Choose Your Language

Monday, June 13, 2016

QUANT QUIZ - 36 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 36 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

Q.1 A cylinder of length 30 cm. and diameter 16cm. is melted and cast into sphere of diameter 4cm. How many spheres can be made ?
a) 190 
b) 180 
c) 280 
d) 170 
e) 200
Q.2 How many bricks will be required for a wall 32 metres long, 8m. high and 25 cm. thick, if each brick's dimension is 32cm.×16 cm.×10 cm. ?
a) 12000 
b) 10000 
c) 12500 
d) 18500 
e) 23000
Q.3 The circumference of a circular garden is 792 metre. Outside the garden, a road of 10.5m. width runs around it. What will be the cost of gravell the road if rate is ` 6 per square metre ?
a) Rs. 51675 
b) Rs. 52425 
c) Rs. 53452 
d) Rs. 51975 
e) Rs. 58450
Direction : (4-8): Study the following graph and answer the given questions :
The line graph shows percentage profit earned by two companies over the given years.
% Profit = (Income - Expenditure)/ Expenditure * 100


4. What was the difference in the expenditure of the two companies in 2007?
a) 10000 
b) 1000 
c) 100
d) None of these  
e) can’t be determine

5. The income of company M in 2010 is Rs. 128 crores. What was its expenditure in that year?
a) Rs. 77.8 crores 
b) Rs. 80 crores 
c) Rs. 47 crores
d) None of these
e) can’t be determine

6. The expenditure of company L in 2005 is Rs 40 crores. Find the income of company L in the same year ?
a) Rs. 60 Crore 
b) Rs. 50 crore 
c) Rs. 48 crore
d) Can’t be determined 
e) None of these

7. If the income of both the companies are the same in the year 2008, find out the ratio of their expenditure?
a) 27 : 26 
b) 26 : 25 
c) 35 : 37
d) 26 : 27 
e) None of these

8. Find the % change in profit of company M in 2009 from the previous year.
a) 80% increase 
b) 10% increase 
c) 50% increase
d) 20% decrease 
e) None of these
9. Without any stoppage a Train travels a certain distance at an average speed of 36km/hr and with stoppage he covers the same distance at an average speed of 22 km/hr. How many minutes per hour does he stop? 
(a) 23 1/3 minutes
(b) 15 1/3 minutes
(c) 25 minutes
(d) 30 1/3 minutes
(e) None of these 
10.Two stations M and N are 155 km apart on a straight line. One train starts from M at 7 a.m. and travels towards N at 20 kmph. Another train starts from N at 8 a.m. and travels towards M at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?
(a) 9 a.m.
(b) 11 a.m.
(c) 10 a.m.
(d) 10.30 a.m.
(e) 10.15 a.m.

ANSWERS
1.B, 2.C, 3.D, 4.E, 5.B, 6.C, 7.D, 8.A, 9.A, 10.B,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

REASONING QUIZ – 43 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ – 43 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q.1-5): Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and output arrangement.

Input: 20 soft man 18 22 insect 15 apple 7 short 37 unity wide 27
Step I: 37 man 20 soft 18 22 insect 15 apple 7 short unity wide 27
Step II: 37 man 7 apple 20 soft 18 22 insect 15 short unity wide 27
Step III: 37 man 7 apple 22 short 20 soft 18 insect 15 unity wide 27
Step IV: 37 man 7 apple 22 short 15 insect 20 soft 18 unity wide 27
Step V: 37 man 7 apple 22 short 15 insect 20 soft 27 unity 18 wide

Step V is the last step of the above input.

As per rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

Input: 12 leg 17 show 9 ease 4 jim apple 31 out 20 nose 40

1. Which step is penultimate step of the given input?

1) Four
2) Five
3) Six
4) Seven
5) Eight

2. Which of the following will be at fifth position from the right in the last step?

1) Nose
2) 12
3) 31
4) Out
5) Ease

3. Which of the following represent the position of 'apple' in step III?

1) Fifth from right
2) Fifth from left
3) Sixth from right
4) Seventh from right
5) Fourth from left


4. In which step will there be the following output?

“ 40 jim 4 apple 12 leg 17 show 9 ease 31 out 20 nose”

1) Step I
2) Step IV
3) Step III
4) Step II
5) Step V

5. Which element is third to the left and eighth to the right in step V?

1) 17
2) Nose
3) Ease
4) Jim
5) Out

Directions (6-10): Study the following information to answer the given question:-

In a certain code, ‘come let us enjoy’ is written as ‘6894’
 ‘Enjoy to get party’ is written as ‘7539’
’Come to prepare’ is written as ‘243’
 ‘Prepare let party’ is written as ‘728’.

