Choose Your Language

Thursday, May 26, 2016

REASONING QUIZ- 34 FOR SBI CLEK & PO

REASONING QUIZ- 34 FOR SBI CLEK & PO

1. In a row of forty children, Rohit is eleventh from the right end and there are fifteen children between Rohit and Meena . What is Meena's position from the left end of the row?
a) 15
b) 14
c) 13
d) Cannot be determined
e) None of these

2. If the positions of the first and the fifth digits of the number 83591427 are interchanged, similarly the second and the sixth digits are interchanged, and  so  on ,  then  which  of the following will be the second digit from the right end after the rearrangement?
a) 9
b) 3
c) 5
d) 2
e) None of these

Direction (3-7): Read the following information carefully and answer the questions given below: 
B, D, P, M, F, H, K and W are eight friends who have completed their MBA programme with specialization — Human Resources, Marketing, Operations, Information technology and Finance. Three of them have passed with dual specialization. Operations and Information technology were not offered as dual specialization with any of the remaining three specializations. P has passed with Human Resources and Finance and earns the least. B has passed with Operations and earns more than F, D and K. W has passed with Marketing and earns less than only M who has passed with a dual specialization. B is third from the top when they are arranged in descending order of earnings. D earns more than K but less than F. No two of them have same earning. K, who earns more than H, has passed with Human Resources whereas H has passed with dual specialization of Marketing and Finance. None of the three is having the same set of dual specialization. Two of them are having Information technology specialization.
3. Which of the following pairs has the Information technology specialization?
(a) BF
(b) BM
(c) FH
(d) DF
(e) None of these

4. Who among them earns more than F?
(a) Only M and B
(b) Only M, W and B
(c) Only M and W
(d)  Data inadequate
(e) None of these

5. Who among them earns more than only P?
(a) Only W
(b) Only M
(c) Only H
(d) Data inadequate
(e) None of these

6.  Who among of the following earns 4th highest?
(a) H
(b) M
(c) F
(d) B
(e) None of these

7. Which of the following dual specializations is applicable to M?
(a) Marketing, Finance
(b) Human Resources, Finance
(c) Marketing, Human Resources
(d) Data inadequate
(e) None of these


Direction (8-10): Study the given information carefully and answer the given questions:
In a certain code language "find a sweet home" is written as "dn co he rh", "chocolate begins at home" is written as " rh na ek sa", "find sweet chocolate store" is written as "na dn he ku" and " a store at home" is written as "co ek ku rh".( All codes are two letter only).

8. What does the code 'rh' stand for in the given code language?
a)  sweet
b)  home
c)  find
d)  store
e)  begins




9. What does the code for 'find' in the given code language?
a) rh
b) ek
c) dn or he
d) ze
e) dn

10. What does the code 'na' stand for in the given language code?
a) store
b) at
c) chocolate
d) either 'find' or 'sweet'
e) a

 ANSWER
1.B, 2.C, 3.D, 4.B, 5.C, 6.C, 7.C, 8.B, 9.C, 10.C,

QUANT QUIZ - 29 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 29 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

Q.1  Naval can swim in still water at a speed of 8 km/hr. If the speed of the current would have been 6 km/hr, then the naval could swim 70 km.
(a) upstream in 35 hours
(b) downstream in 15 hours
 
(c) upstream in 4 hours

(d) downstream in 6 hours
(e) none of these

Q.2  Rajat and Meena started a business with initial investments in the ratio 2 : 7 and their annual profits were in the ratio 4 : 21. If Rajat  invested the money for 8 months, and Meena invested his money for y months, then the value of y is 
(a) 7 
(b) 6
   
(c) 12
   
(d) 8
(e) none of these
Q.3 A reduction of 20% in the price of wheat enables a man to buy 25 grams of wheat more for a rupee. How much wheat could originally he had for a rupee? 
(a) 350 grams 
(b) 500 grams
  
