Choose Your Language

Tuesday, June 7, 2016

BANKING QUIZ-19 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ-19 FOR SBI CLERK & PO

1. NEFT is an Electronic Transfer of Funds between two bank accounts. Which of the following is not an essential requirement for NEFT transaction?
A. IFSC Code
B. MICR Code
C. Recipient’s Bank Account Number
D. Recipient’s Bank Account Name

2. STT stands for which of the following options?
A. Securities Transaction tax
B. Standard Transfer tax
C. Securities Transfer tax
D. Standard Transaction Tax

3. The Chit funds regulation is organized by which of the following government bodies?
A. RBI
B. Government of India
C. Local Bodies
D. State Governments

4. What do you mean by “Working Capital”?
 A. Cash-in hand and at bank
 B. Current assets
 C. Current assets minus current liabilities
 D. Current liabilities and provisions

5. This is the amount of capital a bank or other financial institution has to hold as required by its financial regulator.
A. CAR
B. CRR
C. CRA
D. SLR

6. The Cheque have a subsequent date on which it is drawn is known as_______________.
A. Pre-dated cheque
B. Post-dated cheque
C. Stale cheque
D. Anti-dated cheque

7. Which of the following financial instruments used by the investors but not registered with the SEBI to invest in Indian securities?
A. Bonds
B. Promissory Notes
C. Participatory Notes
D. None of these

8. No license from RBI is required for?
A.  Shifting an existing branch within the same city, village or town
 B. Opening a new bank branch outside India
 C. Shifting an existing branch outside the city, village or town
 D. Opening a new bank branch in India


9. In NRE account, rate of interest is linked to?
 A. SLR
 B. LIBOR
 C. PLR
 D. MIBOR

10. Which of the following is accepted widely in the Money Market Operations?

A.  Inter Bank Participation Certificates
 B. Certificate of Deposits
 C. Participatory Notes
 D. Treasury Bills

ANSWER
1.B, 2.A, 3.D, 4.C, 5.A, 6.B, 7.C, 8.A, 9.B, 10.C,


REASONING QUIZ- 42 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ- 42 FOR SBI CLERK & PO

Directions: Study the following information to answer the given questions:

 In a certain code 'it is merge time traffic' is written as `sa le do mi ru'
 'go to home' is written as 'be no pa',
 'one time to go' is written as 'mi fi pa be'
 'merge to one' is written as 'fi be sa'
 ‘traffic is fine' is written as 'ga ru do'.

1. What is the code for ‘traffic’?
(1) fi
(2) no
(3) ru
(4) ru or do
(5) Cannot be determined

2. What is the code for 'home'?
(1) do
(2) ru
(3) be
(4) pa
(5) no

3. What is the code for 'time to go home'?
(1) mi fi pa no
(2)pa no mi ru
(3) no mi ze pa
(4) mi pa no sa
(5) pa no ze zi

4. Which of the following represents code of ‘merge’?
(1) fi
(2) sa
(3) pa
(4) ga
(5) None of these

5. 'mi fi px ' would mean —
(1) one time watch
(2) time to watch
(3) merge time it
(4) it one time
(5) None is correct

Directions (Q.6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:
Deven, Eila, Fernandis, Krish and Sejal are seated in a circle facing the centre. Alex, Rayan and Caleb are also seated in the same circle but two of them are not facing the centre. Fernandis is second to the left of Caleb. Eila is third to the right of Alex. Rayan is third to the left of Deven, who is immediate neighbour of Krish and Sejal. Caleb is second the right of Deven and third to the right of Rayan.

 6. Which of the following pairs is not facing the centre?
 1. Rayan, Caleb
 2. Alex, Caleb
 3. Deven, Eila
4. Rayan, Deven
5. None of the above

7. What is the position of Deven with respect of Fernandis?
1. Second to the right
 2. Third to the left
 3. Fifth to the right
 4. Can’t be determined
 5. None of the above

8. Who among the following is second to the left of Rayan?
 1. Alex
 2. Krish
 3. Sejal
 4. Either Krish or Sejal
 5. None of the above

9. If Krish is on the immediate right of Eila then what is Krish’s position with respect of Caleb?
 1. Third to the left
 2. Third to the right
 3. Immediate right
 4. Can’t be determined
 5. None of the above