6. Which of the following is the code for ‘let’?

(1) 9
(2) 8
(3) 4
(4) 6
(5) Either 4 or 6

7. Which of the following can be coded as 285374?

(1) Come and prepare to get party
(2) Enjoy us to get party for you
(3) To us come get
(4) Prepare to get come party for
(5) None of these

8. Which of the following represents “Come and enjoy party”?

(1) 4197
(2) 4927
(3)3456
(4) 4187
(5) Can’t be determine

9. What does ‘2’ represent in this code?

(1) Get
(2) To
(3) And
(4) Us
(5)Prepare

10. Which of the following is the code for ‘Enjoy’?

1) 5
2) 2
3) 9
4) 8
5) 2

ANSWER
1.2, 2.1, 3.5, 4.4, 5.4, 6.2, 7.5, 8.1, 9.5, 10.3,

BANKING QUIZ- 20 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ- 20 FOR SBI CLERK & PO

1. What is the main objective of ‘Marginal Standing Facility’ by RBI?

(a) To contain volatility in LIBOR
(b) To contain volatility in MIBOR
(c) To contain volatility in the overnight inter-bank rates
(d)To match with standard Tier 1 capital Ratio
(e) None of these


2 .The tax payer’s data flows directly from banks to Tax Information Network (TIN). Who maintains the data of TIN?

(a) RBI
(b) Enforcement Directorate
(c) National Securities Defense Ltd.
(d) National Securities Depository Ltd.
(e) None of these

3. To enforce law and order Government of India has many agencies. SFIO is one of them. What is the full form of it?

(a) Serious Fraud Investigation Office
(b) Serious Fraud Interrogation Office
(c) Serious Feud Interrogation Office
(d) Serious Fraud Interrogation Ordinance
(e) None of these.

4. Which of the following is not shared by the centre and the states?

(a) Income tax
(b) Sales tax
(c) Corporation tax
(d) All of these
(e) None of these

5. By which of the following sources domestic funds are raised by companies?

(a) Commercial papers only
(b) FPO only
(c) IPO only
(d) Both IPO and FPO
(e) All IPO, FPO and commercial papers

6. What is the full form of LIBOR?

(a) London International Bank Offered Rate
(b) London Inter Bank Official Rate
(c) London Inter Bank Offered Ratio
(d) London Inter Bank Offered Rate
(e) None of these


7. What is the expansion of CRAR in terms of banking sector?

(a) Core Risk Asset Return
(b) Capital –to-Risk Asset Ratio
(c) Capital –to-Risk Asset Range
(d) Capital- to- Return Asset Ratio
(e) None of these


8. Which of the following are the government bonds which are used to raise funds
    from money market?

A. Commercial Papers
B. Certificate of deposit
C. Treasury bills
D. Dated Government securities

9. MUDRA bank is a subsidiary of which of the following organizations?

a. NABARD
b. IDBI
c. SIDBI
d. RBI

10. Bharat Bill Payment System has been passed under which act?

a. Banking Regulation Act, 1949
b. Company Act, 2013
c. Company Act, 1956
d. Payment and Settlement Systems (PSS) Act 2007.


ANSWER

1.C, 2.D, 3.A, 4.B, 5.C, 6.D, 7.D, 8.C, 9.C, 10.D,

DAILY CURRENT AFFAIRS: 11 JUNE 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 11 JUNE 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. WORLD BANK CUTS GLOBAL GROWTH FORECAST TO 2.4 %
i. The World Bank Group President Jim Yong Kim has slashed the global growth forecast of 2016 by 0.5 % to 2.4 %
ii. The world economy will grow at 2.4% in 2016 and at 2.8% in 2017.
iii. The forecasted rate has been declined due to  low commodity prices and weak global trade.
iii. But India will remain one of the fastest growing major economies, ahead of China, for the next three years.

