Choose Your Language

Tuesday, July 26, 2016

BANKING QUIZ -29 For IBSP & SBI Bank Exam




BANKING QUIZ -29 For IBSP & SBI Bank Exam
1 Euro money is the official currency of –
NATO
European Union
UN
Germany and England
None of these
Ans. European Union

2 When RBI increases the CRR then what actions are the banks required to take?
Banks are required to increase their lending to the priority sector
They have to deposit additional money with RBI as reserve money
Banks also increase their lending and deposit rates
All the above
None of these
Ans. Banks are required to increase their lending to the priority sector


3 What concept is applied in banking industry such that almost all banks in India are providing special schemes for providing banking services to the rural poor?

Financial inclusion
Investment banking
Priority sector loaning
Trade finance
None of these
Ans. Priority sector loaning

4. The European Central Bank is headquarter located at_________
London, UK
Rome, Italy
Madrid, Spain
Paris, France
None of these
Ans. None of these

5 Fiscal deficit is calculated as_________.
Total expenditure less total receipts excluding borrowing
Total payments less total receipts
Total payments less capital receipts
Total income less Govt. borrowing
None of these
Ans. Total expenditure less total receipts excluding borrowing

6 . Currency Swap is an instrument to manage?
Currency risk
Cash flows in different currency
Currency and interest rate risk
Interest rate risk
None of these
Ans Currency and interest rate risk

7. Euro Bond can be defined as______.
Issued in the European market
A bond denominated in a currency not native to the issuer's home country
Issued in Euro currency
All of the above
None of these
Ans. A bond denominated in a currency not native to the issuer's home country


8. Name an Indian bank launched next generation features on its app ‘iMobile’ which will enable customers to instantly pay taxes and book railway tickets within the app?
Federal Bank
Punjab National Bank
Kotak Mahindra Bank
Bandhan Bank
ICICI Bank
Ans. ICICI Bank

9. Deposits which can be withdrawn by a customer without notice is called ________
Time Deposits
Variable Deposits
Demand Deposits
Low cost Deposits
None of these
Ans. Demand Deposits

10 . IDFC bank is a_______..
Private bank
Payment bank
Development bank
RRB
None of these
Ans. Development bank

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    




REASONING QUIZ-58 For Bank & Government Jobs Exam



REASONING QUIZ-58 For Government Jobs Exam
Directions (Q. 1-5): Study the following information and answer the given questions: • Shruti is sister of Binod. Kush is brother of Binod. • Kush is son of Luvy. Luvy is married to Yashmin. Yashmin is daughter of Jassi. • Yashmine has only one daughter. Jassi is married to Chitra. • Kush is brother of David. David is married to Titto. 1 If Prem is brother of Chitra, then how is Jassi related to Prem?
Brother
Cousin
Sister
Uncle
Cannot be determined
Ans. Cannot be determined

2 How is Titto related to Shruti?
Brother-in-law
Cousin
Sister-in-law
Can’t be determine
None of the above
Ans. Can’t be determine


3 If Zarin is daughter of Titto, then how is Zarin related to Binod?

Uncle
Niece
Nephew
Aunt
Can’t be determine
Ans. Niece

4. If “Prem” is maternal uncle of Yashmine, then how is Jassi related to Prem?
Brother-in-law
Brother
Father-in-law
Sister-in-law
Data Inadequate
Ans. Brother-in-law

5 If David is father of Zarin , then what is the relation between Titto and Shruti?
Mother-in-law
Sister-in-law
Sister
Gender not Define
None of these
Ans. Sister-in-law

Directions (Q.6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below: Eight friends Ram, Suresh, Alka, Anu, Dipu, Disha, Lakshya and Kesav are sitting around a circular table for lunch, facing the centre. Each person has a different birthplace viz Patna, Banaras, Surat, Shimla, Sirsa, Panipath, Karnal and Bhatinda but not necessarily in the same order. The person born in Banaras sits third to the right of Lakshya. Alka is an immediate neighbour of Lakshya. The person born in Shimla sits second to the right of Alka. Suresh sits third to the right of Kesav. Kesav’s birthplace is neither Banaras nor Shimla. Only one person sits between Alka and the person whose birthplace is Surat. Ram and Disha are immediate neighbours of each other. Neither Ram’s nor Disha’s birthplace is Banaras. The person born in Bhatinda sits second to the right of Ram. Two persons sit between Anu and the person born in Sirsa. Anu is not from Banaras. The person born in Patna is not an immediate neighbour of the person born in Banaras. The person born in Panipath sits second to the left of Ram. 6 . Who among the following is from Karnal?
Ram
Kesav
Alka
Disha
Anu
Ans Ram

