Choose Your Language

Thursday, August 4, 2016

REASONING QUIZ-54 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-54 FOR IBPS- PO & CLERK

1. Complete the series.
   B2CD, _____,BCD4, B5CD, BC6D.
1. BC3D
2. B2C2D
3. BCD7
4. B2C3D

2. Which word does NOT belong with this group?
1. Loaf
2. Sourdough
3. Pumpernickel
4. Rye

3. What was the grand total of Red team of College PU?
I. Ramesh correctly remembers that Red team scored a grand total of above 82 but below 91.
II. Sanjay correctly remembers that Red team scored above 77 and below 84.
1) If the data in statement I alone are sufficient
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
5) If the data given in both I and II together are not sufficient

4. What is the position of Ganesh?
I. Esha stands between Arvind and Bina and Ganesh stands between Bina and Disha.
II. Fatima stands at an extreme end of the row and there is only one person between Fatima and Disha.
1) If the data in statement II alone are sufficient
 2) If the data in statement I alone are sufficient
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data given in both I and II together are not sufficient
5) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

5. What is the total number of candidates in the academy?
I. The ratio of girls to boys is 4 : 6.
II. The number of candidates has grown by 5% this year as compared to 4% last year from the number 2000, which it was year before last.
1) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
2) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
 3) If the data in statement II alone are sufficient
4) If the data in statement I alone are sufficient
5) If the data given in both I and II together are not sufficient




Directions (6-10) Read the following passage carefully and answer the Question given below it.

Six friends Rajesh, Vivek, Tarun, Sanjay, Nishant and Sukhdev married within a year in the months of January, March, May, June, August and October and in the cities of Manali, Panji, Patna, Bhagalpur, Shimla and Pune, but not necessarily following the above order. The bride’s names were Heena, Khushi, Meena, Yuvika, Nargis and Nishma, once again not following any order. The following are some facts about their weddings.
Tarun’s wedding took place in Patna; however he was not married to Heena or Nishma. Rajesh’s wedding took place in Manali and Nishant’s in Bhagalpur; however neither of them was married to Khushi or Yuvika. The wedding in Pune took place in January. Meena’s wedding took place in March, but not in Manali. Heena and Nargis got married in January and August and in Pune and Patna. Sanjay visited Panji or Pune after his marriage in October. Sukhdev was married to Khushi to June.

6. Meena’s husband is____________.
1.   Nishant
2.   Vivek
3.   Rajesh
4.   Sanjay
5.   Tarun

7. Vivek’s wedding took place in__________.
1.   Panji
2.   Shimla
3.   Pune
4.   Bhagalpur
5.   Patna

8. In Shimla, the wedding of one of the friends took place in the month of
1.   March
2.   June
3.   August
4.   October
5.   May

9. Sukhdev’s wedding was held in
1.   Panji
2.   Patna
3.   Pune
4.   Bhagalpur
5.   Shimla



10. In the month of August, which of the following couples got married?
1. Nishma-Rajesh
2. Heena-Nishant
3. Yuvika-Sanjay
4. Vivek-Heena
5. Nargis- Tarun

ANSWER KEY
1.1,2.4,3.4,4.2,5.3,6.1,7.3,8.2,9.5,10.5

REASONING QUIZ-53 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-53 FOR IBPS- PO & CLERK
Directions (1–5): In the following questions, the symbols *, &, ~, # and + are used with the following meanings illustrated—
‘X * Y’ means ‘X is not smaller than Y’.
‘X & Y’ means ‘X is not greater than Y’.
‘X ~ Y’ means ‘X is neither smaller than nor equal to Y’.
‘X # Y’ means ‘X is neither greater than nor equal to Y’.
‘X + Y’ means ‘X is neither smaller than nor greater than Y’.
In each of the following questions assuming the given statements to be true, find out which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true. Give answer:
(a) If only I is true.
(b) If only II is true.
(c) If either I or II is true
(d) If neither I nor II is true.
(e) If both I and II are true.

1. Statements:
P & T, T * L, U ~ L
Conclusions:
I. P * L
II. U+L
 
2. Statements:
A *B, B~D, D+K
Conclusions:
I. A+K
II. B~K

3. Statements:
J # K, K+L, P&L
Conclusions:
I. J&P
II. J#P

4. Statements:
T ~ O, T # M, M* V
Conclusions:
I. M ~ T
II. O ~ V

5. Statements:
K * T, T # C, U & P
Conclusions:
I. C *P
II. C #P
Directions (6-8): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it, you have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions:

6. State “XYZ” is in which direction with respect to state “PQR”?
I) State “XYZ” is to the North state “RST” and “RST” is to the East of state “PQR”.
II) State “ABC” is South–West of state “PQR” and “PQR” is to the East of “RST”.
a) Only I
b) Only I
c) Either I or II
d) Both together are not sufficient
e) Both together are sufficient.

