Choose Your Language

Saturday, June 25, 2016

QUANT QUIZ - 39 FOR SBI PO & IBPS –MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 39 FOR SBI PO & IBPS –MIX TOPIC

Q.1 The ages of Manoj and Dinesh are in the ratio of 4 : 5 respectively. After 5 years, the ratio of their ages will be 8: 9. What is the age of Manoj ? (In years)
1) 12 
2) 5 
3) 10 
4) 8 
5) None of these

Q.2 In an election between two candidates one got 80% of total valid votes. 20% of the total votes are invalid. If the total votes are 8000, what is the number of valid votes the other candidate got ?
1) 1280 
2) 1880 
3) 4324 
4) 1722 
5) None of these

Q.3 The mean of the marks obtained by 120 aspirants is 80. If the marks obtained by one of the aspirants was incorrectly calculated as 80, whereas the actual marks obtained by him was 70, what is the correct mean of the marks obtained by the aspirants?
(1) 69  
(2) 79.91
(3) 70
  
(4) Cannot be determined
(5) None of these

Q.4  Rajesh purchased a chair for Rs.  1000. He sold it at 10% loss. With that money he again purchased another chair and sold it at a profit of 12%. What is his overall loss/profit?
1) Rs. 80 profit 
2) Rs. 80 loss 
3) Rs. 60 profit 
4) Rs. 60 loss 
5) Rs. 50 loss

Q.5 Two taps A and B can fill a cistern in 15 and 30 minutes respectively. There is a third exhaust tap C at the bottom of tank. If all taps are opened at the same time, the cistern will be full in 25 minutes. In what time can exhaust tap C empty the cistern when full? 
a.12 Min
b.11 Min
c.10 Min
d.9Min
e.15 Min

Q.6  The age of a man is two times the sum of the ages of his four sons. Three years hence, his age will be equal the sum of the ages of his sons. The father’s present  age is
1)46 years
2)28 years
3)20 years
4)18 years
5)None of these 

Directions : Find the Relation Between X & Y

Q.7   I. 2x^2 + 6x – 36 = 0 
      
         II. 2y^2 + 25y + 78 = 0

Q.8    I. x^2 – 6x – 16 = 0 
         II. 3y^2 + 22y + 24 = 0

Q.9    I. x^2 – 26x + 169 = 0 
         II. y^2 – 28y + 196 = 0

Q.10 The ratio of the present age of a Father and son is 7 : 3. Four years ago the ratio of their ages was 5 : 2. What will be the Father's age five years from now? (in years)
1) 86 
2) 89 
3) 87 
4) 84 
5) 88

ANSWERS
1.B,2.A,3.B,4.A,5.C,6.D,7.,8.,9.,10.B,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

REASONING QUIZ- 50 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ- 50 FOR SBI CLERK & PO

Questions: (1-5) Study the information given below and answer the questions based on it.

Eight MD's A,B,C,D,E,F,H,I of eight companies viz. Ashus, Syska, Phillips, Micromax, HCL, YAHOO, Infosys and Tech Mahindra, not necessarily in the same order, are sitting for a round table conference facing the centre. The following data is given:
• MD of HCL is sitting third to the left of MD of Ashus.
• C and B are sitting opposite to each other.
• C is MD of Phillips.
• MDs of HCL and Syska are immediate neighbors.
• A is sitting third to the right of MD of Ashus.
• E is sitting second to the right of I and is also the MD of Infosys.
• Neither A nor F is the MD of Tech Mahindra also A is not the MD of Infosys
• D the MD of Micromax is sitting third to the right of F.
• H is sitting immediate right of MD of Micromax.

1. Which of the following are incorrect statements according to the given information?

a) MD of Ashus is second to the right of F
b) MD of YAHOO and Phillips are next to each other
c) H is MD of Tech Mahindra
d) D is sitting between B and H
e) MD of Micromax is sitting second to the right of the MD of HCL

2. Who is sitting in between MD of HCl and E?
a) B
b) MD of Syska
c) C
d) MD of YAHOO
e) MD of HCL

3. YAHOO:Infosys :: Ashus: ?
a) Micromax
b) Syska
c) Tech Mahindra
d) Phillips
e) HCL

4. Who among the following is the MD of Yahoo?
a) F
b) A
c) H
d) I
e) E

5. Which of the following is a correct statement?
a) H is the MD of Ashus.
b) MD of Ashus and Infosys are neighbors.
c) A is the MD of Syska.
d) MD of Phillips is sitting opposite to MD of Tech Mahindra.
e) All are correct.