2. INDIA RANKED 141 ON GLOBAL PEACE INDEX
i. India has been ranked 141 on the 2016 Global Peace Index.
ii. The first place is grabbed by iceland and Serbia placed on the 163 rank.
iii. Last year India was ranked at 143 place.

3. INDIA BECOMES THIRD LARGEST OIL CONSUMER
i. According to the reports of World Energy India has surpassed Japan to become the world’s third-largest oil consumer.
ii. The largest consumer of oil in world is the United States, China and India.

4. ADB APPROVES $100 MN LOAN FOR IRRIGATION SYSTEM IN TN
i. Asian Development Bank has approved a USD 100 million loan to strengthen a key irrigation system and improve water management in Tamil Nadu.
ii. The Cauvery delta on the east coast of Tamil Nadu, is known as the ‘rice bowl’ of the state.
iii. 70 % of the delta population engaged in farming and fishing, but access to water is unreliable and flooding common during the monsoon season.

5. PAKISTAN TOPS IN 2016 MALWARE INFECTION INDEX
i. Pakistan has topped the list of 19 countries in the 2016 Malware Infection Index  in the Asia-Pacific region.
ii. Indai was placed in the index at 8th position.
iii. The index highlights the key malware threats in the Asia-Pacific region.

6.  G KALYANAKRISHNAN APPOINTED AS NEW CHIEF EXECUTIVE FOR NUCLEAR FUEL COMPLEX
i. G Kalyanakrishnan has been appointed as  New Chief Executive of Nuclear Fuel Complex , Hyderabad.
ii. He has replaced N. Saibaba, who retired on completion of two years of the extended period of service.

7. SHARAPOVA BANNED FOR TWO YEARS OVER DOPING
i. Maria Sharapova Russian tennis player was banned for two years by the International Tennis Federation.
ii. The ban is imposed on her after she got tested positive at the Australian Open 2016 in Anti doping test.
iii. She was using a drug banned in sports named meldonium.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. A DEBT INSTRUMENT WHICH HELP ISSUERS TO GET CAPITAL WHILE INVESTORS RECEIVE FIXED INCOME IN FORM OF INTEREST IS CALLED AS _________________.
a. White bond
b. Green bond
c. Gold bond
d. Silver bond
2. WHICH PRIVATE BANK HAS LAUNCHED INDIA’S FIRST CERTIFIED GREEN BOND?
a. HDFC Bank
b. Yes Bank
c. Federal Bank
d. Axis Bank
3. WHICH STATE OF INDIA WILL OBSERVE ‘21ST OF EVERY MONTH AS YOGA DAY’?
a. Maharastra
b. Rajasthan
c. Gujrat
d. Telangana
4. IN WHICH OF THE FOLLOWING STATES OF INDIA , ‘ INTERNET SATHI’ A JOINT INITIATIVE OF GOOGLE AND TATA HAS NOT BEEN LAUNCHED?
a. West Bengal
b. Bihar
c. Rajasthan
d. Gujrat
5. MAJOR GENERAL’ PER LODIN’ HAS BEEN APPOINTED AS HEAD OF UN MILITARY OBSERVER GROUP IN INDIA &PAKISTAN?
a. Italy
b. USA
c. Spain
d. Sweden
6. ‘AKHIL SHARMA’ WINS DUBLIN INTERNATIONAL LITERARY AWARD FOR WHICH OF THE FOLLOWING NOVELS?
a. Family Life
b. Life Journey
c. Journey of Life
d. Life of Family
7. THE FAMOUS FOOTBALL PLAYER ‘CRISTIANO RONALDO’ BELONGS TO WHICH COUNTRY?
a. Sweden
b. Switzerland
c. Real Madrid
d. UK

ANSWERS:
1. B     2. D     3. A     4. B     5. D     6. A     7. C 

DAILY CURRENT AFFAIRS: 10 JUNE 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 10 JUNE 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. AXIS BANK LAUNCHES INDIA’S FIRST CERTIFIED GREEN BOND AT LONDON STOCK EXCHANGE
i. Axis Bank has launched India’s first internationally-listed certified green bond to finance climate change solutions around the world at London Stock Exchange.
ii. The fund of the bond will be invested by Axis Bank in green energy, transportation, and infrastructure projects.
iii. Green Bonds   are debt instruments which help issuer to get capital while the investors receive fixed income in the form of interest.

