Choose Your Language

Tuesday, July 5, 2016

QUANT QUIZ 45 FOR SBI PO & IBPS –MIX TOPIC

QUANT QUIZ  45 FOR SBI PO & IBPS –MIX TOPIC
Q.1 The bus fare and train fare of a place from Delhi were Rs. 50 and Rs. 80 respectively. Train fare has been increased by 30% and the bus fare has been increased by 20%. The ratio of new train fare to new bus fare is
(1) 11 : 18
(2) 15 : 18
(3) 5 : 3
(4) 26 : 15 
(5) None of these 

Q.2 A sum of money amounts to Rs. 6000 in 5  years and to Rs. 6500 in 6 years at simple interest. The rate of interest per annum is
(1) 8 1/3%
(2) 4 1/3%
(3) 5 1/3%
(4) 6%
(5) None of these 

Q.3 The marked price of a shirt and trousers are in the ratio 1 : 2. The shopkeeper gives 40% discount on the shirt. If the total discount on the set of the shirt and trousers is 30%, the discount, offered on the trousers is 
(1) 20%
(2) 15%
(3) 30%
(4) 25%
(5) None of these 

Direction(4-9) : Study the following table carefully and answer the questions given below :

Number of students enrolled with five colleges over the years :


4. If from college Q in 2009, 90 % of the students enrolled appeared in a competitive examination, out of which 75 % students passed, how many students passed the examination ?
1) 216 
2) 243 
3) 270 
4) 280 
5) None of these

5. In 2007, from all the colleges together an overall 40 % of the students enrolled for a computer course total how many students enrolled for these course ?
1) 600 
2) 700 
3) 900 
4) 800 
5) None of these

6. What is the ratio of the average number of student enrolled with colleges together in 2009 to that in 2010 ?
1) 110 : 113 
2) 117 : 108 
3) 105 : 108 
4) 111 : 113 
5) None of these

7. The Average number of students enrolled from college Q for all the years together is approximately what percent of the average number of students enrolled from college R for all the years together ?
1) 80 
2) 83 
3) 85 
4) 87 
5) None of these

8. In 2008, from all colleges together 10 % students enrolled went abroad. Approximately how many students went abroad?
1) 321 
2) 311 
3) 5211 
4) 211 
5) None of these

9. What is the average number of students enrolled for college R for all the years is –
1) 402 
2) 302 
3) 602 
4) 502 
5) None of these

Q.10 Simple interest on Rs. 500 for 4 years at 7% per annum is equal to the simple interest on Rs. 400 at 5% per annum for a certain period of time. The period of time is
(1) 5 years
(2) 4 years
(3) 26/3 years
(4) 7 years
(5) None of these 


ANSWERS
1.4, 2.1, 3.4, 4.2, 5.3, 6.1, 7.2, 8.4, 9.1, 10.4,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

REASONING QUIZ-52 FOR SBI PO & IBPS- PO

REASONING QUIZ-52 FOR SBI PO & IBPS- PO


 Study the following information carefully to answer the given questions (1-5).

Eight people Le, Ma, Ni, Ox, Pn, Qg, Rs and St are sitting around a circular table with equal distance between each other but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre while some are facing outside.(i.e away from the centre)

- Immediate neighbours  of Pn face opposite directions(i.e. if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside and vice-versa.) Only one person sit between Pn and Ox.
- Rs sits second to the right of Ox. Both Rs and Ni face the same direction as St (i.e if St faces the centre then Rs and Ni also faces the centre and vice-versa.)
- Immediate neighbours of Qg faces opposite directions (i.e if one neighbours faces the centre then the other neighboccur faces outside and Vice-versa.)
- Pn does not face outside. Ox faces a direction opposite to that of Ma.


1. How many people sit between Le and Qg when counted from the right of Qg?

A. Five
B. None
C. Foccur
D. One
E. Two


2. Which of the following are facing outside in the above seating arrangement?

A. Ox,St,Le,Ni
B. Pn,St,Ma
C. Rs,Qg,Ox,Ma
D. None of the given options is true
E. Ni,Le,Og,Ox


3. Who amongst the following sits third to the left of Pn?

A. Qg
B. Ni
C. Ma
D. Le
E. Rs


4. How many people face the centre as per the given arrangement?

A. Fourth
B. Three
C. Two
D. One
E. More than four

5. What will come in place of question mark (?) in the given series based on the positions as given in the arrangement?

Pn Rs, Le Ox, Ma St, Ni ?