6. Each consonant in the word “IDENTIFIDIRECTORION” is replaced by the next letter in the English alphabet and each vowel is replaced by the previous letter in the English alphabet in alphabetical order, which of the following will be the third from the left and sixth from the right end in the new arrangement?
(a)C
(b)D  
(c) H  
(d) T 
(e) None of these

7. In a row of forty people, Queen is 14th from the left end and there are sixteen persons between Queen and Minister. What is Minister's Position from the right end of the row?
(a) 11th      
(b) 1Oth       
(c) 30th    
(d) Data inadequate    
(e) None of these

Directions (Q.8-10) Statements are given followed by some conclusions. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the following conclusions if any, follow from the given statements:

8. Statements:    All Mahindra are companies.
Some companies are good
Some books are goods
No director is Mahindra

Conclusion:
(I) Some companies are not director
(II) All book being companies is a possibility
(III) Some goods are not Mahindra

a) Only (i) and (iii) follow 
b) Only (iii) follow
c) Only (i) and (ii) follow 
d) All follow 
e) None of these

9. Statements:     All books are boring 
No book is interesting 
Some books are important
No important is interesting

Conclusion:
(I) All important being boring is a possibility
(II) All interesting being boring is a possibility
(III) Some boring are not interesting

a) Only (i) and (iii) follow 
b) Only (iii) follow
c) Only (i) and (ii) follow 
d) All follow 
e) None of these

10. Statements:   All jungle are dense 
No dense is forest 
Some forests are destroyed 
Some destroyed are jungle
Conclusion:
 (I) All destroyed being jar is a possibility
(II) All destroyed being forests is a possibility
(III) Some destroyed are not forest

a) Only (i) and (iii) follow 
b) Only (iii) follow
c) Only (i) and (ii) follow 
d) All follow 
e) None of these
ANSWER

1.E, 2.B, 3.D, 4.B, 5.B, 6.C, 7.B, 8., 9.D, 10.B,

QUANT QUIZ - 38 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 38 FOR SBI CLERK & PO – MIX TOPIC
Q.1 Simple interest on a certain sum of money for 2 years at 7 1/2% per annum is half the compound interest on Rs. 10000 for 2 years at 10% per annum. The sum placed on simple interest is:
(a)Rs. 1550 
(b)Rs. 6650
(c)Rs. 1650
(d)Rs. 7000 
(e) none of these

Q.2 A dishonest milkman professes to sell his milk at cost price but he mixes it with water and thereby gains 25%. The percentage of water in the mixture is:
(a)40% 
(b)60% 
(c)25% 
(d)20% 
(e)none of these

Q.3 The cost price of 30 mangos is the same as the selling price of x mangos. If the profit is 20%, then value  of x is
(a)16 
(b)15 
(c)25 
(d)20 
(e) none of these

Q.4 Neha decided to donate 16% of her monthly salary to an NGO. On the day of donation she changed her mind and donated RS. 6,567. Which was 75% of what she had decided earlier. How much is Neha’s monthly salary?
(a) Rs54,725 
(b) Rs.54,700
(c) Rs. 6,5650 
(d) Rs. 45,696
(e) None of these

Q.5  A tradesman marks his goods 60% above the cost price. If he allows a discount of 20%, then his gain % is-
a) 15%
b) 28%
c) 40%
d) 60%
e) None of these

Q.6 Salaries of A, B and C are in the ratio 2 : 4 : 7. Salary of B and C together is ` 3300. By what % is salary of C more than that of A?
a) 250
b) 150
c) 125
d) 200
e) None of these