2. MAHARASHTRA TO OBSERVE 21ST OF EVERY MONTH AS YOGA DAY
i. Maharashtra government has decided to celebrate the 21st day of every month as Yoga day in all schools, colleges and universities in the state.
ii. It is also decided that every district will have to set up a Yoga Day committee at their levels to plan 'Yoga Mahotsav' every year in between January 12-21.

3. INTERNET SAATHI, A JOINT INITIATIVE OF GOOGLE AND TATA HAS LAUNCHED IN WEST BENGAL
i. Internet search engine Google and Tata Trusts’ joint initiative Internet Saathi was launched in Kolkata, West Bengal.
ii. The initiative aims at reducing the digital gender gap in rural areas of India
iii. The initiative is already active in villages across five states in India, namely Rajasthan, Gujarat, Jharkhand, Andhra Pradesh and Madhya Pradesh.

4. MAJOR GENERAL PER LODIN APPOINTED TO HEAD UN MILITARY OBSERVER GROUP IN INDIA AND PAKISTAN
i. Per Lodin, Major General of Sweden has been appointed as the Head of the UN Military Observer Group in India and Pakistan
ii. Lodin's appointment was approved by United Nations Secretary-General Ban Ki-moon.

5. AKHIL SHARMA WINS €100,000 DUBLIN INTERNATIONAL LITERARY AWARD
i. Indian American author Mr. Akhil Sharma has won the  2016 International DUBLIN Literary Award for his novel 'family life'.
ii. The Award is the world’s largest prize for a single novel published in English.

6. WORLD'S HIGHEST-PAID ATHLETES CRISTIANO RONALDO TOPS FORBES 2016 LIST
i. Real Madrid Cristiano Ronaldo has become the first athlete to top in Forbes annual list of the World's Highest-Paid Athletes.
ii.  Ronaldo topped withh earnings of 88 million US Dollars.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. WHAT IS THE GROWTH RATE ESTIMATED BY WORLD BANK OF 2016?
a. 2.4%
b. 2.8%
c. 2.9%
d. 2.1%
2. WHAT IS THE RANKING OF INDIA ACCORDING TO “GLOBAL PEACE INDEX”?
a. 143
b. 140
c. 141
d. 150
3. WHO IS THE CEO OF ASIAN DEVELOPMENT BANK?
a. Haruhiko Kuruda
b. Takehiku Nakao
c. MV Kamath
d. Jim Kim Yong
4. WHAT IS THE AMOUNT OF LOAN GIVEN BY ADB TO INDIA FOR THE IRRIGATION SYSTEM IN TAMIL NADU?
a. $150 million
b. $ 250 million
c. $ 200 million
d. $ 100 million
5. WHICH RIVER DELTA IS CALLED AS “RICE BOWL” OF TAMIL NADU?
a. Krishna
b. Godavari
c. Cauvery
d. Chambal
6. WHAT IS THE RANK OF INDIA IN 2016 MALAWARE INFECTION INDEX?
a. 8
b. 9
c. 1
d. 2
7. “G KALYANAKRISHNAN” APPOINTED AS NEW CEO OF NUCLEAR FUEL COMPLEX. HE HAS SUCCEEDED WHICH OF THE FOLLOWING PERSONS?
a. Swami Gopal Krishana
b. Dr. R Radhakrishnan
c. Nudurupati Saibaba
d. None of these
8. NAME THE DRUG WHOSE CONSUMPTION CAUSED THE BAN OF FAMOUS TENNIS PLAYER ‘MARIA SHARAPOVA’?
a . Tamsulosin
b. Meldonium
c. Ranitidine
d. Dicylomine

 ANSWERS:
1. A     2. C     3. B     4. D     5. C     6. A     7. C     8. B

Popular Posts