Choose Your Language

Tuesday, August 2, 2016

MONTHLY GK CAPSULE (NEWSPAPER ANALYSIS) JULY 2016

Monthly GK Capsules of July2016
Here is the new Monthly GK Capsules. This time we are going to share official PDF file of AAA-Bright Academy which contains Monthly GK updates of July 2016. So if you are preparing for any Government, Bank, Railways, SSC Examination this PDF file is very helpful to you. All the best to all participants for the upcoming Examination.

To Download Monthly GK CLICK HERE

Quiz Based on 2nd Aug. 2016 Current Affairs

CURRENT AFFAIRS QUIZ-2 AUGUST
Q1. Which among the following state has launched Pashudhan Bima Yojna on 29th July?
a. Himachal Pradesh
b. Haryana
c. U.P
d. M.P

Q2. Which of the following day is observed as an International day of friendship?
a. 1 August
b. 30 July
c. 28 July
d. 25 July

Q3. What is the name of the Indo-Thailand exercise started on 29th July, 2016?
a. Maitree
b. Puryi
c. Bharti
d. Krabi

Q4. Who wins the Swiss open Gstaad, 2016?
a. Serena Williams
b. Neeraj Chopra
c. Feliciano Lopez
d. Steve Elworthy

Q5. Who has been appointed as the M.D of 2019 World Cup?
a. Steve Wagh
b. Morris Johnes
c. Anil Kumble
d. Steve Elworthy

Q6. Which of the following veteran Tabla Maestro passed away on 29th July, 2016?
a. Pandit Lacchu Maharaj
b. Vrij Sharma
c. Pandit Radha Gupta
d. Pandit Hari Parshad

Q7. Which of the following state has opened a crocodile bank trust for public?
a. Tamil Nadu
b. Kerala
c. Bihar
d. U.P

Q8. Which day is observed as the United Nations World day against Trafficking in persons?
a. 31 June
b. 30 June
c. 30 July
d. 31 Aug.

Q9. Which of the following scheme has been set up for the effective development and coordination of central govt. programmes?
a. Ayus
b. Disha
c. Gyan
d. Lamp

Q10. Which of the following bill Rajya Sabha has passed on 29th July, 2016?
a. Forest Bill
b. Child Labour Bill
c. Compensatory and Affarestation fund bill
d. Higher education bill

11.How many members are there in the negotiations for India to join the coveted Nuclear Suppliers Group (NSG).
a.32
b.42
c.14
d.28
e.48

12.Recently,Which of the following teams was crowned 2016 La Liga champion?
a. Sevilla FC
b. Real Madrid
 c.Valencia CF
d.Barcelona
e. Atletico Madrid

13.Which of the following country have resolved a decades-old border issue through a land swap agreement that started with a physical exchange of enclaves with on July 31, 2015, to continue in phases between that date and June 30, 2016.
a.China
b. Nepal
c. Bangladesh
d.Pakistan
e. Myanmar

14. Justice Navin Sinha was recently appointed as the new Chief Justice of which high court?
a.Allahabad High Court
b. Patna High Court
c. Rajasthan High Court
d.Karnataka High Court
e. Madras High Court

15.Which of the following country has the Zumwalt - an angular shape warship costing approximately $4.4 billion which can hit targets from nearly 100 miles away is to be the largest and most technologically advanced warship?
a. Japan
b. France
c. Russia
d.China                                                                                                                    
e.US

16.ISRO India successfully tested it's first-ever swadeshi or indigenous space shuttle in May'2016 as it's scale model - the Re-Usable Launch Vehicle - Technology Demonstrator or RLV-TD - was launched from which place of the country?
a.Vasco, Goa
b. Chandipur, Orrisa
c. Vishakhapattanam, Andhra Pradesh
d.Sriharikota, Andhra Pradesh
e. None of the above

17.The parliament of which of the following countries passed legislation legalizing same sex civil unions bill?
a. Sweden
b. Norway
c. Japan                                                                                                                                
 d. Spain
 e. Italy

18.Who won the women’s single title of the 2016 Italian Open.
a. Serena Williams
b. Venus Williams
c. Madison Keys
d. Victoria Azarenka
e.Petra Kvitova

19.Who won the men’s singles title of the 2016 Italian Open.
a.Andy Murray
b. Stan Wawrinka
c. Roger Federer
d.Novak Djokovic
e. Rafael Nadal