Q.7 If P is 80% of Q. What % of Q is P.
a) 101.1%
b) 190%
c) 111.1%
d) 125%
e) None of these
Q.8 A student has to secure 35% marks to pass. He gets 36 marks and fails by 6 marks. The maximum marks are-
a) 400
b) 120
c) 320
d) 480
e) 520
Q.9  A sum of money becomes 3/2 of itself in 5 years at a certain rate of simple interest. Find the rate of interest.
a) 20%
b) 12%
c) 14%
d) 10%
e) None of these
Q10. The difference between simple and compound interest on a sum of money at 10% per annum is Rs. 40. What is the sum?
a) Rs. 6000
b) Rs. 8000
c) Rs. 11000
d) Data insufficient
e) None of these
ANSWERS
1.D,2.D,3.C,4.A,5.B,6.A,7.D,8.B,9.D,10.B,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

REASONING QUIZ-49 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ-49 FOR SBI CLERK & PO

Directions (1-4): Study the following information to answer the given question.

There are six classes to be given on six days of a week starting from Monday and ending on Saturday. The different classes are on Economy, Polity, Banking, CHEMISTRY, Zoology and HISTORY. Moreover, some additional information is also given.
Class on neither CHEMISTRY nor HISTORY is scheduled on the first day and there are two classes between them. There is one class between CHEMISTRY and Economy and that class is not on Polity. “The class on Banking is just before that on HISTORY and not after Polity.” The class on Economy is not on the first   day.

1. Which of the following classes is given on Thursday?
(a) Polity
(b) CHEMISTRY
(c) Zoology
(d) Economy
(e) None of these

2. How many classes are given between CHEMISTRY and Banking?
(a)  Three
(b) Two
(c) One
(d) None
(e) Can’t be determined

3. ‘Banking’ is related to ‘Economy’ in   a certain way on the basis of the above arrangement and ‘Zoology’ is related to ‘Polity’ in the same way. Then, which of the following is related to ‘History’?
 (a)  Economy
(b) Zoology
(c) CHEMISTRY
(d) Banking
(e) Polity

4. Which of the classes is definitely given on the last day?
(a)  Banking
(b) HISTORY
(c) Zoology
(d) Economy
(e) Polity

Directions (Questions 5-6): Study the information given below carefully and answer the questions that follow:
On a playing ground, Dimpy, Khushi, Piyush, Anny and Peehu are standing as described below facing the North.
i. Khushi is 40 metres to the right of Anny.
ii. Dimpy is 60 metres to the south of Khushi.
iii. Piyush is 25 metres to the west of Anny.
iv. Peehu is 90 metres to the north of Dimpy.

5. Who is to the north-east of the person who is to the left of khushi?
(a)Dimpy                                                                          
(b)Piyush            
(c)Either Piyush or Dimpy
(d)Anny                                             
(e)None of these

6. If a boy walks from Piyush, meets Anny followed by Khushi, Dimpy and then Peehu, how many meters has he walked if he has travelled the straight distance all through?
(a) 155 meters                
(b) 185 meters                  
(c) 215 meters                  
(d) 245 meters
(e)None of these


7 .Statements: D≤A<C, N≥B=E, N=F>D
Conclusions:
I.F >E
II.C≤ D
III.F=E
IV. B ≤F

a) All true
b) Only III is true
c) Only II and IV follow
d) Only I and IV are true
e) Either I or III follows

8. Statements: B >E≥L,N=G≥B,M≤P<L
Conclusions: 
I.G >M
II.E >P
III.B>M
IV. N=E

a) Only I, II and III are true
b) Only II, III and IV are true
c) Only III and IV are true
d) All are true
e) None of these

9. Statements: H <A≤V<L,M=H,J>K≥M
Conclusions: 
I.L ≥ M
II.A ≤ K
III.A>K
IV. M > L

a) Only II and III are true
b) Only I and II are true
c) Only III and IV are true
d) Only I, II and IV are true
e) None of these

10. Statements: E ≤N≥T≤R, P≥Q=R
Conclusions:
I.P > T
II.P=T
III.R ≥ E
IV. N = P

a) Either III or IV follows
b) Only II and III are true
c) Either I or II follows
d) Only I and IV are true
e) None of these

ANSWER

1.C, 2.A, 3.B, 4.E, 5.E, 6.C, 7.E, 8.A, 9.E, 10.C,

REASONING QUIZ-48 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ-48 FOR SBI CLERK & PO 