A.Qg
B. St
C. Ni
D. Ox
E. Le


Directions (6 – 10): Answer the questions on the basis of the information given below.

A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.


Input  :  20 merge 85 61 occur done 32 cut 43 16 set next
Step 1 :  16 merge 85 61 occur done 32 cut 43  set next 20
Step 2 :  32 16 merge 85 61 occur done cut set next 20 43
Step 3 :  61 32 16  merge occur done cut set next 20 43 85
Step 4 :  cut 61 32 16  merge occur set next 20 43 85 done
Step 5 :  merge cut 61 32 16 occur set 20 43 85 done next
Step 6 :  occur merge cut 61 32 16  20 43 85 done next set

And Step 6 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the approximate step for the given input.


Input:  rest taste 76 51 appoint 27 in 13 hype 35 90 east

6. How many steps are required to complete the rearrangement for the given input?

A.6
B.7
C.4
D.5
E. None of these


7. In which step ‘taste appoint in hype east’ found in the same order?

A. Step 5
B. Step 2
C. Step 4
D. Step 3
E. None of these





8. What is the position of ‘13’ in the fifth step from the left end?

A. Sixth
B. Fifth
C. Fourth
D. Seventh
E. None of these


9. Which element is exactly between ‘in’ and ‘27’ in the fourth step of the given arrangement?

A. rest
B. appoint
C.51
D. hype
E.13


10. Which step would be the following input?

Hype appoint 76 35 13 rest taste 27 51 90 east in

A. Step 6
B. Step 3
C. Step 5
D. Step 2
E. None of these




ANSWER
1.E, 2.A, 3.C, 4.B, 5.A, 6.A, 7.D, 8.B, 9.D, 10.C,


QUANT QUIZ - 44 FOR SBI PO & IBPS –MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 44 FOR SBI PO & IBPS –MIX TOPIC
Directions (Q. 1-5): From a class total 360 students appeared in an exam. Three fourth of these are Male. 40 % male failed in the exam, two third of the Female are failed in the exam and remaining passed :

1.What is the ratio of the total number of female pass to the number of boys who passed in the exam ?
1) 4 : 27
2) 5 : 27 
3) 5 : 17 
4) 6 : 31
5) None of these


2.What is the differnce between the number of male who passed and number of female who failed in the exam ?
1) 114 
2) 115 
3) 112 
4) 102 
5) None of these

3.What is the sum of the number of male who are failed and number of female who are failed ?
1) 168 
2) 268 
3) 160
4) 158 
5) None of these

4.What is the ratio of the total number of male and female who are passed to the number of male and female who are failed ?
1) 5 : 7 
2) 7 : 8 
3) 9 : 17 
4) 8 : 7 
5) None of these

5. Total number of male failed is approximately what percent of total number of female in the class
1) 60 % 
2) 120 % 
3) 150 % 
4) 180 % 
5) 270 %

Q.6 The ratio of the number of students studying in Schools P, Q and R is 5 : 6 : 8 respectively. If the number of students studying in each of the schools is increased by 50%, 10% and 40% respectively, what will be the new ratio of the number of students in Schools A, B and C. 
(1) 75 : 66 : 112  
(2) 75 : 33 : 112 
(3) 35: 32 : 56
(4) Can’t say 
(5) None of these

Q.7 A sum of Rs. 2135 is to be divided among R, S and K in such a way that 3 times R’s share, 4 times S’s share and 7 times K’s share are all equal. The share of K is
(1) Rs. 735  
(2) Rs. 980 
(3) Rs. 420
(4) Rs. 1100  
(5) None of these

Q.8 A car runs at the speed of 60 kms per hour when not serviced and runs at 72 kms/hr. when serviced. After servicing the car covers a certain distance in 12 hours. How much time will the car take to cover the same distance when not serviced ?
(1) 14.4 hours 
(2) 16 hours 
(3) 13 hours
(4) 16.4 hours 
(5) None of these

Q.9 The average of five positive numbers is 64. The average of the first two numbers is 59 and the average of last two numbers is 63. What is the third number ?
(1) 76  
(2) 56  
(3) 86 
(4) Cannot be determined
(5) None of these
Q.10 A shopkeeper sell his articles at cost price but uses 900 gm weight for 1200 gm weight. His profit percentage is 
(1) 33.33%  
(2) 25%  
(3) 16.66%
(4) 20%   
(5) None of these


ANSWERS
1.2,2.4,3.1,4.4,5.2,6.1,7.3,8.1,9.1,10.1,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