7 What is the position of Disha with respect to the person whose birthplace is Banaras?.
Second to the left
Second to the right
Immediate right
Immediate left
None of these
Ans. Second to the right


8. Where is the birthplace of Lakshya?
Karnal
Patna
Panipath
Surat
Shimla
Ans. Patna

9. Where is the birthplace of Dipu?
Karnal
Shimla
Panipath
Banaras
Sirsa
Ans. Banaras

10 . Who sit(s) exactly between the persons whose birth places are Surat and Sirsa?.
Alka and Kesav
Alka and Suresh
Only Bhatinda-born person
Ram and Suresh
None of these
Ans. Only Bhatinda-born person

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    




BANKING QUIZ – 28 For IBPS & SBI Bank Exam



BANKING QUIZ – 28 For IBPS & SBI BANK Exam
1 In India, which of the following agency is maintaining the Foreign Trade Policy?
RBI
Ministry of Commerce and Industry
Foreign Ministry
EXIM-Bank
None of these
Ans Ministry of Commerce and Industry

2 What is an Indian Depository Receipt?
A denominated in Indian currency and are issued by a domestic depository and the underlying equity shares are secured with a custodian
A deposit account with any of depositories in India
A deposit account with a Public Sector Bank
United Nations Organization
None of these
Ans. A denominated in Indian currency and are issued by a domestic depository and the underlying equity shares are secured with a custodian


3. As per the instructions given by the RBI, all banks are required to provide which of the following in all it's branches mandatorily?

Service sector
Special Counters for Senior Citizens
Note Sorting Machines
All of the above
None of these
Ans. Note Sorting Machines

4. Which among of the following terms is NOT used in the field of Banking & Finance?
Overdraft
CBS
RTGS
Base Line
None of these
Ans. Base Line

5 The module of the total valuation of the financial capital assets of a country is technically known as?
Net wealth of the country
Gross Domestic Product
Market Capitalization
Gross Domestic Resources
None of these
Ans. Net wealth of the country

6 . Which of the following is NOT the part of the organized sector in Indian Money Market?
Chit funds
Non-Banking Financial Companies
Unit Trust of India
Mutual Funds
None of these
Ans Chit funds

7. The Food and Agriculture Organization (FAO) is an agency of the?
United Nations Organization
World Bank
Asian Development Bank
Ministry of Agriculture Govt. of India
None of these
Ans. United Nations Organization


8. The special drawing right granted by the International Monetary Fund to its member countries is called _______________.
Cold money
Hot money
Paper gold
Soft money
None of these
Ans. Paper gold

9. Who decided the limits on cash withdrawal at ATMs and for purchase of goods and services?
SBI
RBI
Government
SEBI
Issuer Bank
Ans. Issuer Bank

10 . What is the mandate for banks for issuing Magnetic stripe cards or Chip-based cards?.
Mag-strip and CVV number
EVM Chip and pin enabled
EVM chip and finger prints
Mag-strip and finger prints
None of these
Ans. EVM Chip and pin enabled

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    




REASONING QUIZ-57 For Bank & Government Exam



REASONING QUIZ-57 For Government Jobs Exam
Directions (Q1-5): Study the following information to answer the given questions. In a certain code language:- ‘rest must wrote after’ is written as ‘ta pa lo me’, ‘wrote type every said’ is written as ‘lo ba ne ka’. ‘what rest said come’ is written as ‘me sa ba je’, ‘must untill hug rest’ is written as ‘ta me na ze’, ‘untill made said what’ is written as ‘na ya sa ba’.

1 Which of the following is the code for ‘type every’?
ko/ lo
ne/sa
ka/ ne
ne /je
None of these
Ans. ka/ ne

2 What is the code for ‘after’?
me
pa
sa
ka
None of the above
Ans. pa


3 Which of the following is the code for ‘come after made hug’?

ja pa ya me
je pa ta ze
ne je pa ka
je pa ya ze
None of the above
Ans. None of the above

4. Which of the following is the code for ‘rest what’?
me sa
sa ba
me je
je ne
None of these
Ans. me sa

5 ‘Wrote rest after’ will be coded as which of the following?
ta na ba
lo me pa
pa ta na
me ta ze
lo ta na
Ans. lo me pa

