Choose Your Language

Wednesday, June 1, 2016

QUANT QUIZ - 30 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 30 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC
Q.1  Direction : Study the table carefully to answer the questions that follow :

Percentage of marks obtained by different students in different subjects :



1.What is the total marks obtained by PARUL in all the subject together ?
1) 426
2) 406
3) 428
4) 429
5) None of these

2.What is the approximate average marks obtained by all the students together in HINDI ?
1) 38
2) 48
3) 36
4) 18
5) None of these

3. The number of students who got 70 % marks or above in all the subjects are –
1) 3
2) 4
3) 6
4) NOT
5) None of these

4. How many students have scored more than 130 marks in Maths ?
1) 4
2) 1
3) 2
4) 3
5) None of these

5. If 90 marks are required to pass in PHYSICS, How many students FAIL in the PHYSICS exams –
1) 5
2) 4
3) 2
4) 3
5) None of these

6. In which subject the overall percentage is the highest –
1) Physics
2 Maths
3) History
4) Hindi
5) None of these

7.What is the ratio of total number of marks obtained by Mahesh in maths  to Nisha in the Chemistry?
1) 10 : 21
2) 21 : 10
3) 24 : 17
4) 27 : 23
5) None of these

Q.8  A Fan is sold at a profit of 15%. If both the cost price and selling price is decreased by Rs. 200 the profit would be 5% more what is the original cost price of cycle ?
1) Rs. 800
2) Rs. 1000
3) Rs. 1400
4) Rs. 700
5) None of these

Q.9 Jonny purchased an item for Rs. 6,000 and sold it at a gain of 20%. From that amount he purchased another item and sold it at a loss of 10%. What is his overall gain/loss?
(1) Loss of Rs.480
(2) Gain of Rs.480

(3) Loss of Rs.520

(4) Neither gain nor loss

(5) None of these

Q.10 The ratio of the present ages of Tinna and Arun is 3 : 7. After 7 years Arun’s age will be49 years. What was Arun’s age 5 years ago?
(1) 13 years 
(2) 12 years
 
(3) 18 years
 
(4) 19 years
 
(5) None of these

ANSWERS
1.3, 2.3, 3.5, 4.2, 5.2, 6.2, 7.2, 8.1, 9.2, 10.1,

For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

BANNKING QUIZ – 15 FOR SBI CLERK & PO

BANNKING QUIZ – 15 FOR SBI CLERK & PO

1. An electronic dealing and reporting of transactions in government securities was introduced in February 2002. That system is named as NDS. What does NDS stand for_______?

a. Negotiated Dealing System
b. Non-Banking Dealing System
c. Negotiable Debugging system
d. Negotiable Drilling System
e. Both a) and c)

2.  RBI follows which of the following system for issuance of currency?

a. Proportional Reserve System
b. Maximum Reserve System
c. Minimum Reserve System
d. None of the above

3.  What is the full form of TLR?

a. Triple Lock Reception
b. Two Lock Receptacle
c. Two Lock Reception
d. Triple Lock Receptacle

4. Rupee coins are the legal tender in India under the provisions of____________?

(a) Reserve Bank of India Act 1934
(b) Indian Coinage Act 1906
(c) Banking Regulation Act 1949
(d) Negotiable Instruments Act 1881
(e) None of the above

5. Which of the following is NOT a KYC requirement while opening a bank account?

a. A proof of income
b. A proof of address
c. A proof of identity
d. A recent photograph
e. None of these


6. What is the term used for a deposit with a bank that locks up money for a certain period but also provides an option of premature withdrawal which may attract a penalty?

a. Savings bank deposit
b. Recurring deposit
c. Term deposit
d. Current deposit

7.  Name the micro finance company that becomes the first to start operation as a commercial bank?

a  Paytm Bank
b. Vodafone m-Pesa Bank
c. Bandhan Bank
d. Yes Bank

8. SEBI has been imposed a restriction on money flow in equity through ‘P-notes’. What is the full form of ‘P-notes’?

(a) Participatory notes
(b) Purchase notes
(c) Permanent notes
(d) Private notes
(e) None of these


9. Which commission distributes the taxes between centre and states ?

(a) NITI Ayog
(b) Board of Direct Taxes
(c) National Advisory Council
(d) National Development Counsel
(e) Finance Commission



10. When a country decide to conduct trade on favorable terms with another country for mutual benefits, this is called :

a. MFN Status
b. FTA System
c. Bilateral Trade
d. Counter Trade


ANSWER
1.A, 2.C, 3.D, 4.B, 5.A, 6.C, 7.C, 8.A, 9.E, 10.A

REASONING QUIZ- 37 FOR SBI CLEK & PO

REASONING QUIZ- 37 FOR SBI CLEK & PO

Directions—(Q. 1-5) these questions are based on the following information. Study it carefully and answer the questions.