Directions (Q. 1-5): Study the given information carefully to answer the given questions:

• Eight people Emani, Fazal, Gaurav, Hema, Vivesh, Sonika, Yamini and Zaheer are sitting in two parallel rows containing four people each.
• Emani, Fazal, Gaurav and Hema are sitting in row-1 facing north and Vivesh, Sonika, Yamini and Zaheer are sitting in row-2 facing south (but not necessarily in the same order).
• Thus, each person sitting in row-1 face another person sitting in row-2. Each of the two rows consists of one Fashion designer, one Airhostess, one Wing commander and one Actor (but not necessarily in the same order).
• The Fashion designer of row-1 sits second to the right of Hema. Sonika faces one of the immediate neighbours of Hema. Only one person sits between Sonika and the Actor.
• The one who faces the Actor of row-2 is an immediate neighbour of Emani. Only one person sits between Emani and the Wing commander.
• Vivesh sits second to the right of Zaheer. Yamini does not face Gaurav. The Actor of row-1 faces the Airhostess of row-2.
• Gaurav faces one of the immediate neighbours of the Fashion designer of row-2. The Fashion designer of row-2 does not sit at any of the extreme ends of the line. Zaheer is not a Fashion designer.

1. Which among of the following sitting at extreme ends of row-2?
(a) Sonika, Yamini
(b) Zaheer, Vivesh
(c)  Zaheer, Sonika
(d) Emani, Hema
(e) Gaurav, Emani


2. Who amongst the following sits on the immediate left of Wing commander of row-1?
(a) Hema
(b) The Fashion designer of row-1
(c) The Airhostess of row-1
(d) Actor of row-1
(e) Fazal

3. Which of the following represent both the immediate neighbours of actor of row-2?
(a) Zaheer and the Actor of row-2
(b) Sonika and the Airhostess of row-2
(c) Vivesh and the Fashion designer of row-2
(d) Sonika and the Wing commander of row-2
(e) Fashion designer of row-2 and Vivesh

4. Which of the given statements is true with respect to the given arrangement?
(a) Gaurav is a Actor.
(b) Fazal and Zaheer face each other.
(c) Yamini sits on the immediate right of Sonika.
(d) None of the given statements is true
(e) The Airhostess of one row faces the Fashion designer of another row.

5. If Yamini and Sonika interchange their places, so do Hema and Zaheer, then who amongst the following faces Emani?
(a) Yamini
(b) Hema
(c) Fazal
(d) Vivesh
(e) Other than those given as options



Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table, facing the centre. Each of them is taking different beverages - Limca, Bru, Mix fruit, Cold coffee, Mango shake, Dew, Coke and Lassi, but not necessarily in the same order. Q is sitting second to the left of U. The person drinking Lassi is an immediate neighbour of U. Only one person sits between the person drinking Cold coffee and P. The person drinking Bru is on the immediate right of the person drinking Cold coffee. W is second to the right of U. S is drinking lassi. R and T are immediate neighbours. Neither R nor T is drinking Cold coffee. The person drinking Mango shake is on the immediate left of Q. The person drinking Dew is second to the right of person drinking Bru. The person drinking Coke is an immediate neighbour of the person drinking Cold coffee. R is second to the right of the person drinking Limca.

6. Who is second to the right of a person who is drinking Bru?
a) Q
b) R
c) S
d) T
e) U

7. Who is sitting opposite to the person who is drinking Coke?
a) Q
b) V
c) W
d) U
e) T

8. What is the position of V with respect to the person drinking Lassi?
a) Third to the left
b) Second to the right
c) Second to the left
d) Third to the right
e) Immediate right

9. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?
a) Limca - S
b) Mix fruit Cold coffee - W
c) Cold coffee - T
d) Mango shake - V
e) Dew - U

10. Which of the following person is drinking Mix Fruit Juice?
a) Q
b) R
c) T
d) V
e) W

ANSWER KEY
1.C, 2.D, 3.E, 4.A, 5.B, 6.D, 7.E, 8.B, 9.C, 10.A,


Popular Posts