Choose Your Language

Friday, July 29, 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 28 JULY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 28 JULY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. CENTRE GOVERNMENT APPROVES RS. 1600 CRORE FOR SKILL DEVELOPMENT PROGRAMME
 i. The Union Government has approved fund of 1600 crore rupees for Jammu and Kashmir under skill development programme 'Himayat'.
ii. Under this programme the youth from both rural and urban areas of J&K would be imparted with training in various job-intensive vocational courses.
iii. Himayat programme will provide skill training for youth.
iv.It aims to train 100000 youth in 5 years and provide at least 75% of them with jobs.

2. BEZWADA WILSON AND T.M. KRISHNA WON RAMON MAGSAYSAY AWARD
 i. Classical singer Thodur Madabusi Krishna and Bezwada Wilson won Ramon Magsaysay Award 2016.
ii. The Ramon Magsaysay Award is an annual award established the memory of former Philippine President Ramon Magsaysay's.

3. IOM BECOMES PART OF UNITED NATIONS
 i. The UN General Assembly has adopted a resolution approving an agreement to make the International Organisation for Migration part of the UN as a related organisation.
ii. IOM is an intergovernmental organisation is founded in the wake of the World War II to resettle refugees from Europe.
Headquarters of the United Nations: Manhattan, New York City

4. INDIA'S CSIR RANKED WORLD'S 12TH BEST GOVERNMENT INSTITUTE
 i. The Council of Scientific Industrial Research has been ranked world's 12th best government institution.
ii. The institutes were ranked by a prestigious Scimago Institutions Rankings that ranks institutes based on the research performance, innovation and social impact.
iii. France's National Centre for Scientific Research was ranked first followed by Chinese Academy of Science, China.

5. MUTTAIAH MURALITHARAN TO ENTER ICC HALL OF FAME
 i.  Muttaiah Muralitharan will be the first Sri Lankan to be included in the ICC's Hall of Fame.
ii. Australia's Arthur Morris, Karen Rolton and George Lohmann of England are the three along with Muralitharan to share the honours.

6. UNION GOVERNMENT ISSUES NOTIFICATION FOR IMPLEMENTATION OF 7TH PAY COMMISSION
i. The Union Government has issued notification for the implementation of 7th Pay Commission.
ii. Union Government has given CBSE chief Rajesh Kumar Chaturvedi an additional charge of Chief of the implementation cell of the Seventh Central Pay Commission.
iii. The 7th Pay Commission headed by Justice AK Mathur had recommended 14.27 per cent hike in basic pay at junior levels.

7. BCCI CHIEF ANURAG THAKUR TO JOIN TERRITORIAL ARMY
i. BJP MP and Anurag Thakur will be commissioned into the Territorial Army as a regular officer
ii. He cleared the exam of territorial army and cleared a personal interview.
iii. He will be the first serving BJP MP to join the military force.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. NAME THE SKILL DEVELOPMENT PROGRAM FOR WHICH CENTRAL GOVERNMENT APPROVES RS.1601 CRORE TO JAMMU & KASHMIR?
A. Inayat
B. Shadat
C. Himayat
D. Hunar
2.  THE “RAMON MAGASAYSAY AWARD” FOUNDATION IS SITUATED IN WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRIES?
A. Philippines
B. Iran
C. Spain
D. Greece
3. THE HEADQUARTERS OF INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR MIGRATION IS SITUATED AT _________________.
A. Sydney-australia
B. New york, usa
C. Geneva, switzerland
D. New delhi, india
4. THE RANK OF SCIENTIFIC INDUSTRIAL RESEARCH OF A COUNTRY IS DECIDED BY WHICH ORGANIZATION?
A. Scimago institutions
B. Csir institutions
C. Ncsr institutions
D. None of these
5. NAME THE NOTABLE COMMANDER OF TERRITORIAL ARMY?
A. Dalbeer Singh
B. Gursharn singh
C. Gd bakshi
D. Deepak rao

ANSWERS:
1) C                 2) A                3) C                 4) A                5) D



DAILY CURRENT AFFAIRS: 27 JULY 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 27 JULY 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. ABDUL KALAM’S STATUE UNVEILED IN RAMESWARAM
 i. Union Ministers Venkaiah Naidu and Manohar Parrikar unveiled a statue of Dr APJ Abdul Kalam at Peikarumbu.
ii. It is formed to  mark his first death anniversary.
iii. Avul Pakir Jainulabdeen "A. P. J." Abdul Kalam was the 11th President of India from 2002 to 2007.

