Choose Your Language

Tuesday, June 14, 2016

REASONING QUIZ-46 FOR SBI PO & CLERK

REASONING QUIZ-46 FOR SBI PO & CLERK

Directions (Q. 1–2): Study the following information carefully and answer the questions given below:
L is father of P who is son of S. M is grandmother of R who is son of O. N is paternal uncle of R who is brother of S.

1. How is O related to L?
1) Brother-in-law
2) Brother
3) Can’t be determine
4) None of the above

2. According to the above information how is S related to R?
1) Paternal Aunt
2) Maternal Aunt
3) Niece
4) Nephew

Directions (Q. 3-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line facing North, but not necessarily in the same order. B sits second to the left of A. Three persons are sitting between G and B. G sits on the extreme left end of the row. D is an immediate neighbor of G. F and B are not neighbours. C sits second to the right of D but is not the immediate neighbor of E. There are three persons between C and F.
         
3. Who is the sitting 5th right of the 2nd to left of the above arrangement?
(1)F  
(2)E
(3)B  
(4)H
(5)None of these

4. If all the letters are arranged in alphabetical order from left end, then how many letters will obtain the same position after rearrangement?
(1) Two  
(2) Three
(3) Four
(4) None

5. How many meaningful words can be formed by using 2nd, 6th, 7th,8th letters of the above arrangement(using each letter once only)?
(1) Three   
(2) Two
(3) One
(d) No meaningful words can be formed

Directions (Q. 6– 10): In each question, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer.

6. Statements:  B > E ≥ A < L; T > A > S
Conclusions:
I. E ≥ T
II. E<T

(1) Both conclusion I and II are true.
(2) Either conclusion I or II is true.
(3) Conclusion II is true.
(4) Neither conclusion I nor II is true
(5) Only conclusion I is true.
7. Statements:  L = I ≥ N < E; N ≥ S
Conclusions:
I. L >N
II. L=N

(1) Either conclusion I or II is true.
(2) Neither conclusion I nor II is true.
(3) Only conclusion II is true.
(4) Both conclusion I and II are true.
(5) Only conclusion I is true.

8. Statements: V < E > B = H ≥ N; B ≤ T
Conclusions:
I. B ≥N
II. N ≤ T

(1) Either conclusion I or II is true.
(2) Only conclusion II is true.
(3) Neither conclusion I nor II is true.
(4) Only conclusion I is true.
(5) Both conclusion I and II are true.

9. Statements:  F = K ≥ N < E; F < T
Conclusions:
 I. T>N
II. F≥N

(1) Only conclusion II is true.
(2) Either conclusion I or II is true.
(3) Both conclusion I and II are true.
(4) Neither conclusion I nor II is true.
(5) None follow


10. Statements:  J > E ≥ Z < L; Z ≥ A > S
Conclusions:
 I. J ≥ S
II. E = L
(1) Only conclusion II is true.
(2) Both conclusion I and II is true.
(3) Either conclusion I or II is true.
(4) Neither conclusion I nor II is true.
(5) Only conclusion I is true.


ANSWER

1.1, 2.1, 3.4, 4.3, 5.3, 6.2, 7.1, 8.5, 9.3, 10.5,

BANKING QUIZ-22 FOR SBI CLERK & PO


1. Which entity got approval from RBI to set up and operate “Bharat Bill Payment System”?
a. Master
b. Visa
c. Rupay
d. Pay U India

2. Where is the headquarter of Investment Information and Credit rating agency (ICRA) is located?
a. Mumbai
b. Gurgaon
c. New Delhi
d. Bangalore

3. A bank gives facilities to their customer for 24*7 banking transaction without any time limitation as well as on bank holidays also. This facility is called?
a. E- Banking
b. M-Banking
c. E-Lobby
d. None of these


4. The account which has not been used for 24 months (2 years) by its operator is called________________.?
a. Frozen account
b. Dormant account
c. Closing account
d. Non Performing account

5. Which of the following is not a measure of the Risk Management in Banks?
a. RTGS
b. CRR
c. SLR
d. CAR

6. Banking Code & Standards Board of India(BCSBI) is regulated by________.
A. SEBI
B. Ministry of Finance
C. RBI
D. GOI

7. NEFT is an electronic fund transfer system that operates on a _________ basis which settles transactions in batches.
A. Deferred Net Settlement (DNS)
B. Declared Net Settlement (DNS)
C. Defined Net Settlement (DNS)
D. Domain Net Settlement (DNS)

8. In which city the Japan helpdesk opened by SBI in India?
A) Mumbai
B) Chennai
C) Hyderabad
D) Bangalore
E) New Delhi

9. Which Indian bank has got one of the four banking license from the Myanmar Govt. to operate its branch there?
A) Bank of Baroda
B) Central Bank of India
C) Bank of India
D) State Bank of India
E) Punjab National Bank

10. National Payments Corp. of India Ltd. launched a platform for the transfer of money instantly as a text message. The platform is called_________________.
A) Unified Process Interface
B) Under One Platform
C) Unified Payments Interface
D) One Payment App
E) One payment Solution

ANSWER
1.D, 2.C, 3.C, 4.B, 5.A, 6.C, 7.A, 8.E, 9.D, 10.C,


REASONING QUIZ -45 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ -45 FOR SBI CLERK & PO
Directions (1-5): Read the following information and answer the given questions.