REASONING QUIZ- 51 FOR SBI – PO & IBPS

REASONING QUIZ- 51 FOR SBI – PO & IBPS

Directions (Q.1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Parul, Sweta, Rani, Shilpa, Tweety, Usha, Vivesha and William are sitting around a circular table facing the centre. Each has different professions – MANAGER, MUSICIAN, DANCER, WRITER, PHOTOGRAPHER, PILOT, BANKER and BODYGUARD but not necessarily in the same order.
Sweta sits second to the left of ‘William’s husband, who is neither an WRITER nor a Banker. No female is an immediate neighbour of Sweta. Shilpa’s daughter sits second to the right of Usha and on the immediate left of DANCER. Usha, who is sister of Vivesha, is a Banker. Usha is not an immediate neighbour of William’s husband. Shilpa’s daughter is a MANAGER. Only one person is sitting between Parul and Usha. William’s brother Shilpa sits on the immediate left of his mother, who is an PILOT. Parul is the father of Vivesha. Only one person sits between William’s mother and Tweety. Tweety sits on the immediate right of the person who is a MUSICIAN.
Only one person sits between William and Vivesha. Vivesha sits second to the right of the person who is a bodyguard. Vivesha is mother of Rani and not an immediate neighbour of Tweety.


1. Who amongst the following is sitting 2nd to the left of Shilpa’s daughter?

1. Dancer
2. Pilot
3. Banker
4. Bodyguard

2. Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

1. Shilpa
2. Parul
3. Rani
4. Tweety


3. The person who is a Photographer is sitting between which of the following persons?

1. BODYGUARD and WRITER
2. PILOT and MANAGER
3. MUSICIAN and DANCER
4. Can’t be determined


4. Who among the following is sitting opposite to Dancer?

1. Data inadequate
2. Sister of Usha
3. William’s Husband
4. Photographer






5. What is the position of Parul with respect to his grandson?

1. Immediate left
2. Third to the right
3. Immediate right
4. Second to the right


6. Pointing to a lady, Sahil said, “She is the daughter of my wife’s grandfather’s only child.” How is the woman related to Sahil?

(1) Wife  
(2) Sister – in – law
(3) Sister  
(4) Daughter


7. Piyush walks 10m towards west, then turn to his right and walks 5 meter and turns to his left and walks 2 m. and meet his friend. Then, again turns to his left and walks 5m. What is the shortest distance between his starting point and where he meets his friend?

1) 12 m.
2) 13 m.
3) 11 m.
4) 14 m.


8. Which of the following expression will be true if the expression- A ≤ G = Q < S ≤ B > C > I is definitely true?

1) Q>C
2) I > G
3) S>A
4) Q < B


9. Which of the following symbols should replace the question mark (?) in the given expression in order to make the expressions A< P as well as B > D definitely true?

P ≤ B = T ?A < D ≥ C

1) <
2) ≤
3) >
4) None of these


10. In a queue , Rahul is standing 17th from the left and Deepak is standing 25th from the right .If they interchange their position then Deepak becomes 30th from right end. Now, what is the new position of Rahul from the left and how many boys are standing in a queue?

1. 20, 45
2. 22, 46
3. 23, 47
4. Data inadequate


ANSWER

1.3, 2.4, 3.1, 4.2, 5.3, 6.1, 7.2, 8.3, 9.4, 10.2,

QUANT QUIZ - 43 FOR SBI PO & IBPS –MIX TOPIC

QUANT QUIZ - 43 FOR SBI PO & IBPS –MIX TOPIC
Q.1  The ages of Monika, Neha and Sita together are 60 years. Neha is thrice as old as Monika and Sita is 10 years older than Monika. Then, the respective age of Monika, Neha and Sita is:
1) 10, 26, 23 (years) 
2) 10, 30, 22 (years) 
3) 8, 25, 24 (years) 
4) 10, 26, 22 (years) 
5) 9,, 28, 20 (years)

Q.2  If 35% of a number is subtracted from the second number the second number reduces to its four–fifths. What is the ratio the first number to the second number?
1) 5 : 7 
2) 9 : 4 
3) 5 : 9 
4) 4 : 7 
5) 6 : 7

Q.3 The average of the test scores of a class of 'M' students is 80 and that of 'N' student is 94. When the scores of both the classes are combined, the average becomes 86. What is the ratio of M to N?
1) 4 : 3 
2) 6 : 5 
3) 5 : 4 
4) 3 : 2 
5) 7 : 6