7. On which day of the week Ritika's friend arrived at her home?
I) Ritika correctly remembers that her friend arrived at her home before Friday but after Monday.
II) Ritika's brother correctly remembers that Ritika's friend arrived at her home before Saturday but after Monday.
a) Only I
b) Only II
c) Either I or II
d) Both I and II
e) None of these

8. What is the color of Leaf?
I) 'pink' is called 'white', 'white' is called green', 'green' is called 'brown', 'brown' is called 'purple'.
II) 'blue' is called 'yellow', 'yellow' is called 'red'.
a) Only I
b) Only II
c) Either I or II
d) Both I and II
e) None of these
Directions (9-10): These questions are based on the following letters/numbers/symbols arrangement. Study it carefully and answer the questions:

I C 9! X F 8 * 6 D © A 3 R B ~ 7 U # 4 K 2 G L 9 J % E 5 O

9. If all the numbers are deleted from the arrangement, which of the following will be the sixth to the right of the sixteenth element from the right end?
a) A
b) R
c) B
d) U
e) ~

10. How many such letters are there in the arrangement each of which is immediately preceded by a number or symbols?
a) None
b) Six
c) Five
d) Nine
e) None of these

ANSWER KEY
1.D, 2.B, 3.C, 4.D, 5.C, 6.E, 7.A, 8.A, 9.E, 10.D,

BANKING QUIZ -31 FOR SBI–PO& IBPS EXAM

BANKING QUIZ-31 FOR SBI – PO& IBPS EXAM

1. Name the e-commerce company has launched ‘Tatkal’ initiative for small and medium businesses?
A. Flipkart
B. Amazon
C. Ebay India
D. Jabong

2. Which among the following is/are products or services developed by the NationalPaymentsCorporation of India (NPCI)?
1. Unified Payments Interface
2. RuPay
3. National Financial Switch
Select the correct answer using the code given
below:

(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 2 Only
(C) 2 and 3 Only
(D) 1 and 3 Only

3. With reference to India economy, consider the following:
1. Public debt
2. Open market operations
3. Bank rate
4. Primary deficit

Which of the above is/are component/components of Monetary Policy?
a) 1 Only
b) 2 and 3 Only
c) 1 and 2 only
d) 1, 3 and 4 only

4. Consider the following statements:
1. When the Reserve Bank of India (RBI) sells government securities to the general public it decreases the stock of high powered money in the economy.
2. The total liability of the RBI is called high powered money, which also consists of currency held by the public.
Which of the statements above is/are correct?
a) 1 Only
b) 2 Only
c) Neither 1 nor 2
d) Both 1 and 2

5. Which of the following is/are covered under the Banking Ombudsman Scheme, 2006?
A.   Scheduled Commercial Banks
B.   Regional Rural Banks
C.   Primary Co-operative Banks
D.   Only A and B
E.   1, 2 and 3

6. In which of the following reserves that can act as a liquidity buffer for commercial banks during their crisis times?
A.   DSLR
B.   Forex Reserves
C.  SLR
D.   Semi SLR
E.   None of these

7. A negotiable money market instrument and issued in dematerialized form or as a Usance P- Note against funds deposited at a bank for a specified time period is known as
A.   Certificate of Deposit
B.   Line of Credit
C.   Cheque
D.   Bill of Exchange
E.   None of these

8. What does the lowering of Bank Rate by the Reserve Bank of India leads to?
A.   Stability liquidity in the market
B.   Less liquidity in the market
C.   More liquidity in the market
D.   None of these
E.   It is dependent on other factors also

9. Which of the following organizations has launched Jeevan Labh scheme?
A) New India Insurance Ltd
B) Life Insurance Corporation of India
C) State Bank of India
D) National Insurance Company Ltd

10. The NABARD has signed a Memorandum of Understanding with which of the following organizations for web-based monitoring of watershed projects?
A) DRDO
B) Geological Survey of India (GSI)
C) ISRO
D) National Remote Sensing Center (NRSC)