(c) 100 grams
  
(d) 250 grams
(e) none of these
Q.4 A table fan in a shop is offered at a discount of 10%. It is sold during clearance sale at 6% discount over the already discounted price at Rs. 846/- . The original marked price of the table fan is:
(a) Rs. 850/-
(b) Rs. 1000/-
(c) Rs. 946/-
(d) Rs. 900/-
(e)Rs. 896/-
Q.5 Tarun bought a T.V. with 18% discount on the labeled price. Had he bought it with 24% discount, he would have saved Rs. 600/-. At what price did he buy the T.V.?
(a) Rs. 7,500/- 
(b) Rs. 7, 400/-
 
(c) Rs. 8, 000/-
 
(d) Rs. 8, 500/-
 
(e)none of these
Q.6 Two vessels contain milk and water in the ratio 5 : 2 and 7 : 6. Find the ratio in which the contents of the two vessels have to be mixed to get a new mixture in which he ratio of milk and water is 8:5.
(a) 7:9
(b) 9:7
(c) 1:2
(d) 2:1
(e)none of these

Q.7   In a test, A scored 15% less than B and B scored 10% more than C. If  C scored 320 marks out of 400, then A’s marks are:
(a) 350
(b) 300
(c) 310
(d) 325
(e)none of these
Q.8 A garrison is provided with ration for 72 soldiers to last for 54 days. Find how long would the same amount of food last for 90 soldiers, if he individual ration is reduced by 10?
(a) 54 days
(b) 126 days
(c) 48 days
(d) 72 days
(e)none of these
Q.9 A seller uses 920 gm in place of one kg to sell his goods. When he sells his article at 15% gain on cost price, the actual percentage of profit is: 
1)25
2)30
3)20
4)15
5)16


Q.10  A, B and C have to type 506 pages to finish an assignment. A can type a page in 12 minutes, B in 15 minutes and C in 24 minutes. If they divide the task into three parts so that all three of them spend equal amount of time in typing, what is the number of pages that B should type? 
1) 172
2) 176
3) 154
4) 168
5) 164

ANSWERS
1.A, 2.C, 3.C, 4.B, 5.C, 6.A, 7.B, 8.C, 9.A, 10.B,

For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE







 














BANKING QUIZ- 13 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ- 13 FOR SBI CLERK & PO

1. Reserves which can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times are– 

(A) CAR
(B) CRR
(C) CAR and CRR
(D) CRR and SLR
(E) SLR

2. For repayment of loan availed from Banks NBFC we come across a term known as EMI What does it stand for? 

(A) Equated Money Index
(B) Easy Money Installment
(C) Equal Monthly Installment
(D) Equated Monthly Installment
(E) Equal Minimum Installment

3. CASA deposits are___________

(A) Special schemes of banks
(B) Term deposits
(C) Hybrid deposits
(D) Recurring deposits
(E) Demand deposits

4. What is the meaning of NAV in financial term?

(A) Net Annual Value
(B) Net Asset Value
(C) Net Actual Value
(D) Non Asset Value
(E) Net Average Value

5. If Reserve Bank of India reduces the Bank Rate by 1%, what will be its impact? 

(A) Less liquidity in the market
(B) No change in the liquidity in the market
(C) More liquidity in the market
(D) Mobilization of more deposits by commercial-banks
(E) None of these

6. Whose signature is found on a 50 rupee currency note in India?

(A) President of India
(B)  Prime Minister of India
(C) Finance Minister
(D) Governor, RBI
 (E) Secretary, Ministry of Finance





7. Almost all banks in our country have introduced facility for granting crop loans to farmers.

(A) Term Loans
(B) Reverse Mortgage
(C) Bank Guarantee
(D) Foreign Exchange
(E) Kisan Credit Cards

8. What is the full form of ‘ECB’ ?
 
(A) External Commercial Borrowing
(B) European Credit Borrowing
(C) External Credit For Business
(D) Essential Commercial Banking
 (E) None of these

9. “The termination of an insurance policy due to non­payment of premium” is technically called as?