Q.4 Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 36 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
1) 32 min 
2) 20 min 
3) 18 min 
4) 30 min 
5) 25 min

Q.5 A Rohit sold a table  for Rs. 3000 at a loss of 25%. At what rate should he     have sold the table to earn a profit of 25%? 
(1) Rs. 3,800  
(2) Rs. 4.200   
(3) Rs. 3,600
(4) Rs. 3.000  
(5) None of these

Q.6  In an objective examination of 90 questions, 5 marks are allotted for every correct answer and 2 marks are deducted for every wrong answer. After attempting all the 90 questions, a student got a total of 387 marks. The number of questions attempted wrong were: 
(1) 27  
(2) 36 
(3) 9
(4) 18 
(5) None of these

Q.7 A man sells an article at a gain of 20%. If he had bought it at 20% less and sold it for Rs.264 less, he would have still gained 20%. The cost price of the article is:
(1)Rs.2640  
(2)Rs.2635  
(3)Rs.1100  
(4)Rs.2400  
(5)None of these

Direction (8-10) what will come in place of question mark (?) in the following series

8. 161 , 199 , 241 , 287 , 337 , ?
(1) 401
(2) 412
(3) 391 
(4) 421
(5) 416

9. 141 , 2885 , 4613 , 5613 , 6125 , ?
(1) 6321
(2) 6331
(3) 6351
(4) 6311
(5) 6341

10. 1664 , 4160 , 1040 , 2600 , ? , 1625
(1) 640
(2) 630
(3) 650
(4) 675
(5) 660


ANSWERS
1.2,2.4,3.1,4.2,5.4,6.3,7.3,8.3,9.5,10.3,
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE


DAILY CURRENT AFFAIRS: 4 JULY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 4 JULY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. BRICS YOUTH SUMMIT, 2016 HELD IN GUWAHATI
i. The 2016 BRICS Youth Summit held in Guwahati, Assam.
ii. The theme of the 2nd youth summit was “Youth as bridge for Intra-BRICS Exchanges”.
iii.The summit concluded with certain recommendations:
a.       To  Create and strengthen apprenticeship programmes in the existing BRICS institutions
b.      To  Facilitate transfer of skills between mentors and mentees among the BRICS nations
c.       To Ensure access to decent jobs for youth across the BRICS nations
d.      To  Facilitate cross-learning to access opportunities for leadership development.
iv.The 1st BRICS Youth Summit was held in Kazan, Russia in 2015.

2. 1ST MEETING OF BRICS WORKING GROUP ON ENERGY SAVING AND ENERGY EFFICIENCY BEGINS IN VISAKHAPATNAM
i. The first meeting of the BRICS Working Group on Energy Saving and Energy Efficiency began in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
ii. The two day conference will be attended by all 5 member BRICS countries.
iii. India being BRICS chair for 2016 has organised this event in order to shape and steer the BRICS agenda.
iv.The meeting will deliberate a work plan on development of cooperation in energy saving and energy efficiency with BRICS.
v.India will also showcase its efforts in energy saving, energy efficiency, in particular the LED street lighting programme.

3. NATIONAL DOCTORS’ DAY 2016 OBSERVED ACROSS INDIA
i.The 2016 National Doctors’ Day was observed on 1 July 2016 across India.
ii.The day is observed to honour legendary physician, Dr Bidhan Chandra Roy whose birth and death anniversary falls on the same day.
iii.The National Doctors’ Day gives an opportunity to raise the awareness about the doctor’s role in daily life.

4. KERALA GOVERNMENT DECIDED TO BAN 'ELECTRONIC CIGARETTES'
i. Kerala government banned 'electronic cigarette'.
ii. It was banned in view of studies claiming that its use can cause various health issues, including cancer and heart ailments.
iii.The government  issued an order banning the production, sale and advertisement of 'electronic cigarette' alias 'e-cigarette'.
iv. Kerala became the fourth Indian state to ban e-cigarettes.
v. Punjab became the 1st state to ban then Maharashtra and Karnataka.

5. INDIA RANKS 35TH IN 2016 LOGISTICS PERFORMANCE INDEX
i. In the recently released bi-annual Logistics Performance Index  of World Bank Group, India ranked 35th among 160 countries.
ii.The index was published in the World Bank bi-annual report ‘Connecting to Compete 2016: Trade Logistics in the Global Economy’.
iii.Germany has topped in the list For the third time followed by Luxembourg and Sweden (

iv.India has improved its ranking by jumping 19 positions compared to 54th rank in 2014 

Popular Posts