ANSWER KEY
1.B, 2.A, 3.B, 4.D, 5.E, 6.C, 7.A, 8.C, 9.B, 10.D

REASONING QUIZ-52 FOR IBPS- PO & CLERK

 REASONING QUIZ-52 FOR IBPS- PO & CLERK

1. Risab and Aman are two friends talking with each other. The shadow of Risab falls on the right side of Aman. If Risab is facing north then the direction in which Aman is facing?
A) South
B) South West
C) East
D) North East

2. A boy facing north turns 120’ in clockwise direction and then turns 90’ in anti clockwise. In which direction now he is facing?
A) North in anti clockwise direction
B) South in clockwise direction
C) East in anti clockwise direction
D) West in clockwise direction

3. How many pairs of letters are there in the word (in forward direction) PENTIUM, each of which have as many letters between then in the word as they have between then in the English alphabet?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

4. If RECIPROCAL is written as QFBJOQPBBK in a certain code, then how is REFERENCES written in that code?
A) QEEQMBFR
B) QEFQMBFR
C) QFFQMMBF
D) QFEQFMBFR
E) None of these


Directions (5–10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

Eight family members Piyush, Jag, Rina, Siya, Tina, Usha, Visha and Varun are sitting in a circle facing centre.
‘Visha’ is second to the left of the son of Siya. Between ‘varun’ and the brother of Piyush only two persons are sitting and Jag is brother of Piyush . Rina and ‘Siya’ are not the brother of Piyush. The son of ‘Siya’ and the wife of Siya are sitting immediate of Tina. Rina is the wife of Jag. ‘Usha’ is the mother of varun. Usha is not an immediate neighbor of Jag and ‘Visha’. Visha is the sister of Tina and mother-in-law of Rina. ‘Usha’ the wife of ‘Siya’ is sitting third to the right of ‘Rina’. ‘Piyush’ is the son of varun. Piyush is left of Siya. Siya is not an immediate neighbor of Usha or Rina. Also male family member are  immediate neighbours of Siya.

5. Who is second to the left of Visha?
A.   Brother of Piyush
B.   Mother of Visha
C.   Siya
D.   Mother of Jag
E.   Aunt of Piyush

6. How many persons are there between Piyush and his brother?
A.   None
B.   One
C.   Two
D.   Three
E.   Four

7. Who is the son of Siya?
A.   Tina
B.   Varun
C.   Piyush
D.   Jag
E.   None of these

8.  What is the position of sister-in-law of Piyush with respect to his grandmother?
A. 4th to the left
B. 4th to the right
C. 2nd to the right
D. 3rd to the left
E. None of these

9.  How is Varun related to Tina?
A. Sister-in-Law
B. Brother
C. Brother-in-Law
D. Can’t be determine

10. If Tina is related to Rina, varun is related to visha then how is Jag is related to?
A. Piyush
B. Usha
C. Siya
D. Tina

ANSWER KEY
1.A, 2.D, 3.B, 4.D, 5.C, 6.B, 7.B, 8.D, 9.C, 10.A,


BANKING QUIZ-30 FOR SBI – PO& IBPS EXAM

BANKING QUIZ -30 FOR SBI – PO& IBPS EXAM

1. MUDRA Bank will deliver loan through which of the following modes?
A. NBFCs
B. MFIs
C. Rural Banks
D. All of the Above

2. Name the Bank Who launches voice password facility for the customers?
A. HDFC Bank
B. ICICI
C. SBI
D. Kotak Mahindra
E. Union Bank of India

3. With which Indian bank Spain's Caixa Bank signed a pact to provide loans to Indo-Spanish joint ventures & local enterprises?
A. ICICI
B. PNB
C. SBI
D. HDFC Bank
E. Union Bank of India

4. Name the Japanese financial company who has announced fully departure of its mutual fund joint venture with insurance giant Life Insurance Corporation of India (LIC)?
A. Nomura
B. Ashinga
C. Vimena
D. Nataly
E. None of the above

5. Which foreign bank has signed a pact with RBI for Information Exchange & Banking supervision?
A. Soft bank
B. Caixa Bank
C. Barclays
D. Federal Reserve
E. Bank of Israel

6. Which public sector bank has been launched “Mingle”, a social media banking platform for Facebook and Twitter users?
A. Dena Bank
B. HDFC Bank
C. Punjab National Bank
D. State Bank of India

7. The State Bank of India(SBI) has tied-up with which e-commerce firm to offer pre-approved EMI facility to shop online?
A. Flipkart
B. Snapdeal
C. Myntra
D. Amazon