2. MANIPUR BECOMES FOURTEENTH STATE TO JOIN ‘UDAY’
 i. Manipur has joined the Ujwal DISCOM Assurance Yojana  known as UDAY scheme meant for revival of debt-stressed power distribution utilities .
ii. Manipur is the 14th state to join the UDAY.
iii. It is also the first North Eastern state to adopt for the UDAY for improving the efficiency of the DISCOM.

3. RBI SLAPS PENALTY ON ALLAHABAD BANK, UCO BANK, BANK OF INDIA AND CANARA BANK
 i. RBI has imposed penalty of Rs 2 crore each on Allahabad Bank and UCO Bank and Rs 1 crore on Bank of India for violation of anti-money laundering norms.
ii. The Reserve Bank of India has imposed an penalty of Rs. 2 crore on Canara Bank.
iii. Earliee RBI had imposed penalties of Rs 5 crore and Rs 3 crore on  Bank of Baroda and Punjab National Bank.

4. LOK SABHA PASSES CHILD LABOUR AMENDMENT BILL
 i. The Child Labour (Prohibition and Regulation) Amendment Bill was passed by Lok Sabha.
ii. The bill will prohibits employment of children below 14 years in all occupations except in family business.
iii. The penalty for employing a child has been hiked up to imprisonment between 6 months and two years or a fine of Rs 20,000 to Rs 50,000 or both.

5.  BRAZIL DECLARED FREE FROM MEASLES BY WHO
 i. The World Health Organisation has declared Brazil free of measles
ii. Brazil saw no domestic cases of measles from 1985 to 2000.
iii. But it  broke out in 2013 in the northeastern states of Pernambuco and Ceara.
iv. The WHO will issue a certification for the eradication of measles to Brazil.
v. Measles can be transmitted orally, through mucus or saliva and mainly affects children.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. NAME THE STATE WHICH HAS BECOME 14TH MEMBER TO JOIN “UDAY SCHEME”?
a. Manipur
b. Tripura
c. Assam
d. Arunachal Pradesh
2. WHO IS THE CEO OF UCO BANK?
a. Sushil Muhnot
b. Mahesh Sharma
c. Ravi Krishan Takka
d. None of these
3. RBI SLAPPED PENALTY FOR VIOLATING ANTI-MONEY LAUNDERING NORMS ON HOW MANY BANKS?
a. 5
b. 6
c. 7
d. 4
4. WHICH STATE OF INDIA IS GOING TO OPEN “YOGA CENTRES” AT MUNICIPAL LEVEL?
a. Himachal Pradesh
b. Haryana
c. Bihar
d. West Bengal
5. WHICH IS THE CAPITAL OF BRAZIL?
a. Brasilia
b. Rio De Jeneiro
c. Salvador
d. None of these

ANSWERS:
1) A                2) C                 3) D                4) B                5) A

Daily Current Affair Quiz- 29th July 2016

Daily Current Affair Quiz- 29th July 2016
Q1. Which of the following civil rights activist has decided to end her 16 years long fast?
1. Irom Sharmila
2. Medha Patekar
3. Reena Dixit
4. Sonia Sharma

Q2. The supreme court of India has lifted its ban on which of the “Ancient Sport”?
1. Kalri
2. Jallikattu
3.Wrestling
4. Mal Khamb

Q3. Which of the following athlete found positive in dope test?
Irom Sharmaila
1. Vijay Kumar
2.Inderjeet
3. Anuj Sharma

Q4. The Permanent court of arbitration (PCA) tribunal in The Hague ruled against which of the following commercial body of ISRO?
1. PEMA
2. TACL
3. ANTRIX
4. SELTX