Seven members L, H, K, T, F, J &R  represent different countries in Olympics  viz .CANADA, India, South Africa, Italy, Chile, Pakistan and Nepal; each one competes for a different sport viz .Squash, Shot put, Gun Shooting, Long jump, Boxing, Athletics and Swimming. The order of persons, countries and the games is not necessarily the same.
K represents India for Shot put. T represents CANADA but not for Squash or Gun Shooting. The one who represents Nepal competes for Boxing. F competes   Squash but not for South Africa. L represents Pakistan for Athletics. The one who represents Chile competes for Long jump. J does not represent South Africa or Nepal. R competes for Gun Shooting.

1. The one who competes for Gun-shooting represents which country?

(A) Italy
(B) South Africa
(C) Nepal
(D) CANADA 
(E) None of these

2. Which of the following combinations are correct?

(A) J — Long jump — Italy
(B) R — Long jump — Chile
(C) R — Long jump — Italy
(D) J — Long jump — Chile
(E) None of these

3. Who represents Nepal?

(A) F  
(B) R 
(C) J
(D) H 
(E) None of these

4. For which game does T compete?

(A) Boxing 
(B) Swimming
(C) Long jump
(D) Cannot be determined 
(E) None of these

5. F represents which country?

(A) Italy  
(B) Chile
(C) Nepal
(D) South Africa 
(E) None of these

Directions (6-10): A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input: who is 28 baby then 06 but tall the 65

Step I: the 65 who is 28 baby then 06 but tall
Step II: the 65 is 28 who baby then 06 but tall
Step III: the 65 is 28 then 06 who baby but tall
Step IV: the 65 is 28 then 06 who tall baby but
Step V: the 65 is 28 then 06 who tall but baby
Step V is the last step of the above input

As per rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Input: “doing any note loss than 65 ask major than 28 eat 35.”

6. Output: than 65 eat 35 than 28 note doing any loss ask major
Above output is which of the following step?

A) Step III
B) Step IV
C) Step V
D) Step VI
E) None of these

7. What is the position of ‘loss’ in step VI?

A) Second from right
B) Seventh from right
C) Seventh from left
D) Second from left
E) None of these

8. Which of the following will be step III?

A) Than 65 eat 35 doing any note loss ask major than 28
B) Than 65 eat 35 than 28 doing any note loss ask major
C) Than 65 eat 35 than 28 any note doing loss ask major
D) Than 65 eat 35 than 28 doing note any loss ask major
E) None of these

9. How many steps are required to complete this arrangement?

A) Eight
B) Seven
C) Six
D) Five
E) None of these

10. What is the position of ‘28’ in step III?

A) Fifth from the left
B) Fifth from the right
C) Sixth from the left
D) Sixth from the right
E) None of these


ANSWER
1.B, 2.D, 3.D, 4.B, 5.A, 6.B, 7.E, 8.B, 9.B, 10.C,


DAILY CURRENT AFFAIRS: 1 JUNE 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 1 JUNE 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. MADHAVAN BECOMES GOODWILL AMBASSADOR FOR LEPRA INDIA
i. Bollywood Actor R Madhavan has become the goodwill ambassador of LEPRA India organization that fight against diseases like leprosy and tuberculosis.
ii. LEPRA India is a non-government organisation working in the fields of leprosy, malaria,tuberculosis, HIV or AIDS and community health.
iii. LEPRA Society works with the Central & State Government in various disease control programme. 