8. Which of the following agreement is signed between Reserve Bank of India (RBI) and UAE Central Bank?
A. Currency Swap Agreement
B. Monetary Exchange Agreement
C. Anti-Money Laundering Agreement
D. Rupee Exchange Agreement

9. Name the subsidiary of Tata Teleservices has tied up with IRCTC for easy payment?
A. nCruise
B. mRUPEE
C. kOnline
D. SmartD

10. Which bank has launched ‘Japan Desk’ to facilitate Japanese corporates investing in India?

A. Bank of Baroda
B. Punjab National Bank
C. State Bank of India
D. Dena Bank

ANSWER KEY
1.D, 2.B, 3.C, 4.A, 5.E, 6.D, 7.A, 8.A, 9.B, 10.C,


REASONING QUIZ-51 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-51 FOR IBPS- PO & CLERK

1. In which direction X was facing when he stopped walking?
I.X walked 25m towards west, took a left turn and walked 15m. He again took a left turn and stopped after walking 25m.
II.X walked 25m towards east, took a right turn and walked 10m and he took a left turn and stopped walking 30m

1) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data in statement I alone are sufficient
4) If the data given in both I and II together are not sufficient
5) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

2. On which day of the week definitely was Rehan’s birthday?
I. Rehan celebrated his birthday after Monday but before Saturday
II. Rehan’s friends met Rehan on his birthday before Wednesday.
1) If the data in statement I alone are sufficient
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
5) If the data given in both I and II together are not sufficient

3. Who among Asha, Bipasha, Chetana, Disha and Eishani each having a different age, is definitely the youngest?
I. Bipasha is younger than Eishani but not the youngest.
II. Chetana is younger than only Eishani and Asha.
1) If the data in statement I alone are sufficient
2) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data given in both I and II together are not sufficient
5) If the data in statement II alone are sufficient

4. In a row of 20 students facing north, what is Piyusha’s position from the right end?
I. Awani is fifth to the right of Piyusha and 18th from the left end of the row.
II. Manisha is third to the left of Piyusha and 11th from the right end of the row.
1) If the data in statement I alone are sufficient
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data given in both I and II together are not sufficient
5) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

5. How many Daughters does Jagjeevan have?
I. Meena and Kanak are sister of Trisha
II. Trisha’s mother is wife of Jagjeevan
1) If the data given in both I and II together are not sufficient
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data in statement I alone are sufficient
 5) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

6. In a queue, Raman is standing 23rd from the left and Nidhi is standing 14th from the right. There are seven persons are standing between them.  Kunal is exactly sitting in the mid of both as well as standing behind of Nidhi. Then, how many persons are standing in a queue?
1. 29
2. 30
3. 28
4. Can’t be determine

7.  Khushi is 27th from the right of the row and Arnav is 14th from the left of the same row. If they interchange their position and Khushi becomes 20th from the right.  Then, what is Arnav’s position from the left after interchanging their position?
1.  7
2. 8
3. 20
4. 10

Directions (8 – 12): Answer the questions on the basis of the information given below.
A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.
Input  : 49 61 kindly 25 tell 47 your previous name 97
Step 1 : previous 49 61 kindly 25 tell your name 97 47
Step 2 : your previous 49 kindly 25 tell name 97 47 61
Step 3 : name your previous 49 kindly 25 tell 47 61 97
Step 4 : tell name your previous 49 kindly 47 61 97 25
Step 5 : kindly tell name your previous 47 61 97 25 49
And Step 5 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the approximate step for the given input
Input: 101 57 amy there 59 mean 93 wish be 37 left 55 in time

8. Which step would be the following input?
 time wish there mean 57 amy 93 be left in 37 59 101 55
1. Step 6
2. Step 4
3. Step 3
4. Step 5
5. None of these

9. What is the position of ‘be’ in Step 2?
1. Seventh from the left
2. Fourth from the right
3. Fifth from the left
4. Sixth from the right
5. None of these

10. How many elements are there between ‘wish’ and ‘amy’ in step 6?
1.2
2.3
3.4
4.5
5. None of these

11. Which of the following would be the fifth from the left end in step 3?
1. amy
2.93
3. mean
4.55
5. None of these

12. How many steps are required to complete the rearrangement for the given input?
1.6
2.7
3.8
4.9
5. None of these

ANSWER KEY
1.1, 2.2, 3.2, 4.3, 5.1, 6.3, 7.1, 8.5, 9.4, 10.2, 11.1, 12.2

Popular Posts