBI
e) SEBI

7. The full form of BIFR, in the context of the Indian Industry is:
a) Bureau for Investment and Financial Reconstruction
b) Bureau for Industrial and Financial Reconstruction
c) Board for Investment and Financial Reconstruction
d) Board for Industrial and Financial Reconstruction
e) None of these

8. Who regulates the Capital Market of India?
(a) RBI
(b) IRDA
(c) NSE
(d) BSE
(e) SEBI

9. We know that RBI is the apex bank of India. Similarly the apex Bank of the USA is:
(a) Bank of America
(b) The Central Bank of USA
(c) Federal Reserve Bank
(d) Central National Bank of USA

10 .Full form of ‘CEPI’ ?
(a) Centre for Environmental Pollution and Industries
(b) Comprehensive Environmental Pollution Index
(c) Centre for Environmental Pollution in India
(d) Council of Environmental Pollution of India
(e) None of these

ANSWER

1.B, 2.C, 3.B, 4.D, 5.C, 6.E, 7.D, 8.E, 9.C, 10.D,

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. 27TH INDIA AND INDONESIA CORPAT CONCLUDES IN BELAWAN
i. The 27th edition of the India-Indonesia CORPAT has concluded in Belawan, Indonesia.
ii. The navies of both countries conducted interactive session on measures to enhance inter-operabilit.,
iii. The 27th CORPAT was held from 29 April to 19 May 2016.
iv. The exercise is being carried out to keep the vital part of the Indian Ocean Region safe and secure for commercial shipping and international trade.

2. BIHAR GOVERNMENT BANS GUTKA AND PAN MASALA
i. Bihar CM Nitish Kumar  has announced the ban on sale, distribution, storage, manufacture, consumption and publicity of tobacco products like gutka and pan masala.
ii. Last month state government announced complete ban on the sale of any types of liquor in the state, but had allowed sale of Indian Made Foreign Liquor in towns and cities.

3. WORLD BANK ARM IFC TO INVEST $68 MN IN APOLLO HEALTH
i. World Bank subsidiary arm International Finance Corporation is planning to invest US$68 million in Apollo Health & Lifestyle ltd .
ii. AHLL is a subsidiary of Apollo Health Enterprises Limited and includes a network of primary healthcare clinics across the country.
iii. This investment is the part of the overall raise of Rs 900 crore investment which was earlier invested by IFC.

4. FINANCE MINISTERS AND CENTRAL BANK GOVERNORS MEET HELD SENDAI
i. Finance ministers and central banks governor from the Group of Seven developed nations meeting in Sendai, Japan.
ii. They have held discussions on the world economy, ahead of next week's G7 summit to be held on 26-27th May in Ise-Shima, central Japan.
iii. The G-7 financial leaders discussed the future of the global economy to put the global economy back on track and achieve sustainable growth.
iv. They also discussed ways of dealing with tax evasion and questionable tax avoidance in reaction to disclosures in the Panama Papers.

5. US HOUSE OF REPRESENTATIVES GAVE CONSENT TO BOLSTER DEFENCE TIES WITH INDIA ON PAR WITH NATO
i. The US House of Representatives have given its nod to improve defence ties with India.
ii. An amendment to the National Defence Authorisation Act   was approved by the House.
iii. The amendment is dubbed as ‘Enhancing Defence and Security Co-operation with India’.
iv. It will bring the country’s bilateral relations with India on par with its NATO allies and Israel.
v. It encourages the executive branch to designate an official to focus on US-India defence cooperation.

6. IFC TO INVEST $20 MILLION IN FCEL
i. Future Consumer Enterprise Ltd  has informed the stock exchanges that International Finance Corporation  will invest $20 million in the company through equity-linked instruments.
ii. It will use the funds to support growth plans and strengthen its balance-sheet.

7. HSBC TO SHUT DOWN HALF OF ITS BRANCHES IN INDIA, 300 JOBS TO GO   
i. UK based banking giant, HSBC Holding Plc stated that it plans to close 24 branches in India.
ii. The decision comes after a strategic review of its retail banking and wealth management business showed customers are increasingly opting for digital banking services.
iii. This decision will impact around 10 % of the company's retail customer base and lead to 300 jobs losses.

8. BINALI YILDIRIM SET TO BECOME PRIME MINISTER OF TURKEY
i. Transport Minister of Turkey Binali Yildirim is all set to become as the country’s Prime Minster.
ii. He will succeed Ahmet Davutoglu, who earlier stepped down due to differences with President Recep Tayyip Erdogan.
 

CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. 27TH   INDIA AND INDONESIA ‘CORPAT’ HELD AT?
a. Belwan
b. New Delhi
c. Mumbai
d. Singapore

2. RECENTLY, WHICH OF THE FOLLOWING STATE OF INDIA HAS BANNED “GUTKA AND PAN MASALA”?
a. Punjab
b. Haryana
c. Bihar
d. Himanchal Pradesh

3. WHO IS THE PRESIDENT OF WORLD BANK?
a. Jim Kim
b. Kim Husan
c. Han Kang
d. Jim Yong Kim

4. WORLD BANK ARM IFC IS INVESTING___________ IN APOLLO HEALTH & LIFESTYLE LTD.
a. $ 69 mn
b. $ 68 mn
c. $66 mn
d. $67 mn

5. 42ND  G-7 SUMMIT WILL  BE HELD AT_____________.
a. Tokoyo, Japan
b. Washington D.c, USA
c. Paris, Italy
d. Shima, Japan

 6. FULL FORM OF “NATO”?
a. North Atlantic Team Organization
b. North Zone  Team Organization
c. North America Team Organozation
d. None of the above

7. THE HEADQUATER OF HSBC BANK LOCATEDAT______________
a. Hong kong
b. Shanghai
c. London
d. NewYork

8. RECENTLY, WHO HAS BECOME THE PRIME MINISTER OF TURKEY?
a. Ahmet Davutoglu
b. Turkey Binali
c. Alex Parrish
d. Nimah Binali

ANSWERS:

1. A     2. C     3. D     4. B     5. D     6. A     7. C     8. D

Popular Posts