Directions (Q6-10): Study the following information to answer the given questions. Six players Arjun, Kesav, Raman, Vijay, Yuhan and Piyush are playing different Sports viz Snooker, Kabaddi, Cricket, Football, Volleyball and Basketball, but not necessarily in the same order. All are wearing different colours T-shirts – Pink, Grey, Black, Indigo, Maroon and white. They use different types of smartphones viz Apple, Motorola and Micromax but not necessarily in the same order. Atleast two persons use the same same types of smartphones. The person who plays Volleyball uses Micromax. Piyush uses Micromax and wears Grey T-Shirt, but he plays neither Snooker nor Cricket. The one plays Football uses Apple. Kesav uses the same types of mobile phone as the person who wears a Pink T-Shirt, but he is not a kabaddi Player. The one who is player of Snooker uses Apple. Vijay is a Volleyball Player and he wears neither Black T-shirt nor White T-shirt. Motorola is used by a kabaddi player, Yuhan is a football player and wears a pink T-Shirt, but he does not use the same mobile phone as Raman. Arjun does not wear a Maroon or White shirt. The players who use Micromax play neither Football nor Cricket. The players who wear Indigo and Black T-shirts use the same type of mobile. 

6 . Yuhan uses which of the following smartphones?
Apple
Micromax
Motorola
Either Micromax or Motorola
None of these
Ans Apple

7. Who among the following is a Basketball player?
Arjun
Raman
Yuhan
Piyush
None of these
Ans. Piyush


8. Kesav wears which colour T-Shirt?
Pink
Maroon
Black
Indigo
None of these
Ans. None of these

9. Raman is a player of __________.
Basketball
Kabaddi
Volleybal
Snooker
Either Kabbadi or Cricket
Ans. Kabaddi

10 . Which of the following is not true?.
Piyush-Black-Motorola
kesav-Snooker-Apple
Yuhan-Football-Indigo
Vijay-Maroon-Micromax
None of these
Ans. Piyush-Black-Motorola

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    

BANKING QUIZ -27 For IBPS & SBI Exam 2016



BANKING QUIZ -27 For Government Jobs Exam
1 Name the accord which is closely associated with the reform in banking industry?
Doha accord
Look east policy
Basel accord
Geneva framework
None of these
Ans. Basel accord

2 The foreign exchange reserves of India is maintained by which organization?
RBI
IMF
World bank
Prime minister
None of these
Ans. RBI


3 Reverse Repo Rate can be described as____________.

Absorption of liquidity from the market by sale of government securities
Injecting liquidity by the central bank of a country through purchase of government securities
Balancing liquidity with a view to enhance economic growth rate
Any of above
None of these
Ans. Absorption of liquidity from the market by sale of government securities

4. Name the rate which is decided by the RBI is called “Policy Rate”?
Lending Rate
Loan Rate
Deposit Rate
Cash Reserve Ratio
None of these
Ans. Cash Reserve Ratio

5 Loan given by the banks to farmers/small shop owners etc is known as........?
Corporate loan
Priority sector loan
Business loan
Commercial loan
None of these
Ans. Priority sector loan

6 . The Headquarters of which of the following banks is not in Mumbai?
RBI
Union Bank of India
State Bank of india
Bank of Maharashtra
None of these
Ans Bank of Maharashtra

7. ICRA, CRISIL and Standard and Poor’s (S&P) are maintaining which one of the followings?
NGOs
Credit rating agencies
Financial Institutions
NBFCs
None of these
Ans. NGOs


8. The Nippon Ginko is the Central Bank of which country?
South Korea
China
Japan
Taiwan
None of these
Ans. China

9. “Primary Deficit” define as?
Monetary Deficit minus Interest Payments
Budget Deficit minus Interest Payments
Fiscal Deficit minus Interest Payments
Deficit Financing by 91 day ad hoc treasury bills
None of these
Ans. Budget Deficit minus Interest Payments

10 . Systematic Investment Plans are a facility by which of the following? .
Post office savings schemes
Life insurance companies
Commercial banks
Mutual funds
None of these
Ans. Mutual funds

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    




REASONING QUIZ-56 For Bank & Government Exam



REASONING QUIZ-56 For Government Jobs Exam
Directions (Q.1-5): Study the following information and answer the questions given below: A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement: Input: name 19 fun 24 10 crowd gift 29 must 23 Step I:10 19 fun 24 crowd gift 29 must 23 name Step II:10 29 19 fun 24 crowd gift 23 must name Step III:10 29 24 19 fun crowd 23 gift must name Step IV:10 29 24 23 19 crowd fun gift must name And Step IV is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input. Input: van 13 ill 54 asia know 49 wolf 24 queue 39 60 laugh

1 What is the position of ‘know’ in Step III?
Fifth from the right
Third from the left
Seventh from the right
Eighth from the right
None of these
Ans. Seventh from the right