Eight Persons – A, B, C, D, E, F, G and H live in eight different floors of building (but not necessarily in the same order). The ground floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the top floor is numbered eight. Each one of them also owns a different car, namely Swift, Baleno, Ecosport, Fortuner, Verna, Kwid, Honda city and Duster (but not necessarily in the same order).

F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. Only one person lives between F and the one who owns Ecosport.
The number of people leaving above F is same as the number of people living between F and D.
Only three people live between D and the one who owns Kwid. C lives in one of the odd numbered floor above the one who owns Kwid.
Only two people live between C and the one who owns Swift.
The one who owns Honda city lives immediately above G, G owns neither kwid nor Swift. E does not own Honda city.
Only three people live between G and A. The one who owns Duster lives immediately above the one who owns Baleno, but not on the topmost floor.
Only one person lives between the one who owns Duster and H. Only one person lives between B and the one who owns Verna.

1. Name the person who lives on 5th floor and owns car kwid?
a. G
b. F
c. D
d. C
e. E

2. Who amongst the following lives exactly between H and the one who owns Baleno?
a. A, the one who owns Ecosport
b. D, the one who owns Duster
c. F, E
d. A, the one who owns Swift
e. E, D

3. Four of the following cars does E own?
a. Fortuner
b. Kwid
c. Baleno
d. Ecosport
e. Duster

4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which
one of the following does not belong to the group?
a. G – Fortuner
b. C – Kwid
c. F – Verna
d. H – Duster
e. D – Ecosport
5. How many people live between C and the one who owns Ecosport?
a. Four
b. Three
c. Two
d. Five
e. None

Directions ( Q.6 – 10): Study the following information to answer the given questions:

‘Share your success’ is written as ‘ve ka ro’,
‘Success story epic’ is written as ‘se ve di’,
‘Story telling inspires’ is written as ‘ba di la’ and
‘Inspire your life’ is written as ‘ro ba yo’

6. What is the code for ‘Inspire’?
(a) ba 
(b) di 
(c) la
(d) yo 
(e) ro

7. What does the ‘di ro ve ka’ stand for?
(a) Epic story inspires
(b) Telling your life
(c) Share your success story
(d) Telling your life story
(e) Can’t be determine

8. Which of the following ‘Describe your epic life story’?
(a) ro se mn ya di
(b) ro se ya di ka
(c) se ya di ka xi
(d) ro se mn ya ve
(e) ka la ve di oy

9. What is the code for ‘share’?
(a) ve 
(b) ba
(c) ro
(d) di 
(e) ka

10. What is the code for ‘life’?
(a) ba 
(b) ro 
(c) yo
(d) ya
(e) Cannot be determined

ANSWER
1.B, 2.A, 3.D, 4.C, 5.B, 6.A, 7.C, 8.A, 9.E, 10.C,


BANKING QUIZ-21 FOR SBI CLERK & PO

BANKING QUIZ-21 FOR SBI CLERK & PO

1. ICICI bank has launched a Proximity Payment Solution, ‘Tap n Pay’ in collaboration with

A) Infosys
B) TCS
C) LNTC
D) Accenture
E) Tech Mahindra

2. Which of the following is mainly used by the banks in order to meet their temporary requirement of Cash on a daily basis?

A. Call Money
B. Certificate of Deposit
C. Collateralized Borrowing and Lending Obligations (CBLO)
D. Commercial Paper

3. Name the voluntary market body for the bond, money and derivatives markets

A. RBI
B. SEBI
C. FIMMDA
D. IRDAI


4. Define Green Index?

A. It measures the nation’s wealth according to GNP per Capita
B. It measures nation’s wealth according to provisions of control on greenhouse gases
C. It measures the nation’s wealth according to GDP per Capita
D. It measures the nation’s wealth in terms of coverage of forest area.


5. Which of the following is one of the measures of economic growth of a country?

A. Number of companies listed on the stock exchanges
B. Volume of direct investment made by foreign countries
C. Gross Domestic Product of Nation
D. All of the Above

6. In partnership with which of the following, Paytm has decided to set up a Payments Bank in the country?

A) Tech Mahindra
B) Infosys
C) TCS
D) Wipro
E) None of the above


7. Loans in which initially the rate of interest is low as years go on they will increase the rate are known as ________

A. Teaser Loan
B. Corporate Loan
C. Appliance Loan
D. None of these

8. Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as _______.

A. External Value
B. Spot Rate
C. Exchange Rate
D. Interest Rate

9. Bank lends to Micro Finance Institutions and is considered as finance to __________.

A. Secondary Sector
B. Priority Sector
C. Tertiary Sector
D. None of these


10.___________ is usually used to stabilize the value of a currency.

A. Currency Peg
B. Fixed Currency
C. Currency War
D. None of these


ANSWER
1.E, 2.A, 3.C, 4.B, 5.C, 6.D, 7.A, 8.C, 9.B, 10.A,

Popular Posts