20.Who won the 2016 Spanish Grand Prix F1 championship?
a. Sebastian Vettel
b. Kimi Raikkonen
c.Max Verstappen
d. Nico Rosberg
e. Daniel Ricciardo

Answers
1.B, 2.B, 3.A, 4.C, 5.D, 6.A, 7.A, 8.C, 9.B, 10.C, 11.E, 12.D, 13.C, 14.C, 15.E, 16.D, 17.E, 18.A, 19.A, 20.C,


Quiz Based on 1st Aug. Current Affairs

CURRENT AFFAIRS QUIZ-1 AUGUST
1.The headquater of the International Civil Aviation Organization (ICAO) is at?
a.Berlin, Germany
b.Montreal, Canada
c.Paris, France
d.Seoul, South Korea
e.New York, US

2.The central govt.has accorded final approval for setting up a Mega Food Park in Khammam District of?
a.West Bengal
b.Kerala
c.Telangana
d.Odisha
e.Maharashtra

3.The Project Mausam, promoted by the Union Ministry of Culture,is mainly focused on?
a.Cultural context
b.Monsoon patterns
c.Coastal landscapes
d.Maritime trade routes
e.All the above

4.Justice Ajit Singh has been appointed  as the next Chief Justice of which high court of India?
a.Bombay High Court
b.Madras High Court
c.Gauhati High Court
d.Rajasthan High Court
e.Patna High Court

5.The Irani Cup is associated with which sport?
a.Cricket
b.Badminton                                                                                                                                 
c.Hockey                 
d.Basketball                                                                                                                                   
e.Chess

6. What is the range of the nuclear-capable Agni-I ballistic missile which was test-fired recently.
a. 1000 km
b. 1500 km
c. 350 km
d. 700 km
e.3500 km

7.The World Consumer Rights Day is obesreved on?
a. 13 Mar
b. 15 Mar
c. 05 Mar
d. 11 Mar
e.17 Mar

8.Recently, Htin-Kyaw was elected as the first civilian President of which of the country?
a. Venezuela
b. Myanmar
c. Thailand
d. Cambodia
e.Philippines

9.Who among the following has won the women’s singles title of the All England Badminton 2016.
a. Wang Yihan
b. Saina Nehwal
c. Wang Shixian
d. Nozomi Okuhara
e. Misaki Matsutomo

10.Recently,The 4th World Congress of Biosphere Reserves was held  in?
a. Dhaka
b. Manila                                                                                                                             
c. Manama
d. Lima
e. Dubai            

11. Which among the following state has launched Pashudhan Bima Yojna on 29th July?
1. Himachal Pradesh
2. Haryana
3. U.P
4. M.P

12. Which of the following day is observed as an International day of friendship?
1. 1 August
2. 30 July
3. 28 July
4. 25 July

13. What is the name of the Indo-Thailand exercise started on 29th July, 2016?
1. Maitree
2. Puryi
3. Bharti
4. Krabi

14. Who wins the Swiss open Gstaad, 2016?
1. Serena Williams
2. Neeraj Chopra
3. Feliciano Lopez
4. Steve Elworthy

15. Who has been appointed as the M.D of 2019 World Cup?
1. Steve Wagh
2. Morris Johnes
3. Anil Kumble
4. Steve Elworthy

16. Which of the following veteran Tabla Maestro passed away on 29th July, 2016?
1. Pandit Lacchu Maharaj
2. Vrij Sharma
3. Pandit Radha Gupta
4. Pandit Hari Parshad

17. Which of the following state has opened a crocodile bank trust for public?
1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Bihar
4. U.P

18. Which day is observed as the United Nations World day against Trafficking in persons?
1. 31 June
2. 30 June
3. 30 July
4. 31 Aug.

19. Which of the following scheme has been set up for the effective development and coordination of central govt. programmes?
1. Ayus
2. Disha
3. Gyan
4. Lamp

20. Which of the following bill Rajya Sabha has passed on 29th July, 2016?
1. Forest Bill
2. Child Labour Bill
3. Compensatory and Affarestation fund bill
4. Higher education bill

Answers
1.B, 2.C, 3.E, 4.C, 5.A, 6.D, 7.B, 8.B, 9.D, 10.D, 11.B, 12.B, 13.A, 14.C, 15.D, 16.A, 17.A, 18.C, 19.B, 20.C,
             


DAILY CURRENT AFFAIRS: 1 AUG 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 1 AUG 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. PM MODI FLAGS OFF 'RUN FOR RIO'
 i. Prime Minister Narendra Modi has flagged off the Run for Rio event in New Delhi today to celebrate the Olympic mood in the country.
ii. The mass run was announced by the Sports Minister Vijay Goel at a press conference.
iii. India is going to participate in rio Olympics this month.