Q5. Where were the underwater tunnel network found in the Ancient Mayan’s site at the tomb of Pakal?
1. Peru
2. Maxico
3. Sindhu
4. Kalibangan

Q6. Which of the following committee has been set up for “Reforms in cricket” report?
1. Verma committee
2. Lodha committee
3. Ashok Negi
4. Kundu Committee

Q7. Which of the following country is going to help in the joint expedition to discover the Natural gas resources in Indian Ocean?
1. China
2. France
3. Germany
4. U.S.A

Q8. Which among the following day is observed as a “Kargil Vijay Divas”?
1. 27 July
2. 25 july
3. 28 july
4. 26 july

Q9. NITI Aayog is going to recast which of the following regulatory bodies in the field of education?
1. UGC,AICTE
2. CISR,MGE
3.  DRDO,BMRC
4. HME,IGNOU

Q10. Which of the following organization seeks expenditure details from National Mission for Clean Ganga?
1. NGT
2. NTPC
3. NRHM
4. IRBD

Q11. Who among the following persons have won the Raman Magsaysay award this year?
1. Rahul Sharma, M.T. Rao
2. Bezwada Wilson,T.M Krishna
3. R.K Sharma, T.C Wilson
4. Raj Sharma, W.C. Kumar

Q12. Which of the following bill Lok Sabha has approved on 27th July, 2016?
1. GST bill
2. NGT bill
3. Lokpal and Lokayukta
4. GTCL bill

Q13. Who has been appointed the new chairman of CBSE?
Rajesh Kumar Chaturvedi
1. B.C. Roy
2. Bimal Rana
3. T.L. Menon

Q14. Which one of the following tennis players is not participating in RIO Olympics, 2016?
1. Roger Federos
2. C.K Sharma
3. Serena Williams
4. Noyak Jokovik

Q15. Narsingh Yadav who has been found positive in the dope test recently, belongs to which of the following sports?
1. Badminton
2. Wrestling
3. Shooting
4. Long-Jump

Q16. What amount of money QUEBEC is going to invest in TATA steel?
1. $85 Million
2. $74 Million
3. $133 Million
4. $204 Million

Q17. Which of the following country is going to host the BRICS office?
South Africa
1. Germany
2. Japan
3. Canada

Q18. How many badminton players have been qualified for RIO Olympics?
1. 13
2. 9
3. 11
4. 7

Q19. What amount of money India is going help Sri Lanka in Railway sector?
1. 1284
2. 2346
3. 1168
4. 1297

Q20. Which of the following company is going to introduce its first light commercial vehicle (LCV)?
1. Mahindra & Mahindra
2. Maruti Suzuki
3. Renault
4. TATA Motors

Answers
1.A, 2.B, 3.C, 4.C, 5.B, 6.B, 7.D, 8.B, 9.A, 10.A, 11.B, 12.C, 13.A, 14.A, 15.B, 16.C, 17.A, 18.D, 19.A, 20.B,


CURRENT AFFAIRS QUIZ - 28 JULY

CURRENT AFFAIRS QUIZ 28 JULY
1. Who was the head of the Commitee which submitted a report on Jat quota agitation to Haryana chief minister Manohar Lal?
a. Bibek Debroy
b. Prakash Singh 
c. RM Lodha
d. NK Nagendra        
e. None of the above

2. Recently,in how many villages of the Marathawada and Vidarbha regions of Maharashtra where government has declared drought?
a. 70,000 villages                              
b. 29,000 villages
c. 18,000 villages
d. 35,000 villages
e. 50,000 villages

3. What is the name of the Former Indian cricket team captain who has been re-appointed as ICC cricket committee chairman?
a. Kapil Dev
b. Saurav Ganguly
c. Sunil Gavaskar
d. Sachin Tendulkar
 e. Anil Kumble         
                                                                                               
4. Name the spiritual leader and Nirankari mission head died in a road accident in Montreal, Canada?
a. Ravi Shankar
b. Asaram Bapuji
c.Hardev Singh
d. Ramdev
e.None of the above

