Choose Your Language

Sunday, May 29, 2016

REASONING QUIZ- 35 FOR SBI CLEK & PO

REASONING QUIZ- 35 FOR SBI CLEK & PO

In each of the following questions, three statements are given followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

1. Statements: Some stone are stars. Some stones are diamonds. No diamond is a gem.
Conclusions:
 I   Some gems are stones is a possibility.
II   Some gems are diamonds is definitely not follow.
III  No gem is a diamond.
IV  Some  stone is not gem.

A. Only I and II follow
B. Only  I , III and IV follow
C. Only either I or IV and either II or III follow
D. Only III and either I or IV follow
E. None of these

2. Statements: All black are bricks. Some bricks are red. All red are doors.
  Conclusions:
 I  Some black are doors is a possibility.
II Some doors are bricks is definitely follow.
III  Some black are not doors.
IV  All black are door.

A. Only I and II follow
B. Only I, II and III follow
C. Only either I or III, and II follow
D. Only  I , II and  either III or  IV follow
E. None of these

3. Statements: All myths are True. No fiction is novel. All novels are False.
Conclusions:
I  No myth is novel.
II Some True are novels.
III  Some True are myths.
IV Some myths are novels.

A. Only either I or II and both III and IV follow
B. Only either I or IV and II follow
C. Only  I , III and IV follow
D. All follow
E. None follow

4. Statements: No woman is girl. No girl is smart. All beauty are womans.
Conclusions:
I  Some woman is beauty.
II No smart is beauty is possibility.
III No girl is beauty can never be true.
IV All women are beauty is a possibility.

A. Only I and II follow
B. Only II and III follow
C. Only I, II and IV follow
D. All follow
E. None of these
5. Statements: No man is good. No good is way. No men are ways.
Conclusions:
I No way is man.
II No way is good.
III  Some good are not men.
IV  All ways are men.

A. None follows
B. Only I follows
C. Only I, II and III follow
D. Only I and III follow
E. None of these

Directions (Q. 6 - 10): In the given questions, assuming the given statements to be true. Find which of the given four conclusions numbered I, II, III and IV is/are definitely true and give your answer accordingly.
6. Statement:   S > M ≥ D > H ≤ R ≤ T < W
Conclusions:
 I. H=T  
II. T> H
III. R < W 
IV. M > T

a) Only I, II and III are true.
b) Only II is true.
c) Only I and II are true.
d) Only III and either I or II are true.
e) All I, II, III and IV are true.

7. Statements:  M > U > L ≤ N; L ≥ Y > A
Conclusions:
  I. Y <N  
II. M < N  
III.M ≥N
IV. M > A

a) Only either II or III  and IV follow
b) Only IV and either I or III are true.
c) Only IV is true.
d) Only II is true.
e) Only III is true.

8. Statements:  J ≥ A > D = E; L< A < M
Conclusions:
  I. M < J  
II. A>E
III. D > L
IV. E < M

a) Only II is true.
b) Only I and III are true.
c) None is true
d) Only II and IV are true.
e) Only I and II are true. ,

9. Statements:  Y > F ≤ O ≤ P; F ≥ U < T
Conclusions:
  I. Y>P
  II. T < F  
  III. O > T 
  IV. P < U


a) Only I is true
b) Only II is true.
c) Only III is true.
d) Only I and IV are true.
e) None is true.

10 .Statement:  M > H ≤ Y  ≤ R < U = Z ≥ E
Conclusions:
 I. M > R  
II. Z  ≤ R
III. U>Y
IV. U ≥ E

a) Only I and II are true.
b) Only III and IV is true.
c) None is true.
d) Only II and IV are true.
e) Only II and III are true.

ANSWER

1.E, 2.D, 3.E, 4.C, 5.C, 6.D, 7.A, 8.D, 9.A, 10.D,

QUANT QUIZ - 30 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 30 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

Q.1  The number of students studying maths, S.S and Craft  in an Institute in the year 1999  were in the ratio 6 : 8 : 5 respectively if the number in the three disciplines increased by 10%, 40% and 50% respectively in the year 2000, what was the new respective ratio?
A) 4:5:6     
B)
 66 :112 :75
C)
 25: 11 : 13 
D)
 Cannot be determined 
E)
 None of these

Q.2 In how many different ways can the letters of the word ‘READING’ be rearranged"
A) 5040
B) 360
C) 4050
D) 144
E)
 None of these