10. Which of the following is/are the possible positions(s) of Sejal with respect to Alex?
1.  Fourth to the right
 2. Second to the left
 3. Fourth to the left
 4. Only (a) and (c)
 5. All the above

ANSWER
1.4, 2.5, 3.3, 4.2, 5.1, 6.1, 7.5, 8.4, 9.2, 10.5,

QUANT QUIZ - 35 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 35 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

Q.1 The price of shirts at Mall road is defined as Rs. (100 + 10x2) where x is the number of shirts. Naveen  purchased 10 shirts from the above shop. The average price of a shirt is :
(a) Rs. 170
(b) Rs. 110
(c) Rs. 115
(d) Rs. 185
(e) none of these

Q.2  By selling 33 m of rope, a shopkeeper gains the price of 11 m of rope. His gain percent is : 
a 70% 
b.20% 
c.50 % 
d.32%
e. None of these

Q.3 On selling a pencil at 5% loss and a copy at 15% gain. Karan gains Rs. 7. If he sells the pencil at 5% gain and the copy at 10% gain, then he gains Rs. 13. The actual price of the copy is 
a. Rs. 80 
b. Rs. 100 
c. Rs. 110 
d. Rs. 40 
e. none of these

Q.4 Rohit can do a piece of work in 10 days, while Rajesh alone can do it in 15 days. They work together for 5 days and the rest of the work is done by C in 2 days. If they get Rs. 450 for the whole work, how should they divide the money?
(a) Rs. 210, Rs. 140, Rs. 100
(b) Rs. 220, Rs. 130, Rs. 70
(c) Rs. 225, Rs. 150, Rs. 75
(d) Rs. 175, Rs. 115, Rs. 80
(e) None of these
Directions: Study the table carefully to answer the following questions.
Percentage of marks obtained by six students in six different subjects


Q.5 What is the approximate average marks obtained by all students together in English?
1) 65 
2) 61 
3) 62 
4) 68 
5) 66

Q.6 What is the ratio of the marks obtained by students A, B and C together in hindi to the marks obtained by students D, E and F together in English?
1) 7 : 23 
2) 24 : 7 
3) 32 :21
4) 32 : 43 
5) None of these

Q.7 Which student has scored the second highest in all the subjects together?
1) F 
2) D 
3) B 
4) A 
5) None of these
Q.8 A, B and C invested capitals in the ratio 3 : 5 : 9; the timing of their investments being in the ratio 2 : 3 : 1. In what ratio would their profits be distributed?
(a) 2 :7 :3
(b) 3 : 5 : 2
(c) 7 : 5 : 4
(d) 2 : 5 : 3
(e) None of these
Q.9  What  value of ‘N’ , must be added to 7, 16, 43, 79  so that they will be in proportion
(a) 5
(b) 7
(c) 11
(d) 9
(e) None of these

Q.10  If the given two numbers are respectively 10% and 15% of a third number, then what percentage is the second of the first?
(a) 104 5/11%
(b) 104 6/11%
(c) 105 6/11%
(d) 105 5/11%
(e) None of these
ANSWERS
1.B, 2.C, 3.A, 4.C, 5.D, 6.D, 7.A, 8.D, 9.A, 10.B,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

BANKING QUIZ-18 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ-18  FOR SBI CLERK & PO

1. MICR is used in which industry?
a) Tourism
 b) Hospitality
 c) Banking
 d) All of the above

2. Full form of MUDRA?
A. Medium Units Development and Refinance Authority Bank
B. Micro Units Development and Refinance Authority Bank
C. Medium Units Development and Refinance Agency Bank
D. Micro Units Development and Refinance Agency Bank

3. Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC) is a subsidiary of RBI, head quarter located at in which of the following cities?
A. Bangalore
B. Mumbai
C. Hyderabad
D. Chennai

4. Which of the following markets operations conducted by the RBI with an objective to adjust the rupee liquidity conditions in the market on a durable basis?
A. When Issued Market
B. Capital Market Operations
C. Open Market Operations (OMOs)
 D. None of the Above

5. Which methods are used to control bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements employed by RBI as measures of credit control?
A. Qualitative methods
B. Quantitative methods
C. Both (A) and (B)
D. None of the Above