5. Which of the following country Charlotte Edwards belonges, a women cricket team captain,who announced her International retirement ?
 a. England    
b. South Africa          
c. New Zealand         
d. Australia                
e.West Indies

6.What is the name of the country which has decided to close World's biggest refugee camp in Dadaab?
a.South Korea                                               
b. Bhutan                   
c.Turkey                    
d. Kenya                    
e.Jordan

7. Which company has signed the MOU with ministry of textiles to popularize Indian handloom products?
a.NDTV Ethnic Retail Ltd                 
b. TCS                                                
c. Vedanta Ltd                                                           
d. RIL                                                                         
e.None of the above

8.What is the name of the four countries  including India and China signed pact for automatic exchange of information on tax issues and develop new tools and standards to tackle tax base erosion and evasion ?
a. Israel          
b. Canada, Iceland                
c. New Zealand                                 
d.None of the above
e.All of the above

9. By how much percent United nations projects India's GDP will grow in 2016 ?
a. 7.9 Per Cent                                  
b. 7.1 Per Cent                                              
c. 7.5 Per Cent                                                                       
d. 7.7 Per CenT                                                         
e. 7.3 Per Cent

10. Which of the Indian coast guard ship (ICGS) was launched by Goa Shipyard limited (GSL) at Vasco, Goa?
a. Arjun                      
b.Vikral
c.Shaurya
d.Augusta
e.None of these                                                                                                                                                                                                                                                        
ANSWERS                                                     


1) b
2) b
3) e
4) c
 5) a
6) d
7) a
8) e
9) e
10) c



                                   

11. Recently,Sadiq Khan has been elected the new Mayor of which of the following country?
a. Germany
b.Russia
c. USA
d. UK
e.Canad

12. Which of one of the following countries recalled it's Ambassador to India over charges of non-cooperation and anti-government activities?
a. Bhutan
b. Nepal
c. Sri Lanka
d. Thailand
e  China

13. Asian Development Bank (ADB) is interested to enhance its lending to India to how much this year to support 'robust growth' in India?
a.USD 7 million
b. USD 3 billion
d.USD 10 billion
e. USD 20 million
e.USD 1 million

14. What is name of the Cameroon International footballer who has passed away after collapsing on the pitch playing match with his Romanian side Dinamo Bucharest?
a.Lionel Messi
b. Patrick Ekengss
c. Kila Jisi
d. Gheorghe Hagi
e.None of the above

15. Who headed the ‘Appointments Committee’ of Cabinet which approved the proposal for appointment of the 4th Fare Fixation Committee in the Delhi Metro Rail Corporation Limited (DMRC) ?
a. HL Dattu
b. Deepak Mohanty
c. M L Mehta
d. RM Lodha
e.None of the above                                                                                                                         

16. Who has been appointed as the new Chief of Naval Staff ?
a. SPS Cheema
b. HCS Bisht
c. Satish Soni
d.RK Dhowan
 e.Sunil Lanba

17. Which person has appointed by Godrej Industries Limited as the MD for its gourmet retail business, Godrej Nature’s Basket?
a.Avani Davda
b. Mohit Khattar
c.Tanya Dubash
d.Adi Godrej
e.None of the above

18. In which of the following places the 15th edition of Europe's biggest football extravaganza, Euro 2016 begins ?
a) London, England
b) Berlin, Germany
c) Athens, Greece
d) Geneva, Switzerland
e) Paris, France

19.Where was the Public Sector Power equipment manufacturer,Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has commissioned 195 MW unit?
a) Kanpur, Uttar Pradesh
b) Pune, Maharashtra
c) Raipur, Chhattisgarh
d) Hyderabad, Telangana
e) Muzaffarpur, Bihar                                                                                                          

20. Who is the present CEO of BSNL?
a) Hasmukh Adhia
b) Vinod Rai
c) Ratan P Watal
d) Anupam Shrivastava
e) None of the above


ANSWERS
1.B, 2.B, 3.E, 4.C, 5.A, 6.D, 7.A, 8.E, 9.E, 10.C, 11.D, 12.B, 13.B, 14.B, 15.C, 16.E, 17.D, 18.E, 19., 20.D,



Popular Posts