2 How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
Seven
Six
Eight
Five
None of these
Ans. Five


3 In a certain way ‘asia’ is related to ‘24’ in the last step. In the same way ‘60’ will be related two which of the following words/numbers?

ill
van
wolf
laugh
None of these
Ans. wolf

4. What is the position of ‘laugh’ with respect to ‘39’ in Step V?
Sixths to the right
Third to the rig ht
Fifth to the left
Sixth to the left
None of these
Ans. Sixths to the right

5 How must words/numbers are there between ‘ill’ and ‘queue’ in Step IV?
Three
Four
Five
Six
None of these
Ans. Four

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions which follow— Eight persons are sitting in two parallel rows containing four people in each row. In row-I A, B, C and D are seated and all of them facing south while they are specialized in four different games Ludo, Angry birds, Templton and Subway surf (one of each). In row-II P, Q, R and S are seated and all of them are facing north while they are specialized in four different games Candy crush, Sky roads, Super mario and Snooker (one of each). Therefore in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. (All the information given above does not necessary in the same order) B is seated second to the right of the person who plays Angry birds. C is seated opposite to the person who plays Sky roads, who is seated second to the left of S. Q is seated immediate left of the person who plays Super mario. A is seated immediate right of the person who plays Subway surf. The person who plays Candy crush is seated opposite to B. P is seated opposite to the person who plays Ludo but not at the end. 

6 . Who is seated between A and the person who plays Templton?
B
C
D
Person who plays Ludo
Person who plays Subway surf
Ans C

7. Who amongst the following sit at extreme ends of the rows?
Q and the person who plays Candy crush
R and the person who plays Snooker
S and the person who plays Sky roads
D and the person who plays Templton
A and the person who plays Angry birds
Ans. D and the person who plays Templton


8. Who amongst the following faces the person who plays Snooker?
The person who plays Ludo
The person who plays Templton
The person who plays Subway surf
The person who plays Angry birds
D
Ans. The person who plays Angry birds

9. Who amongst the following plays Templton?
B
C
D
A
Cannot be determined
Ans. B

10 . Which of the following game is played by R?.
Candy crush
Sky roads
Snooker
Super mario
Cannot be determined
Ans. Candy crush

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    




BANKING QUIZ -26 For IBPS & SBI EXAMINATION 2016



BANKING QUIZ -26 For ibps & sbi Exam
1 First share market in India was established in which city?
Mumbai
Kolkata
Delhi
Chennai
None of these
Ans. Mumbai

2 Who is the CEO of Bandhan Bank?
Vikram Limaye
Chandra Shekhar Ghosh
Rajiv B. Lall
Narain Chand
None of these
Ans. Chandra Shekhar Ghosh


3 The State bank of India and America’s which financial company have jointly launched a distribution alliance with travel prepaid cards distributor Centrum?

Visa
American Express
MasterCard
Capital One
Amex
Ans. MasterCard

4. Central Co-operative banks work at which level?
Block level
State level
National level
District level
None of these
Ans. District level

5 Which one of the following statements is true regarding rising in the CRR in India?
It increases credit creation
It does not affect credit
It reduces credit creation
It denoted liberal monetary policy
None of these
Ans. It reduces credit creation

6 . Which sector contributes most to the saving in India?
Household sector
Private corporate sector
Export sector
Banking and financial sector
None of these
Ans Household sector

7. The plastic money applies to____
Bank draft made of plastic coated paper
Credit cards mainly issued by the banks
Currency notes printed on plastic coated paper
Currency notes impregnated with plastic thread
None of these
Ans. Credit cards mainly issued by the banks


8. Which bank became the first bank to open its branch in china?
IDBI bank
HDFC bank
Union bank of India
Punjab national bank
SBI
Ans. SBI

9. The banks are required to maintain certain ratio between their cash in hand and total assets. This term is defined as__________.
SLR
SBR
CRR
CBR
None of these
Ans. CRR

10 . The rate of interest at which the RBI lends to commercial banks in the short terms to maintain liquidity is known as___.
Repo rate
Interest rate
Bank rate
Reverse repo rate
None of these
Ans. Repo rate

                TO CHECK YOU RESULT CLICK ON THE BUTTON    




GK Booster-3 for SBI PO Mains Exam 2016

Hello Dear Readers after the huge demand of our valuable students we are now going to share the SBI PO Booster -3. When we share the first booster for SBI PO Mains we have a huge response from students. SoDownload this PDF File for SBI PO Booster-3.

Thanks for Viewing Us on regular Basis.

To Download SBI PO Booster-3 CLICK HERE

Popular Posts