A. Death
B. Forfeiture
C. Lapse
D. Seize
E .None of these

10. AMFI stands for _____________

A) Association of Mutual Finance in India
 B) Authority of Mutual Funds in India
C) Amalgamation of Mutual Funds in India
D) Association of Mutual Funds in India
E) None of these


ANSWER
1.D, 2.D, 3.B, 4.B, 5.C, 6.D, 7.E, 8.A, 9.C, 10.D,

DAILY CURRENT AFFAIRS: 26 MAY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 26 MAY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. INDIA, THAILAND, MYANMAR TO BE CONNECTED BY A 1400-KM ROAD
i. India, Myanmar and Thailand will be connected by a 1,400-kilometre highway, to promote the trade and cultural exchanges in these countries.
ii. It is the first time that when India going to connect South East Asian nations by road.

2. INDIA IMPOSES BAN FOR TRAVEL TO LIBYA
i. India has banned Indians from travelling to Libya, irrespective of the purpose of the visit, in view of the prevailing security situation in that country.
ii. The decision is taken due to security threats and challenges to lives of Indian nationals in Libya
iii. Large number of people is killed in clashes between unity government forces and fighters of the Islamic State jihadist group.

3.    BJP LEADER SARBANANDA SONOWAL TAKES OATH AS ASSAM CM
i. In Assam, BJP leader Sarbananda Sonowal has taken oath as the Chief Minister.
ii.BJP has made its first victory in  North Eastern part of the country .
Governor of Assam: PB Acharyya.

4.  NGT BANS OVER 10-YEAR-OLD LIGHT, HEAVY DIESEL VEHICLES IN SIX KERALA CITIES
i. National Green Tribunal has banned use of light and heavy diesel vehicles, which are more than 10 years old, in six major cities.
ii. These  cities are Thiruvananthapuram, Kollam, Thrissur, Kochi, Kozhikode and Kannur.
iii. The state government will not to register any diesel vehicle in the capacity of 2000 CC and more, except public transport and local authority vehicles.

5. 13 NEW SMART CITIES UNVEILED BY GOVERNMENT
 i. Thirteen cities have been selected in the first phase of the government’s smart cities mission.
ii. These cities includes Lucknow, Warangal, Bhagalpur, New Town Kolkata , agartala,Chandigarh, Faridabad, Raipur,Imphal, Ranchi, Warangal, Port Blair and Panaji.
iii. Earlier in January the first 20 smart cities were announced by the urban development ministry.
iv. But it came under fire for leaving out non BJP states such as Uttar Pradesh, Bihar and West Bengal.

6. E-MUNICIPAL COUNCIL' BUILDING TO START UP IN BUNDI, RAJASTHAN
i. Rajasthan's Bundi is going to have  an 'e-municipal council' to provide files and detailed  of municipal council online.
 ii. The city's municipal data files can be accessed from anywhere on phones and computers.
 iii. An 'e-municipal council' office is equipped with solar panels and biometric entry.

7.  FIFA'S ACTING SECRETARY GENERAL MARKUS KATTNER DISMISSED OVER BONUS PAYMENTS
i. FIFA acting Secretary General Markus Kattner was dismissed from his position with immediate effect.
ii. He was accused of paying himself bonuses worth millions of pounds.
iii. He joined FIFA in 2003 as Director of Finance, becoming Deputy Secretary General in 2007.





CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. WHO IS THE PRESIDENT OF MAYANMAR?
a. Hitin Kyaw
b. Hitin Sein
c. Thein Sein
d. Thein Sein
2.  WHAT IS THE CAPITAL OF THAILLAND?
a. Shanghai
b. Yangoon
c. Bangkok
d. Burma
3. THE PRESENT CM OF ASSAM ‘SARBANANDA SONOWAL’ IS SUCCEEDED BY WHICH OG THE FOLLOWING PERSON?
a. PB Acharya
b. Tarun Kumar Gogoi
c. Ajay Acharya
d. Manoj Shikre
4. RECENTLY, IN WHICH OF THE FOLLOWING STATE OF INDIA , NGT BANS OVER 10-YEAR-OLD LIGHT & HEAVY VEHICLES?
a. Tamil Nadu
b. Karnataka
c. Maharashtra
d. Kerela
5. HOW MANY CITIES HAVE BEEN SELECTED IN THE FIRST PHASE OF GOVERNMENT’S SMART CITIES LIST?
a. 10
b. 12
c. 15
d. 13
6.  “E-MUNICIPAL COUNCIL” OFFICE HAS BEEN SETUP IN WHICH OF THE FOLLOWING CITY OF INDIA?
a. Shimla, Himachal Pradesh
b. Bundi, Rajasthan
c. New Delhi
d. Mumbai, Maharashtra
7. RECENTLY, WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CMD OF NATIONAL POWER CORPORATION OF INDIA?
a. M.K Sharma
b. P.K Sharma
c. B.K Sharma
d. S.K Sharma
8. WHAT DOES IMA STAND FOR____________?
a. Indian Military Academy
b. Indian Management Academy
c. Indian Municipal Academy
d. None of these
9. RECENTLY, WHO HAS APPOINTED AS NEW COMMANDANT OF IMA?
a. General SS Saini
b. Lt. Gernail Singh
c. General MK Saini
d. General SK saini
10. ‘ ARJUNA AWARDS ‘ IS RELATED TO WHICH OF THE FOLLOWING FIELD?
a. Art & Culture
b. Sports
c. Literature
d. Journalism
 
ANSWERS:
1. A     2. C     3. B     4. D     5. D     6. B     7. D     8. A     9. D     10. B  

QUANT QUIZ - 28 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 28 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

Q.1  If a dicount of 25% is given on MP of book ,the publisher gains 25% if the discount is increase to 30% the gain % is ? 
1) 16 2/3
2) 20 2/3
3) 14 2/3
4) 18 2/3
5) None of these

Q.2  A.train covers a distance of 400 km in 10 hours. What is the average speed of the car, if the speed of the car is 40% less than the speed of the train?
1)30 kmph
2)24 kmph
3)26 kmph
4)40 kmph
5)37.5 kmph

Q.3  M does half as much work as N in one sixth of the time. If together they take 10 days to complete the work, how much time shall N take to do it?
1) 30 days
2) 40 days
3) 15 days
4)24 days
5) None of these


Q.4  The outer circumference of a circular track is 220 m. The track is 7 m wide everywhere. Calculate the cost of levelling the track at the rate of 50 paisa/square meter ?
1) Rs. 1225 
2) Rs. 1993 
3) Rs. 773 
4) Rs. 693 
5) None of these


Q.5  P can do a piece of work in 12 days. He works at it for 4 days and then Q finishes it in 16 more days. In how many days will P and Q together finish the work ?
1) 7 days
2) 11 days
3) 8 days
4) 9 days
5) None of these

Q.6  Find the speed of train in km/hr whose length is 100 m crosses platform of length 150 m in    25 sec?
1) 60 km/hr
2) 48 km/hr
3) 36 km/hr
4) Data inadequate 
5) None of these.

Q.7  A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?
1) 4 km/hr
2) 6 km/hr
3) 8 km/hr
4) 10 km/hr
5) None of these.

Q.8  A bike covers its journey at the speed of 80 km/hour in 10 hours. If the same distance is to be covered in 4 hours, By how much the speed of bike  will have to increase?
1) 16 km/hr
2) 12 km/hr
3) 14 km/hr
4) 8 km/hr
5) None of these.

Q.9 In an election between two candidates, one got 60% of total valid votes. 20% of the total votes were invalid. The total number of votes were 7000. How many valid votes did the other person get? 
(1) 4276 
(2) 2240
(3) 4024   
(4) Cannot be determined 
(5) None of these   

Q.10  A boat rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours. He finds that it  can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:
(1)2.5kmph  
(2)2kmph 
(3)1.5kmph
(4)1kmph 
(5)2.6kmph


ANSWERS
1.1, 2.2, 3.2, 4.4, 5.3, 6.3, 7.2, 8.5, 9.2, 10.4,
 For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE






















 

Popular Posts