Q.3  4 Boys can complete a work in 10 days and 6 Girls take 9 days to complete the same work. How many days will 5 Boys and 3 girls  take to complete the work?
A)  5 7/13 
B)
  6 7/13
C)
  7
D)
 8
5)
  None of these

Q.4  A tank is filled in 6 hours by three pipes A, B and C. The pipe C is thrice as fast as B and A is twice as fast as B. How much time will pipe B alone take to fill the tank?
a) 35 hour
b) 75 hour
c) 30 hour
d) 44 hour
e) None of these

Q.5  The ratio of the no. of male to the no. of female  in a college of 600 strength is 2: 3. If 20 new girls are admitted in the school, find how many new male may be admitted so that the ratio of the no. of male to the no. of female may change to 4 : 5.
A) 60 
B) 64
C) 70
D) 74
E) None of these 

Q.6 Two pipes A and B can fill a tank in 12 min. and 20 min. respectively. A water pipe C can empty the tank in 15 min. First A and B are opened. After 5 minutes, C is opened. In how much time, the tank is full?
A) 10 minutes
B) 12 minutes
C) 15 minutes
D) 20 minutes
E)  None of these.

Q.7 Naveen buy a Television  for Rs. 10,000 and spent Rs. 200 on transportation and Rs. 500 on installation.what is the selling price to make a profit of 20%?
A) Rs. 14,140 
B) Rs. 13,140 
C) Rs. 12,840
D) Rs. 15,365 
E) None of these.

Q.8  A 200-metre long train running at the speed of 40 km/hour will take how much time to cross another 400 metre long train running in opposite directions at the speed of 32 km/hour?
A) 30 seconds  
B) 3 seconds 
C) 50 seconds
D) 4 seconds 
E) None of these

Q.9  Naresh start a busniss investing an amount of Rs. 20,000. Eight months later Reeta joined her with an amount of Rs. 50,000. At the end of one year they earned a profit of Rs. 24,000. What is Naresh's   share in the profit? 
A) Rs. 8,000  
B) Rs. 9,000 
C) Rs. 14,000
D) Rs 16,000 
E) None of these

Q.10  Neha  alone can make 60 baskets in 3 days and Tina alone can make 60 baskets in 12 days. In how many days can Neha and Tina together make 60 baskets? 
A) 2 (2/5) days 
B) 3 (3/5) days 
C) 3 (1/2 ) days
D) 2(1/2) days 
E) None of these 

ANSWERS
1.B, 2.A, 3.A, 4.C, 5.B, 6.A, 7.C, 8.A, 9.B, 10.A,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE












.





GK QUIZ-1 BASED ON GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

GK QUIZ-1 –GEOGRAPHY FOR ALL EXAMS

Q1 What is the name of the state tree of Punjab.
A) Palm
B) Banyan
C) Shisam                                                                                                              
D) Oak

Q 2 Nanga Parbat peak is located in ………
A) Jammu and Kashmir
B) Haryana
C) Punjab
D) Nagaland

Q 3.…………….. is the largest producer of rubber in India.
A) Chennai
B) Aurangabad
C) Himachal
D) Kerala

Q 4 The ………………… is the largest Mangrove forest not only in India but in the world.
A) Pichavaram
B) Pitara
C) Sundarbans
D) Bhitarkanika

Q 5 .……………also known as Jawaharlal Nehru Port, is the largest container port in India.
A) Nal Seva
B) Nhava Sheva
C) Kava
D) JTPT

Q 6.………………………. was an economic system where lower castes performed various functions for upper castes and in turn received grain.
A) Jajmani system
B) Yajmani system
C) Gajmani system
D) Sajmani system

Q 7. Which of the following is the capital of  Iran.
A) Teharan
B) Bagdad
C) Berlin
D) Kabul

Q 8.The ………….. Corridor was created in 1947 after the partition of Bengal between India and Pakistan.
A) Anamalai
B) Siliguri
C) Jhansi
D) None of Above

Q 9.Nathpa Jhakri hydel power project is located on ………………. River.
 (A) Ganga
(B) Brahmputra
(C) Satluj
(D) Yamuna

Q 10.……………. is the second largest brackish–water lake or lagoon in India.
A) Muthupet
B) Cherai beach lagoon
C) Sriharikota
D) Pulicat Lake

ANSWERS
1. A, 2. A,  3. D,  4.C, 5. B,  6. A,  7. A, 8. B, 9. C, 10. D,


Popular Posts