2. PM MODI WISHES RIO-BOUND ATHLETES IN 'MANN KI BAAT'
 i. PM Modi in his famous Mann ki Baat programe  talked about various subjects such as health, environment, technology, Olympics games  .
ii. He also appealed the country to encourage the Indian contingent for the 2016 Rio Olympics.
iii. He also announced Government hospitals and other facilities will provide free medical care to needy pregnant women in the country.

3. GOLD BOND SCHEME SEES RECORD RS. 919CR IN 4TH TRANCHE
 i. The government's collections under the Sovereign Gold Bond scheme realised through the fourth tranche reached around Rs. 919 crore, the highest achieved yet.
ii. The bonds were issued at price fixed at Rs. 3,119 per gram, the amount was mobilised through over 1.95 lakh applications representing around 2.95 tonnes of gold.
iii. The SGB scheme was launched as an alternative to keeping physical gold.

4. CENTRE GOVERNMENT TO ORGANISE ‘MAKE IN INDIA’ CONFERENCE IN BHUBANESWAR
 i. Centre government has decided to organise a Make in India conference in Bhubaneswar in December this year.
ii. The conference would be organised by the Department of Industrial Policy and Promotion under the Ministry of Commerce and Industry to attract investment in the state as well as the country.

5. BIHAR LIFTS BAN ON TODDY SALE, CONSUMPTION
 i. Bihar government has lifted the ban on the sale and consumption of toddy (palm wine) in the state.
ii. In April after Bihar imposed a total liquor ban in the state  it also banned the sale of ‘toddy’.

6. KERALA TOURISM BAGS SIX NATIONAL TOURISM AWARDS
i. Kerala Tourism has bagged six National Tourism awards for 2014-15 in the marketing category for states.
ii. Kerala Tourism received three out of the six awards for states in the Tourism Promotion and Publishing category.
iii. Last wek it also won Pata award for promoting tourism.

7. AAAI CONFERS LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD ON ADMAN SRINIVASAN SWAMY
 i. The Advertising Agencies Association of India announced the recipient of this year’s AAAI Lifetime Achievement Award as Srinivasan K Swamy popularly known as Sundar Swamy.
ii. This Award is the highest honour to be given to an individual in India for his/her outstanding contribution to the Advertising Industry.
iii. This award was started in 1988 by AAAI and so far 23 persons have been bestowed with it earlier.

8. SKYDIVER LUKE AIKINS SETS RECORD FOR HIGHEST JUMP WITHOUT PARACHUTE
 i. Skydiver Luke Aikins, became the first person  to jump from a height of 25,000 feet without a parachute, landing in a net in southern California.
ii. He has completed the jump in Simi Valley of Los Angeles.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. THE FORMER HEALTH SECRETARY BP SHARMA IS BEING REPLACED BY WHICH OF THE FOLLOWING OFFICIALS?
a. MN Mishra
b. CK Mishra
c. SH Mishra
d. KN Mishra
2. WHAT IS THE AIM OF “MISSION HARITA ANDHRA PRADESH”?
a. To increase the green cover in the state to 50% by the year 2029.
b. To increase the agricultural growth in the state to 50% by the year 2029.
c. To increase the green cover in the state to 80% by the year 2039.
d. Both B & D
3. IN WHICH OF THE FOLLOWING CITIES, THE UNION RAILWAY MINISTER LAID FOUNDATION STONE FOR THE NEW RAILWAY STATION?
a. Agartala
b. Gangtok
c. Dispur
d. Imphal
4. WHAT IS THE CURRENCY OF THAILAND?
a. Yuan
b. Rupee
c. Thai Baht
d. Takka
5. THE HEADQUARTERS OF INTERNATIONAL WEIGHTLIFTING FEDERATION ARE LOCATED?
a. Geneva, Switzerland
b. Budapest, Hungary
c. Rome , Italy
d. Paris, France

ANSWERS:
1. B                 2. A                 3. D                 4. C                 5. B



Popular Posts