6. ICRA, CRISIL and Standard and Poor’s (S&P) are monitoring which field?
(a) NBFCs
(b) NGOs
(c) Financial Institutions
(d) Credit rating agencies

7. The Nippon Ginko is the Apex Bank of which country?
(a) South Korea
(b) China
(c) Japan
(d) Mayanmar

8. Credit Card related grievances can also be referred to?
(a) Ombudsman
(b) Consumer Forum
(c) Lok Adalat
(d) All of the above

9. Which is not e-banking software?
a. RTGS
b. MICR
c. PIPS
d. SWIFT

ANSWER

1.C, 2.D, 3.B, 4.C, 5.B, 6.D, 7.C, 8.A,

REASONING QUIZ- 41 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ- 41 FOR SBI CLERK & PO

Directions (1-5): Study the following information to answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.

Input: 83 knight 95 man dam 79 cam 63 has 71 88 writ
Step I: 63 83 knight man dam 79 cam has 71 88 writ 95
Step II: 63 71 83 knight man dam 79 cam has writ 88 95
Step III: 63 71 79 knight man dam cam has writ 83 88 95
Step IV: 63 71 79 cam knight man dam has writ 83 88 95
Step V: 63 71 79 cam dam knight man has writ 83 88 95
Step VI 63 71 79 cam dam has knight man writ 83 88 95


Step VI: is the last step of the rearrangement. As per the rules followed in the above steps, find out in each of following questions the appropriate steps for the given input.

Input for the questions:

Input: 64 Jumble Quota 42 Ear 99 Lost 52 Dear 75 Gamble 48

1.  Which of the following is last but one step?

(1) Can’t be determine                     
(2) VIII                  
(3) VI                  
(4) VII                   
(5) V

2.  Which Step number would be the following output?
42 48 52 dear ear jumble quota lost gamble 64 75 99

(1) II                      
(2) VI                    
(3) V                     
(4) IV                    
(5) None of these

3. Which of the following would be the Step I?

(1) 42 48 52 jumble quota ear lost dear gamble 64 75 99 
(2) 99 64 jumble quota ear lost 52 dear 75 gamble 48 42
(3) 42 64dear ear jumble quota lost 52 75 gamble 48 99  
(4) 42 64 jumble quota ear lost 52 dear 75 gamble 48 99
(5) None of the above

4. Which of the following would be the final arrangement?

(1) 64 75 99 dear ear gamble jumble lost quota 42 48 52 
(2) 42 48 52 dear ear gamble jumble lost quota 64 75 99
(3) 42 48 52 64 75 99 dear ear gamble jumble lost quota
(4) 42 48 52 dear lost ear gamble jumble quota 64 75 99
(5) None of the above

5. In Step V, which of the following word/number would be on 7th position from the right and 3rd position from the left?

(1) Quota                             
(2) Ear                   
(3) 64                   
(4) Gamble                
(5) None of the above


Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions.

P! Q means P is either greater than or equal to Q
P* Q means P is either smaller than or equal to Q
P@Q means P is greater than Q
P~ Q means P is smaller than Q
P# Q means P is neither greater than nor smaller than Q

Now in each of the following questions assuming the given statement to be true ,find which of the two conditions I and II given below them is /are definitely true ? Give answer.

1) If only conclusion I is true
2) If only conclusion II is true
3) If either I or II is true
4) If neither I or II is true
5) If both I and II is true

6) Statements

    M!R , R@T , T# K

   Conclusion

    I) K~M
    II) T~M

7) Statements

    H@J, B*J, B!F

    Conclusion:

     I) F#J
     II)J!F

8) Statements

    D#M, M@W, W!R

    Conclusion

     I) D~R
     II) W*D


9) Statements

   A*N, N*V, V#J

   Conclusion:

   I) J@N
   II) J #N


10) Statements

       K~T, T!B , B*M

      Conclusion  

      I)M@T
      II) K*B


ANSWER
1.4, 2.3, 3.4, 4.2, 5.3, 6.5, 7.3, 8.1, 9.3, 10.4,

DAILY CURRENT AFFAIRS: 6 JUNE 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 6 JUNE 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. WORLD ENVIRONMENT DAY OBSERVED ON 5TH JUNE
i. World Environment Day was observed on 5 June.
ii. The theme of the day is Zero tolerance for the illegal trade in wildlife.
iii. The main aim of the day is to inspire more people to take action to avoid the growing strain on Earth’s natural systems from reaching the breaking point.