2. CEAT CRICKET AWARDS 2016 ANNOUNCED
i. CEAT Cricket Awards 2016 were conferred on the players in  Mumbai.
Some of the recipients of awards:
a.       Former India captain Dilip Vengsarkar was conferred with the Lifetime Achievement Award.
b.      England batsman Joe Root was named as the CEAT International Cricketer of the Year
c.       India’s test captain Virat Kohli was named CEAT T20 Player of the Year.
d.      International Batsman of the Year – Joe Root
e.       International Bowler of the Year – Ravichandran Ashwin
f.        ODI Cricketer of the Year – Martin Guptill
g.       T20 Player of the Year – Virat Kohli
h.      Indian Cricketer of the Year – Rohit Sharma
i.         Test Cricketer of the Year – Kane Williamson

3. AR RAHMAN CONFERRED WITH JAPAN'S FUKUOKA PRIZE 2016
i. Indian music composer AR Rahman was honored with the Japan's Fukuoka prize 2016.
ii. The award is given for his outstanding contribution towards creating, preserving and showcasing South Asian traditional fusion music.
iii. In 2015 noted Indian Historian Ramchandra Guha was conferred with Fukuoka Prize in academic category.

4. WORLD NO TOBACCO DAY 2016 OBSERVED ON 31ST MAY
i. 31 May is observed as World No Tobacco Day
ii. The World Health Organisation called countries to get ready for plain packaging of tobacco products.

5. ADMIRAL SUNIL LANBA TAKES CHARGE AS 21ST NAVY CHIEF
i. Admiral Sunil Lanba appointed as new navy chief.
ii. He will replace Admiral RK Dhowan.
iii. Earleir he was the Commander-in-Chief of the Southern Naval Command at Kochi.

6. GURPREET SINGH SANDHU BECOMES FIRST INDIAN TO PLAY IN TIPPELIGAEN
i. National football team goalkeeper Gurpreet Singh Sandhu became the first Indian to play top-tier European football league match.
ii. He played for Norwegian side Stabaek FC in Norwegian Premier League (Tippeligaen) .
iii. He played his first Tippeligaen (Norwegian Premier League) for Stabaek FC.
iv. Tippeligaen is a Norwegian professional league for association football clubs.

7. ALASTAIR COOK BECOMES YOUNGEST CRICKETER TO SCORE 10000 TEST RUNS
i. England cricket captain Alastair Cook became youngest Cricketer to score 10000 test runs.
ii. He made the record on the fourth day of the second test against Sri Lanka.
iii. The previous record was held by Indian legend Sachin Tendulkar who reached the landmark score against Pakistan at Eden Gardens in 2005.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. LEPRA INDIA ORGANIZATION IS WORKING FOR WHICH OF THE FOLLOWING PURPOSE?
a. Finance and Banking
b. Pollution and environment
c. Leprosy, Malaria, Tuberculosis, HIV and Community Health
d. All of the above
2. WHO HAS BECOME “GOODWILL AMBASSADOR” FOR LEPRA INDIA?
a. R.Madhavan
b. Amitabh Bacchan
c. Nana Patekar
d. Rajani Kanth
3. ‘JOE ROOT’ HAS RECEIVED “INTERNATIONAL BATSMAN OF THE YEAR” AWARD BY CEAT?
a. Australia
b. England
c. New Zealand
d. Holland
4. WHO IS AWARDED AS THE “INDIA CRICKETER OF THE YEAR,2016” BY CEAT?
a. Virat Kohli
b. Ishan Sharma
c. Rohit Sharma
d. Ashish Nehra
5. “JAPAN’S FUKUOKA PRIZE 2016” HAS BEEN GIVEN TO WHICH OF THE FOLLOWING PERSON?
a. Amitabh Bacchan
b. Narendra Modi
c. Ramachandra Guha
d. AR Rehman
6. ON 31ST WHICH OF THE FOLLOWING DAY IS BEING OBSERVED?
a. No Smoking Day
b. No Liquor Consumption Day
c. No Tobacco Day
d. National Health Day
7. “TIPPELIGAEN” IS ASSOCIATED WITH WHICH GAME?
a. Squash
b. Football
c. Hockey
d. Cricket
8. WHO BECOMES 1ST INDIAN TO PLAY IN TIPPELIGAEN?
a. Gurpreet Kaur
b. Gurmeet Singh Sandhu
c. Gurpreet Singh Sandhu
d. None of these
9. THE FAMOUS PLAYER “ALASTAIR COOK” FROM ENGLAND BELONGS TO WHICH GAME?
a. Cricket
b. Football
c. Hockey
d. Tennis
10. WHO TOOK CHARGE AS A 21ST NAVY CHIEF?
a. RK Dhowan
b. Anil Lanba
c. BK Dhowan
d. Sunil Lanba

ANSWERS:

1.C      2. A     3. B     4. C     5. D     6. C     7. B     8. C     9. A     10. D

Popular Posts