2. PM MODI AND GHANI INAUGURATES AFGHAN-INDIA FRIENDSHIP DAM
i. Prime Minister Narendra Modi and Afghanistan President Dr Ashraf Ghani jointly inaugurated the Afghan-India Friendship Dam in Western Afghanistan.
ii. The Dam was earlier known as Salma Dam made on river Chist-e-Sharif
iii. Prime Minister Narendra Modi honoured with the highest civilian honour of Afghanistan, the Amir Amanullah Khan Award.

3. ASIA’S LARGEST ANNUAL SECURITY FORUM SHANGRI-LA DIALOGUE INAUGURATED IN SINGAPORE
i. Asia’s largest annual security forum Shangri-La Dialogue was inaugurated in Singapore.
ii. It is the 15th Asia Security Summit to openly discuss and debate security matters in the Asia-Pacific region.
iii. It discussed the issues like territorial disputes in the South China Sea, military provocations of North Korea and Islamist extremism, counterterrorism, migration, military competition and cybersecurity.

4. NAVIN AGARWAL APPOINTED DG OF NATIONAL ANTI-DOPING AGENCY
i. Senior IPS officer Navin Agarwal appointed as Director General and Chief Executive Officer  of National Anti-Doping Agency .
ii. He is appointed to the post for five years term.
iii. National Anti Doping Agency  was set up :
a.    To implement the Anti Doping Code to achieve compliance by all sports organizations  in the Country.
b.   To coordinate dope testing program through all participating stakeholders.
c.    To promote anti doping research and education to inculcate the value of dope free sports.

5. INTERNATIONAL DAY OF INNOCENT CHILDREN VICTIMS OF AGGRESSION 2016 OBSERVED ON 3RD JUNE
i. The International Day of Innocent Children Victims of Aggression 2016 was observed across the world on 3rd June 2016.
ii. The purpose of the day is to acknowledge the pain suffered by children throughout the world who are the victims of physical, mental and emotional abuse.
iii. The day affirms the commitment of the United Nations to protect the rights of children.

6. INDIA’S FIRST MR UNIVERSE MANOHAR AICH PASSES AWAY
i. India’s first Mr Universe and body-builder Manohar Aich passed away in Kolkata, West Bengal.
ii. He was 104 years old.
iii. Manohar Aich had won the Mr. Universe title in 1952 and was nicknamed ‘Pocket Hercules’ due to his 4-feet, 11-inch frame. 
iv. He was also nicknamed “Bahubali”.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. 5TH JUNE IS OBSERVED AS “WORLD ENVIRONMENT DAY”. WHAT IS THE THEME OF THE DAY?
a. Control environmental pollution
b. Protection of Wildlife
c. Zero tolerance for illegal trade in wildlife
d. Secure endangered spices

2. AFGHAN-INDIA FRIENDSHIP DAM ALSO KNOWN AS SALMA DAM IS SITUATED AT WHICH OF THE FOLLOWING RIVERS?
a. Hari river
b. Sufi river
c. Heart river
d. Chishti river

3. PM NARENDRA MODI PRESENTED WITH WHICH COUNTRY HIGHEST CIVILIAN “AMIR AMANULLAH KHAN” AWARD?
a. Iran
b. Iraq
c. Saudi Arabia
d. Afghanistan

4. WHO IS APPOINTED AS NEW DG OF NATIONAL ANTI- DOPING AGENCY?
a. Navin Agrawal
b. Navin Sinha
c. Navin Kumar
d. Navin Singh

5. 15TH ASIA SECURITY SUMMIT HELD AT?
a. Burma
b. New Delhi
c. Colombo
d. Singapore

6. INTERNAL DAY OF INNOCENT CHILDREN VICTIM AGGRESSION 2016 IS OBSERVED ON?
a. 1st June
b. 3rd June
c. 4th June
d. 6th June

 ANSWERS:
1. C     2. A     3. D     4. A     5. D     6. B

Popular Posts